ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ
Συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων

Από τη λαϊκή συνέλευση
Από τη λαϊκή συνέλευση
Διατρανώνοντας ότι «θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, όπου ζήσαμε και μεγαλώσαμε. Οχι σε λύσεις έξω από μας. Οχι σε λύσεις ενάντιά μας. Θέλουμε να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν, για μας, όχι για το συμφέρον άλλων», συγκροτήθηκε η Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη διάρκεια ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης κατοίκων του δήμου που κάλεσε την Κυριακή η Πρωτοβουλία Σεισμόπληκτων στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Σκοπός της Συντονιστικής Επιτροπής είναι: Η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης, προς τον κρατικό μηχανισμό, των αιτημάτων που θα αποφασίζονται συλλογικά για την άμεση ανακούφιση και τη μακροπρόθεσμη στήριξη των σεισμοπαθών, η οργάνωση της αλληλεγγύης προς όσους έχουν άμεση ανάγκη, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, η ενημέρωση των σεισμοπαθών για το τι δικαιούνται και την πρακτική βοήθεια να το αιτηθούν. Στη συνέλευση παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς εκπρόσωποι της Επιτροπής Σεισμόπληκτων Χουμερίου, της Επιτροπής Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου.

Στην εισηγητική ομιλία εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σεισμόπληκτων, ο Νίκος Πατεράκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα της οργανωμένης και συλλογικής διεκδίκησης απέναντι στον κρατικό μηχανισμό και στα βασικά αιτήματα των σεισμόπληκτων. Τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, με σκοπό τη μαζικοποίησή της, τη λήψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις κατάλληλες κινητοποιήσεις για την άσκηση πίεσης, προβάλλοντας τα παραπάνω και άλλα αιτήματα.

Στις παρεμβάσεις τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, όσων τα μαγαζιά έχουν κριθεί ακατάλληλα και χάνουν εισόδημα αλλά και όσων λειτουργούν αλλά έχουν σημαντική μείωση τζίρου. Αναφέρθηκε ότι η επιβίωσή τους θα κριθεί από το αν θα μείνουν οι κάτοικοι στα χωριά ή θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Αντίστοιχα, συζητήθηκαν η ανάγκη αποζημιώσεων των αγροτοκτηνοτρόφων των οποίων οι καλλιέργειες και εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η ανάγκη επιδιορθώσεων του αγροτικού οδικού δικτύου. Από εκπαιδευτικούς και γονείς αναφέρθηκε ότι ενώ οι ανάγκες σε σχολική στέγη, με δεδομένες τις ζημιές στα σχολεία, ανέρχονται σε 100 προκάτ αίθουσες, με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση προβλέπονται μόλις 40. Τονίστηκε τέλος η ανάγκη στήριξης όλων των μαθητών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν εξασφαλίζει τα αναγκαία για την κάλυψη της στέγασης των σεισμόπληκτων

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να εξασφαλίσει όλα εκείνα τα ποσά για την άμεση κάλυψη των στεγαστικών αναγκών όλων των σεισμόπληκτων της Κρήτης χωρίς αποκλεισμούς, με τοποθέτηση οικίσκων, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με όλα τα συνοδά έργα που απαιτούνται, ως προσωρινή λύση, ανά χωριό. Το παραπάνω προκύπτει από τα όσα είπε χτες ο υφυπουργός Υποδομών, Γ. Καραγιάννης, στη Βουλή στη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μαν. Συντυχάκης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο τεράστιο μέγεθος της καταστροφής. Επισήμανε ότι οι χιλιάδες κάτοικοι που είναι άστεγοι στις σεισμόπληκτες περιοχές αγανακτούν απέναντι στην έλλειψη οργανωμένης κρατικής μέριμνας και αυτό γιατί ο αριθμός των οικίσκων είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον απαιτούμενο. Οπως τόνισε, οι προτάσεις των δήμων μιλούν για 460 οικίσκους, που σημαίνει ότι απαιτείται η άμεση στέγαση 1.840 ανθρώπων (4 άτομα ανά οικίσκο). Μέχρι τώρα έχουν σταλεί 34 και αυτοί χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να έχει μπει μέσα ακόμα ούτε ένας σεισμόπληκτος, ενώ αναμένονται ...κάποια στιγμή άλλοι 90.

Επισήμανε ότι ακόμα και στους πληγέντες που εξασφαλίστηκε στέγη σε ξενοδοχεία, και αυτό όχι σε καλές συνθήκες διαβίωσης, ή σε συγγενικά σπίτια κ.ο.κ., είναι πάνω από 30 χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, τα σχολεία, τις δουλειές τους, τις περιουσίες τους και δίκαια οι άνθρωποι αυτοί επιθυμούν να επιστρέψουν στα χωριά τους, που σημαίνει ότι οι στεγαστικές ανάγκες είναι ακόμα μεγαλύτερες. Παράλληλα, ο Μ. Συντυχάκης μετέφερε καταγγελίες για το απαράδεκτο γεγονός ότι η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι έχουν αποκλείσει την τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά τους επειδή δεν υπάρχουν δίκτυο αποχέτευσης και άλλα απαραίτητα συνοδά έργα.

Εξάλλου, τόνισε ότι οι 34 οικίσκοι έχουν τοποθετηθεί σε χώρους «που μοιάζουν περισσότερο με γκέτο», ενώ σχολίασε ότι «η σκληρή πραγματικότητα για τους πληγέντες δεν "απαλύνεται" με τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί "ανοικοδόμησης του Αρκαλοχωρίου", ενταγμένης στην ανάπτυξη για τους λίγους, γύρω από το νέο αεροδρόμιο Καστελίου, στον αντίποδα των μέτρων στήριξης που έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής. Επιπλέον, το 1.000.000 ευρώ άμεση ενίσχυση στους δύο δήμους (800.000 ευρώ στον δήμο Μινώα Πεδιάδας και 200.000 ευρώ στον δήμο Αρχανών - Αστερουσίων) δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ουσιαστική ενίσχυση για το σύνολο των επειγουσών αναγκών (κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτισμάτων, αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, δίκτυα ύδρευσης, κ.λπ.)».

Εμπαιγμός στους πληγέντες

Ο υφυπουργός είπε ότι τώρα «το υπουργείο προχώρησε σε διαγωνισμό για άλλους 90 οικίσκους». Με άλλα λόγια, ούτε την προσωρινή λύση των οικίσκων δεν εξασφάλισε έγκαιρα η κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι το πού θα τοποθετηθούν οι οικίσκοι είναι υπόθεση των δήμων, ενώ δεν δίστασε να επιδοθεί και σε εμπαιγμό απέναντι στα αιτήματα των πληγέντων λέγοντας: «Εκτός αν θέλετε έξω από ένα σπίτι να στείλω και έναν οικίσκο»...

Ο Μανώλης Συντυχάκης, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο υπουργός, πέρα από το γεγονός ότι οι οικίσκοι δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» για τις στεγαστικές ανάγκες των πληγέντων, σημείωσε ότι η άρνηση της κυβέρνησης να τους τοποθετήσει ανά χωριό είναι γιατί αυτό έχει κόστος. Χαιρέτισε τη μεγάλη αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή προς τους πληγέντες, από απλό κόσμο, κοινωνικούς φορείς και σωματεία, «διαφορετικά δεν θα κουνιόταν φύλλο από την κυβέρνηση», σημείωσε και πρόσθεσε: «Κατά τ' άλλα ο βασιλιάς είναι γυμνός, καθώς ο σεισμός έβγαλε ξανά στην επιφάνεια με τον πιο τραγικό τρόπο ότι είναι ανοχύρωτος ο κόσμος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα» γιατί οι λαϊκές ανάγκες μπαίνουν από τις αστικές κυβερνήσεις και το κράτος τους στο ζύγι κόστους - οφέλους. Τέλος, χαιρέτισε τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Σεισμόπληκτων.

ΚΟΖΑΝΗ
Χωρίς θέρμανση σπίτια και σχολεία λόγω σοβαρής βλάβης στο δίκτυο τηλεθέρμανσης

Ανακοίνωση της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ

Σοβαρή βλάβη στο δίκτυο της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης σημειώθηκε το Σάββατο, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Κοζάνης από το μεσημέρι της Κυριακής αλλά και να μη λειτουργήσουν τα σχολεία τη Δευτέρα.

Η ΔΕΥΑ Κοζάνης διαπίστωσε δυσλειτουργία του δικτύου από το πρωί του Σαββάτου, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στον κεντρικό αγωγό της τηλεθέρμανσης στην περιοχή του Κασλά, όπου υπήρχε διαρροή ατμού.

Σημειωτέον, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία, η ΔΕΥΑΚ ξεκίνησε τη φετινή περίοδο συμπληρώνοντας το κενό που υπάρχει στο σύστημα τηλεθέρμανσης με καύση πετρελαίου, πράγμα που έχει οδηγήσει σε απόφαση για αυξήσεις περίπου 12% στα τιμολόγια της τηλεθέρμανσης.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα προβλήματα στη λειτουργία της τηλεθέρμανσης και τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία, η Τομεακή Επιτροπή Κοζάνης του ΚΚΕ τονίζει ανάμεσα σε άλλα ότι τα πρώτα ουσιαστικά προβλήματα στην απρόσκοπτη εξασφάλιση της θέρμανσης με την έναρξη της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης αποτελούν «εικόνα από το μέλλον». Καλεί τον λαό της περιοχής να μην εφησυχάσει, καθώς στο πλαίσιο της προώθησης της απολιγνιτοποίησης και της ενίσχυσης της περαιτέρω επιχειρηματικής λειτουργίας της τηλεθέρμανσης στη λογική του κέρδους, τα έργα και οι διαδικασίες ελέγχου, συντήρησης και εκσυγχρονισμού του δικτύου θα «πετσοκόβονται» ακόμα περισσότερο.

Τονίζει επίσης ότι «στο επίκεντρο πρέπει να είναι συνολικά το ζήτημα της θέρμανσης των σχολείων. Η αδυναμία επαρκούς θέρμανσης στα σχολεία, ιδιαίτερα στα χωριά που καίνε πετρέλαιο, είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής υποχρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής για θέρμανση. Ολα αυτά σε μια περίοδο που η τιμή στο πετρέλαιο και συνολικά οι τιμές έχουν εκτοξευτεί».

Οσον αφορά την αξιοποίηση της τηλεκπαίδευσης, τονίζεται ότι ήρθε για να μείνει: «Οπως είχαμε προειδοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, η χρήση της τηλεκπαίδευσης με όχημα την πανδημία είχε σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση ως "παραθυράκι" τη χρήση της "σε περίπτωση έκτακτου ή απρόβλεπτου γεγονότος". Εκτακτη συνθήκη βαφτίστηκε πέρυσι ο χιονιάς, έκτακτη συνθήκη βαφτίζονται οι αγώνες των μαθητών, έκτακτη συνθήκη μπορεί το επόμενο διάστημα να βαφτιστούν οι ελλείψεις σε καθηγητές και δασκάλους».

Μία τεράστια τρύπα στη μέση του δρόμου...

Μια τεράστια τρύπα στη μέση του δρόμου στην οδό Παπανικολή στο Χαλάνδρι με τις τελευταίες βροχοπτώσεις έρχεται να προσθέσει νέα προβλήματα στους εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής και μια απίστευτη ταλαιπωρία από το κυκλοφοριακό κομφούζιο. Η εμφανέστατη κακοτεχνία διαφόρων φορέων πάει σε βάθος χρόνου, ενώ αποδίδεται σε ανενεργό τσιμεντένιο αγωγό του ΟΤΕ, που σε συνδυασμό με την διάβρωση του εδάφους προκάλεσε υποχώρηση του οδοστρώματος.

Δίωξη ηθοποιού για βιασμό

Μετά τους Δημήτρη Λιγνάδη και Πέτρο Φιλιππίδη, που βρίσκονται προφυλακισμένοι στην Τρίπολη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κ. Σπυρόπουλος άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα του βιασμού σε βάρος ενός ακόμα ηθοποιού. Η αξιόποινη πράξη φέρεται να τελέστηκε το 2020, σύμφωνα με καταγγελία γυναίκας ηθοποιού στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σκέψεις για διόδια στο κέντρο της πόλης

Την επιβολή πληρωμής διοδίων για όσους θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας σκέφτεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Ενα σενάριο που έρχεται από πολύ παλιά, αφού και ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, υπήρχαν μελέτες που αποτύπωναν την εγκατάσταση σταθμών αστικών διοδίων στα όρια του δήμου της Αθήνας...

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για την τοποθέτηση διοδίων στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο υπουργός απάντησε πως «είναι κάτι που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι κάτι που θα συζητήσουμε και θα δούμε. Τίποτα δεν αποκλείεται». Οπως είπε, τα διόδια μέσα στις πόλεις είναι «μια γενικότερη πολιτική που υπάρχει στην ΕΕ, ο ρυπαίνων πληρώνει».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Πρόταση για μηχανισμούς καταστολής και φακελώματος στους δήμους!

Τη δημιουργία μηχανισμών καταστολής και φακελώματος από τους δήμους, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, πρότεινε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα τον «Διάλογο Περιφερειακής Πολιτικής με Νομοθέτες από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη σχετικά με τη δίωξη, την αποκατάσταση και την επανένταξη αλλοδαπών τρομοκρατών».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο Μ. Βορίδης «πρότεινε τη δημιουργία ενός προγράμματος σε επίπεδο δήμων που θα αντιμετωπίζει τα θέματα του βίαιου εξτρεμισμού και του ριζοσπαστισμού που οδηγούν στην τρομοκρατία τη στιγμή που αυτά εμφανίζονται στην κοινωνία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ακριβώς επειδή οι δήμοι, οι κοινότητες και οι δήμαρχοι είναι πολύ κοντά στην κοινωνία και γνωρίζουν τι γίνεται, σε συνεργασία με την αστυνομία και ειδικούς επιστήμονες θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα πρόληψης της εγκληματικότητας και να σταματήσουμε τα φαινόμενα αυτά πριν φτάσουν στο επίπεδο της τρομοκρατίας».

Ο υπουργός έρχεται να ρίξει «νερό στο μύλο» της ΕΕ για την επέκταση της προληπτικής καταστολής που «τρέχει» με πλήθος κοινοτικών Οδηγιών από τη δεκαετία του 2000. Αλλωστε, με πρόσχημα τον «ριζοσπαστισμό», η ίδια η ΕΕ έχει βάλει στο στόχαστρο την αμφισβήτηση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και έτσι επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πάλη για την ανατροπή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ