ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Η αλληλεγγύη είναι το όπλο που θα μας κρατήσει όρθιους μέχρι τη νίκη

Συναυλία αλληλεγγύης μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο στις 29 Ιούλη

Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ διοργανώνουν την Πέμπτη 29/7 στις 8.30 μ.μ. στη Λάρυμνα (γήπεδο 5x5) τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, με τις φωνές και την ορχήστρα των Γιώργου Mαργαρίτη, Κώστα Τριανταφυλλίδη, Δημήτρη Kανέλλου και Κωνσταντίνου Μαργαρίτη.

Παράλληλα, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Πέμπτη 22/7 θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ και απαιτώντας διασφάλιση της ενιαίας παραγωγικής λειτουργίας, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους.

Αναφερόμενα στις εξελίξεις με τους διαλυτικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι η κυβέρνηση «από τη μία "στρώνει κόκκινο χαλί" στους υποψήφιους "μνηστήρες" και από την άλλη τούς εργαζόμενους μας κρατά στην αγωνία και την ανασφάλεια». Και προσθέτουν: «Σε αυτήν τη φάση, η κυβέρνηση όλο και εντείνει τις προσπάθειες για να μας πετάξει σαν "στυμμένες λεμονόκουπες". Στόχος της οι μελλοντικοί επενδυτές να πάρουν τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ χωρίς εργαζόμενους, διαλέγοντας όσους από εμάς θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

«19 μήνες, έχοντας την αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουμε κρατήσει τα δίκαια και τίμια αιτήματά μας ψηλά», τονίζουν τα σωματεία, υπογραμμίζοντας ότι οι εργαζόμενοι έχουν απορρίψει και συνεχίζουν να απορρίπτουν τους εκβιασμούς και τις παγίδες της κυβέρνησης να αποδεχθούν τους σχεδιασμούς και να συναινέσουν στις απολύσεις τους, και επισημαίνοντας: «Εχουμε απορρίψει τις ανήθικες και διασπαστικές προτάσεις της κυβέρνησης, που επί της ουσίας μας λέει να αρπάξουμε τα ψίχουλα, να διαγράψουμε αυτά που μας οφείλει ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος της ΛΑΡΚΟ και να σταματήσουμε τους αγώνες για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων μας».

Πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κάλεσμα πλατιάς στήριξης

Παράλληλα, τα Σωματεία, προκειμένου να ενημερώσουν τον λαό της περιοχής γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας για τις επιπτώσεις των κυβερνητικών σχεδιασμών, έχουν αιτηθεί από τους δήμους Λοκρών και Ορχομενού, καθώς και από τις Τοπικές Κοινότητες, τη διοργάνωση ενημερωτικών λαϊκών συνελεύσεων για:

-- Την Παρασκευή 23/7 στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Μαρτίνου.

-- Την Κυριακή 25/7 στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Μαλεσίνας.

-- Την Τρίτη 27/7 στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία του Ακραιφνίου.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή τους, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ τονίζουν ότι η συναυλία αλληλεγγύης στις 29 Ιούλη αποτελεί σταθμό στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων και σημειώνουν πως «η έκφραση αλληλεγγύης είναι το όπλο που θα μας κρατήσει όρθιους μέχρι τη νίκη».

Απευθύνουν κάλεσμα στα σωματεία και τους εργαζόμενους της χώρας «να εκφράσουν τη στήριξη στον αγώνα μας με όλα τα μέσα, αν είναι δυνατόν και με τη φυσική τους παρουσία», και δηλώνουν ότι «μετά από 19 μήνες, όπου έχουμε στην πράξη διδαχτεί και διδάξει παράλληλα για τη δύναμη της ενότητας του εργατικού κινήματος, είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτός ο αγώνας μπορεί, πρέπει και θα είναι νικηφόρος».

Καλούν επίσης σωματεία και εργαζόμενους που επιθυμούν να εκφράσουν τη στήριξή τους ή να συμμετάσχουν στη συναυλία να επικοινωνήσουν με το Σωματείο της Λάρυμνας (στο mail: somatiolarcosel@gmail.com και στο τηλέφωνο 697.300.42.34).

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Παρεμβάσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Παρεμβάσεις σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο Ηράκλειο πραγματοποίησε η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων, με αιχμή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Σε γνωστό ξενοδοχείο μεγάλης αλυσίδας στον Ανισσαρά Χερσονήσου, έγινε κινητοποίηση για τις μειώσεις μισθών που έχουν επιβληθεί στους εργαζόμενους από την περσινή σεζόν και συνεχίζονται και φέτος, ενώ την ίδια στιγμή στα εστιατόρια η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει στους εργαζόμενους να δουλεύουν με... τρίσπαστα ωράρια! «Και όλα αυτά την ώρα που υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους και τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν εφαρμόζονται. Ο διευθυντής του εν λόγω ξενοδοχείου αρνήθηκε ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα!», σημειώνει η ΔΑΣ, τονίζοντας ότι «οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές απαιτήσαμε να παρθούν άμεσα πίσω οι μειώσεις μισθών, να σταματήσουν τα τρίσπαστα ωράρια και να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Καρτερού. Η εργοδοσία, που πήρε στην ιδιοκτησία της το ξενοδοχείο τη φετινή σεζόν, απέλυσε πάνω από 15 παλιούς εργαζόμενους, με πολλούς από τους οποίους βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη, για να ξεμπερδέψει με όποια δικαιώματα έχουν απομείνει. Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει η ΔΑΣ, οι νέοι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ρεπό, με απλήρωτες υπερωρίες, χωρίς να τηρείται η ΣΣΕ, με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν ήδη παραιτηθεί!

«Η στάση της εργοδοσίας και της διεύθυνσης ήταν προκλητική, αφού δεν δέχτηκαν να μιλήσουν με τους εκλεγμένους συνδικαλιστές, ενώ προσπάθησαν με απειλές και τρομοκρατία να μας παρεμποδίσουν και να μας απομακρύνουν από τον χώρο του ξενοδοχείου», επισημαίνει η ΔΑΣ. «Δεν τους πέρασε όμως! (...) Μπήκαμε στον χώρο του ξενοδοχείου, μιλήσαμε με τους εργαζόμενους, ενώ ενημερώσαμε και πελάτες του ξενοδοχείου για την άθλια στάση της εργοδοσίας απέναντι στους συναδέλφους».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να μην υποχωρήσουν από τα δικαιώματά τους, «να εμπιστευτούν τις δυνάμεις της ΔΑΣ, της μαχητικής φωνής μέσα στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, να απευθυνθούν στους εκλεγμένους συνδικαλιστές. Να κάνουν δική τους υπόθεση τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς, καλύτερων μισθών, ανθρώπινων ωραρίων, μέτρων προστασίας της υγείας (...) Κάνουμε πέρα τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, την παράταξη της ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ, που κάνουν τα στραβά μάτια μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον κλάδο. Καλούμε τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να ενισχύσουν και να ψηφίσουν τη ΔΑΣ στις εκλογές του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, για ένα δυνατό σωματείο στα χέρια των εργαζομένων».

WEB RADIO ΠΑΜΕ

Ακούστε σήμερα Τρίτη στο webradio του ΠΑΜΕ:

-- Από τις 2 μ.μ. έως τις 5 μ.μ., εργατικά δελτία ειδήσεων ανά μία ώρα.

-- Στις 5 μ.μ., την καθημερινή ενημερωτική εκπομπή «Οι αγώνες στο επίκεντρο».

-- Στις 6 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργαζομένων Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου.

-- Στις 7 μ.μ., την εκπομπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

  • Χτες αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το νέο Δελτίο Εργατικών Ειδήσεων του ΠΑΜΕ, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ρεπορτάζ για τις συσκέψεις Ομοσπονδιών και Σωματείων σε Αθήνα και Λάρισα, καθώς και για τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μπορείτε να το παρακολουθήσετε στον σύνδεσμο: https://youtu.be/NzVB654EDr8
ΣΕΤΗΠ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «WIND»
Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια σε απόλυση

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ) μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στη «Wind», ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης από την επιχείρηση.

Τα συνδικάτα βρέθηκαν στα γραφεία της εταιρείας για να καταγγείλουν την απόλυση και να ζητήσουν την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Πραγματοποιήθηκε εξόρμηση και ενημέρωση στους εργαζόμενους που ήταν στο κτίριο. Την κινητοποίηση χαιρέτισε επίσης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΠΑΠ, μεταφέροντας τη συμπαράστασή τους κόντρα στις απολύσεις, επίθεση που αντιπαλεύουν και εκείνοι.

Σε ανακοίνωσή του το ΣΕΤΗΠ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Καταγγέλλουμε την εργοδοσία της ''Wind'', που προχώρησε στην απόλυση της συναδέλφου μας με την παιδαριώδη δικαιολογία ότι δεν ταίριαζε στη "φιλοσοφία της επιχείρησης", όπως της ειπώθηκε. Εφτασαν μάλιστα στο σημείο να της προτείνουν bonus 12 μισθούς ώστε να δεχτεί την απόλυσή της, που φυσικά η συνάδελφος τους τα πέταξε στα μούτρα. Η στάση της συναδέλφου είναι παράδειγμα για όλους μας. Δεν παζαρεύουμε και δεν ξεπουλάμε τα δικαιώματά μας. Είναι βαθιά γελασμένοι οι εργοδότες αν νομίζουν ότι μπορούν να μας εξαγοράσουν και να μας βάλουν στο χέρι για να υποταχθούμε στα "θέλω" τους. Στη "φιλοσοφία" τους».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΑΥΠΗΓΟΞΥΛΟΥΡΓΩΝ
Καθολική συμμετοχή σε στάση εργασίας

Στάση εργασίας (7 π.μ. - 9 π.μ.) πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, δίνοντας άμεση απάντηση στην εταιρεία «VDN Ippokampos», η οποία την Παρασκευή, ενώ επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες και υπήρχε ειδοποίηση για τερματισμό των εργασιών στη 1 το μεσημέρι, κράτησε κόσμο για δουλειά μέχρι τις 3 μ.μ.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική σε όλη την εταιρεία, ενώ έγινε συγκέντρωση έξω από το Ναυπηγείο Χαλκίτη.

Με την κινητοποίηση αναδείχθηκε η ετοιμότητα για «άμεση απάντηση στα σχέδια της κάθε εταιρείας που για να εξασφαλίσει τα κέρδη της δεν υπολογίζει τίποτα. Και έτσι θα παραμείνουμε ώστε να ακυρώσουμε στην πράξη το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ψήφισε η κυβέρνηση», σημειώνει το σωματείο σε ανακοίνωσή του.

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Οι τελευταίες παραστάσεις για το καλοκαίρι

Με ενθουσιασμό και παρατεταμένο χειροκρότημα ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο και οι δύο παραστάσεις του έργου «Τρωάδες» από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ στον Αλιμο. Το Σάββατο στην παράσταση καλούσαν τα Σωματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών «Ο Βύρων», ΣΕΤΗΠ και «e-Value». Στην παράσταση αυτή η Θεατρική Ομάδα εξέφρασε τα συγχαρητήριά της στον μουσικό του θιάσου Νίκο Μόσχο και στην σύζυγό του Σύλβια για την κόρη που απέκτησαν. Την Κυριακή στην παράσταση καλούσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλίμου.

Οι επόμενες δύο, τελευταίες παραστάσεις για το καλοκαίρι είναι οι εξής:

-- Αύριο Τετάρτη στο Λαύριο, στο θεατράκι Ρεμίζας.

-- Το Σάββατο 24/7 στο Γαλάτσι, στο θέατρο Αττικού Αλσους (περιφερειακός Πολυγώνου - Γαλατσίου, είσοδος από την οδό Καρπενησιώτη).

Και οι δύο παραστάσεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ