ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να κλιμακωθεί ο αγώνας για να σταματήσει το εξελισσόμενο έγκλημα στο Σχιστό!

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στη χωματερή στο Σχιστό
Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους της πόλης την κυβέρνηση της ΝΔ, που «"σαν τον κλέφτη μες στη νύχτα", στις 20/7/2021 τα μεσάνυχτα, πέρασε τροπολογία στη Βουλή με την οποία εξασφαλίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό!».

Οπως σημειώνει:

«Η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει την τροποποίηση του νόμου 2742/1999, ο οποίος διαμορφώθηκε μετά από αγώνες του λαϊκού κινήματος και καθόριζε "τα όρια ζωνών προστασίας" του όρους Αιγάλεω, οι οποίες είχαν χαρακτηριστεί και κηρυχθεί "τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους" και περιοχές "απόλυτης προστασίας και αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος". Στις ζώνες αυτές, με τον μέχρι τώρα νόμο επιτρέπονταν μόνο ήπιες δραστηριότητες αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών εκδηλώσεων. Τώρα, η κυβέρνηση στα μουλωχτά πέρασε την τροποποίηση των παραπάνω με την εγκληματική πρόβλεψη: "Επιτρέπεται σε όλες τις ζώνες προστασίας του Ορους Αιγάλεω η κατασκευή των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την επεξεργασία αστικών αποβλήτων"».

Προσθέτει πως «το ΚΚΕ ανέδειξε και καταδίκασε τη συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, που έρχεται να υποστηρίξει τους σχεδιασμούς της περιφερειακής αρχής της ΝΔ (Πατούλη) για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων που θα παράγει το καρκινογόνο καύσιμο RDF.

Η εξέλιξη αυτή είναι εις βάρος του λαού της περιοχής μας γιατί: Πρόκειται για μια ακόμα υγειονομική βόμβα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος, δίπλα στην COSCO και στα καζάνια του θανάτου, στη βιομηχανική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή μας, και επιβαρύνει την υγεία του λαού και το περιβάλλον!

Η λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων θα γίνει με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), δηλαδή με ζεστό κρατικό χρήμα στους κατασκευαστικούς ομίλους, που θα αποκομίσουν πολλά κέρδη από την εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Το αυξημένο κόστος θα το πληρώσει για άλλη μια φορά ο λαός, με περισσότερα χαράτσια!».

«Συνένοχοι στο εξελισσόμενο έγκλημα στο Σχιστό εις βάρος του λαού του Πειραιά» - συνεχίζει η ανακοίνωση - «είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δημοτικές αρχές του σε Κερατσίνι - Δραπετσώνα και Πέραμα, που είχαν συνυπογράψει κείμενο της περιφερειακής αρχής Δούρου το 2016 το οποίο προέβλεπε τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, έργο που σήμερα υλοποιείται από τη ΝΔ και την περιφερειακή αρχή Πατούλη».

Η ΤΕ Πειραιά καλεί τον λαό της περιοχής σε κλιμάκωση του αγώνα μπροστά στη νέα εξέλιξη. Οπως επισημαίνει: «Οι ενθαρρυντικές κινητοποιήσεις από εργατικά σωματεία, μαζικούς φορείς, τη συντονιστική τους επιτροπή, που έχουν αναδείξει το θέμα έως τώρα, είναι ώρα να γίνουν πιο μαζικές. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να βάλει εμπόδια στην πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές αρχές και οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Με τους αγώνες του δεν θα επιτρέψει τη θυσία της ζωής μας, της υγείας των παιδιών μας, την καταστροφή και τη μόλυνση του περιβάλλοντος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτήν την κατεύθυνση το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές μέσα στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές, οι εκπρόσωποί του στη Βουλή και στα όργανα της Τοπικής Διοίκησης θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις».

Προφυλακίστηκε ο δολοφόνος της 26χρονης Γαρυφαλλιάς

Την προφυλάκιση του καθ' ομολογίαν δολοφόνου της 26χρονης Γαρυφαλλιάς αποφάσισαν ανακριτής και εισαγγελέας χτες, μετά την απολογία του. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις της υπεράσπισης του κατηγορούμενου, κατά την απολογία, αναμενόταν να παραδώσει στον ανακριτή υπόμνημα και θα αιτούνταν να εξεταστεί από ειδικό επικαλούμενος προϋπάρχουσα ψυχική νόσο.

Σημειωτέον ότι νωρίτερα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης για τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο από τον 30χρονο φίλο της. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, με επικεφαλής τον Ηλία Μπογιόκα, η κοπέλα έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά του σώματος, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού. Ενα τραύμα το οποίο χρήζει περαιτέρω έρευνας. Επίσης, από τα χτυπήματα στα βράχια άνοιξαν οι βρεγματικές ραφές του κρανίου. Ολα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση. Στο λάρυγγα και στα πνευμόνια βρέθηκε άφθονη ποσότητα θαλασσινού νερού, ενώ έφερε σημάδια χτυπημάτων και στον δεξιό μαστό. Σύμφωνα με το πόρισμα, οι κακώσεις που έφερε η 26χρονη και κυρίως αυτές στο κεφάλι ήταν ικανές να προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος. Ο δράστης την πέταξε στη θάλασσα χωρίς τις αισθήσεις της και ο θάνατός της προήλθε από πνιγμό. Αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Αλ. Κούγιας δήλωσε μάλιστα, χτες, μεταξύ άλλων, πως «τους ίδιους κωμικούς ισχυρισμούς περί ψυχικής παθήσεως είχε προβάλει και ο Ελληνας δράστης της αποτρόπαιας ανθρωποκτονίας εις βάρος της αείμνηστης Ελένης Τοπαλούδη και στο τέλος με την απόφαση, την οποίαν εξέδωσε το ΜΟΔ Αθηνών, εκτός της ισοβίου καθείρξεως, που επέβαλε στον δράστη, αγνοώντας παμψηφεί τους ισχυρισμούς του περί ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, οδήγησε ως κατηγορούμενους στο δικαστήριο τόσο τον ψυχίατρο, που βεβαίωνε ότι ο δράστης είναι ψυχασθενής, όσο και τον δράστη ως ηθικό αυτουργό του εγκλήματος της ψευδούς βεβαιώσεως».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η φωτιά στην Ευκαρπία ξεσκεπάζει τα περί «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού

Πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης μετά τις 10 μ.μ. στην περιοχή της Εφεδρούπολης της Ευκαρπίας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ξεκίνησε από την περιοχή του παλιού λατομείου του ομίλου «ΤΙΤΑΝ».

Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα, έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές και αναπτύχθηκε δίπλα στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με φόντο και σε εγγύτητα με την τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι η πραγματικότητα του τελευταίου διαστήματος, με φωτιές που σαρώνουν όλη τη χώρα και ιδιαίτερα την περιοχή (πρόσφατα πυρκαγιές ξέσπασαν στο Σέιχ Σου και στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»), «ξεσκεπάζει τα περί "ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα"».

«Με την πυρκαγιά της Εφεδρούπολης κινδύνεψαν ζωές κατοίκων, εργαζομένων, υγειονομικών και ασθενών στο Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", και χτύπησε ακόμα μια φορά το καμπανάκι για πιθανότητα πρόκλησης μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος», σημειώνει η ανακοίνωση και τονίζει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, που ακολουθούν «την ίδια δασοκτόνα πολιτική, που αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας», όπως και των τοπικών διοικήσεων, που υλοποιούν τις κεντρικές αντιλαϊκές κατευθύνσεις, δηλώνοντας παράλληλα «αναρμόδιες» για την προστασία της ζωής του λαού.

«Οι πιθανότητες πρόκλησης πυρκαγιάς στο σημείο ήταν μεγάλες», συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς ξεκίνησε από ένα εγκαταλελειμμένο για χρόνια σημείο «και εξαπλώθηκε σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του δήμου Παύλου Μελά, με βασικό στοιχείο ότι βρίσκεται ουσιαστικά μέσα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις (...).

Η εγκατάλειψη των παραπάνω περιοχών στη μοίρα τους εδώ και δεκαετίες και η απουσία μέτρων αντιπυρικής προστασίας πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες για αντίστοιχα συμβάντα και στο μέλλον».

Η ΤΕ Δυτ. Θεσσαλονίκης καλεί τον λαό να δυναμώσει την πάλη του με στόχο να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως «φιλέτα» στην επιχειρηματική δράση. Να παλέψει για ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, με ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της Πολιτικής Προστασίας, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και γνώμονα την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, της Τοπικής Διοίκησης και ΜΚΟ. Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και του συστήματος Υγείας, για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
Δεν πέρασε η παραχώρηση του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς

Δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμαριάς, κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας 19 Ιούλη, η συμφωνία παραχώρησης της χρήσης του ακινήτου της πλαζ Αρετσούς από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον δήμο Καλαμαριάς. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση.

Στη συμφωνία που κατέθεσε η ΕΤΑΔ μετά από «διαπραγμάτευση» με τη δημοτική αρχή, προβλέπεται αντάλλαγμα 20,75% επί του τζίρου στην πλαζ Αρετσούς που θα δίνεται στην ΕΤΑΔ. Το παραχωρητήριο προβλέπει ότι το ακίνητο της πλαζ Αρετσούς και όλες οι εμπορικές δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται εκεί θα περάσουν στην εκμετάλλευση του δήμου Καλαμαριάς για 35 χρόνια.

Ο δήμαρχος, Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποστήριξε πως με τη συμφωνία «ο δήμος παίρνει ό,τι ήθελε» και τόνισε πως είτε το Δημοτικό Συμβούλιο θα επικυρώσει άμεσα τη συμφωνία καθώς σε περίπτωση αλλαγής της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΑΔ υπάρχει περίπτωση η επόμενη πρόταση να έχει μεγαλύτερο αντίτιμο, είτε η πλαζ Αρετσούς θα παραμείνει στην εγκατάλειψη.

Από την πλευρά της, η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Καλαμαριάς, Λεμονιά Ντιντή, χαρακτήρισε εκβιαστικά τα διλήμματα που πρόβαλε ο δήμαρχος, τα οποία αποδεικνύουν ότι «ένα κράτος που έχει νόμους και όργανα προσανατολισμένα στο κέρδος δεν μπορεί να είναι φιλολαϊκό και κανείς εργαζόμενος δεν έχει συμφέρον να το εμπιστεύεται και να το στηρίζει», ενώ επίσης σημείωσε πως τα ίδια περί «καλών συμφωνιών» η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις υποστήριζαν και για τη μαρίνα Αρετσούς, όμως «το ξεπούλημά της προχωράει σύμφωνα με τον κρατικό σχεδιασμό και όχι με βάση τις δικές σας "κόκκινες γραμμές"».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του δημάρχου πως η διαπραγμάτευση με την ΕΤΑΔ «δεν είναι ήττα», η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε πως για τη διοίκηση του δήμου δεν είναι ήττα γιατί «εμπνέονται από την πολιτική που θεωρεί τις παραλίες και τα δάση ως πεδία κερδοφορίας και τα αντιμετωπίζουν σαν εμπόρευμα, στο πλαίσιο της οποίας η "ανάπτυξη" περνά μέσα από ιδιωτικοποιήσεις και εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ