ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται ευρύτερες επαφές για την «επόμενη μέρα»

Ταλιμπάν περιπολούν σε γειτονιά της Καμπούλ

Copyright 2021 The Associated

Ταλιμπάν περιπολούν σε γειτονιά της Καμπούλ
Επαφές και διεργασίες για την «επόμενη μέρα» εντείνονται στο Αφγανιστάν, τόσο για την κυβέρνηση που θα σχηματίσουν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι επανέκτησαν τον έλεγχο της χώρας αμέσως την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, όσο και για τις σχέσεις του νέου καθεστώτος με τις ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο το ευρωατλαντικό μπλοκ όσο και η Κίνα και η Ρωσία έχουν σπεύσει να δηλώσουν ετοιμότητα για «συνεργασία» με τους Ταλιμπάν... αναλόγως της «συμπεριφοράς» τους, ενώ και ανώτατα στελέχη της σκοταδιστικής οργάνωσης δηλώνουν ήδη αντίστοιχη «ετοιμότητα», καλώντας σε διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για «παροχή οικονομικής βοήθειας» και υπενθυμίζοντας σχέδια για μεγάλα έργα, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡΙ (Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ινδία).

Σε αυτό το φόντο, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον Ανας Χακάνι, στέλεχος του ομώνυμου Δικτύου που θεωρείται βασική συνιστώσα της οργάνωσης, πραγματοποίησε συνάντηση στην Καμπούλ με τον πρώην Πρόεδρο του Αφγανιστάν (έως το 2014) Χαμίντ Καρζάι και το μέχρι πρότινος «νούμερο 2» της αφγανικής κυβέρνησης (του Ασράφ Γάνι) Αμπντουλά Αμπντουλά, που ως επικεφαλής και του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Συμφιλίωσης συμμετείχε όλα τα τελευταία χρόνια στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στην Ντόχα υπό την «αιγίδα» των ΗΠΑ.

Από τη χτεσινή συνάντηση στελεχών των Ταλιμπάν με τον πρώην Αφγανό Πρόεδρο Χ. Καρζάι
Από τη χτεσινή συνάντηση στελεχών των Ταλιμπάν με τον πρώην Αφγανό Πρόεδρο Χ. Καρζάι
Παράλληλα, στο Αφγανιστάν καταφτάνουν μια σειρά από κεντρικά στελέχη των Ταλιμπάν, όπως ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, που τον Οκτώβρη του 2018 είχε αποφυλακιστεί από το Πακιστάν μετά από αίτημα των ΗΠΑ. Το αφγανικό δίκτυο «Tolo News», εξάλλου, μετέδωσε δηλώσεις του στελέχους της οργάνωσης Αμίρ Καν Μοτάκι, ο οποίος επανέλαβε ότι στόχος είναι «μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς».

Συγκρούσεις στην περιοχή Παντσίρ - Δολοφονίες διαδηλωτών στην Τζαλαλαμπάντ

Την ίδια ώρα, παρότι οι Ταλιμπάν έχουν υπό τον έλεγχό τους σχεδόν όλο το Αφγανιστάν, ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της χώρας, Αμρούλα Σάλεχ, επιμένει ότι (μετά τη φυγή του Ασράφ Γάνι, που χτες έγινε γνωστό ότι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είναι ο νόμιμος «μεταβατικός Πρόεδρος» του Αφγανιστάν.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι δυνάμεις που τον στηρίζουν συγκρούστηκαν με Ταλιμπάν στη δυσπρόσιτη περιοχή Παντσίρ, βορειοανατολικά της Καμπούλ, όπως και ότι ο Αφγανός πολέμαρχος Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ αναπτύσσει δυνάμεις στην εν λόγω περιοχή που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι δυνάμεις του Σάλεχ ανέκτησαν θέσεις και στην περιοχή Τσαρικάρ, ενώ με τον Σάλεχ συμπαρατάχθηκε και ο Αχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Αχμαντ Σαχ Μασούντ, συνεργάτη της CIA που δολοφόνησε η «Αλ Κάιντα» το 2001.

Παράλληλα, στην Τζαλαλαμπάντ τουλάχιστον τρεις άνθρωποι δολοφονήθηκαν σε διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του αφγανικού κράτους, ενώ προχώρησαν και σε αποκαθήλωση σημαίας των Ταλιμπάν που είχε στηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.

Στο μεταξύ, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο μέχρι πρότινος Αφγανός Πρόεδρος, Α. Γάνι, δήλωσε ότι στηρίζει την «κυβερνητική πρωτοβουλία» για τις «συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τον Αμπντουλά Αμπντουλά και τον πρώην Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι». Ισχυρίστηκε δε ότι «βρίσκομαι σε διαβουλεύσεις για την επιστροφή μου στο Αφγανιστάν».

Παρ' όλα αυτά, η αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, έσπευσε να τον «αδειάσει», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Γάνι «δεν είναι πλέον ένα πρόσωπο που μετράει στο Αφγανιστάν»...

Καλλιέργεια προφίλ για... «πιο λογικούς Ταλιμπάν»

Την ίδια στιγμή, στη Δύση, με παρεμβάσεις αξιωματούχων, «ρεπορτάζ» και «αναλύσεις», φιλοτεχνείται μια εικόνα για τους... «πιο λογικούς Ταλιμπάν».

Για «χώρο που πρέπει να δώσουμε στους Ταλιμπάν ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση και για να δείξουν τα διαπιστευτήριά τους» μίλησε χαρακτηριστικά και ο Βρετανός επιτελάρχης, Νικ Κάρτερ. «Πρέπει να δείξουμε υπομονή (...) Ο κόσμος μπορεί να ανακαλύψει ότι οι αντάρτες που για δεκαετίες η Δύση αντιμετώπιζε ως πολεμιστές τώρα έχουν γίνει πιο λογικοί (...) Οτι οι σημερινοί Ταλιμπάν είναι διαφορετικοί από εκείνους που θυμόμαστε από τη δεκαετία του 1990 (...) Οντως, αν δει κανείς πώς κυβερνούν προς το παρόν την Καμπούλ υπάρχουν σημάδια ότι είναι πιο λογικοί».

Το έδαφος για τους νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς εντός και εκτός Αφγανιστάν - στους οποίους όλα δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο - στρώνουν και μια σειρά από διεθνή ρεπορτάζ για «θετικά σημάδια» σε επαρχίες όπως η Χεράτ (στα σύνορα με το Ιράν), για «κορίτσια που συνεχίζουν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο» κ.λπ.

Οσον αφορά την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ (όπου έχουν επαναληφθεί οι στρατιωτικές πτήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους για την απομάκρυνση ξένων και Αφγανών πολιτών), ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, είπε ότι «δεν υπήρξε καμία εχθρική ενέργεια από τους Ταλιμπάν εναντίον μας» και ότι «οι διοικητές μας στο αεροδρόμιο είναι σε συνεννόηση με τους διοικητές τους».

Και ενώ χιλιάδες Αφγανοί συρρέουν στο αεροδρόμιο αναζητώντας έναν τρόπο να φύγουν από τη χώρα, αξιωματούχοι τόσο των ΗΠΑ όσο και των Ταλιμπάν επιβεβαίωσαν χτες ότι στρατιώτες και των δύο πλευρών πυροβολούσαν και χτες στον αέρα για τον έλεγχο του πλήθους... Αργότερα χτες η Γουέντι Σέρμαν κάλεσε τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και να μην εμποδίσουν Αφγανούς που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα να μεταβούν στο αεροδρόμιο.

Παζάρια και αποφάσεις σε βάρος των ξεριζωμένων

Χτες, στο μεταξύ, έγινε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Μεταναστευτικό, η οποία ασχολήθηκε και με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Αλες Χόις, δήλωσε ότι η σλοβενική προεδρία προετοιμάζει τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση «πιθανής μεταναστευτικής πίεσης» και «άλλων απειλών» που θα εμφανιστούν στην ΕΕ «στο κοντινό μέλλον». Παρατήρησε δε ότι στα τέλη του μήνα η Κομισιόν θα παρουσιάσει ένα σχέδιο ειδικά για την περιοχή της Μεσογείου και η σλοβενική προεδρία θα οργανώσει περαιτέρω επαφές.

Ο Αυστριακός υπουργός Καρλ Νέχαμερ δήλωσε πως «ο στόχος πρέπει να είναι να παραμείνει ο κύριος όγκος των ανθρώπων στην περιοχή» (γύρω από το Αφγανιστάν) και ότι ενδεχόμενη αποτυχία σ' αυτό θα είναι «πολύ επικίνδυνη».

Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως και το Ευρωκοινοβούλιο ενώ ο πρόεδρός του, Νταβίντ Σασόλι, δήλωσε ότι «πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση (...) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εγκρίνει την κατανομή τους εξίσου μεταξύ των κρατών - μελών και αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα».

Τέλος, εν αναμονή νέων επεισοδίων και στο παζάρι Τουρκίας - Δύσης, η αμερικανική πρεσβεία στην Αγκυρα έκρινε σκόπιμο να διαψεύσει «ισχυρισμούς που αφορούν "συμφωνία" μεταξύ των Προέδρων Μπάιντεν και Ερντογάν σχετικά με τους Αφγανούς πρόσφυγες ή μετανάστες»...


ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Κατηγορούν τη Δύση για «χάος» και «άλλη μια κρίση»

Μετά τις προχτεσινές κατηγορίες του Πεκίνου ότι οι ΗΠΑ ευθύνονται για το «τρομακτικό χάος» στο Αφγανιστάν, χτες ήταν η σειρά της εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, να δηλώσει ότι «βλέπουμε ξανά ότι η κοινότητα της Δύσης, που διαφυλάσσει δικές της αξίες, ακόμα μια φορά κληροδοτεί στον κόσμο και τις μελλοντικές γενιές άλλη μια κρίση».

Αναδεικνύοντας εξάλλου τον ενεργό ρόλο της Μόσχας στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πρόσθεσε ότι «πριν από το Αφγανιστάν, ήταν η Λιβύη και το Ιράκ και η Συρία, που ξεπέρασαν την "καταιγίδα" χάρη στις αποφασιστικές ενέργειες της Ρωσίας...».

Ο δε πρέσβης της Ρωσίας στο Αφγανιστάν, Ντμίτρι Ζιρνόφ, αναφερόμενος στα νέα δεδομένα, υποστήριξε ότι οι Ταλιμπάν «πέρασαν το πρώτο τεστ», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά από τον Μάη του 2020 «δεν έπεσαν πυροβολισμοί για τρεις συνεχόμενες μέρες» στην Καμπούλ, ενώ «όταν ήταν στη χώρα ο Πρόεδρος Γάνι καταγράφονταν 3 - 4 εκρήξεις τη μέρα, περιλαμβανομένων τρομοκρατικών επιθέσεων (...) Αλλά ήρθαν οι Ταλιμπάν και υπήρξε ησυχία από την πρώτη νύχτα». Πρόσθεσε ότι «αν εγγυηθούν την τάξη και την κοινωνική δικαιοσύνη θα περάσουν και το δεύτερο τεστ».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν επανέλαβε τις προσδοκίες του Πεκίνου ότι «οι Ταλιμπάν θα ενταχθούν στη σκληρή μάχη κατά της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κινήματος του Ανατολικού Τουρκεστάν» (αυτονομιστική οργάνωση που δρα και στην Κίνα) και δεν θα επιτρέψουν «να χρησιμοποιηθεί το αφγανικό έδαφος για να απειληθούν γειτονικές χώρες». Επανέλαβε ακόμα ότι «η Κίνα θα συνεχίσει, μαζί με άλλες χώρες, να στηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν».

Στο μεταξύ, τηλεφωνική συνομιλία είχαν και οι ΥΠΕΞ Ρωσίας και Τουρκίας Σ. Λαβρόφ και Μ. Τσαβούσογλου, που, σύμφωνα με τη Μόσχα, εξέφρασαν «αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη σταθεροποίηση της κατάστασης».

Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του G7

Σε ό,τι αφορά το ευρωατλαντικό μπλοκ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν προχτές σε τηλεφωνική επαφή να συμμετάσχουν την επόμενη βδομάδα σε έκτακτη (ψηφιακή) Σύνοδο του G7,«προκειμένου να συζητηθεί κοινή προσέγγιση και στρατηγική». Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στην «ανάγκη να συνεχιστεί στενή συνεργασία μεταξύ των συμμάχων και των δημοκρατικών εταίρων».

Επίσης, αύριο Παρασκευή, θα συνεδριάσουν εκτάκτως και οι ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, όχημα διαφόρων παρεμβάσεων θα αποτελέσουν και τα κροκοδείλια δάκρυα των ιμπεριαλιστών για την κατάσταση των γυναικών και κοριτσιών στο Αφγανιστάν. Ετσι χτες, ΗΠΑ, ΕΕ και διάφοροι σύμμαχοί τους εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους «βαθιά ανησυχία», καλώντας «όσους έχουν θέση εξουσίας στη χώρα να εγγυηθούν την προστασία τους». Καταλήγουν δε ότι «θα παρακολουθούμε στενά πώς κάθε μελλοντική κυβέρνηση διασφαλίζει δικαιώματα και ελευθερίες που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν τα τελευταία είκοσι χρόνια»... διαφημίζοντας την 20ετή ιμπεριαλιστική επέμβαση που διατήρησε τη μεγάλη πλειοψηφία όλου του αφγανικού λαού σε συνθήκες εξαθλίωσης.

«Ανησυχίες» για τις «μελλοντικές κινήσεις»

Τέλος, με το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» της οικοδόμησης συμμαχιών για τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ παρατήρησε ότι «διακυβεύεται η φήμη του έθνους μας και όλη η κυβέρνηση πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια γι' αυτό το θέμα (...) Το πώς οι ΗΠΑ θα χειριστούν την απομάκρυνση (δυνάμεων και συνεργατών μας) θα έχει αντίκτυπο στην ικανότητά μας να οικοδομήσουμε συμμαχίες και να εργαστούμε με εταίρους για την επόμενη μέρα».

Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είπε ότι «το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβληματιστούμε σχετικά με την εμπειρία αυτή», αλλά και ότι «ακόμη πιο σημαντικό από τους απολογισμούς και το παρελθόν είναι να σχεδιάσουμε τις μελλοντικές κινήσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ