ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
Μελωδικό ταξίδι σε τραγούδια του Δημήτρη Χριστοδούλου

Το Σάββατο στη Λαϊκή Σκηνή, που ήταν γεμάτη ήδη από την ώρα της συγκέντρωσης με κόσμο ο οποίος παρακολουθούσε την ομιλία από τη γιγαντοθόνη, όταν άρχισε το μουσικό της πρόγραμμα ο παλμός και ο ενθουσιασμός μετατράπηκαν σε τραγούδι: Πλημμύρισε με τους στίχους του Δημήτρη Χριστοδούλου, σε ένα αφιέρωμα με αφορμή τα 30 χρόνια από τον θάνατό του, που με τίτλο «Εδώ στην άκρη του καιρού...» μας έδωσε ξανά την άνοιξη και τ' αστέρια όπως προτρέπει ο ποιητής στο ομώνυμο τραγούδι.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια και η ενορχήστρωση ήταν του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και το ταξίδι στους στίχους του Δ. Χριστοδούλου το κάναμε με τις δυνατές και τρυφερές ερμηνείες της Πέγκυς Ζήνα και του Παντελή Θαλασσινού.

Ηταν ταυτόχρονα ένα αφιέρωμα που έδεσε απόλυτα με τον φόρο τιμής που απότισε όλο το Φεστιβάλ στον μεγάλο μας Μίκη Θεοδωράκη, αφού ξεκίνησε ορχηστρικά με τους δικούς του «Χαρταετούς» που καταχειροκροτήθηκαν από τις πρώτες νότες.

Ο Δημήτρης Χριστοδούλου ήταν ένας από τους παραγωγικότερους μεταπολεμικούς λογοτέχνες, με 30 ποιητικές συλλογές, 15 μυθιστορήματα και 14 θεατρικά έργα. Αγαπήθηκε ιδιαίτερα για τους στίχους του που μελοποιήθηκαν από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες και αποτύπωσαν τους καημούς και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Κι αυτό αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή και στο αφιέρωμα του Φεστιβάλ, με την Πέγκυ Ζήνα και τον Παντελή Θαλασσινό να ανεβαίνουν μαζί στη σκηνή ερμηνεύντας το «Ποιος δρόμος είναι ανοιχτός» του Γ. Μαρκόπουλου. Από το μελωδικότατο «Μια καλημέρα είναι αυτή» του Μάνου Λοΐζου και το «Βραδιάζει» του Μίκη Θεοδωράκη, ο Παντελής Θαλασσινός έδωσε στη συνέχεια τη σκυτάλη στην Πέγκυ Ζήνα για να ερμηνεύσει επίσης γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Μίκη, όπως το «Γωνιά - Γωνιά» και το «Παράπονο», αλλά και να εκφράσει τη χαρά της για το αντάμωμά της με τον κόσμο στο Φεστιβάλ, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά.

Η Λαϊκή Σκηνή τίμησε και με το παραπάνω τον τίτλο της σ' αυτό το αφιέρωμα, που στάθηκε ιδιαίτερα και στη μακρά συνεργασία του Δ. Χριστοδούλου με τον Γιώργο Ζαμπέτα: «Μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει», «Κι αν θα διαβείς τον ουρανό», «Κοντά στα ξημερώματα», «Τι να φταίει» κ.ά.

Και το φινάλε στράφηκε και πάλι στις λαϊκές μουσικές του Μίκη, με τους καλλιτέχνες στη σκηνή να ενώνουν τις φωνές τους στο «Είναι μεγάλος ο καημός» και «Βράχο βράχο τον καημό μου» και τον κόσμο να συμμετέχει κατανυκτικά.

Ξεχωριστά λαϊκά και νησιώτικα γλέντια

Τον δικό του ξεχωριστό τόνο στο πρόγραμμα της Λαϊκής Σκηνής έδωσε την Παρασκευή ο γνωστός και ιδιαίτερα αγαπητός λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Μαργαρίτης. Εργατόκοσμος και νεολαία γέμισαν τα τραπεζάκια στον χώρο, προκειμένου να ακούσουν τις επιτυχίες που τραγουδάει με τη δική του ξεχωριστή φωνή.

Την εμφάνιση του Γ. Μαργαρίτη προϋπάντησαν μελωδικά ο γιος του, Κώστας Μαργαρίτης, και η Φραντζέσκα Μιχάλη, που «ζέσταναν» το κοινό πριν την εμφάνισή του στη σκηνή, με τον ίδιο να ανάβει για τα καλά το κέφι με τις γνωστές επιτυχίες του όπως «Δρόμοι του πουθενά», «Μονάχα εσύ», «Το καλύτερο μπεγλέρι», «Στο κελί 33», «Πεθαίνω για σένα», καθώς και τραγούδια άλλων ερμηνευτών προκαλώντας απανωτά χειροκροτήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Μίκη Θεοδωράκη πριν λίγα χρόνια, τον οποίο χαρακτήρισε «παγκόσμιο δημιουργό» και τον τίμησε τραγουδώντας το «Στρώσε το στρώμα σου για δυο», με την ορχήστρα να κλείνει το κομμάτι με απόσπασμα από τον «Ζορμπά». Αξιοσημείωτη ήταν και η αναφορά του στη συνάντηση το 2010 με τον στιχουργό Μανώλη Ρασούλη.

Στον χώρο της Λαϊκής Σκηνής βρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με τον Γ. Μαργαρίτη να τον καλωσορίζει από σκηνής, σχολιάζοντας ότι «τη φτάσαμε τη Θεσσαλονίκη και μάλλον την ξεπεράσαμε», εννοώντας το μεγάλο λαϊκό γλέντι που έδωσε στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ εκεί. Μετέπειτα, κάνοντας διάλειμμα, ο Γ. Μαργαρίτης κάθισε στο τραπέζι μαζί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και είχαν μια εγκάρδια συνομιλία.

Εφερε τον αέρα του Αιγαίου ο Νίκος Φάκαρος

Με ικαριώτικα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες ολοκληρώθηκε το Σάββατο το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή, με τον αγαπημένο Νίκο Φάκαρο να φέρνει με το βιολί του αιγαιοπελαγίτικο αεράκι στο Πάρκο Τρίτση.

Οι πιστοί «θαμώνες» των νησιώτικων γλεντιών ξανάκουσαν μετά από καιρό τον αυθεντικό «καριώτικο» σκοπό, κι ας ήταν ένα αλλιώτικο γλέντι λόγω των μέτρων για την πανδημία. «Να 'μαστε καλά να ξανανταμώσουμε! Ζήτω η ΚΝΕ», ήταν τα λόγια με τα οποία καλωσόρισε το κοινό ο Ν. Φάκαρος.

Το «παρών» έδωσαν εκεί και οι διεθνείς αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Νεολαιών που φιλοξενήθηκαν στη χώρα μας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.


Εγκάρδιες συναντήσεις με ανθρώπους της Τέχνης, του Αθλητισμού, των Γραμμάτων

Με την Μαρία Παπαγιάννη
Με την Μαρία Παπαγιάννη
Την Παρασκευή και το Σάββατο ο Δ. Κουτσούμπας συνομίλησε σε ζεστό και συντροφικό κλίμα με ανθρώπους της Τέχνης, την Μαρία Φαραντούρη, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη, τον Γιάννη Κότσιρα, τον Κώστα Τριανταφυλλίδη, την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Σταμάτη Μπερή και την Λυδία Αγγελοπούλου, την Νατάσσα Μποφίλιου, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον Δημήτρη Κανέλλο, τον Θέμη Καραμουρατίδη, τον Θύμιο Παπαδόπουλο, την Κίρκη Καραλή και τον Γιώργο Μαργαρίτη.

Ακόμα, συναντήθηκε με τον ομοσπονδιακό προπονητή Στίβου Γιώργο Πομάσκι, τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά.

Συναντήθηκε επίσης με τον πανεπιστημιακό Γιάννη Μηλιό και την Μαρία Παπαγιάννη, λογοτέχνη και σύζυγο του αξέχαστου μεγάλου μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου.

Με την Ρίτα Αντωνοπούλου
Με την Ρίτα Αντωνοπούλου
Με τον Γ. Πομάσκι
Με τον Γ. Πομάσκι
Με τους Μ. Ανδρουλιδάκη, Γ. Κότσιρα, Κ. Τριανταφυλλίδη
Με τους Μ. Ανδρουλιδάκη, Γ. Κότσιρα, Κ. Τριανταφυλλίδη
Με την Μαρία Φαραντούρη
Με την Μαρία Φαραντούρη
Με τον Β. Παπακωνσταντίνου
Με τον Β. Παπακωνσταντίνου
Με τον Γ. Μαργαρίτη
Με τον Γ. Μαργαρίτη
Με τους Π. Θαλασσινό, Ν. Παππά, Νατάσσα Μποφίλιου και Μ. Πασχαλίδη
Με τους Π. Θαλασσινό, Ν. Παππά, Νατάσσα Μποφίλιου και Μ. Πασχαλίδη

Ρεπορτάζ και από το υπόλοιπο πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα δημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στο αυριανό φύλλο, στο τετρασέλιδο «Νεολαία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ