ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΕΑ
Δυναμική κινητοποίηση - αποκλεισμός χτες στο Σχιστό

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Δυναμική κινητοποίηση - αποκλεισμό στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) του Σχιστού Πειραιά πραγματοποίησε χτες η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ (Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων).

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία και φορείς από Δραπετσώνα, Κερατσίνι και Πέραμα, καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου - Δραπετσώνας. Στον χώρο υπήρχε ισχυρή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, την άμεση αποχώρηση των οποίων απαίτησαν οι φορείς και η Συντονιστική Επιτροπή.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Επισημαίνεται ότι η χτεσινή κινητοποίηση εντάσσεται στο πολύμορφο πρόγραμμα δράσης που ξεδιπλώνει η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Η Συντονιστική Επιτροπή μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή Πατούλη ετοιμάζονται να φέρουν σε ψήφιση τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό και σε άλλα 4 (!) σημεία της Αττικής, τη διαιώνιση του αίσχους στον ΧΥΤΑ Φυλής, την ελάχιστη στήριξη της ανακύκλωσης. Κάνουν τις γειτονιές μας σκουπιδότοπο. Να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Οι δεκάδες μαχητικές κινητοποιήσεις των μαζικών φορέων και των σωματείων του Κερατσινίου, της Δραπετσώνας και του Περάματος που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα είναι μόνο η αρχή!».

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Σε δήλωσή της επεσήμανε:

«H κυβέρνηση της ΝΔ και η περιφερειακή αρχή από κοινού προωθούν τη δημιουργία ΜΕΑ - παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη διοίκηση της κας Δούρου - που είναι ουσιαστικά ενταγμένη στο γνωστό αίσχος του XYTA της Φυλής, ωρολογιακής βόμβας για την υγεία και τη ζωή των κατοίκων.

Αυτό το αίσχος δεν πρέπει να περάσει. Είναι μόνο για την ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρηματιών και όχι του λαού.

Δίπλα στα καζάνια του θανάτου, δίπλα σε βιομηχανίες που εκπέμπουν το καρκινογόνο βενζόλιο, προωθούν και το σκουπιδαριό, τη βρώμα και τη δυσωδία. Είμαστε εδώ για να το εμποδίσουμε. Ολοι σαν μια γροθιά διεκδικούμε να φτιαχτούν μονάδες για τα σκουπίδια έτσι που να συμφέρει τον λαό και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ολοι μαζί σαν μια γροθιά. Ετσι στηρίζουμε την υγεία και τη ζωή μας».

Νέες κινητοποιήσεις

Σήμερα θα γίνει νέα κινητοποίηση - αποκλεισμός του ΣΜΑ και θα ακολουθήσουν:

- Κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

- Συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων και φορέων στον Πειραιά, την Πέμπτη 4 Νοέμβρη.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Το αναγκαίο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας από μόνο του δεν εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για τον λαό

«Το αναγκαίο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας στον ποταμό Αχελώο από μόνο του, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό».

Με αυτόν τον μπούσουλα τοποθετήθηκαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της ΔΕΗ για το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», παρότι συμφωνούν με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας, ψήφισαν λευκό για την ΜΠΕ, καθώς όπως επεσήμαναν «δεν διαχωρίζουμε το έργο της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου σε ενεργειακό, αρδευτικό, υδρευτικό, περιβαλλοντικό, αλλά το βλέπουμε ως ενιαίο έργο που θα συμβάλει σε όλους αυτούς τους τομείς, στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης - υπέρ του εργαζόμενου λαού - για τον οποίο παλεύουμε. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η διεκδίκηση ολοκλήρωσης και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας (που στο πλαίσιο της "απελευθέρωσης" και της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας το ορέγονται επιχειρηματικοί όμιλοι) ως άλλοθι για την εγκατάλειψη της ολοκλήρωσης του συνολικού έργου της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων του, όπως επιχειρείται συγκαλυμμένα από την κυβέρνηση της ΝΔ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ανοιχτά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς αγωνιζόμαστε για να γίνουν όλα τα έργα εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, όλα τα μικρότερα φράγματα και έργα για άρδευση, ύδρευση, προστασίας από πλημμύρες και γενικότερα του περιβάλλοντος, όπως και για την ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας και άλλων υδροηλεκτρικών έργων στη Θεσσαλία και στη χώρα μας».

Ταυτόχρονα ανέδειξαν τις συνέπειες από την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υδατικών πόρων, την «απελευθέρωση» και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας, μιλώντας συγκεκριμένα για την απαξίωση των λιγνιτικών μονάδων, την παράδοση στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων μεγάλων υποδομών που χρυσοπληρώθηκαν με λεφτά του λαού, σχεδόν όλων των βουνοκορφών και μεγάλων εκτάσεων καλλιεργήσιμων και βοσκοτόπων για αιολικά και φωτοβολταϊκά, καθώς επίσης τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λαϊκής κατανάλωσης.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ
Εισαγγελική έρευνα καταγγελιών για αδιαφορία της αστυνομίας

Ατομο με ψυχική διαταραχή, με ολόκληρο οπλοστάσιο, εκτέλεσε άτυχο εργαζόμενο

Στη διενέργεια έρευνας σχετικά με καταγγελίες για παραβατική συμπεριφορά του 40χρονου στη Νέα Ερυθραία, που το περασμένο Σάββατο πυροβόλησε και σκότωσε έναν 43χρονο εργαζόμενο και τραυμάτισε έναν ακόμα, τη στιγμή που εκτελούσαν εργασίες εγκατάστασης φυσικού αερίου, προχώρησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Σωτ. Παπαγεωργακοπούλου, παρενέβη και έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν πράγματι έγιναν κλήσεις από τους γείτονες προς την αστυνομία και γιατί οι αρχές δεν ανταποκρίθηκαν και αδιαφόρησαν για τις καταγγελίες που τέθηκαν υπόψη τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γείτονες του δράστη φέρεται να κάλεσαν την αστυνομία γιατί τον είδαν να πυροβολεί στην ταράτσα την παραμονή του εγκλήματος, αλλά δεν πήγε περιπολικό, ενώ κλήση έχει πει ότι έκανε και ο τραυματίας. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα διενεργήσει εισαγγελέας της ποινικής δίωξης, θα αναζητηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες από την πλευρά των αστυνομικών αρχών, που φέρεται ότι δεν ενήργησαν άμεσα και στο πλαίσιο της νομοθεσίας, παρά τις κλήσεις που δέχθηκαν και προειδοποιούσαν για την επικινδυνότητα του δράστη. Ο 40χρονος είχε απασχολήσει με τη συμπεριφορά του εδώ και πολύ καιρό τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι, όπως ανέφεραν, είχαν προχωρήσει σε καταγγελίες στην αστυνομία, χωρίς όμως να υπάρξει καμία ανταπόκριση.

«Τον βλέπαμε ότι σημάδευε πάνω στην ταράτσα ομοίωμα ανθρώπου, πυροβολούσε... Και χτες το βράδυ (μία μέρα πριν από την επίθεση στους δύο υπαλλήλους) επειδή έκανε μία δοκιμή, με πυροβολισμό. Απέναντι ο γείτονας κάλεσε την αστυνομία και δεν ήρθε», δήλωσε η μητέρα του τραυματισμένου υπαλλήλου. «Βλέπαμε που λάμπανε τα μάτια του περίεργα και ζούσαμε με μία τρομοκρατία εδώ (...) Εκανε συνεχώς δοκιμές με φλόμπερ σε έναν στόχο που μοιάζει με ανθρώπινο. Πυροβολούσε συνεχώς πουλιά και γάτες».

Ακόμα και άνθρωποι του περιβάλλοντός του παραδέχονται πως ο 40χρονος έχρηζε παρακολούθησης. «Επρεπε να είναι εδώ και χρόνια στο ψυχιατρείο. Θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει κάποιοι, έστω και παρά τη θέλησή του, να κλειστεί σε κλινική. Είχε παραισθήσεις. Εβλεπε να τον ζώνουν εκατοντάδες αράχνες. Οταν είχε νέα ψυχωσικά επεισόδια, εμμονές, μπήκε για δεύτερη φορά στο ψυχιατρείο», ανέφερε οικογενειακός φίλος του 40χρονου. Επίσης, στο σπίτι βρέθηκαν ολόκληρο οπλοστάσιο, στολές Σαμουράι, ενώ σε βίντεο στο διαδίκτυο έκανε «μαθήματα» χρήσης διαφόρων όπλων.

Προφυλακίστηκε μητροκτόνος

Ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν χτες την προφυλάκιση του 20χρονου, που κατηγορείται ότι σκότωσε την 53χρονη μητέρα του την περασμένη Τετάρτη στο σπίτι του θύματος στο Αιγάλεω. Ο νεαρός δεν απολογήθηκε, τηρώντας το δικαίωμα σιωπής, καθώς σύμφωνα με τους συνηγόρους του βρίσκεται σε πολύ άσχημη ψυχική κατάσταση.

Οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτημα για τη διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για τον 20χρονο, καθώς όπως επισημαίνουν εκείνος δεν έχει κατανοήσει την πράξη του και δεν είναι σε θέση να δώσει εξηγήσεις για όσα συνέβησαν. Ο νεαρός είναι αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας με δόλο, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και κατοχής ναρκωτικών για ίδια χρήση.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,9 Ρίχτερ

Σεισμική δόνηση μεγέθους 2,9 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 χτες το απόγευμα, με επίκεντρο 10 χλμ. βορειοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 3,7 χλμ. αλλά σε νεότερη μέτρηση δόθηκε στα 9,2 χλμ. Ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο σεισμός ήταν μέσα στον αστικό ιστό, στη βόρεια πλευρά του ΟΑΚΑ περίπου. Γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Πρόκειται για επιφανειακό σεισμό, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ανάκληση καπνιστού σκουμπριού

Το καπνιστό φιλέτο σκουμπριού ριγανάτο της εταιρείας «ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΕΕ» της παρτίδας No 12042021, σε συσκευασία 150γρ. με ημερομηνία παραγωγής 14-05-2021 και ημερομηνία λήξης 11-02-2022, ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, καθώς διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανωτάτων επιτρεπόμενων από τη νομοθεσία ορίων, που αφορούν στους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας και καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Σύλληψη εκπαιδευτικού για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

Ενας 45χρονος καθηγητής σε σχολείο των νότιων προαστίων της Αθήνας συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για κατάχρηση ανηλίκων και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειάς τους.

Ο κατηγορούμενος συνελήφθη μετά από καταγγελία γονέων 12χρονης, σύμφωνα με την οποία ενώ η κόρη τους είχε μείνει μόνη της στην τάξη και μάζευε τα πράγματά της για να φύγει, την πλησίασε ο καθηγητής και αφού άρχισε να την χαϊδεύει στον λαιμό και την πλάτη, της ζήτησε να βγάλει την μπλούζα της. Η μαθήτρια έφυγε τρέχοντας και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς της.

Ο 45χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, έγιναν και άλλες καταγγελίες σε βάρος του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ