ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΑΘΛΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
«Στον αέρα» γυμναστές και άνθρωποι όλων των ηλικιών

Στην κατάργηση του προγράμματος «Αθληση για Ολους» προχωρά ουσιαστικά η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στις 13 Αυγούστου προς τη Διεύθυνση «Αθληση για Ολους».

Στην πραγματικότητα, εκατοντάδες πτυχιούχοι Φυσικής Αγωγής, καθώς και αρκετά παιδιά προσχολικής ηλικίας, νέοι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, όπως επίσης και ΑμεΑ, βρίσκονται «στον αέρα», αφού, όπως αναφέρει ξεκάθαρα στην επιστολή του ο υφυπουργός, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σταματά τη χρηματοδότηση του προγράμματος για την περίοδο 2021-2022.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στα Προγράμματα του 2020-2021 είχαν προσληφθεί με 8μηνες συμβάσεις 1.142 γυμναστές, οι οποίοι, βέβαια, εργάζονταν με το απαράδεκτο καθεστώς της «πληρωμής με αντίτιμο», που καθιερώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κόπτεται για την κατάργηση του προγράμματος που η ίδια υποβάθμισε δραματικά. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι γυμναστές πληρώνονταν με βάση το πόσοι συμμετείχαν στο μάθημα του αθλήματος στο οποίο απασχολούνταν. Πολλές φορές δε μισθός δεν υπήρχε καν, αφού η συμμετοχή ήταν μικρή και στη συνέχεια οι δήμοι ή τα νομικά πρόσωπα των δήμων διέκοπταν τα τμήματα.

Το έγγραφο του υφυπουργού

Στο επίμαχο έγγραφο ο Λ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού και της αναδιαμόρφωσης των προγραμμάτων Αθλησης για Ολους, η ΓΓΕ δεν θα συμμετάσχει οικονομικά στα ανωτέρω προγράμματα για την περίοδο 2021 - 2022. Για το λόγο αυτό και προκειμένου τα Προγράμματα "Αθληση για Ολους" να καταστούν αποδοτικότερα και να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των δήμων αλλά και των αθλουμένων, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε συγκεκριμένες προτάσεις για στοχευμένες δράσεις όπως για παράδειγμα σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

(...) Κατόπιν των ανωτέρω καλείσθε όπως μας καταθέσετε το συντομότερο δυνατό τις προτάσεις σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό ταχύτερα ο σχεδιασμός της νέας περιόδου».

Αυτή η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση καθηγητών Φυσικής Αγωγής, των φορέων του αλλά και των Σχολών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) της χώρας. Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και αναφέρει πως τα προγράμματα «δεν καταργούνται, αλλά αναδιατάσσονται με κανόνες διαφάνειας και ελέγχους αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους. Στο πλαίσιο της επιβεβλημένης και αναγκαίας αναδιάταξης, ανασχεδιασμού και αναδιαμόρφωσης των ΠΑγΟ με κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και αξιολόγησης του παραγόμενου έργου τους - και όχι κατάργησής τους - το υφυπουργείο Αθλητισμού αποφάσισε ότι δεν θα συμμετάσχει οικονομικά για την περίοδο 2021-2022 στα ανωτέρω προγράμματα, με την υπάρχουσα δομή τους».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Κ20
Σημαντικές διακρίσεις από τους αθλητές μας

Πλούσια η «σοδειά» σε μετάλλια από τους Ελληνες αθλητές στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 στο Ναϊρόμπι. Η Ελίνα Τζένγκο με σπουδαία εμφάνιση κατάφερε να κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στον ακοντισμό, με βολή στα 59,60 μέτρα. Με βολή στα 77,78 μ. ο Ορέστης Ντουσάκης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη σφυροβολία. Χάλκινο μετάλλιο πήρε και η Ελλη - Ευτυχία Δεληγιάννη για τις επιδόσεις της στα 800 μ.

Το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τις επιτυχίες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20 τονίζει:

«Συγχαρητήρια στην Ελίνα Τζένγκο, στον Ορέστη Ντουσάκη και την Ελλη Δεληγιάννη, που ήταν οι τρεις που ανέβηκαν στο βάθρο των νικητών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ20, που διεξήχθη στο Ναϊρόμπι.

Συγχαρητήρια, επίσης, σε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν, καθώς και στους προπονητές και τους ανθρώπους του ΣΕΓΑΣ για την προετοιμασία των αθλητών, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Είναι σημαντικό ότι από τα 21 αγόρια και κορίτσια που ταξίδεψαν στην Κένυα, οι 11 θα είναι και το 2022 στην ίδια κατηγορία και θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο του Κάλι, στην Κολομβία».

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ SUPER LEAGUE 1
Εναρξη από Σεπτέμβρη και βλέπουμε...

Eurokinissi

Οι διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα έσοδα των ποδοσφαιρικών εταιρειών την περίοδο 2021 - 2022, καθώς και η ασυμφωνία στο θέμα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τη σεζόν 2023 - 2024 οδήγησαν σε νέο αδιέξοδο, με αποτέλεσμα ούτε το Σαββατοκύριακο 28 - 29 Αυγούστου να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Super League 1.

Η προγραμματισμένη για χτες τηλεδιάσκεψη της λίγκας αναβλήθηκε ομόφωνα πριν καν αρχίσει, ενώ αποφασίστηκε να μην μπουν στον κόπο να γίνουν ούτε οι επαναληπτικές τηλεδιασκέψεις την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Πλέον, η λίγκα θα συνεδριάσει την Τρίτη 31 Αυγούστου, με σκοπό να υπογραφεί τότε η προκήρυξη και να γίνει η τροποποίηση για την κεντρική διαχείριση. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως το πρωτάθλημα θα αρχίσει (αν δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο), στις 11 - 12 Σεπτέμβρη, καθώς για τις επόμενες δύο βδομάδες υπάρχουν υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων. Σε αυτές οι περισσότερες λίγκες της Ευρώπης θα οδηγηθούν με 2, 3 και 4 αγωνιστικές να έχουν διεξαχθεί, ενώ το ελληνικό πρωτάθλημα θα παραμένει σε απραξία.

Δεν αποκλείεται μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας να έχουν ολοκληρωθεί οι συμφωνίες των πέντε ΠΑΕ (Βόλος, Παναιτωλικός, Ιωνικός, Απόλλων Σμύρνης και Λαμία) με την COSMOTE TV. Ενα ακόμη ζήτημα αφορά στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση από τη σεζόν 2023/24, για την οποία δεν υπάρχει συνολική αποδοχή. Σημειώνεται πως για να αλλάξει το καταστατικό και να υπογραφεί η προκήρυξη απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή τα 3/4 της λίγκας.

Τέλος, το ΔΣ της λίγκας αποφάσισε ομόφωνα το Πρωτάθλημα Super League K19 να ξεκινήσει στις 28 Αυγούστου και το Πρωτάθλημα Super League K17 στις 4 Σεπτέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να παρθεί πίσω η κατάπτυστη απόφαση

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κατάργηση του προγράμματος «Αθληση για όλους» από την κυβέρνηση, στην οποία σημειώνει:

«Η κατάργηση του προγράμματος "Αθληση για Ολους", που κοινοποιείται αυτό το διάστημα, με επιστολή του υφυπουργού Αθλητισμού, σ' όλους τους δήμους, καταγγέλλεται ως απαράδεκτη από τους Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, τους φορείς τους και τις Σχολές Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) της χώρας.

Το πρόγραμμα αυτό δέχθηκε μεγάλες περικοπές διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, με την υποβάθμιση και την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περάσει ολοκληρωτικά στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και με ελάχιστα ψίχουλα χρηματοδότησης από τη μεριά της ΓΓΑ. Την ίδια στιγμή που η Φυσική Αγωγή εξαγγελλόταν υποκριτικά απ' όλες τις κυβερνήσεις και τους εκλεκτούς τους στην Τοπική Διοίκηση, ως πρόγραμμα πρόληψης για την προστασία της υγείας.

Παρ' όλα αυτά, ικανοποιούσε μια ανάγκη σε οικογένειες και σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς ομάδες, που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα. Οι δραστηριότητες αυτές απασχολούσαν χιλιάδες άνεργους γυμναστές, με τις σχέσεις εργασίας χρόνο με το χρόνο να επιδεινώνονται, με αποκορύφωμα την επαίσχυντη "πληρωμή με το αντίτιμο", "με το κεφάλι" δηλαδή των συμμετεχόντων, που καθιερώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι σήμαινε αυτό για τον μισθό των εργαζομένων.

Η συμμετοχή στα προγράμματα αυτά, παρ' όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα που υπήρχαν, λειτουργούσε ευεργετικά για την ψυχοκινητική ισορροπία του ατόμου και προστάτευε από χρόνιες σωματικές, νοητικές και ψυχικές ασθένειες.

Η ολική αποχώρηση της ΓΓΑ από το πρόγραμμα "Αθληση για Ολους" έρχεται σε μια στιγμή που η οικονομική κατάσταση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού είναι τραγική, ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης και δύο χρόνια πανδημίας. Σηματοδοτεί όχι μόνο τον μηδενισμό της κρατικής χρηματοδότησης στους δήμους, αλλά και τη συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στον χώρο των γυμναστών, σε συνδυασμό με την πιστοποίηση των απόφοιτων των ΙΕΚ και των κολεγίων, που ήδη πέρασε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Τα παραπάνω αποτελούν τρανή επιβεβαίωση ότι η σωματική άσκηση, η ενασχόληση μ' ένα άθλημα αποτελούν πολυτέλεια για την πλειοψηφία του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας. Οδηγός και εδώ για την κυβέρνηση είναι η εμπορευματοποίηση της ανάγκης του λαού για άσκηση.

Οι αντιδράσεις του αθλητικού κόσμου, των γυμναστών και των φορέων τους, που ζητούν την άμεση επαναφορά και αναβάθμιση του προγράμματος, είναι δικαιολογημένες. Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθεί πίσω αυτή η κατάπτυστη απόφαση και καλεί τους εργαζόμενους, τους γονείς και τη νεολαία να την αντιπαλέψουν».

Αποκλεισμός της Εθνικής βόλεϊ γυναικών

Νέα ήττα, αυτήν τη φορά από την Τσεχία, γνώρισε η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών με 3-0 σετ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αποκλείστηκε από τη δεύτερη φάση της διοργάνωσης. Τα σετ: 24-26, 26-28 και 15-25.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ