ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ
Με τη γνωστή συνταγή της «ατομικής ευθύνης»...

Eurokinissi

Με τη γνωστή συνταγή της «ατομικής ευθύνης», ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, προσπάθησε χτες να μεταθέσει τις ευθύνες της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο μπλακ άουτ, σε συνθήκες καύσωνα, στα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως «εμείς ό,τι ήταν δυνατό να κάνουμε το κάναμε», ζήτησε από τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα! Γεγονός που δεν εξήγησε πώς είναι εφικτό να γίνει όταν διανύουμε την τέταρτη μέρα με τα 40άρια, ενώ μέχρι την Παρασκευή η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με το θερμόμετρο να φτάνει και τους 44 - 45 βαθμούς.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χτες σε σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι. Αντικείμενο, επισήμως, ήταν η εξέταση των μέτρων που πάρθηκαν από τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί επάρκεια σε ρεύμα και τα σχέδια αντιμετώπισης σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Στο μεταξύ, όλοι οι αρμόδιοι παράγοντες μιλούν για οριακή κατάσταση, ακριβώς λόγω των ελλείψεων σε αναγκαία μέτρα και υποδομές όλα αυτά τα χρόνια, στη λογική των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν πανάκριβα τιμολόγια και βιώνουν ενεργειακή φτώχεια, κινδυνεύοντας τώρα να στερηθούν και τα απολύτως αναγκαία εν μέσω πολυήμερου καύσωνα, ως συνέπεια της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Το θερμόμετρο χτες έφτασε και τους 46 βαθμούς...

Eurokinissi

Το θερμόμετρο χτες έφτασε και τους 46 βαθμούς...
Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση. Αντίθετα, μάλιστα, άφησε το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος ανοιχτό, λέγοντας πως «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει», αλλά και ζητώντας ταυτόχρονα «τη βοήθεια των καταναλωτών (...) για να μπορέσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής».

Εδωσε ως τέτοιες αυτές που καίγεται ο τόπος («οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3»), αλλά και «κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 - 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 - 11 το βράδυ», καθώς «είναι εκείνες οι ώρες όπου, δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος, δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική Ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα», δείχνοντας και τα όρια του πολυδιαφημισμένου ενεργειακού μείγματος, με τις χρυσοπληρωμένες από τον λαό Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την περιλάλητη απολιγνιτοποίηση.

Εδωσε και συμβουλές ...οικοκυρικών: «Να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς», «να κλείνουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ, τις ώρες μεταξύ 7 και 10, και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες»...

Οι προβλέψεις για τις επόμενες μέρες...

Πανευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας σημείωσε τη Δευτέρα η Ελλάδα, καταλαμβάνοντας τις πέντε πρώτες θέσεις στη λίστα με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» στους 46,3 βαθμούς Κελσίου. Ακολουθούν η Λάρισα με 44,9 βαθμούς, η Σπάρτη με 44,7 βαθμούς, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας με 44,4 βαθμούς και η ευρύτερη περιοχή της Θήβας με 44 βαθμούς.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει περαιτέρω άνοδο από σήμερα Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη 5 Αυγούστου. Θα επικρατήσουν συνθήκες ακραίου καύσωνα οι οποίες θα είναι πολύ δυσμενείς για τον πληθυσμό και συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή. Οι μέγιστες που αναμένονται θα είναι της τάξης των 43 - 45 βαθμών κατά μέσο όρο, ενώ σε τοπικό επίπεδο, λόγω του ανάγλυφου της χώρας και των μεταβολών της διεύθυνσης του ανέμου, οι μέγιστες ενδέχεται να φτάσουν τους 46 - 47 βαθμούς.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η αιτία του έντονου και παρατεταμένου κύματος καύσωνα εντοπίζεται στην κίνηση του αεροχείμαρρου, ενός ισχυρού ρεύματος αέρα που βρίσκεται σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Θυμίζουμε ότι το κύμα ζέστης ξεκίνησε την Τρίτη 27 Ιούλη από τα δυτικά, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη πολλές περιοχές στη δυτική Ελλάδα (Μεσσηνία, Ηλεία και άλλες) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 42 βαθμών Κελσίου.

Στην Αττική σε αρκετές περιοχές την Πέμπτη το θερμόμετρο φλέρταρε με τους 39 βαθμούς (Αμπελόκηποι, Λιόσια) ή σε κάποιες έφτασε και τους 40 βαθμούς (Ασπρόπυργος).


Κυβέρνηση για πρόσφυγες σε καταυλισμούς: «Να πίνετε πολλά υγρά!»

Στο έλεος του καύσωνα οι δομές αιτούντων άσυλο

INTIME NEWS

Με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς της τελευταίας στιγμής επιχειρεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να αντιμετωπίσει τον καύσωνα στις δομές αιτούντων άσυλο.

Εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Υποδοχής, μετά από έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη, προτρέπει ξεριζωμένους και εργαζόμενους να μένουν σε κλιματιζόμενους χώρους μέσα στις δομές και να πίνουν πολλά υγρά, δεν μεριμνά όμως για την προσωρινή μεταφορά των ευάλωτων σε χώρους όπου θα είναι προστατευμένοι.

Σε δομές όπως τα ΚΥΤ της Λέσβου, της Σάμου και στον Ελαιώνα, όπου πολλοί άνθρωποι μένουν σε σκηνές και αυτοσχέδια καταλύματα, προβλέπει να λειτουργούν όλο το 24ωρο κλιματιζόμενοι κοινόχρηστοι χώροι ή και οι χώροι της διοίκησης. Το ερώτημα είναι αν υφίστανται αρκετοί κλειστοί κοινόχρηστοι χώροι στις δομές, ή αν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι χώροι της διοίκησης σε ώρα εργασίας. Ετσι οι πρόσφυγες, εκτεθειμένοι, θα έχουν να διαλέξουν μεταξύ της αφόρητης ζέστης στη σκηνή τους ή στον συνωστισμό φορώντας συνέχεια μάσκα όλο το 24ωρο. Σε δομές όπως της Σιντικής Σερρών και του Κουτσόχερου στη Λάρισα κ.α., όπου δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι σκίασης, αφού το υπουργείο δεν φρόντισε να τις δημιουργήσει, ζητά από τους πρόσφυγες να μένουν στα κλιματιζόμενα κοντέινερ από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Οσο για τα υγρά, ζητά να υπάρξει μέριμνα για πόσιμο νερό σε θερμοκρασία 10 - 15 βαθμούς. Ζητά επίσης να υπάρχει πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες όλο το 24ωρο και τις αργίες, να μεταδοθεί σύντομο ενημερωτικό μήνυμα στις πιο διαδεδομένες γλώσσες των προσφύγων και να σταματήσουν οι ...αθλητικές δραστηριότητες τη μέρα, ενώ δίνει τη δυνατότητα αλλαγών στο μοίρασμα έτοιμου φαγητού για να αποφευχθούν μεγάλες ουρές το μεσημέρι.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποτέλεσμα της «πράσινης ανάπτυξης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κυβερνητική σύσκεψη και τον κίνδυνο για διακοπές ρεύματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Ο κίνδυνος ενός "μπλακ άουτ" εν μέσω καύσωνα φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες για τον λαό από τον ενεργειακό σχεδιασμό, που περιστρέφεται γύρω απ' τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασταθή παραγωγή τους. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για τη λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" και την "απελευθέρωση" της Ενέργειας, που προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ με επικλήσεις στην "ατομική ευθύνη" και στα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

Αυτός ο ενεργειακός σχεδιασμός, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το ποιος θα τον υλοποιήσει ταχύτερα, είναι ο υπαίτιος τόσο για την εκτόξευση της τιμής της Ενέργειας - με τη χονδρεμπορική τιμή να είναι στα τέλη Ιούλη τριπλάσια απ' την αντίστοιχη στη Γαλλία και τη Γερμανία - προμηνύοντας νέες, μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια των λαϊκών καταναλωτών, όσο και για τα πρωτοφανή φαινόμενα έλλειψης ενέργειας, καθώς την ώρα που η κατανάλωση είναι μέγιστη (καύσωνας και ανάγκη κλιματισμού), η παραγωγή είναι μικρότερη λόγω της ίδιας της φύσης των ΑΠΕ.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" έχει μοναδικούς κερδισμένους τους ιδιωτικούς ομίλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που πετυχαίνουν τεράστια κέρδη, καθώς και τους ομίλους στη Βόρεια Ευρώπη που παράγουν τον σχετικό εξοπλισμό, ενώ βρίσκει τα λαϊκά στρώματα με την απειλή των "μπλακ άουτ" και της ενεργειακής φτώχειας, εξαιτίας των πανάκριβων τιμολογίων, με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον κατεστραμμένο από την επέλαση των ΑΠΕ σε κάθε βουνό.

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι χρειάζεται άμεσα να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι μόνο ένας ενεργειακός σχεδιασμός απαλλαγμένος από το καπιταλιστικό κέρδος μπορεί να διασφαλίσει φθηνή και επαρκή ηλεκτρική ενέργεια, σχέσεις εργασίας στο ύψος των αναγκών των εργαζομένων, αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών και ελαχιστοποίηση της επίδρασης στο περιβάλλον. Ενας τέτοιος ενεργειακός σχεδιασμός προϋποθέτει την εργατική εξουσία, τον παραγόμενο πλούτο κοινωνική ιδιοκτησία, τον κεντρικό σχεδιασμό, τη σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ