ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Mεγάλα κενά στον τομέα της δασοπροστασίας

Η νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σάμο «ανέδειξε για άλλη μια φορά τα μεγάλα κενά στον τομέα της δασοπροστασίας, της πρόληψης των πυρκαγιών, αλλά και στο Πυροσβεστικό Σώμα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Τονίζει δε ότι «από αυτήν τη σκοπιά είναι δικαιολογημένη η οργή και η αγανάκτηση απέναντι σε μια πολιτική που έχουν υπηρετήσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), εμπορευματοποιεί τη γη, ενθαρρύνει την επιχειρηματική δράση στα δάση και επομένως αυτή η πολιτική είναι το "προσάναμμα" των πυρκαγιών».

Παράλληλα, χαιρετίζει τις προσπάθειες πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αντιμετωπίζοντας, πέρα από τις πύρινες φλόγες, τη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση και σημειώνει πως «η κυβέρνηση της ΝΔ φέτος, από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια».

«Χρήματα λοιπόν υπάρχουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη, μια βαρβαρότητα που εντείνει την εκμετάλλευση, που έχει του "πεταματού" τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στη δουλειά με δικαιώματα, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στην προστασία του περιβάλλοντος», αναφέρει και προσθέτει ότι «είναι πρόκληση το 2021 οι πυροσβέστες να είναι λιγότεροι από τις ανάγκες και να εξοντώνονται, ορισμένες φορές και με τραγικές συνέπειες, όπως συνέβη με τον πυροσβέστη στη Χίο, που και δούλεψε υπεράνθρωπα και όταν χρειάστηκε ασθενοφόρο αυτό εμφανίστηκε μετά από δυο ώρες. Σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουν όλοι οι πυροσβέστες».

Είναι πρόκληση, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ, «να είναι ο στόλος οχημάτων παλαιωμένος, να μην υπάρχουν κοντά επαρκή εναέρια μέσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 2 χρόνια τα "Canadair" που στάθμευαν στη Σάμο τώρα σταθμεύουν στην Ελευσίνα! Είναι πρόκληση να υπάρχουν πεζοπόρα τμήματα σε Μυτιλήνη και Χίο έτοιμα να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί, και να μην μπορούν να έρθουν γιατί δεν υπάρχει καράβι. Είναι ντροπή για όλες τις κυβερνήσεις, που έχουν καταστήσει τη χώρα μας πρώτη (1η) σε ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες, να μην μπορούν να μεταφέρουν τους πυροσβέστες. Επιβεβαιώνεται ότι οι ΝΑΤΟικές δαπάνες είναι για να μεταφέρουν στρατό στη Μαύρη Θάλασσα, στον Περσικό, στο Μάλι και όπου αλλού εξυπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου, αλλά όχι για μας».

Η ΤΕ Σάμου ξεκαθαρίζει ότι «τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ήταν αρωγοί στην προσπάθεια της κατάσβεσης. Εγιναν παρεμβάσεις τόσο από τους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους του, όσο και με τηλεφωνική επικοινωνία του βουλευτή και μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας».

Καταλήγοντας, καλεί τον λαό με τη δράση του να μην επιτρέψει πάνω στα αποκαΐδια να βρουν ευκαιρία εκμετάλλευσης τα διάφορα «κοράκια» που θρέφει η πολιτική της εμπορευματοποίησης της γης, αλλά να παλέψει για την όσο γίνεται πιο γρήγορη αποκατάσταση της καταστροφής στο περιβάλλον, καθώς και για την αποζημίωση όσων ανθρώπων έπαθαν ζημιές στις περιουσίες τους.

ΠΑΛΑΜΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από το μπουρίνι και το χαλάζι

Την άμεση καταβολή αποζημιώσεων και την υλοποίηση έργων προστασίας ζητά το ΚΚΕ

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Ισχυρό μπουρίνι έπληξε την πόλη του Παλαμά Καρδίτσας το απόγευμα της Κυριακής, με κύρια χαρακτηριστικά την ισχυρή βροχόπτωση, το χαλάζι και τους πολύ ισχυρούς ανέμους, με αποτέλεσμα μεγάλες καταστροφές στην πόλη. Χωρίς ηλεκτροδότηση έμεινε το κέντρο του Παλαμά, καθώς έπεσαν κολώνες του ηλεκτρισμού. Επίσης, δέντρα έσπασαν και στέγες σπιτιών παρασύρθηκαν από τους δυνατούς ανέμους.

Ζημιές σημειώθηκαν σε 10 χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια. Οι αγρότες είναι σε απόγνωση, αφού είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα, ενώ έχουν επωμιστεί πολλά από τα καλλιεργητικά έξοδα και τις φροντίδες στα πληγέντα από το χαλάζι χωράφια τους. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που οι αγρότες του Παλαμά και των γύρω χωριών δέχονται πλήγμα από τη χαλαζόπτωση. Πέρυσι δε το φθινόπωρο είχαν χτυπηθεί και από τον «Ιανό».

Αντίστοιχες ζημιές παρατηρήθηκαν στην επαρχία Φαρσάλων, καθώς καταστράφηκαν πάνω από 10.000 στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, στα χωριά Κατωχώρι, Αγιος Γεώργιος, Βαμβακού, Σιτόχωρο, Ρευματιά, και περισσότερα από 1.500 στρέμματα, κυρίως με αμπέλια αλλά και αχλάδια, ροδάκινα, υπέστησαν ζημιά σε ποσοστό πάνω από 80% στο πολύπαθο και σεισμόπληκτο Δαμάσι.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει κανονικά τους παραγωγούς, ο κανονισμός του δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Είναι γνωστός ο ένοχος

Δεν είναι τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» που αφήνουν ξανά τους αγρότες χωρίς εισόδημα, αλλά η πολιτική που αφήνει τις καλλιέργειες αθωράκιστες και απροστάτευτες στις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, τόνισε ότι «όλες οι κυβερνήσεις έδιναν και δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται κάθε φορά οι καταστροφές, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα "έκτακτα καιρικά φαινόμενα", για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους. Ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία».

Στο πλευρό των πληγέντων οι κομμουνιστές

Στις πληγείσες περιοχές του δήμου Παλαμά Καρδίτσας περιόδευσε το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Καρδίτσας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του Κόμματος, που συναντήθηκε με αγρότες που υπέστησαν καταστροφές. Επίσης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου. Κατά την επίσκεψή του ενημερώθηκε για τις τεράστιες καταστροφές, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και τόνισε ότι το ΚΚΕ θα φέρει το θέμα στη Βουλή.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» επεσήμανε πως «όλοι αυτοί που σήμερα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για τις καταστροφές των αγροτικών καλλιεργειών κρύβουν την ουσία, που είναι η διατήρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν εξασφαλίζει στο 100% την αποζημίωση από όλες τις αιτίες καταστροφής στη φυσική και ζωική παραγωγή. Οι βιοπαλαιστές αγρότες, τα λαϊκά στρώματα, δεν πρέπει να δεχτούν ότι είναι "της μοίρας τους γραφτό" όποτε βρέχει ή όποτε ρίχνει χαλάζι να καταστρέφονται οι περιουσίες τους. Η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε αγροτοπαραγωγού, ούτε πηγή κερδών για τις ιδιωτικές ασφάλειες. Μαζί λοιπόν με τον αγώνα για τη διεκδίκηση υποδομών, μέτρων αποκατάστασης και στήριξης του χαμένου εισοδήματος, χρειάζεται να αναπτυχθεί και προβληματισμός σε σχέση με το τι πραγματικά πρέπει να γίνει ώστε οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι να μπορούν να ζουν χωρίς το άγχος της προστασίας της παραγωγής και του εισοδήματός τους».

Περιοδεία του ΚΚΕ στο Δασαρχείο Πάρνηθας

Το Δασαρχείο Πάρνηθας επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο στελεχών του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ, τον Αλέξανδρο Κάμπα, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βορειοδυτικής Αττικής, και την Γιούλη Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλο Αχαρνών εκλεγμένη με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους υπαλλήλους για τα ζητήματα της πυροπροστασίας και της δασοπροστασίας, όπως και για τα προβλήματα της Δασικής Υπηρεσίας.

Τα στελέχη του ΚΚΕ κατήγγειλαν τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς χρόνια τώρα η αντιπυρική προστασία και η δασοπροστασία στη χώρα μας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της συνειδητής πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και μη προμήθειας των απαιτούμενων μέσων στη Δασική Υπηρεσία, η οποία πλέον έχει καταστεί ανύπαρκτη. Αυτή η πραγματικότητα επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που υφίσταται στο Δασαρχείο, που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας, όπου υπάρχει και εθνικός δρυμός. Το προσωπικό του μειώνεται κάθε χρόνο, αφού συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι χωρίς να αναπληρώνονται με νέες προσλήψεις. Σήμερα υπηρετούν 12 δασοφύλακες και οδηγοί, 4 δασολόγοι και δασοπόνοι, 3 διοικητικοί και κανένας εργάτης.

Στις συζητήσεις αναφέρθηκε ότι ετοιμάζονται δημοπρασίες για συντήρηση δασικών δρόμων, κάτι όμως που γίνεται μέσα στην αντιπυρική περίοδο. Παράλληλα, με αφορμή την πυρκαγιά στα Γεράνεια, όπου δεν είχαν γίνει καθαρισμοί στο δάσος, υπογραμμίστηκε ότι και στην Πάρνηθα αυτό δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια. Προστέθηκε δε πως υπάρχουν μελέτες για διάφορες παρεμβάσεις, αλλά δεν δίνονται χρήματα. Οσον αφορά τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Μήδεια», δεκάδες δέντρα που είχαν πέσει σε περιοχή του βουνού που ξεκινά από την κάτω πύλη Τατοΐου και για 12 χιλιόμετρα (πρόκειται για αντιπυρική ζώνη) απομακρύνθηκαν με την «επιστράτευση» εθελοντών από το Κρυονέρι.

Οσο για τους δασικούς χάρτες, τονίστηκε ότι δεν είναι απλά μια «αποτύπωση» των εκτάσεων με βάση τον χαρακτήρα τους (δάσος, αγρός, κατοικία, πόλη), αλλά περιέχουν τις μεταβολές στην ιδιοκτησία, στον χαρακτήρα και στη χρήση των εκτάσεων, ενώ διευκολύνουν την εξυπηρέτηση των σημερινών και μελλοντικών αναγκών του κεφαλαίου για κερδοφόρες επενδύσεις. Ουσιαστικά η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας και το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χρήσεων γης είναι προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του Τουρισμού και των Κατασκευών.

Νέες φωτιές

Πυρκαγιά ξέσπασε το απόγευμα του Σαββάτου περίπου ένα χιλιόμετρο κοντά στον ΧΥΤΑ του Κιλκίς, η οποία ξεκίνησε σε σιτοκαλαμιές δίπλα στο οδικό δίκτυο και επεκτάθηκε σε παρακείμενο λόφο με θάμνους και μικρή βλάστηση. Η άπνοια που επικρατούσε βοήθησε ώστε οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κιλκίς, που κινητοποίησαν δύο οχήματα, να θέσουν την πυρκαγιά σύντομα υπό έλεγχο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας φωτιά ξέσπασε και στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ των περιοχών Θέρμης και Τριαδίου, κοντά σε γηροκομείο. Η πυρκαγιά, που προκλήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες λίγο μετά τις 18.30, έκαψε ξερά χόρτα και περίπου στις 19.30 τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, χωρίς να κινδυνεύσει η εν λόγω Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κινέτα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον κόμβο της Παλιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Κινέτας για τον εμπαιγμό που υφίστανται οι κάτοικοι, καθώς τρία χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, αλλά και δύο χρόνια μετά τις πλημμύρες, δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα έργο προστασίας της ζωής του λαού.

Η Επιτροπή Αγώνα απαίτησε να γίνουν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά έργα, άμεση αποκατάσταση των ζημιών, να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι της Κινέτας, να υπάρξει άμεση υδροδότηση και σχετικές υποδομές αποχέτευσης σε όλη την Κινέτα.

Ακόμα, διεκδικεί άμεσες προσλήψεις για την υποστήριξη 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μεγάρων, να δημιουργηθεί Περιφερειακό Ιατρείο Κινέτας, ενταγμένο στο Κέντρο Υγείας, να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ίδρυση σχολείου, έργα προστασίας του δάσους, κατάργηση των τοπικών διοδίων, μείωση της τιμής του εισιτηρίου του προαστιακού, καθημερινή αποκομιδή απορριμμάτων, αποζημίωση όλων των πληγέντων από τις καταστροφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ