ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στο επίκεντρο η προσπάθεια να μείνουν οι ΗΠΑ «παγκόσμιος ηγέτης»

«Οι εξελίξεις σε Ινδο-Ειρηνικό θα καθορίσουν το μέλλον του κόσμου», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις

Από τις κοινές δηλώσεις της Χάρις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης
Από τις κοινές δηλώσεις της Χάρις με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης
«Ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι γιατί οι ΗΠΑ είναι παγκόσμιος ηγέτης», αλλά και «γιατί παίρνουμε πολύ σοβαρά αυτόν το ρόλο, κατανοώντας ότι έχουμε πολλά συμφέροντα και προτεραιότητες σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, από τη Σιγκαπούρη, όπου βρέθηκε χτες στο πλαίσιο περιοδείας στη Νοτιοανατολική Ασία.

Σήμερα η Χάρις αναμένεται να ξεκινήσει διήμερες επαφές στο Βιετνάμ.

Αποτυπώνοντας τη σημασία που έχει η περιοχή στην αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα για τη διεθνή πρωτοκαθεδρία, η Κ. Χάρις τόνισε: «Βρίσκομαι στη Σιγκαπούρη για να επιβεβαιώσω την αφοσίωσή μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και τις μακρόχρονες συνεργασίες μας στη Νοτιοανατολική Ασία (...) Οσο τρέχουν οι εξελίξεις και αναλογιζόμαστε πού βαδίζουμε έχοντας μπει στον 21ο αιώνα, η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός θα καθορίσουν - σε μεγάλο βαθμό θεωρώ - το μέλλον όλου του κόσμου».

Σημειωτέον ότι η Χάρις έφτασε στην περιοχή ενώ αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν - στο «Reuters» και σε άλλα ΜΜΕ - ότι «η Νοτιοανατολική Ασία και ο Ινδο-Ειρηνικός ήταν προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μπάιντεν» και «αυτό δεν έχει αλλάξει με το Αφγανιστάν». Πρόσθεταν ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ της διασφάλισης ανοικτών θαλάσσιων λωρίδων στην Ασία, η οποία αποτελεί προτεραιότητα για τις ΗΠΑ, και της συνεχούς εμπλοκής στον εμφύλιο πόλεμο μιας άλλης χώρας». Επίσης, άλλα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν παρατηρούσαν ότι ένα θετικό σημείο για τη Νοτιοανατολική Ασία από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν είναι η απελευθέρωση πόρων από μια «αντιτρομοκρατική αποστολή», ώστε οι ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην «αντιμετώπιση του Πεκίνου».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης, Λι Σιεν Λουνγκ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Χάρις, δήλωσε ότι «εμείς κατανοούμε τους λόγους για τους οποίους ο Πρόεδρος Μπάιντεν αποφάσισε να φύγει από το Αφγανιστάν», ενώ ξεπλένοντας την ιμπεριαλιστική επέμβαση υποστήριξε ότι αυτή «εμπόδισε τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιούν το Αφγανιστάν ως ασφαλή βάση για 20 χρόνια. Γι' αυτό, η Σιγκαπούρη είναι ευγνώμων». Είπε ακόμα ότι «αυτό που τώρα μετρά είναι πώς οι ΗΠΑ επανακαθορίζουν τη θέση τους σε Ασία - Ειρηνικό, πώς εμπλέκονται στην ευρύτερη περιοχή και συνεχίζουν τον αγώνα κατά την τρομοκρατία, αφού όλα αυτά θα καθορίσουν την αντίληψη των άλλων χωρών για τις παγκόσμιες προτεραιότητες των ΗΠΑ και για τις στρατηγικές τους προθέσεις».

Νέες στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Αυστραλίας - Ινδίας

Τέλος, να καταγραφεί ότι η άφιξη Χάρις στην περιοχή συνέπεσε και με νέες στρατιωτικές ασκήσεις, που ξεκινούν μεθαύριο Πέμπτη οι ΗΠΑ με Ιαπωνία, Αυστραλία και Ινδία.

Πρόκειται για τα ετήσια γυμνάσια «Malabar», που ξεκίνησαν το 1992 αλλά πλέον αποκτούν νέα σημασία, δεδομένης της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να σταθεροποιήσει την 4μερή συνεργασία μέσα από το σχήμα QUAD, που διάφοροι εμφανίζουν ως «ασιατικό ΝΑΤΟ», στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αναχαιτίσουν τη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας.

ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες από ισραηλινά πυρά

Πάνω από 40 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το Σάββατο - ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί που χτυπήθηκε στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση - από τα ισραηλινά πυρά, την ώρα που διαδήλωναν μπροστά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους των νεαρών διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν στον φράκτη, τρεις ακριβώς μήνες μετά την ολοκλήρωση των φονικών ισραηλινών βομβαρδισμών των περασμένο Μάη. Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της «Χαμάς» για συγκέντρωση, με την ευκαιρία της 52ης επετείου της πυρκαγιάς στο τέμενος του Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ισχυρίστηκε ότι «εκατοντάδες ταραξίες» προσπάθησαν να περάσουν τον φράκτη εκτοξεύοντας «εκρηκτικούς μηχανισμούς». Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντς, δήλωσε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρά γεγονότα, για τα οποία θα υπάρξει απάντηση».

Στο μεταξύ, η Αίγυπτος ενημέρωσε τις αρχές στη Λωρίδα της Γάζας ότι από χτες κλείνει το σημείο διέλευσης της Ράφας και προς τις δύο κατευθύνσεις, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της «Χαμάς». Το Κάιρο δεν έχει κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα αποτελεί το μοναδικό άνοιγμα στον κόσμο για τη Λωρίδα της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Τον Μάη, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, αποφάσισε να ανοίξει το σημείο διέλευσης για να διέρχεται ανθρωπιστική βοήθεια και να επιτρέπεται τραυματισμένοι κάτοικοι του θύλακα να διακομίζονται σε αιγυπτιακά νοσοκομεία.

Φονικές πλημμύρες σε ΗΠΑ και Μεξικό

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 20 αγνοούνταν μέχρι χτες εξαιτίας των καταστροφικών πλημμυρών μετά από έντονες βροχοπτώσεις στο Τενεσί στις ΗΠΑ το περασμένο Σάββατο. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δύο βρέφη, ενώ αγνοούνται και 6 παιδιά.

Από 22 έως 43 εκατοστά βροχής έπεσαν στο κεντρικό Τενεσί σε διάστημα 6 ωρών το πρωί του Σαββάτου. Αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, επαρχιακοί δρόμοι και εκατοντάδες σπίτια παρασύρθηκαν από το νερό και υπήρξαν εκτεταμένες βλάβες στην ηλεκτροδότηση. Ιδιαίτερα έχει πληγεί η μικρή πόλη Γουέιβερλι.

Παράλληλα, την Κυριακή, η τροπική καταιγίδα «Χένρι», με ταχύτητα μέχρι 95 χλμ./ώρα, έφθασε στις ακτές των βορειοανατολικών ΗΠΑ και έπληξε τις ακτές στο ύψος του Ρόουντ Αϊλαντ. Μέχρι χτες δεν είχαν αναφερθεί νεκροί ή αγνοούμενοι.

Στο Μεξικό τουλάχιστον 11 νεκροί είναι ο μέχρι χτες βράδυ απολογισμός από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έπληξαν το Σάββατο τη χώρα, κατά τη διάρκεια του περάσματος του τυφώνα «Γκρέις». Ο «Γκρέις» έπληξε το Μεξικό αρχικά την Πέμπτη, στις ακτές της χώρας στην Καραϊβική Θάλασσα, χωρίς να αναφερθούν θύματα ή σοβαρές ζημιές, και για δεύτερη φορά το Σάββατο, όταν είχε γίνει «μείζων» τυφώνας κατηγορίας 3, στην πολιτεία Βερακρούζ, με ανέμους ταχύτητας έως και 205 χλμ./ώρα.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Πέντε εργάτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν από την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της «Pemex». Η έκρηξη εκδηλώθηκε ενώ οι εργάτες εκτελούσαν εργασίες συντήρησης στην πλατφόρμα, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για αγνοούμενους εργαζόμενους.

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ.-- Στους 2.207 αυξήθηκε την Κυριακή ο τραγικός απολογισμός των νεκρών από τον σεισμό 7,2 Ρίχτερ που έπληξε την Αϊτή στις 14 Αυγούστου, ενώ σβήνουν οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι 344 αγνοούμενοι. Στο μεταξύ, η ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζονται άμεσα περίπου 600.000 πληγέντες από τον σεισμό συνεχίζει να φτάνει με πολύ αργό ρυθμό.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν, δήλωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί τον Νοέμβρη από τη θέση του προέδρου του κόμματος και στη συνέχεια από πρωθυπουργός για να δώσει χρόνο σε διάδοχο να προετοιμαστεί για τις εθνικές εκλογές της χώρας τον Σεπτέμβρη του 2022. Ο Λεβέν επανήλθε ως πρωθυπουργός μετά την πρόταση μομφής εναντίον του, ηγούμενος μειοψηφικής κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε βίαια επεισόδια ενεπλάκησαν μέλη «ακροδεξιών» και «ακροαριστερών» οργανώσεων την Κυριακή στο Πόρτλαντ. Τουλάχιστον ένας άνδρας συνελήφθη διότι άνοιξε πυρ με πυροβόλο όπλο. Στο Πόρτλαντ τα επεισόδια μεταξύ τέτοιων οργανώσεων είναι συχνά από τον Μάη 2020, μετά τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό στη Μινεάπολις.

ΝΤΟΧΑ.-- Ξεκίνησε στο Κατάρ η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα, στις 2 Οκτώβρη, για την ανάδειξη των 45 μελών του «Συμβουλευτικού Συμβουλίου». Η διενέργεια εκλογών προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 2004 αλλά έως τώρα συνέχεια αναβαλλόταν. Σημειώνεται ότι, μεταξύ άλλων κριτηρίων, δικαίωμα ψήφου και υποψηφιότητας έχουν μόνο όσοι είναι απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα βομβιστική επίθεση εναντίον Κινέζων σε έργα υποδομών

Ενας Κινέζος εργαζόμενος και δύο παιδιά από το Πακιστάν σκοτώθηκαν μετά από βομβιστική επίθεση κοντά στην πόλη Γκουαντάρ του Πακιστάν, στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν.

Στόχος της επίθεσης αυτοκτονίας - από την οποία αρκετά ακόμα άτομα τραυματίστηκαν - ήταν μια αυτοκινητοπομπή με Κινέζους εργαζόμενους που δουλεύουν σε έργα υποδομών στο Πακιστάν. Στην περιοχή «τρέχουν» μια σειρά από κινεζικές επενδύσεις, στο πλαίσιο των «Δρόμων του Μεταξιού» και του Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν (οι κινεζικές επενδύσεις σε έργα υποδομών εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 65 δισ. δολάρια).

Η κινεζική πρεσβεία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε την «τρομοκρατική επίθεση» και κάλεσε τις αρχές να διεξαγάγουν εξονυχιστική έρευνα για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλη στόχος αντίστοιχης βομβιστικής επίθεσης είχε γίνει λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους σε εργοτάξιο κατασκευής φράγματος στο Βόρειο Πακιστάν, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν 9 Κινέζοι. Επίσης, τον Απρίλη στόχος επίθεσης είχε γίνει και ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε ο Κινέζος πρέσβης.

Σημειωτέον, η κοινή δράση των δύο χωρών στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» απασχόλησε και τη συνομιλία που είχαν στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας οι υπουργοί Εξωτερικών Κίνας - Πακιστάν, εστιάζοντας στις εξελίξεις γύρω από το Αφγανιστάν.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Τουρκική Αεροδιαστημική Βιομηχανία (TAI) ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (τύπου ΑΝΚΑ) με την Εθνική Επιτροπή Μηχανικών και Επιστημών του Πακιστάν (NESCOM).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ