ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Τζογάρετε τον ιδρώτα των εργαζομένων με κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη

Eurokinissi

«

Η κυβέρνηση της ΝΔ προώθησε το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την κατάργηση του 8ωρου, την αύξηση του απλήρωτου εργάσιμου χρόνου, την επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, έβαλε στο απόσπασμα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και το δικαίωμα της απεργίας. Σήμερα φέρνει στη Βουλή το τερατούργημα της ιδιωτικοποίησης και διάλυσης της Επικουρικής Ασφάλισης, κλιμακώνοντας την αντιλαϊκή επίθεση», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος.

Σημείωσε ταυτόχρονα τις ευθύνες διαχρονικά των αστικών κυβερνήσεων που υλοποίησαν τη στρατηγική της ΕΕ για ξήλωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης και τη μετατροπή της σε ατομική υπόθεση, με όρια συνταξιοδότησης στα 70 και 72 έτη, την «ενεργό γήρανση», τη δουλειά μέχρι το θάνατο. Οπως επεσήμανε, όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μειώσεις στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης, λήστεψαν τα αποθεματικά απ' τα Ταμεία και άνοιξαν το δρόμο για τα επαγγελματικά Ταμεία, που λειτουργούν στη λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, τον τζόγο. «Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είναι συνένοχο μαζί με τη ΝΔ... Ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ψήφισε τον νόμο Κατρούγκαλου για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης», τόνισε.

Με το νομοσχέδιο - τερατούργημα, όπως το χαρακτήρισε, οι εισφορές θα συγκεντρώνονται σε επενδυτικό ταμείο και θα επενδύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα, δηλαδή ο κόπος των εργαζομένων θα παίζεται στον τζόγο, με μεγάλους κινδύνους να μείνουν χωρίς επικουρική σύνταξη. «Επιδιώκετε να εκμεταλλευτείτε τις εισφορές των εργαζομένων για να δώσετε 86 δισ. ευρώ κεφάλαια στους επενδυτές, για να στηριχθεί η καπιταλιστική ανάπτυξη», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν ξέρει αν και τι σύνταξη θα πάρει, οι ασφαλισμένοι θα ζουν σε διαρκή κίνδυνο από τις διακυμάνσεις της καπιταλιστικής αγοράς, τις καπιταλιστικές κρίσεις, τη χρεοκοπία εταιρειών, φέρνοντας το παράδειγμα της «ΑΣΠΙΣ», της «ΕΝRΟΝ» κ.ά.

Ακόμα, έφερε ως παράδειγμα τη Δανία, όπου οι τρεις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες που χειρίζονται τα αποθεματικά των συντάξεων είχαν το 2020 μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια, με τους ασφαλισμένους να χάνουν πάνω από 40 δισ. ευρώ και η συμβουλή των ασφαλιστικών εταιρειών προς τους ασφαλισμένους ήταν να παρατείνουν την παραμονή τους στην αγορά εργασίας μέχρι να αλλάξει η κατάσταση. «Στην πράξη καταργείτε την επικουρική σύνταξη», υπογράμμισε.

Ο Γ. Μαρίνος τόνισε ότι η επίθεση είναι συνολική και η πάλη ενιαία για όλους τους εργαζόμενους, γιατί ο καπιταλισμός έχει σαπίσει και πλήττει το σύνολο των εργαζομένων.

«Τα μέτρα σας απορρίπτονται απ' την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα. Η σύγκρουση θα συνεχιστεί με αιτήματα την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αύξηση μισθών και συντάξεων, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, μείωση ορίων συνταξιοδότησης. Για δημόσια, καθολική υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες με το τιμόνι της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης, αυτό το κρίσιμο ζήτημα έχουν θέσει οι εξελίξεις», κατέληξε.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Διαμορφώνεται ένα εφιαλτικό τοπίο για τους νέους

Οτι πρόκειται για το τρίτο στη σειρά νομοσχέδιο που στρέφεται όχι μόνο, αλλά κυρίως κατά των νέων ανθρώπων, μετράει η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Είχαν προηγηθεί το αντεργατικό τερατούργημα και το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο Κεραμέως. Και τα τρία διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο, όπου «ο νέος που από την πιο μικρή ηλικία θα έρχεται αντιμέτωπος με τη μορφωτική υποβάθμιση και ταξική κατηγοριοποίηση, θα προσανατολίζεται στις πρόσκαιρες δεξιότητες, είναι ο ίδιος που ως εργαζόμενος θα πρέπει να μάθει να ζει και να εργάζεται με ξεχειλωμένα ωράρια, με ατομικές συμβάσεις σε μία διαρκή εργασιακή περιπλάνηση και μακροχρόνια ανεργία, είναι και ο ίδιος που ως ασφαλισμένος και μελλοντικός συνταξιούχος θα πορεύεται χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με έναν ατομικό κουμπαρά που δεν ξέρει αν, πότε και τι σύνταξη θα πάρει».

Οπως επισήμανε, «το νήμα που συνδέει αυτούς τους νόμους είναι ότι δεν υπάρχουν συλλογικά συγκροτημένα καθολικά δικαιώματα, μορφωτικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, όλα είναι ατομική υπόθεση του καθενός και καθεμιάς και το μόνο που υπάρχει είναι η ζούγκλα του ανταγωνισμού και η πλήρης αβεβαιότητα για το αν θα μορφωθεί και πώς ένας νέος, τι και αν θα σπουδάσει, αν θα βρει δουλειά στο αντικείμενό του, με τι όρους θα δουλεύει, αν και πότε θα καταφέρει να πάρει σύνταξη. Αυτή είναι η κοινωνία σας και το μέλλον που ετοιμάζεται».

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι τα νομοσχέδια αυτά, πέρα από τις τραγικές συνέπειες, έχουν και μία διακριτή ιδεολογική στόχευση. Την εμπέδωση της λογικής της ατομικής ευθύνης, του ατομικού ρίσκου και της λογικής ότι «το συμφέρον των επενδυτών, των επιχειρηματιών είναι και συμφέρον των εργαζομένων. Γιατί αυτό κάνετε και με το νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι δεν θα θεωρούνται ασφαλισμένοι, αλλά επενδυτές που θα εξαναγκάζονται να τζογάρουν τους κόπους μιας ζωής στις διάφορες χρηματιστηριακές λοταρίες και θα βλέπουν τον ιδρώτα τους να γίνεται χρηματοδοτικό εργαλείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε σαφές ότι το πρόβλημα με το Ασφαλιστικό δεν είναι δημογραφικό κ.λπ., αλλά «είναι βαθιά ταξικό και πολιτικό. Είναι ότι το κεφάλαιο θέλει να μειώσει ακόμα περισσότερο το εργασιακό κόστος, να βάλει χέρι ακόμα και στα χρήματα που προορίζονται για την Υγεία, την Πρόνοια, τη σύνταξη και αποτελούν ένα ελάχιστο μέρος της κλεμμένης υπεραξίας από τους εργαζόμενους» και πως όσο παραμένουν οι σιδερένιοι νόμοι του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, μισθός, ωράριο, σύνταξη, δικαίωμα δεν μπορεί και δεν πρόκειται ποτέ να είναι εγγυημένα από καμία κυβέρνηση.

Το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί αξιοπρεπείς συντάξεις, υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας - Πρόνοιας που να αντιστοιχούν στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες της επιστήμης, είναι οι αγώνες των εργαζομένων, η οργάνωση της πάλης τους για αποκλειστικά δημόσια υποχρεωτική καθολική Ασφάλιση και κυρίως για να σταματήσει η εργατική δύναμη να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Οδηγός σας είναι οι στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και της ΕΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κρίκο στην αλυσίδα των ασφαλιστικών ανατροπών που συντελέστηκαν από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και που έρχεται να ολοκληρώσει τα χτυπήματα.

Οδηγός - πρόσθεσε - είναι οι λεγόμενες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», δηλαδή οι στρατηγικές επιλογές κεφαλαίου και ΕΕ που όλοι σας στηρίζετε και υλοποιείτε χρόνια τώρα για τη δημιουργία συστήματος τριών πυλώνων. «Αυτό επιτάσσουν οι ανάγκες για κερδοφορία του κεφαλαίου και για την κάλυψή τους νομοθετείτε όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις», τόνισε, προσθέτοντας πως για τον σκοπό αυτό δεν διστάζουν να εξαντλούν κάθε ανθρώπινο όριο αυξάνοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης έως τα 70 και 72 χρόνια ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα η εκμετάλλευση των εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα τις κρατικές δαπάνες για συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια αφού αυτές θεωρούνται απ' το κεφάλαιο κόστος και αντιμετωπίζονται ως κονδύλια που θα γίνουν απαλλαγές και προνόμια για το ίδιο.

«Αυτές οι πρακτικές που εκθειάζετε είναι που προωθούν την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Ασφάλισης, εμπορευματοποιούν την Υγεία και την Πρόνοια (...) Οι ανατροπές στην Επικουρική Ασφάλιση έρχονται να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, εξάλλου στην Επιτροπή οι μόνοι που συμφώνησαν ήταν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι χρηματιστές, οι τραπεζίτες», επισήμανε.

Αποδομώντας την κυβερνητική ρητορική, χαρακτήρισε κοροϊδία, πρόκληση και απύθμενο εμπαιγμό το επιχείρημα για εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών απ' τη στιγμή που - όπως τόνισε - το σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε καν σύνταξη και μιλάμε για ένα σύστημα καθορισμένων εισφορών αλλά όχι καθορισμένων παροχών. «Μπορεί να εκτιμήσει κανείς από σήμερα σε 40 χρόνια πόσο θα έχει αποδώσει το τζογάρισμα;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι αν τα κυβερνητικά επιχειρήματα ήταν αληθινά τότε δεν θα χρειαζόταν να προβλεφθεί ασυλία για τα στελέχη που θα διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων ούτε θα υπήρχε η δυνατότητα επιλογής χαμηλού, μεσαίου ή υψηλού ρίσκου για τους ασφαλισμένους.

Καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η κλιμάκωση της επίθεσης, τα απανωτά χτυπήματα σε δικαιώματα δεν επιτρέπουν ψευδαισθήσεις, οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που πληρώνουν και έχουν όλο το δίκιο να διεκδικήσουν την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών τους, να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για πιο αποφασιστικούς αγώνες, τέτοιους που να κάνουν μεγαλοεργοδοσία, κυβερνήσεις και αστικά κόμματα να βλέπουν εφιάλτες, «το ΚΚΕ θα είναι μαζί τους», υπογράμμισε.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Οι απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης καθορίζουν τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

«

Αυτός που καθορίζει τις ανατροπές στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα είναι οι απαιτήσεις της καπιταλιστικής ανάπτυξης που όλοι σας υπηρετείτε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Και ανέδειξε ότι γι' αυτό είναι και διαχρονική η επίθεση απέναντι στο ασφαλιστικό σύστημα, με τη μία κυβέρνηση να συνεχίζει πάνω στο αντιασφαλιστικό οικοδόμημα της άλλης, με σταθμό το τερατούργημα, τον νόμο Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο καταργήθηκε η κατώτερη σύνταξη, έγινε διαχωρισμός ανάμεσα στην «εθνική σύνταξη» και την ανταποδοτική, με την πρώτη να είναι πλέον στα 384 με 20 χρόνια δουλειάς και 6.000 ένσημα και τη δεύτερη ανάλογα με τη ...βιωσιμότητα των Ταμείων.

Ενώ αυτός ο νόμος έφερε και τη νοητή κεφαλαιοποίηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στα επαγγελματικά ταμεία σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές Οδηγίες και την ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Αυτά για να έρθει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ να ολοκληρώσει το έγκλημα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπενθύμισε στον υπουργό Εργασίας δημοσίευμα των «Financial Times» ότι «τα χρηματιστήρια δεν δίνουνε συντάξεις». Οπως τόνισε, στην ουσία αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μετατρέπει τα Ταμεία σε επενδυτικές εταιρείες για να στηρίξουν τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα «δεν κάνει τίποτα άλλο από μια τεράστια αναδιανομή των συσσωρευμένων ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε και το χοντρό ψέμα της κυβέρνησης ότι τάχα ένας εργαζόμενος συντηρεί ενάμιση συνταξιούχο. «Αυτοί οι συνταξιούχοι έβαλαν τα χρήματά τους, πλήρωσαν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, αλλά τα χρήματα διαχρονικά το αστικό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις τα τζογάρισαν στην Τράπεζα με μηδενικά επιτόκια όταν ο πληθωρισμός ήταν 10% και 15%, τα τζογάρισαν στις χρηματαγορές και το Χρηματιστήριο το 1999 επί Σημίτη. Και τότε ο κ. Δραγασάκης έλεγε να μη βλέπουμε ως άσπρο ή μαύρο την τοποθέτηση στις χρηματαγορές των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά να επιλέξουμε τις μετοχές που θα είναι ισχυρές, των τραπεζών. Για φανταστείτε τώρα... Τα τζογάρατε στα δομημένα ομόλογα, στα κρατικά ομόλογα που "κουρεύτηκαν"».

Οσο για την πρόκληση της κυβέρνησης που εμφανίζεται ότι τάχα φροντίζει για τους νέους, οι οποίοι αλλιώς δεν θα πάρουν σύνταξη, ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε τις εγκληματικές ευθύνες των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που ως κυβερνήσεις διαμόρφωσαν διαδοχικά την εργασιακή ζούγκλα, με ωρομίσθιους, «ευέλικτη» και μερική απασχόληση που μετατρέπεται σε μακροχρόνια ανεργία. Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι για την εργατική τάξη, τον λαό ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν οι αστικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα και αυτόν πρέπει να βάλει στο στόχαστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ