ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές Αμερικανών για την «αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας»

Σε Κίεβο και Βαρσοβία σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ Ουκρανία - Γεωργία - Μολδαβία συντονίζονται για την «ευρωπαϊκή πορεία» τους

«Η επιστροφή της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας στο Διεθνές Ναυτικό Δίκαιο και η αποκατάσταση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την παγκόσμια κοινότητα», δήλωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι από τη Γεωργία, όπου μαζί με την ηγεσία και της Μολδαβίας οι τρεις πλευρές υπέγραψαν τη «Διακήρυξη του Μπατούμι», διακηρύσσοντας την ενίσχυση της συνεργασίας τους με στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η Γεωργιανή Πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπασβίλι δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή της Διακήρυξης οι τρεις χώρες μας δεν θα είναι πλέον οι χώρες που ήταν. Η Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι αυτή που ήταν. Θα γίνει σύμβολο ενότητας, συνένωσης, εγγύτητας των τριών χωρών. Για τον λόγο αυτό πρέπει να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση την Αρχή της Ανοιχτής Θάλασσας».

Ο δε Ζελένσκι, «φωτογραφίζοντας» τη Ρωσία, από το βήμα της «Διεθνούς Διάσκεψης του Μπατούμι» που φιλοξένησε χτες η γεωργιανή πρωτεύουσα υπογράμμισε ότι «αν οι Βρυξέλλες δεν επιδείξουν ατσάλινη στήριξη για τα ευρωπαϊκά ιδεώδη των τριών χωρών, τότε κάποιος θα επιδείξει την ατσάλινη πυγμή των όπλων του στα σύνορά μας, και αυτό αποτελεί απειλή για όλη την ήπειρο».

Αναφέρθηκε επίσης στην «Πλατφόρμα για την Κριμαία» (μια διπλωματική πρωτοβουλία που επίσημα το Κίεβο θα εγκαινιάσει τον Αύγουστο, με στόχο την επιστροφή της Κριμαίας υπό ουκρανικό έλεγχο), την οποία χαρακτήρισε «σημαντικό εργαλείο» για την «αποκατάσταση της ασφάλειας» στην περιοχή, δηλαδή την αντιμετώπιση της επιρροής της Ρωσίας.

Στο μεταξύ, σήμερα συνεχίζει επαφές στο Κίεβο ο σύμβουλος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ντέρεκ Τσολ, ο οποίος κατόπιν θα μεταβεί στην Πολωνία, με θέματα συζήτησης τις «ανησυχίες για τον αγωγό "Nord Stream 2" και την ενεργειακή ασφάλεια συνολικά». Σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι συνολικά «θα συζητηθεί η αμερικανική στήριξη στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και για να προχωρήσουν περαιτέρω οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και κατά της διαφθοράς».

Ας καταγραφεί ότι το «Ρόιτερς» μετέδωσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ΗΠΑ και Γερμανία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το θέμα του «Nord Stream 2», που απασχόλησε και την πρόσφατη συνάντηση Μπάιντεν - Μέρκελ. Πηγές του πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό ώστε να μην επαναληφθούν οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος γερμανικών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο.

Στις ΗΠΑ η Τιχανόφσκαγια

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος της λευκορωσικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια είχε χτες συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, την οποία χαρακτήρισε «πολύ φιλική και θερμή», προσθέτοντας ότι «θα υπάρξουν ισχυρές ενέργειες στο άμεσο μέλλον» και ότι «ζήτησε από τις ΗΠΑ να μη διστάσουν να επιβάλουν κυρώσεις στο καθεστώς» Λουκασένκο.

Παράλληλα ο Λευκορώσος ΥΠΕΞ Βλαντιμίρ Μακέι δήλωσε ότι η χώρα του «έχει κάποιον να βασιστεί πάνω του (...) πρώτα απ' όλα εννοώ τους στρατηγικούς μας εταίρους, Ρωσία και Κίνα, μαζί με κάποιες άλλες χώρες».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
Λαϊκά νοικοκυριά χτυπημένα από την ανυπαρξία υποδομών

(c) Copyright 2021, dpa (www.d

Τις πληγές τους μετράνε χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στη Γερμανία (Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και Ρηνανία - Παλατινάτο) που βρέθηκαν αθωράκιστα λόγω της έλλειψης υποδομών στην ...αναπτυγμένη χώρα. Υποδομές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την κακοκαιρία της προηγούμενης βδομάδας και τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν, με υπερχειλίσεις ποταμών που δεν άφησαν τίποτα όρθιο, ενώ οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον 166 ανθρώπους και εκατοντάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι (και στο γειτονικό Βέλγιο οι νεκροί έχουν φτάσει τους 31).

Εκτός από άστεγοι, πολλοί είναι και όσοι έμειναν χωρίς δουλειά, καθώς ζημιές μεγαλύτερες ή μικρότερες υπάρχουν και σε εργοστάσια της περιοχής, όπως το εργοστάσιο στο Mπαντ Νοϊενάρ στο Παλατινάτο, που τροφοδοτούσε την αυτοκινητοβιομηχανία, με 280 εργάτες.

Τεράστιες είναι και οι καταστροφές σε υποδομές, σε δρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές σε πάνω από 600 χιλιόμετρα. Ταυτόχρονα ήδη διατυπώνεται ο φόβος ότι οι εργασίες αποκατάστασης σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και φυσικού αερίου θα διαρκέσουν αρκετό καιρό, με τον άμεσο κίνδυνο πολλοί άνθρωποι να μείνουν χωρίς ρεύμα και σε παγωμένα σπίτια τον χειμώνα που έρχεται.

Την ίδια ώρα, η γερμανική αστική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, που ευθύνονται για την απουσία ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και προστασίας γιατί αυτά μπαίνουν στο «ζύγι» τού τι συμφέρει το κεφάλαιο και τις επενδύσεις του, εμφανίζεται μετά τη νέα καταστροφή να υπόσχεται άμεση βοήθεια 400 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Για άλλη μια φορά επαναλαμβάνεται η ίδια τακτική, που καταγράφηκε και σε προηγούμενες καταστροφές από πλημμύρες, όπως το 2002 στον ποταμό Ελβα, αλλά τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν ουσιαστική προστασία, όσο διατηρείται η έλλειψη υποδομών, η εμπορευματοποίηση της γης, δηλαδή ό,τι συμφέρει το εκμεταλλευτικό σύστημα.

Ταυτόχρονα, μια ακόμα ανησυχία των αρχών των πληγεισών περιοχών αφορά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς στη διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών παρατηρείται συνωστισμός, ενώ στην απελπισία τους οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα προστασίας. Ακόμα υπάρχουν καταστροφές και υγειονομικών δομών και ιατρείων, που δυσχεραίνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα και έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθούν κινητές μονάδες εμβολιασμού.

ΗΠΑ - ΚΑΝΑΔΑΣ
Ανεξέλεγκτα δεκάδες πύρινα μέτωπα

ΠΟΡΤΛΑΝΤ.--

Πάνω από ενάμισι χιλιόμετρο κάθε μέρα εξαπλώνεται η γιγαντιαία καταστροφική πυρκαγιά «Bootleg», που μαίνεται εδώ και πολλές μέρες στο Ορεγκον των ΗΠΑ, περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Πόρτλαντ, απειλώντας περίπου 7.000 κατοικίες. Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχτεί πάνω από 2.100 πυροσβέστες, αδυνατώντας να τη θέσουν υπό έλεγχο, λόγω της έντονης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών και ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Το ίδιο διάστημα, πάνω από 80 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αποτεφρώνουν χιλιάδες εκτάρια δασικής έκτασης και σε άλλες δυτικές Πολιτείες, ενώ για μία ακόμα φορά η γνωστή καλιφορνέζικη εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος «Pacific Gas and Electric» (PG&E), που ευθυνόταν για την πολύνεκρη πυρκαγιά του 2018 στην Καλιφόρνια, με πάνω από 85 νεκρούς, φαίνεται ότι θεωρείται ύποπτη για την πυρκαγιά «Τάμαρακ», που επεκτάθηκε χτες ξαφνικά νότια της λίμνης Τάχο, στα σύνορα μεταξύ των Πολιτειών Καλιφόρνια και Νεβάδα. Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους αρκετών οικισμών να εκκενώσουν τη ζώνη και να κλείσει μέρος του μονοπατιού πεζοπορίας «Pacific Crest Trail».

Η PG&E, η οποία έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι βάζει τα κέρδη και τους μετόχους της πάνω από τη δημόσια ασφάλεια, με ξεπερασμένες εγκαταστάσεις και επανειλημμένες ελλείψεις στη συντήρηση και εκκαθάριση των γραμμών της υψηλής τάσης.

Στον Καναδά, η δυτική επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει περίπου 300 δασικές πυρκαγιές στο έδαφός της. Εντολή εκκένωσης δόθηκε στους κατοίκους σε πάνω από 2.500 σπίτια, ενώ έχει εκδοθεί συναγερμός για εκκένωση άλλων 15.500 κατοικιών, χωρίς όμως προς το παρόν οι κάτοικοί τους να υποχρεούνται να τις εγκαταλείψουν. Το τελευταίο 48ωρο η Βρετανική Κολομβία κατέγραψε 13 επιπλέον πυρκαγιές.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ανέλαβε χτες την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στο Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, παραμονή της μουσουλμανικής γιορτής της θυσίας, προκαλώντας το θάνατο 35 ανθρώπων και τον τραυματισμό 60 άλλων.

ΛΙΜΑ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος Πέδρο Καστίγιο αναδείχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών για την προεδρία του Περού, την 6η Ιούνη, ανακοίνωσαν οι εκλογικές αρχές κάπου ενάμιση μήνα μετά την ψηφοφορία, στην οποία αναμετρήθηκε με την υποψήφια της ακροδεξιάς, την Κέικο Φουχιμόρι. Μετά την επανακαταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Καστίγιο, 51 ετών, έλαβε το 50,12% των ψήφων, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι, 46 ετών, έλαβε το 49,87%, αποτέλεσμα που αποδέχτηκε.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Τουλάχιστον 430 μετανάστες διέσχισαν το περασμένο 48ωρο τη θάλασσα της Μάγχης, προσπαθώντας να φτάσουν στη Βρετανία. Το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως πρόκειται για νέο ημερήσιο ρεκόρ, που σημειώθηκε σε περίοδο κατά την οποία το κοινοβούλιο εξετάζει ένα νομοσχέδιο αυστηροποίησης του συστήματος παροχής ασύλου. Το προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ ήταν 416 μετανάστες και καταγράφηκε τον Σεπτέμβρη του 2020.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τη δημιουργία της (Viginum) εθνικής υπηρεσίας κατά της χειραγώγησης πληροφοριών από το εξωτερικό ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση. Αστικά επιτελεία σημειώνουν τον «μεγάλο φόβο» για «ρωσικούς, κινεζικούς, τουρκικούς ή ιρανικούς ελιγμούς υπέρ των λαϊκιστών υποψηφίων» ενόψει και των προεδρικών εκλογών του 2022.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τις ελλείψεις νερού στη νοτιοδυτική επαρχία Αχβάζ του Ιράν σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο.

ΟΣΤΙΝ.-- Ο 57χρονος Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζεφ Μπέζος, που θεωρείται ο πλουσιότερος στη Γη, ταξίδεψε χτες για 11 λεπτά στα όρια του Διαστήματος, συμμετέχοντας στην πρώτη επανδρωμένη πτήση προς το Διάστημα της εταιρείας του «Blue Origin», με το διαστημικό όχημα «New Shepard». Επέστρεψε στη Γη με ασφάλεια μαζί με άλλα τρία άτομα (ανάμεσά τους ο αδελφός του, Μαρκ Μπέζος) στο πλαίσιο της «κόντρας» που έχει ξεκινήσει με τον δισεκατομμυριούχο Ρίτσαρντ Μπράνσον για την εμπορική εκμετάλλευση του λεγόμενου διαστημικού τουρισμού.

ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Δύσκολη» και η προχτεσινή συνάντηση

Για «δύσκολη» συνάντηση, που «έδειξε πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις», έκανε λόγο ο Ευρωπαίος διαμεσολαβητής Μίροσλαβ Λάιτσακ μετά τη συνάντηση που είχε προχτές στις Βρυξέλλες με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό Αλμπιν Κούρτι. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση που γίνεται από το φθινόπωρο με στόχο την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ και με φόντο τις πυρετώδεις διεργασίες για διεθνή αναγνώριση του Κοσόβου (με πρωταγωνιστή και την ελληνική κυβέρνηση) ως κρίκο για την ευρωατλαντική πρόσδεση των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Λάιτσακ είπε ότι «συζητήθηκαν αρκετές συγκεκριμένες προτάσεις» αλλά «το μόνο αποτέλεσμα είναι ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί», προσθέτοντας ότι συμφωνήθηκαν μηνιαίες συναντήσεις των επικεφαλής διαπραγματευτών «με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων και την προετοιμασία συναντήσεων υψηλού επιπέδου, όταν απαιτείται». Κατέληξε δε ότι «για εμάς, την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο εξαρτάται από την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Ως εκ τούτου, περιμένουμε και τα δύο μέρη να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν την κληρονομιά του παρελθόντος και να λύσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ τους».

Από τη μεριά του ο Βούτσιτς δήλωσε πως «την τελευταία φορά που ήμουν στις Βρυξέλλες σκέφτηκα ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει χειρότερη συνάντηση, αλλά τώρα είδα ότι αυτό ήταν δυνατόν», υποστηρίζοντας ότι «η Σερβία δέχτηκε τα πάντα και οι Αλβανοί δεν ήθελαν». Ο δε Κούρτι είπε ότι «δεν είναι εύκολη» η διαπραγμάτευση, «γιατί - εκτός από ενδιαφέρον - η Σερβία δεν έχει προθυμία να αντιμετωπίσει το παρελθόν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ