ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΡΕΣΤΕΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Αντιδράσεις προκαλούν τα επενδυτικά σχέδια για μονάδες εκτροφής γουνοφόρων

Την αγανάκτηση των κατοίκων των οικισμών της περιοχής των Κορεστείων Καστοριάς έχουν πυροδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου του ΚΚΕ τονίζει πως οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι δικαιολογημένες, καθώς μοναδικό κριτήριο των επενδύσεων είναι το καπιταλιστικό κέρδος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι επιδράσεις των μονάδων αυτών σε μια σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες φασολοπαραγωγών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων κ.λπ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση σημειώνει πως «ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα καθώς σε κοντινή απόσταση διέρχεται ο Λαδοπόταμος, που υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς. Ακόμα πιο επικίνδυνη θα διαμορφωθεί η κατάσταση αν λειτουργήσουν εργαστήρια εντόσθιων και βυρσοδεψείο στην περιοχή, όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι της περιοχής».

Ο λαός της ΠΕ Καστοριάς έχει πληρώσει με κίνδυνο την υγεία του τη μόλυνση των νερών της περιοχής, λόγω της ασυδοσίας για το κυνήγι του κέρδους από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γούνας και του δέρματος (βλέπε «Ριζοσπάστης» 3/1/2020, «Ρύπανση υδροφόρου ορίζοντα στη Δυτ. Μακεδονία»).

Η ΤΕ Καστοριάς - Βοΐου καταγγέλλει επίσης τη στάση της περιφερειακής, όπως και της δημοτικής αρχής, που βρίσκεται στην κατεύθυνση προώθησης και διευκόλυνσης των συγκεκριμένων επενδύσεων, αφού γνωμοδότησαν θετικά στις ανάλογες επιτροπές ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την έκδοση αδειών εισόδου - εξόδου στα παραχωρημένα αγροτεμάχια, ώστε να γίνουν οι επενδύσεις.

Επίσης, σημειώνει πως η σύνταξη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ακολουθήσει, «γίνεται με βάση μια περιβαλλοντική νομοθεσία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και προσθέτει πως «δεν πρέπει να υπάρχει καμία εμπιστοσύνη στην τήρηση των όποιων περιβαλλοντικών όρων εκδοθούν για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, καθώς και αυτές παραμερίζονται μπροστά στα κέρδη των εταιρειών».

Παράλληλα, η ανακοίνωση σημειώνει πως οι επενδυτικοί αυτοί σχεδιασμοί είναι αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και του ότι έχει απαγορευτεί η εκτροφή γουνοφόρων ζώων σε μια σειρά από χώρες, σχολιάζοντας πως «μπροστά στα κέρδη, ο σχεδιασμός της ΕΕ, των κυβερνήσεων δεν γίνεται για φιλοζωικούς - φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους, αλλά με κριτήριο την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων. Από την άλλη, η δήθεν φιλοζωική ευαισθησία κάποιων για τερματισμό της εκτροφής γουνοφόρων ζώων είναι υποκριτική, καθώς πίσω από τη βιτρίνα κρύβονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

«Οι κόντρες μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο», συνεχίζει η ανακοίνωση, «για το πού θα κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν καθημερινά διαπιστευτήρια στην κατεύθυνση της προώθησης των επενδύσεων. Ο ισχυρισμός πως τέτοιες επενδύσεις μπορούν να διασφαλίσουν ταυτόχρονα το συμφέρον του επενδυτή και τα κοινωνικά συμφέροντα είναι πέρα για πέρα αβάσιμος».

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΙΟΥ - ΟΛΥΜΠΟΥ
Ζητά διά ζώσης συνεδρίαση για τον Ολυμπο

Να πραγματοποιηθεί διά ζώσης η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη 25/8, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δίου - Ολύμπου και να συζητηθεί ως θέμα η πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει εισιτήριο εισόδου στον Ολυμπο και να εκχωρήσει αρμοδιότητες ελέγχου σε ιδιωτικές εταιρείες, ζητά η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με αίτημα που κατέθεσε χτες προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους του δήμου Δίου - Ολύμπου, η «Λαϊκή Συσπείρωση» θυμίζει ότι «πολλές φορές είχε θέσει το θέμα για τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου διά ζώσης και δημόσια, τηρώντας βέβαια τα μέτρα προστασίας, με δεδομένο ότι έχουν αρθεί πολλά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, καθώς και μια σειρά οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται κανονικά εδώ και τόσον καιρό».

Ετσι ζητά τη διά ζώσης συνεδρίαση με βάση τη νέα ΚΥΑ και το ΦΕΚ 3793Β 13/8/2021 που αφορά «συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων με φυσική παρουσία».

Σε δίκη για θάνατο 9χρονου παιδιού από ηλεκτροπληξία

Ορίστηκε δικάσιμος και αφέθηκαν ελεύθεροι από τον εισαγγελέα Ζακύνθου ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, ο ηλεκτρολόγος και ο ψυκτικός, που συνελήφθησαν το Σάββατο για τον τραγικό θάνατο 9χρονου αγοριού από ηλεκτροπληξία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες που εξέτασαν το σημείο του δυστυχήματος διαπίστωσαν ότι πράγματι υπήρχε διαρροή ρεύματος στις εξωτερικές μονάδες air condition του ξενοδοχείου δίπλα στο οποίο έπαιζε το παιδί με τους φίλους του.

Στο σημείο κατέφτασε ασθενοφόρο, το πλήρωμα του οποίου προσπάθησε να επαναφέρει τον 9χρονο, χωρίς αποτέλεσμα. Το παιδί μεταφέρθηκε στο ΓΝ Ζακύνθου χωρίς σφυγμό. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν έγινε κατορθωτό να τον επαναφέρουν στη ζωή. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πατέρας, είχε γίνει σύσταση για τη διαρροή στους ιδιοκτήτες στο παρελθόν. «Ηταν τα καλώδια ανοιχτά και το παιδί έπαιζε με τα άλλα παιδιά, πήγε να κρυφτεί εκεί, ακούμπησε το σώμα του εκεί, και πάει. Ο γείτονας που μένει απέναντι του το είχε πει του ιδιοκτήτη, αλλά δεν είχαν δώσει σημασία. Εγώ δεν το γνώριζα αυτό το θέμα, αργότερα το έμαθα. Δεν θα άφηνα να παίζει το παιδί μου εκεί...». Η σορός του 9χρονου μεταφέρθηκε χτες στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία στην Πάτρα για να διενεργηθεί νεκροψία - νεκροτομή.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετούν με θλίψη την Ελένη Καλφακάκου - Λιναρδή

Με μεγάλη θλίψη και απέραντο σεβασμό οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου του ΚΚΕ αποχαιρετούμε την αγαπημένη συντρόφισσα, αγωνίστρια, ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΥ - ΛΙΝΑΡΔΗ, που «έφυγε» από τη ζωή.

Η κηδεία θα γίνει την Τετάρτη 25 Αυγούστου, στις 2 μ.μ., στο κοιμητήριο της Νέας Φιλαδέλφειας (τέρμα Πίνδου, Νέα Φιλαδέλφεια - Κόκκινος Μύλος).

Στην ανακοίνωσή τους οι ΚΟ αναφέρουν:

«Η σ. Ελένη Καλφακάκου - Λιναρδή γεννήθηκε στο χωριό Κεφαλά της Λακωνίας το 1922, ο πατέρας της ήταν δάσκαλος και η μητέρα της αγρότισσα. Από τα πρώτα νεανικά της χρόνια συμμετείχε στον αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ ως μέλος και στέλεχός της. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής γνωρίστηκε με τον Γιώργο Λιναρδή (επίσης, στέλεχος τότε της ΕΠΟΝ, μαχητής αργότερα του ΔΣΕ) και αγωνίστηκαν μαζί τα χρόνια της τριπλής φασιστικής κατοχής. Κατάφεραν να παντρευτούν μετά από χρόνια. Το 1944, με την απελευθέρωση από τους Γερμανούς, η Οργάνωση έστειλε τον σ. Γιώργο στο Γεράκι Λακωνίας και την σ. Ελένη στην Πάνιτσα Γυθείου. Στις 3 Απρίλη 1951 συνελήφθη και οδηγήθηκε στη Γενική Ασφάλεια Πειραιά μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της, Παναγιώτη Καλφακάκο. Πριν μεταφερθεί σε κελί, πέρασε στην απομόνωση 40 μέρες και βασανίστηκε άσχημα.

Στις 12 Οκτώβρη 1951, δικάστηκαν από Εκτακτο Στρατοδικείο με βάση το Ν. 509 (ο οποίος επέσυρε θανατική ποινή) η ίδια, ο αδερφός της και σχεδόν τριάντα ακόμη συναγωνιστές. Ηταν ιδρυτικό μέλος της ΠΕΟΠΕΦ (Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων). Η δράση της ΠΕΟΠΕΦ αποτελούσε ένα διαρκές πλήγμα στο κλίμα τρομοκρατίας και απειλής που σκέπαζε τη χώρα μας, γι' αυτό και κυνηγήθηκε αμείλικτα. Επί πολλά συναπτά χρόνια γραμματέας του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ Μενιδίου (Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης).

Η σ. Ελένη Καλφακάκου - Λιναρδή αγωνίστηκε με συνέπεια όλα τα χρόνια της ζωής της και "έφυγε" πλήρης ημερών και με ψηλά το κεφάλι, έχοντας παλέψει για να δει καλύτερες μέρες ο λαός. Αταλάντευτη, ανυποχώρητη και μαχητική, ιδιαίτερα δραστήρια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με μεγάλη συμβολή στη δράση και την παρέμβαση του Κόμματος στις γυναίκες (υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών στο Μενίδι).

Ηταν πάντα στην πρώτη γραμμή της πάλης, παρέμεινε μέλος του Κόμματος έως το τέλος της ζωής της, με πολιτική επαγρύπνηση και με ιδιαίτερη μέριμνα για τους συντρόφους της και τα νέα κομματικά μέλη. Θα τη θυμόμαστε στην αυλή της να απαγγέλει ποιήματα, όπως αυτό για τη θυσία των τριών ΕΠΟΝιτών στον Υμηττό: "Δεν ήταν κάστρο, μα άντεξε σαν κάστρο...". Αλύγιστη και η ίδια σε όλους τους αγώνες του λαού μας.

Οι Κομματικές Οργανώσεις Μενιδίου εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην κόρη της Χαρά, στο γαμπρό της Στογιάν, στους εγγονούς της και στους λοιπούς συγγενείς και οικείους της».

Αγριο έγκλημα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Αγριο έγκλημα μέσα σε διαμέρισμα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σημειώθηκε χτες το μεσημέρι, με θύμα μια 56χρονη γυναίκα με καταγωγή από τη Γεωργία και πιθανό δράστη τον σύντροφό της, ηλικίας περίπου 55 χρόνων.

Η άτυχη γυναίκα βρέθηκε μέσα σε λίμνη αίματος φέροντας πολλαπλά χτυπήματα πιθανότατα από αιχμηρό αντικείμενο. Η αστυνομία αναζητά τον σύντροφό της για να τον εξετάσει.

Προκαταρκτική εξέταση γιατρού για δηλώσεις

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η τοποθέτηση του καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρη Κούβελα, με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σχετικά με το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ συσχέτισε το ισχαιμικό επεισόδιο του υφυπουργού με τον εμβολιασμό του κατά του κορονοϊού, γράφοντας πως προτρέπει «τον κ. Χαρδαλιά, τους θεράποντες και τους φροντιστές του να υποβάλουν κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ, δυνητικής ανεπιθύμητης δράσης του εμβολίου κατά του COVID-19 στο οποίο υπεβλήθη».

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική έρευνα, για να διερευνηθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ