ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Οχι στις βάσεις και τη Συμφωνία!

Σήμερα το συλλαλητήριο ενάντια στην ανανέωση της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ»

Eurokinissi

Αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της ενεργής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη μετατροπή της περιοχής σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, που μπλέκουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους, ετοιμάζεται να δώσει ο εργαζόμενος λαός της Λάρισας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου, η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, η Επιτροπή Ειρήνης, το Εργατικό Κέντρο και οι φοιτητικοί σύλλογοι της πόλης. Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου καλεί τα σωματεία σε προσυγκέντρωση στις 6.30 μ.μ. μπροστά στο κτίριό του.

Οπως είναι γνωστό, η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλίας έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Χαρακτηριστικά, η 110 Πτέρυγα Μάχης αποτελεί για διάφορα χρονικά διαστήματα βάση φιλοξενίας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών «MQ-Reaper» της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (κατασκοπευτικών αεροσκαφών τύπου drones), τα οποία περιπολούσαν με επίκεντρο την Ελλάδα στο τρίγωνο Αφρική - Μέση Ανατολή - Μαύρη Θάλασσα. Αντίστοιχα, εξετάζεται η δυνατότητα φιλοξενίας των θηριωδών σε μέγεθος και εκτεταμένων δυνατοτήτων κατασκοπευτικών και πολεμικών αεροσκαφών «Global Hawk», ενώ πριν από λίγους μήνες εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων διενήργησε τεχνικό έλεγχο καταλληλότητας του αεροδρομίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ («ΚC-135») της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΠ, τα οποία θα ανεφοδιάζουν μαχητικά αεροσκάφη.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Αναστασία Χατζηβασίλη, εκ μέρους του Συλλόγου Σπουδαστών ΣΕΥΠ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Καλούμε τους φοιτητές της πόλης να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για να δηλώσουν μαχητικά την αντίθεσή τους στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη της Λάρισας και σε όλη τη χώρα. Με την επικείμενη ανανέωση και επέκταση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις παραχωρούνται "γη και ύδωρ", όλες οι στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές της χώρας στους Αμερικανούς. Χαρακτηριστικά, εδώ στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης, θα μπορούν μόνιμα να είναι εγκατεστημένες οι στρατιωτικές αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις. Οι νέες βάσεις έρχονται να προστεθούν στα 4 δισ. που δίνουμε κάθε χρόνο για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς τη στιγμή που για την Παιδεία "δεν υπάρχει φράγκο". Στις 13 αποστολές ελληνικών στρατευμάτων εκτός συνόρων. Είναι πια καθαρό πως η αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, την ανάπτυξη που έχει κριτήριο τα κέρδη των λίγων, δεν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική αν δεν στόχευε ταυτόχρονα στη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς. Γι' αυτό τα μέτρα που χτυπούν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, την οργάνωσή της και την τιμή της δύναμής της, πάνε χέρι χέρι με τις επεμβάσεις και τους πολέμους κατά των λαών. Ενωμένοι με τους εργαζόμενους, με όλο τον λαό υψώνουμε τείχος αντίστασης ενάντια στη νέα Συμφωνία! Δεν τσιμπάμε στα παραμύθια της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, των υπόλοιπων κομμάτων, που προσκυνούν τους ιμπεριαλιστές δολοφόνους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ότι το ΝΑΤΟ μάς παρέχει ασφάλεια και ειρήνη».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Δημιουργική συνάντηση» για να «ξεπεραστούν τα αδιέξοδα»

Πάνω από δύο ώρες διήρκεσε το γεύμα εργασίας που είχαν αργά το βράδυ της Δευτέρας ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ στη Νέα Υόρκη, όπου βρέθηκαν για την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα οριστεί νέος ειδικός απεσταλμένος του γγ για το Κυπριακό και ύστερα από επαφές του με τις εμπλεκόμενες πλευρές θα διερευνηθούν προϋποθέσεις για νέα συνάντηση, αλλά και για την επίσημη επανέναρξη των συνομιλιών.

Μετά το γεύμα ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι «ήταν μια, θα πρέπει να πω, δημιουργική συνάντηση. Βεβαίως οι διαφορές καταγράφηκαν. Ανέπτυξε τις θέσεις περί κυριαρχικής ισότητας και περί δύο ανεξαρτήτων κρατών ο κ. Τατάρ, βεβαίως ανέπτυξα τη δική μας θέση, που συνάδει απόλυτα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, την εντολή του γγ με βάση τα ψηφίσματα, και αναπτύξαμε διάφορους τρόπους πώς προχωρούμε προκειμένου να ξεπεράσουμε τα αδιέξοδα, αλλά και να δημιουργήσουμε προοπτικές επανέναρξης ενός δημιουργικού διαλόγου». Πρόσθεσε ότι «δεν παραλείψαμε να επισημάνουμε όλα όσα επιβαλλόταν να επισημανθούν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι ορθές αντιλήψεις περί όσων ακούγονται από την άλλη πλευρά, αλλά ταυτόχρονα και να είμαστε δημιουργικοί στην παραπέρα πορεία».

Από τη πλευρά του ο Τατάρ δήλωσε μεταξύ άλλων πως «η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 60 χρόνια υπάρχουν δύο κράτη». Πρόσθεσε ότι «συζητήσαμε ό,τι μπορέσαμε και ελπίζουμε ότι ο ΓΓ θα μπορέσει να εξερευνήσει νέες ιδέες, γιατί η θέση μας είναι - όπως έλεγα πάντα - ότι έχουμε δικαίωμα να αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα». Ερωτηθείς για το επόμενο βήμα απάντησε ότι «το Κυπριακό διαρκεί εδώ και πολλά χρόνια, οπότε δεν βιαζόμαστε». Τέλος, εξέφρασε ικανοποίηση για την «αντικειμενική στάση του γγ Γκουτέρες» και κατέληξε ότι «αν και τέτοιες συνομιλίες δεν παράγουν αποτελέσματα, είναι καλές για διάλογο».

ΗΠΑ
«Πολύπλοκη αλλά απαραίτητη» η σχέση με την Τουρκία

Στην «πολυπλοκότητα» της σχέσης των ΗΠΑ με την Τουρκία αναφέρθηκε ο υποψήφιος για τη θέση του Αμερικανού πρέσβη στην Τουρκία, Τζεφ Φλέικ, καταθέτοντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Ο Φλέικ χαρακτήρισε την Τουρκία «έναν απαραίτητο σύμμαχο για τις ΗΠΑ», αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο που διαδραματίζει σε κρίσιμες ζώνες όπως στην Κεντρική Ασία (π.χ. Ναγκόρνο Καραμπάχ) αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο, με επιλογές που συχνά προκαλούν αντιδράσεις σε (ΝΑΤΟικούς και άλλους) συμμάχους της.

Μεταξύ άλλων, όπως μετέδωσε και το ΑΠΕ, ο Φλέικ τόνισε ότι υπάρχουν τομείς όπου τα συμφέροντα Ουάσιγκτον - Αγκυρας ταυτίζονται και ξεχώρισε τον «αμυντικό τομέα», επαναλαμβάνοντας ότι η συνεργασία με την Τουρκία επιτρέπει στις ΗΠΑ να υπερασπιστούν την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τέλος, σημείωσε ότι η σχέση ΗΠΑ - Τουρκίας έχει και σημαντική οικονομική διάσταση.

Την ίδια στιγμή, συμφώνησε ότι η αγορά ρωσικών συστημάτων «S-400» παραμένει «αγκάθι στη διμερή σχέση», χαρακτηρίζοντάς την ενέργεια αντίθετη με τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλες οι χώρες της Συμμαχίας και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) θα παραμείνουν στο τραπέζι, μέχρι η Αγκυρα να εγκαταλείψει οριστικά τους «S-400».

Στο μεταξύ, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες, επικαλούμενα «επίσημες πηγές», ότι οι Πρόεδροι των δύο χωρών θα συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του G20 που θα γίνει στα τέλη Οκτώβρη στη Ρώμη.

Σήμερα, ο Τούρκος ηγέτης, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στη Ρωσία, όπου θα έχει τετ-α-τετ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι. Πέρα από τις διμερείς σχέσεις, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τις εξελίξεις σε Συρία, Λιβύη και Αφγανιστάν, όπως επίσης άλλες περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας.

ΣΥΡΙΖΑ
Διεκδικεί την πατρότητα μιας ακόμα επικίνδυνης συμφωνίας

Την πατρότητα της συμφωνίας με τη Γαλλία διεκδικεί ο ΣΥΡΙΖΑ, επικροτώντας την, μαζί και την κλιμάκωση της εμπλοκής σε επικίνδυνους σχεδιασμούς που αυτή σηματοδοτεί, διατυπώνοντας ορισμένες ενστάσεις για το «τίμημα» δήθεν της εμπλοκής.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ενισχύοντας και τα σχετικά παραμύθια περί «ασφάλειας» που συνοδεύουν ακόμα μια συμφωνία με στόχο η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο του ευρωατλαντικού χωροφύλακα, ο ίδιος «στήριξε και στηρίζει την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις μέρες μας, δεδομένης της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας (...) Στο πλαίσιο αυτό, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία όπως και η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με φρεγάτες Belharra είναι επί της αρχής στρατηγικά ορθές επιλογές, που έχει ήδη η χώρα από το 2018», θυμίζοντας πως όλο αυτό το διάστημα «παροτρύναμε την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις σχετικές διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο μιας λογικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας».

Κι αφού πρώτα «συνυπογράφει» με χέρια και με πόδια τους στόχους της αστικής τάξης, «παραπονιέται» αφού, όπως λέει, το πρόβλημα έγκειται στις ...«παλινωδίες, στην έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη και τις εξοπλιστικές αγορές που ακολούθησαν», που αντί να κλείσει τις εν λόγω συμφωνίες νωρίτερα, καθυστέρησε, με αποτέλεσμα να «έχουν σήμερα φουσκώσει υπέρμετρα τον λογαριασμό για μια υπερχρεωμένη χώρα όπως η Ελλάδα, βάζοντάς μας σε μια κούρσα εξοπλισμών που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ»!

Αυτά κι ενώ ως κυβέρνηση οδήγησε με φανατισμό την κούρσα εξοπλισμών, όπως υπαγόρευσαν οι πολεμοκάπηλοι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ και τα σχέδια «αναβάθμισης» της αστικής τάξης, μεταξύ άλλων με συμφωνίες όπως αυτές με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ για την αναβάθμιση των «F-16», και με το «ασημένιο» μετάλλιο στις δαπάνες για ΝΑΤΟικούς σκοπούς.

Εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΕΑΜ

-- Η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Τετάρτη 6 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στην εκδήλωση που θα γίνει στο Κηποθέατρο Νίκαιας, με θέμα «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ - 77 χρόνια από το Μπλόκο της Κοκκινιάς». Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, σε επιμέλεια Γιάννη Παπαζαχαριάκη. Θα τραγουδήσουν ο Δημήτρης Κανέλλος και η Πολυξένη Καράκογλου.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνουν η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, αύριο Πέμπτη 30 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει χαιρετισμό από τον Χρήστο Φουσέκη, πρόεδρο του Παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ιστορική - πολιτική ομιλία από τον Δημήτρη Αλεξόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, ερμηνεία αντάρτικων τραγουδιών από ζωντανή ορχήστρα, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

-- Εκδήλωση για τον εορτασμό των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνει και το Παράρτημα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο αίθριο της αγοράς.

Και οι Αμερικανοί τη δουλειά τους

Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί συνεχίζουν κανονικά τη δουλειά τους στη Σούδα, εκμεταλλευόμενοι τη δική τους ...στρατηγική σχέση με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, χτες αεροσκάφος της Αμερικανικής ΠΑ τύπου RC-135W απογειώθηκε από τη Σούδα, εκτελώντας αποστολή εναέριας επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα. Αντίστοιχα, αεροσκάφος του αμερικανικού ΠΝ σηκώθηκε από την Κρήτη για τέτοια αποστολή στα ανοικτά της Λιβύης.

  • Στο μεταξύ, χτες τρεις εμπλοκές σημειώθηκαν στο Αιγαίο καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν 40 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ