ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
Οι ταινίες της βδομάδας

ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ
Η καινούρια κινηματογραφική βδομάδα μπαίνει με τον απόηχο που άφησε πίσω του το Φεστιβάλ Καννών. Αναφέρουμε επιγραμματικά τα βραβεία και, όπως πάντα, θα αναφερθούμε στις ταινίες όταν πάρουν το δρόμο προς την κινηματογραφική αίθουσα, αφού ήδη έχει ανακοινωθεί στις διανομές ένα μεγάλο κομμάτι του διαγωνιστικού τμήματος. Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στο «Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό, το μεγάλο βραβείο εξ ημισείας στο «Ghahreman» του Ασγκάρ Φαραντί και το «Hytti No 6» του Γιούχο Κουοσμάνεν, το βραβείο της επιτροπής εξ ημισείας στα «Ha'berech» του Ναντάβ Λαπίντ και «Memoria» του Απιτσατπόνγκ Βερασετάκουν, το βραβείο σκηνοθεσίας στο «Annette» του Λεός Καράξ, ενώ ο τιμητικός Χρυσός Φοίνικας φέτος δόθηκε στον Μάρκο Μπελόκιο.

Αυτό το καλοκαίρι θα το θυμόμαστε ως το καλοκαίρι των πάρα πολλών καινούργιων διανομών στα θερινά σινεμά. Ετσι, παρόλο που πλησιάζουμε προς τα τέλη του Ιούλη, πέντε, τουλάχιστον, νέες ταινίες βγαίνουν και αυτήν τη βδομάδα. Πέρα από τις δύο που στεκόμαστε αναλυτικά παρακάτω, είναι και το «Nobody» του Ιλία Ναϊσούλερ, μια αδιάφορη περιπέτεια τύπου «John Wick», το «Μια Φορά κι Εναν Καιρό», η παιδική ταινία της βδομάδας που προσπαθώντας να συγκεράσει την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» και τον «Πίτερ Παν» χάνεται κάπου στη μετάφραση, καθώς και το αντικομμουνιστικό - αντισοβιετικό κατασκοπευτικό θρίλερ, «Ο Κατάσκοπος του Ψυχρού Πολέμου» του Ντόμινικ Κουκ. Οι επανεκδόσεις περιλαμβάνουν το «Λαγωνικό 24 Καρατιών» του Μπλέικ Εντουαρντς, με τον επικό Σέλλερς στο ρόλο του επιθεωρητή Κλουζό, Το αριστοτεχνικά συγκλονιστικό «Παιχνίδι των Λυγμών» του Νιλ Τζόρνταν και τέλος την «Καζαμπλάνκα» του Μάικλ Κέρτιζ, μια από τις ωραιότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου με το θρυλικό ζευγάρι Χάμφρεϊ Μπόγκαρντ και Ινγκριντ Μπέργκμαν. Ακόμα, από σήμερα έως τις 28 Ιούλη στο «Σινέ Ριβιέρα» παρουσιάζεται το 10ο φεστιβάλ ταινιών «Ξαφνικά φέτος το καλοκαίρι», με 14 επανεκδόσεις κλασικών φιλμ των Μπλέικ Εντουαρντς, Λουί Μαλ, Ζαν-Λικ Γκοντάρ, Αλφρεντ Χίτσκοκ, Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς και Ερνστ Λιούμπιτς.

Η Πρώτη Αγελάδα (First Cow)
Κέλι Ράιχαρντ (2019)

Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΕΛΑΔΑ
Ενας μοναχικός τύπος, μάγειρας στο επάγγελμα, ταξιδεύει δυτικά και γίνεται μέλος μιας ομάδας κυνηγών γούνας στο Ορεγκον. Αποκτά φιλίες με έναν Κινέζο μετανάστη, που αναζητεί κι εκείνος την τύχη του. Στην αναζήτηση ιδεών για μια «επιχείρηση» ενώνουν τις δυνάμεις τους και... στηρίζονται στη «μυστική» συμμετοχή της βραβευμένης αγελάδας ενός πλούσιου γαιοκτήμονα.

Ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή με αργή, πολύ λιτή σκηνοθεσία και σκοτεινή ατμοσφαιρική φωτογραφία. Η Κ. Ράιχαρντ, στηριζόμενη στο μυθιστόρημα του Τζόναθαν Ρέιμοντ, επιχειρεί και τα καταφέρνει να μας ξεναγήσει στα ήθη των αρχών της βρετανικής αποικιοκρατίας και των περιπλανώμενων τυχοδιωκτών μεταναστών και ημεδαπών στις ΗΠΑ των αρχών του 19ου αιώνα. Ουσιαστικά περιγράφεται η φιλία δυο ανθρώπων διαφορετικών πολιτιστικών καταβολών, που ενωμένοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια εποχή που στερούνταν το ψωμί. Απευθύνεται σε σινεφίλ.

Η Αναζήτηση της Λώρα Ντουράντ
Δημήτρης Μπαβέλλας (2019)

Δυο φίλοι και συγκάτοικοι που είναι άνεργοι και πλήρως αποκομμένοι από τον κοινωνικό τους περίγυρο, ενώνονται από τον κοινό τους πλατωνικό έρωτα για την Λώρα Ντουράντ, μια μυθική πορνοστάρ της δεκαετίας του '90, τα ίχνη της οποίας έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Αποκωδικοποιώντας ένα κρυφό μήνυμα που παρουσιάζεται μπροστά τους και μην έχοντας τίποτα να χάσουν, σπεύσουν προς αναζήτησή της...

Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΩΡΑ ΝΤΟΥΡΑΝΤ
Μια ιδιόρρυθμη road movie για την αναζήτηση μιας «χίμαιρας». Μια ταινία που χρησιμοποιώντας κλισέ και αναφορές σε ταινίες και μουσικές άλλων εποχών ακροβατεί μεταξύ «φαντασίας» και «στεγνής λογικής», χρησιμοποιώντας το απόσπασμα από «Το χαμένο νησί» του Καραγάτση. Ομως εκτός από την εκρηκτική μουσική της, δεν καταφέρνει να μας πείσει ότι θέλει να πει κάτι περισσότερο από τη νοσταλγία μιας εποχής...


Π. Α.


ΣΤΑΘΜΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Απεργούν οι αρχαιολόγοι ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποιεί σήμερα 24ωρη πανελλαδική απεργία, ζητώντας από την κυβέρνηση να σταματήσει η απόσπαση - καταστροφή του ιδιαίτερα σημαντικού βυζαντινού αρχαιολογικού χώρου του Σταθμού Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης και να επανέλθει η λύση της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, με την κατασκευή του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή, λύση που προφυλάσσει τις αρχαιότητες. Στη σημερινή συγκέντρωση στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης στις 9 το πρωί καλεί και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, με 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους συμβασιούχους αρχαιολόγους στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα και οι δύο Σύλλογοι, καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων έχουν καλέσει τα μέλη τους να μη συμμετάσχουν σε εργασίες απόσπασης.

Οπως επανειλημμένα έχουν τονίσει, είναι υπέρ της τεχνικής λύσης διατήρησης του αρχαιολογικού χώρου εντός του Σταθμού Βενιζέλου. Τη θέση αυτή ενστερνίζονται οι σημαντικότεροι επιστήμονες και διεθνείς φορείς, όπως το ICOMOS, ενώ οι σημαντικότεροι εδαφοτεχνικοί μηχανικοί της χώρας έχουν σχεδιάσει και έχουν κρίνει ως επαρκή την τεχνική λύση κατασκευής του Σταθμού με υπόγεια εκσκαφή και τις αρχαιότητες κατά χώραν. Αλλωστε, η μετακίνηση μνημείου λόγω τεχνικού έργου εξετάζεται μόνο όταν μετά από σχετικό επιστημονικό έλεγχο αποκλείεται κάθε δυνατότητα διατήρησής του στο περιβάλλον του. Παράλληλα, εύλογοι είναι οι φόβοι ότι ο πολυτεμαχισμός των αρχαιοτήτων εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την ακεραιότητά τους και θα αφαιρέσει σημαντικότατο μέρος της αυθεντικότητάς του, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται για το αν και πώς θα γίνει η όποια επανατοποθέτηση.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκαίνια σήμερα στην έκθεση «Μνήμης Μήνις»

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» (Ελένης Ζωγράφου 3) στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Μνήμης Μήνις» του Νάσου Χαλκίδη.

Τα έργα του Νάσου Χαλκίδη, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, έχοντας τελειώσει τις σπουδές του στη Σχολή Καλών Τεχνών του ΑΠΘ το 1993 και έχοντας παρουσιάσει 13 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κατασκευάστηκαν στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου και μεγάλο μέρος του υλικού - το ιστορικό και κυρίως το βιωματικό - είχε συγκεντρωθεί μέχρι τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2020.

Η μνήμη της διαχείρισης των πανδημιών προκαλεί την οργή - μήνιν, έννοια που στο προοίμιο της Ιλιάδας συνδέεται με την πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά σε λοιμό. Στις μεγάλες ζωγραφικές επιφάνειες γίνεται συγκριτική αναφορά στην ομοιότητα των τρόπων που επιλέχθηκαν σήμερα αλλά και στο παρελθόν, ώστε να δοθούν λύσεις κατά την κορύφωση της πανδημίας, αλλά και πριν από αυτήν, κατά την «προετοιμασία» του συστήματος Υγείας.

Σημειώνεται πως τα υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως είναι το μελάνι, κόκκινο και μαύρο, σε μεγάλη έκταση, πάνω σε καμβά που έχει προετοιμαστεί, ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα λάδια ή άλλα χρώματα και υλικά με βασικό διαλύτη το νέφτι.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 14.00, Πέμπτη 10.00 - 20.00.


«Είμαι η Κούβα»

Στον ιστορικό κινηματογράφο «Studio New Star Art Cinema» παρουσιάζεται μεταξύ άλλων και η επανέκδοση «Είμαι η Κούβα» του Μιχαήλ Καλατόζοφ.

Πρόκειται για κοινή, ασπρόμαυρη παραγωγή της ΕΣΣΔ και της Κούβας από το 1964, σε σενάριο Ενρίκε Πινέδα Μπάρνετ, και αποτελεί ένα χρονικό απλωμένο σε τέσσερα επεισόδια που αποκαλύπτουν την Ιστορία του Νησιού της Επανάστασης: Από τη δικτατορία του Μπατίστα και τον ξεσηκωμό, στη νίκη της Επανάστασης και τον αγώνα του κουβανικού λαού να υπερασπιστεί την Επανάσταση και τις κατακτήσεις που κέρδισε με το αίμα του.


Κηδεύτηκε ο Τόλης Βοσκόπουλος

Κηδεύτηκε χτες στο Α' Νεκροταφείο ο Τόλης Βοσκόπουλος. Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε για να πει το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο καλλιτέχνη, ενώ συνεργάτες του μουσικοί τον «συνόδευαν» με μουσικά όργανα στον ρυθμό αγαπημένων τραγουδιών του.

Ο Τ. Βοσκόπουλος «έφυγε» από τη ζωή τη Δευτέρα, λίγο πριν κλείσει τα 81 του χρόνια, από ανακοπή καρδιάς. Γεννήθηκε το 1940 στην Κοκκινιά από γονείς πρόσφυγες Μικρασιάτες. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1958 και από τότε ξεκίνησε μια λαμπρή διαδρομή που κράτησε πάνω από 60 χρόνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ