ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ - ΡΩΣΙΑ
Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με νέες «απειλές» και «αντιδράσεις»

Δεν απέκλεισε χρήση πυρηνικών όπλων κατά της Ρωσίας, «αν χρειαστεί», η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας

Από την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ

Eurokinissi

Από την πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ
Νέοι κρίκοι, «απειλές» και «αντιδράσεις» προστίθενται συνεχώς στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στην τελευταία Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ την περασμένη βδομάδα, η οποία κατέληξε σε νέο στρατιωτικό σχέδιο απέναντι στη Ρωσία, έναντι «ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης σε πολλαπλά μέτωπα».

Σε μια τελευταία εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επέδωσε διαμαρτυρία στον στρατιωτικό ακόλουθο της Γερμανίας στη Μόσχα, ο οποίος εκλήθη στο υπουργείο και του ανακοινώθηκε ότι οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, σχετικά με την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας «προκαλούν ένταση στην Ευρώπη».

Η Γερμανίδα υπουργός είχε δηλώσει σε συνέντευξή της («Deutschlandfunk»), ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, εάν χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι συγκεντρώνει σταδιακά δυνάμεις κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και δεν είναι πρόθυμο να συζητήσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια με τη Μόσχα επί ίσοις όροις.

«Ελπίζουμε ότι η Γερμανία έχει λογικούς ηγέτες, ικανούς να συγκρατήσουν την υπουργό από την άρρωστη επιθυμία να δοκιμάσει την αξιοπιστία των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Εξάλλου, συνέχισε η ίδια, η πρόσφατη Σύνοδος επιβεβαίωσε και πάλι ότι το ΝΑΤΟ «στοχεύει μόνο στην αποτροπή της Ρωσίας», όπως φάνηκε και από το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής Αντίληψη για την Αποτροπή και την Αμυνα στον Ευρωατλαντικό Χώρο, που ενέκριναν οι υπουργοί Αμυνας, επικαιροποιώντας τα ΝΑΤΟικά αμυντικά σχέδια στον «Ανατολικό Βραχίονα». Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουν να επεκτείνουν τις περιπολίες στον εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, στα ύδατα της Μαύρης Θάλασσας και να αυξήσουν την κινητικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Υπενθύμισε δε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η Ρωσία κατηγορήθηκε ξανά για διάλυση της Συνθήκης INF (για περιορισμό πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές) που διατηρούσε με τις ΗΠΑ. Εκτοτε το ΝΑΤΟ «συνεχίζει να ενισχύει τα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας και να αναπτύσσει αεροσκάφη "F-35"».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ, Αν. Αντόνοφ, ισχυρίστηκε ότι ο διάλογος ΗΠΑ - Ρωσίας για τη «στρατηγική σταθερότητα» (έλεγχος των εξοπλισμών) «εξελίσσεται προς τη σωστή κατεύθυνση», αν και οι δύο πλευρές «έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές σε βασικά ζητήματα της στρατηγικής ατζέντας».

Στόχος αυτού του διαλόγου είναι να προσδιοριστούν οι παράμετροι ενός καθεστώτος ελέγχου των εξοπλισμών που θα οικοδομηθεί βάσει της Συνθήκης «New START» για τα στρατηγικά και πυρηνικά όπλα.

Προϋπόθεση για τη συζήτηση περί μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων είναι η απόσυρση αμερικανικών κεφαλών αυτής της κατηγορίας από την Ευρώπη στην αμερικανική επικράτεια, η εξάλειψη της υποδομής για την αποθήκευση και τη συντήρησή τους και ο τερματισμός της πρακτικής του ΝΑΤΟ για αποστολές ανταλλαγής πυρηνικών, πρόσθεσε ο Ρώσος πρέσβης.

Ουκρανία: Απειλές για «ασύμμετρες απαντήσεις» στη Ρωσία

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, απείλησε χτες με «ασύμμετρα» μέτρα από το Κίεβο αν η Ρωσία πάψει να χρησιμοποιεί το δίκτυο διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας.

«Η Ρωσία δεν έχει ακόμη διακόψει την τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την Ουκρανία», δήλωσε ο Κουλέμπα. «Στην περίπτωση που το Κρεμλίνο αποφασίσει να το κάνει και να καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει από τη φήμη του ως ενεργειακού προμηθευτή της Ευρώπης, έχουμε μια σειρά ασύμμετρων μέτρων ως απάντηση».

Οι εν λόγω απειλές από το Κίεβο έρχονται καθώς η Ρωσία, που προηγουμένως μετέφερε φυσικό αέριο κυρίως μέσω Ουκρανίας, διαφοροποιεί τις εξαγωγικές διαδρομές της, μεταξύ άλλων με τους υποθαλάσσιους αγωγούς «Nord Stream» προς τη Γερμανία και με τον αγωγό «Turkish Stream».

Ρωσία: Προτείνει διάλογο για Αμυνα - Ασφάλεια στη Νορβηγία

Στο μεταξύ, η Ρωσία επιδιώκει στενότερες και τακτικές επαφές στον τομέα της Αμυνας - Ασφάλειας με τη Νορβηγία, μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με τη Ρωσία, αλλά και σημαντικό «παίκτη» στην ανερχόμενη και στρατηγικής σημασίας Αρκτική.

Σε συνάντηση που είχαν ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, και η Νορβηγίδα ομόλογή του, Ανικεν Χουίτφελντ, προχτές βράδυ, συζητήθηκε η ρωσική πρόταση τα υπουργεία Αμυνας των δύο χωρών να ξεκινήσουν τακτικές διαβουλεύσεις υψηλού επιπέδου.

Ο Λαβρόφ διευκρίνισε ότι Ρωσία και Νορβηγία διατηρούν ήδη τακτικές διαβουλεύσεις για την Ασφάλεια.

«Από την άλλη, η Νορβηγία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ δεν είναι φίλος της Ρωσίας», υπογράμμισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ τώρα «αναζητά το νόημα της μελλοντικής του ύπαρξης» και επιδιώκει να είναι «υπεύθυνο για την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο».

«Δεν έχουμε καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, αλλά έχουμε σχέση με τη Νορβηγία, επίσης στο μέτωπο της ασφάλειας, και θέλουμε να το ανεβάσουμε σε υψηλό επίπεδο μεταξύ των υπουργείων Αμυνας», είπε.

Από την πλευρά της, η Χουίτφελντ αρκέστηκε σε μια σύντομη δήλωση για «μια καλή, ανοιχτή συζήτηση για θέματα για τα οποία συμφωνούμε και διαφωνούμε».

Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν πριν από τη χτεσινή Σύνοδο του Ευρω-Αρκτικού Συμβουλίου του Μπάρεντς, στην πόλη Τρούμσε, στην οποία παραβρέθηκε και ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Π. Χααβίστο. Αντίθετα, η Σουηδή ΥΠΕΞ, Αν Λίντε, επέλεξε να μη συμμετάσχει και φιλοξένησε στη Στοκχόλμη σεμινάριο με θέμα «Προκλήσεις ασφαλείας στην περιοχή της Βαλτικής», με τη συμμετοχή και μελών του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, του κύριου φορέα λήψης πολιτικών αποφάσεων του ΝΑΤΟ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο Πούτιν σε αντικομμουνιστική «άμιλλα» με τη Δύση

Στις 21 Οκτώβρη, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πήρε μέρος στις εργασίες της «Λέσχης Βαλντάι», όπως ονομάζεται η «δεξαμενή σκέψης» που πατρονάρουν οι σημερινές ρωσικές αρχές σε αντιστοιχία με τις «δεξαμενές σκέψης», τις οποίες πατρονάρουν άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Αυτήν τη φορά ο Πρόεδρος της Ρωσίας προσπάθησε να δώσει το νέο ιδεολογικοπολιτικό στίγμα, με το οποίο πορεύεται η αστική τάξη της Ρωσίας κι αυτό είναι «η ιδεολογία του υγιούς συντηρητισμού», σύμφωνα με τα λόγια του.

Στην κατεύθυνση αυτή εμφανίστηκε λάβρος όχι μονάχα ενάντια στην Οκτωβριανή Επανάσταση, που εκτίμησε πως «οδήγησε στη διάλυση μια μεγάλη χώρα» αλλά ενάντια σε κάθε επανάσταση, λέγοντας πως «η επανάσταση δεν είναι διέξοδος από την κρίση, αλλά ένας τρόπος να επιδεινωθεί αυτή η κρίση. Καμία επανάσταση δεν άξιζε τη ζημιά που προκάλεσε στο ανθρώπινο δυναμικό».

* * *

Στην προσπάθειά του να τεκμηριώσει τα λεγόμενά του, για πολλοστή φορά επιτέθηκε στους μπολσεβίκους και στη Σοβιετική Ενωση, καταφεύγοντας μάλιστα σε λαθροχειρίες και ταυτίζοντας τις προσπάθειες των Ρώσων επαναστατών για τη χειραφέτηση της γυναίκας στην επαναστατική Ρωσία με τις σημερινές ανορθολογικές απόψεις περί «κοινωνικού φύλου», που αναπτύσσονται στις δυτικές χώρες.

Είπε συγκεκριμένα: «Οι συνταγές που προσφέρουν δεν είναι καθόλου νέες, όλα αυτά - παρά το ότι μπορεί να φαίνεται απροσδόκητο σε κάποιον - τα έχουμε περάσει ήδη στη Ρωσία, τα είχαμε ήδη. Μετά την Επανάσταση του 1917, οι μπολσεβίκοι, στηριζόμενοι στα δόγματα του Μαρξ και του Ενγκελς, ανακοίνωσαν επίσης ότι θα άλλαζαν ολόκληρο τον συνηθισμένο τρόπο ζωής, όχι μόνο τον πολιτικό και οικονομικό, αλλά και την ίδια την ιδέα τού τι είναι η ανθρώπινη ηθική, τα θεμέλια της υγιούς ύπαρξης της κοινωνίας. Η καταστροφή των αιωνόβιων αξιών, της πίστης, των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων μέχρι την πλήρη απόρριψη της οικογένειας - κι αυτό υπήρξε -, η επιβολή και η ενθάρρυνση των καταγγελιών σε κοντινά πρόσωπα, όλα αυτά κηρύχθηκαν βήμα προόδου και, παρεμπιπτόντως, στον κόσμο αυτά είχαν μεγάλη υποστήριξη τότε και ήταν της μόδας, όπως και σήμερα. Παρεμπιπτόντως, οι μπολσεβίκοι έδειξαν επίσης απόλυτη μισαλλοδοξία σε οποιεσδήποτε άλλες απόψεις».

Δεν απέφυγε δε και γελοιότητες του είδους: «Σε αρκετές δυτικές χώρες, η συζήτηση για τα δικαιώματα των ανδρών και των γυναικών έχει μετατραπεί σε τέλεια φαντασμαγορία. Κοιτάξτε, θα φτάσετε έως το σημείο των μπολσεβίκων, που πρότειναν όχι μόνο την κοινωνικοποίηση κοτόπουλων αλλά και την κοινωνικοποίηση των γυναικών. Ενα ακόμη βήμα και θα είσαστε εκεί».

* * *

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτές οι αντικομμουνιστικές και αντισοβιετικές συκοφαντίες ακούγονται σε μια στιγμή που το σημερινό αστικό καθεστώς της Ρωσίας δείχνει την ανικανότητά του στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οταν κάθε μέρα καταρρίπτεται το ρεκόρ θανάτων. Οταν, παρά τη δυνατότητα ύπαρξης των ντόπιων εμβολίων, λιγότερο από το 40% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί. Οταν τα στοιχεία των δικών τους στατιστικών υπηρεσιών δείχνουν πως το 1% των πλουσιότερων Ρώσων έχει στη διάθεσή του το 50% των χρημάτων που κυκλοφορούν στη χώρα.

Πιο αποκαλυπτική έγινε η παρέμβαση του Βλ. Πούτιν όταν, απαντώντας σε ερώτηση, επιδίωξε να προσδιορίσει τους «θεωρητικούς» αυτού του «υγιούς συντηρητισμού». Ανέφερε δύο γνωστούς Ρώσους αντικομμουνιστές φιλοσόφους, τους Νικολάι Μπερντιάεφ και Ιβάν Ιλίν. Ο πρώτος ήταν φανατικός υποστηρικτής του μοναρχικού πολιτεύματος και καλούσε σε έναν «νέο μεσαίωνα», όπου θα εξουσιάζουν τα απολυταρχικά, αυταρχικά καθεστώτα, απορρίπτοντας την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο δεύτερος ήταν απολογητής του φασισμού. Εγραφε συγκεκριμένα: «Ο φασισμός εμφανίστηκε ως αντίδραση στον μπολσεβικισμό, ως συσπείρωση των κρατικών δυνάμεων ασφάλειας προς τα δεξιά. Κατά τη διάρκεια του αριστερού χάους και του αριστερού απολυταρχισμού ήταν ένα φαινόμενο υγιές, αναγκαίο και αναπόφευκτο. Αυτή η συσπείρωση θα επανεμφανιστεί και πάλι, ακόμη και στα πιο δημοκρατικά κράτη. Την ώρα του εθνικού κινδύνου οι υγιείς δυνάμεις του λαού θα συσπειρωθούν...».

Με την άνοδο των ναζί στην εξουσία είχε γράψει το άρθρο «Εθνικοσοσιαλισμός. Ενα νέο πνεύμα», στο οποίο σημείωνε ενδεικτικά: «Αρνούμαι κατηγορηματικά να αξιολογήσω τα γεγονότα των τελευταίων τριών μηνών στη Γερμανία από τη σκοπιά των Γερμανών Εβραίων (...) Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία είναι μια τεράστια πολιτική και κοινωνική αναταραχή (...) Τι έκανε ο Χίτλερ; Σταμάτησε τη διαδικασία του μπολσεβικισμού στη Γερμανία και έτσι προσέφερε τη μεγαλύτερη υπηρεσία σε ολόκληρη την Ευρώπη (...) Η φιλελεύθερη - δημοκρατική ύπνωση της μη αντίστασης πετάχτηκε στην άκρη. Ενώ ο Μουσολίνι οδηγεί την Ιταλία και ο Χίτλερ τη Γερμανία, ο ευρωπαϊκός πολιτισμός έχει μια ανάσα (...)». Οι σημερινές ρωσικές αρχές τού έχουν στήσει από το 2012 μνημείο στην πόλη Εκατερίνεμπουργκ.

* * *

Την ίδια ώρα, βέβαια, ο Βλ. Πούτιν, όπως συνηθίζει, αναφέρθηκε, χωρίς ίχνος ντροπής, στην Αντιφασιστική Νίκη, στη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και της Σοβιετικής Ενωσης. Ωστόσο, αυτή η επιλεκτική αναφορά στη συμβολή τους δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός πως το σημερινό ρωσικό καθεστώς, που δραστηριοποιείται προς όφελος των ντόπιων καπιταλιστών και για τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης της Ρωσίας, επιδιώκει να καπηλευτεί την ηρωική Αντιφασιστική Νίκη, την ώρα που προωθεί τις πιο σκοτεινές ιδέες της αστικής φιλοσοφικής και πολιτικής σκέψης. Βρίσκεται, πλέον, σε άμιλλα αντικομμουνισμού και αντισοβιετισμού με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.


Ο. Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ