ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αναζωπύρωση συγκρούσεων στο Ντονμπάς...

...εν μέσω απανωτών στρατιωτικών ασκήσεων από ΗΠΑ και Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται οι παραβιάσεις της εκεχειρίας μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στην περιοχή Ντονμπάς, ενώ παράλληλα απανωτές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα πραγματοποιούν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους από τη μια μεριά και η Ρωσία από την άλλη.

Σε ένα τέτοιο φόντο συνεχίζονται και οι διαπραγματεύσεις για συνάντηση του «Σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία) σε επίπεδο ΥΠΕΞ και στη συνέχεια σε επίπεδο ηγετών.

Την Κυριακή ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με φιλορώσους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Το Σάββατο η Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης της Εκεχειρίας, του ΟΑΣΕ, είχε επίσης καταγράψει περιστατικά παραβίασης της εκεχειρίας από τον ουκρανικό στρατό.

Στο μεταξύ η Ρωσία ανεβάζει τους τόνους για τα τουρκικά drones που προμηθεύεται η Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως το Κίεβο «παραβιάζει τις Συμφωνίες του Μινσκ όταν χρησιμοποιεί drones στη ζώνη σύγκρουσης στο Ντονμπάς», καλώντας «το Παρίσι και το Βερολίνο, που ζητούν συνάντηση του Σχήματος της Νορμανδίας» να μην «προσποιούνται» ότι «δεν βλέπουν την αχαλίνωτη συμπεριφορά του καθεστώτος του Κιέβου».

Οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα

Πάντως, διαψεύδοντας εκ νέου δημοσιεύματα της «Washington Post» και του «Politico», το γραφείο του Ουκρανού Προέδρου Β. Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι «δεν έχει στοιχεία για συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγού Μ. Μίλεϊ, ότι «δεν παρατηρήθηκαν απειλητικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».

Την ίδια ώρα, βέβαια, οξύνεται διαρκώς η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα, όπου από την περασμένη βδομάδα έχουν εισέλθει η ναυαρχίδα του 6ου στόλου των ΗΠΑ «USS Mount Whitney» και το αντιτορπιλικό «Porter» για «κοινές αποστολές με συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των δυο πολεμικών πλοίων, υπενθύμισε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σόιγκου, ενώ το ρωσικό Ναυτικό διεξάγει συνεχόμενες στρατιωτικές ασκήσεις.«Οταν ένα πολεμικό πλοίο που δεν ανήκει σε περιφερειακή δύναμη εισέρχεται στη Μαύρη Θάλασσα και φέρει όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας (...) φυσικά το παρακολουθούμε στενά, καθώς οποιαδήποτε πρόκληση είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή, όπως έγινε πρόσφατα με ένα βρετανικό αντιτορπιλικό», είπε, αναφερόμενος στο επεισόδιο που έγινε τον Ιούνη, με ρωσικά προειδοποιητικά πυρά.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια συνεχή προσπάθεια των ΝΑΤΟικών δυνάμεων να «τεστάρουν» «πόσο προετοιμασμένα και αποτελεσματικά είναι τα ρωσικά συστήματα στη Μαύρη Θάλασσα και στα νότια σύνορά μας».

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν ασκήσεις με το Ναυτικό της Γεωργίας και της Ουκρανίας, ενώ και η Ρωσία διεξάγει απανωτές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα «και θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο Σόιγκου.

Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα «σχετίζονται με την πολιτική αποτροπής της Ρωσίας» παρά «τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στη δεκαετία του 1990 και κατοχυρώθηκαν στην Ιδρυτική Πράξη Ρωσίας - ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
Εκατοντάδες μετανάστες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα, σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες

BelTA

Εγκλωβισμένοι στα σύνορα, σε άθλιες συνθήκες, παραμένουν εκατοντάδες μετανάστες
Οξύνεται η ένταση στα σύνορα της Λευκορωσίας με Πολωνία και Λιθουανία, όπου οι μετανάστες έχουν γίνει «μπαλάκι» στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό και εκατοντάδες άνθρωποι, κυρίως από Αφρική και Μέση Ανατολή, προσπάθησαν και χτες να διασχίσουν τα πολωνικά σύνορα. Από τους εκατοντάδες εγκλωβισμένους σε άθλιες συνθήκες στη μεθόριο περιοχή, σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, με ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και χωρίς ιατρική περίθαλψη, έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα τουλάχιστον εφτά θάνατοι μεταναστών.

Στο διαδίκτυο αναρτήθηκαν αντίστοιχα βίντεο που δείχνουν εκατοντάδες μετανάστες με σακίδια να περπατούν στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου ή να κάθονται στον δρόμο, ενώ συνοδεύονται από ένοπλους ντυμένους στα χακί, πιθανά Λευκορώσους.

Οι πολωνικές αρχές κατηγόρησαν τη Λευκορωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει σοβαρό συμβάν, με την πολωνική υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας να κάνει λόγο για «μαζική επίθεση παράνομων μεταναστών» στα σύνορα. Ο Πολωνός υφυπουργός Εξωτερικών Π. Βαβρζίκ, επικαλούμενος «πληροφορίες του Τύπου», ανέφερε ότι το Μινσκ προετοιμάζει «μια μεγάλη πρόκληση κοντά στην Κουζνίτσα Μπιαλόστοτσκα, που θα είναι μια απόπειρα μαζικής διέλευσης των συνόρων».

Τα πολωνικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα φτάνουν τις 12.000, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Αμυνας.

Από την πλευρά της η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι μετακινεί και αναδιατάσσει στρατεύματα στα σύνορα με τη Λευκορωσία και εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στα σύνορα. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει το χτίσιμο τείχους μήκους 500 χλμ. στα σύνορά της, με κόστος 152 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2022.

Από την πλευρά της Λευκορωσίας, η υπηρεσία φύλαξης συνόρων εξέδωσε ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι μεγάλη ομάδα μεταναστών κινείται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου προς τα πολωνικά σύνορα, επισημαίνοντας ότι η Βαρσοβία υιοθετεί μια «απάνθρωπη στάση».

Στην πραγματικότητα, η Λευκορωσία αντιδρώντας στις κυρώσεις της ΕΕ προωθεί μετανάστες στα σύνορά της, ενώ Πολωνία, Λιθουανία και Λετονία τους επαναπροωθούν ή τους συλλαμβάνουν.

Η δε πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, εξέφρασε χτες την «αλληλεγγύη της ΕΕ» στις τρεις παραπάνω χώρες, ενώ κάλεσε όλα τα κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας «να εγκρίνουν το διευρυμένο καθεστώς κυρώσεων στις αρχές της Λευκορωσίας που είναι υπεύθυνες για αυτήν την υβριδική επίθεση».

ΛΙΒΥΗ
Φουντώνουν εκ νέου ενδοαστικές κόντρες και διεθνείς παρεμβάσεις

Οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στη Λιβύη και οι ιμπεριαλιστικές κόντρες, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στο Παρίσι και των προεδρικών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη, φουντώνουν για μία ακόμη φορά, με τελευταίο «επεισόδιο» την αποπομπή της υπουργού Εξωτερικών Νάτζλα αλ Μανγκούς, με απόφαση του Προεδρικού Συμβουλίου.

Αφορμή έδωσε συνέντευξή της στο BBC σχετικά με τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988. Η υπουργός αναφέρθηκε στην πιθανή έκδοση ενός ακόμα Λίβυου υπόπτου που καταζητείται από τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση της Λιβύης είναι ανοιχτή στη συνεργασία με την Ουάσιγκτον για το θέμα. Το Προεδρικό Συμβούλιο αντέδρασε, κατηγορώντας την αλ Μανγκούς για άσκηση εξωτερικής πολιτικής χωρίς συντονισμό με αυτό.

Την αποπομπή απέρριψε ο «μεταβατικός» πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίζει για το υπουργικό συμβούλιο και την αποπομπή υπουργών. Μερικές ώρες αργότερα ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές.

Στο μεταξύ, χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Π. Στάνο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις με την αποπομπή της Λίβυας ΥΠΕΞ, κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη Λιβύη να εργαστούν για «ένα αποτέλεσμα χωρίς αποκλεισμούς» στις επερχόμενες εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο πάντως εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ ο Σαντάμ Χάφταρ, γιος του Λίβυου στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Το γαλλικό αεροσκάφος της εταιρείας «Dassault Falcon» είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι και έμεινε στο Τελ Αβίβ για 90 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων φέρεται πως παζάρευε την υποστήριξη του Ισραήλ σε ενδεχόμενη νίκη του στρατάρχη Χάφταρ στις λιβυκές προεδρικές εκλογές και πιθανή σύναψη σχέσεων Λιβύης - Ισραήλ, στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ», με αντάλλαγμα μια νέα λιβυκή κυβέρνηση που θα είναι πιο κοντά στα συμφέροντα ΗΠΑ - Ισραήλ και λιγότερο θετική απέναντι στην Αγκυρα.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχε μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη ο Λίβυος πρωθυπουργός Α. Χ. Ντμπεϊμπά, συζητώντας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν περαιτέρω τρόπους ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας.

Τέθηκε μάλιστα ζήτημα περαιτέρω αύξησης των τουρκικών στρατευμάτων στο λιβυκό έδαφος, παρά τις αποφάσεις της λιβυκής στρατιωτικής επιτροπής 5+5 και των διεθνών διασκέψεων του Βερολίνου για απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από τη Λιβύη. Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν «ανησυχία» για τις εντάσεις στον τομέα της ασφάλειας στη Λιβύη. Ο Ερντογάν μάλιστα φέρεται να επιβεβαίωσε τη συνέχιση της αμέριστης υποστήριξης της Αγκυρας στη λιβυκή «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» του Ντμπεϊμπά.

ΗΠΑ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΑΚΕΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ
Πακέτο 1,2 τρισ. για τα μονοπώλια

...με «πυξίδα» τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Το νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας, ύψους 1,2 τρισ. δολαρίων για περίοδο 8 χρόνων, μέσω του νομοσχεδίου για «εκσυγχρονισμό» των υποδομών, ενέκρινε την Παρασκευή και η Βουλή των Αντιπροσώπων (είχε προηγηθεί η διακομματική έγκρισή του στη Γερουσία), με τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να «πανηγυρίζει» χαρακτηριστικά ότι το πακέτο αυτό «μας βάζει σε μια πορεία να κερδίσουμε τον οικονομικό ανταγωνισμό του 21ου αιώνα που αντιμετωπίζουμε από την Κίνα και άλλες μεγάλες χώρες και τον υπόλοιπο κόσμο».

Μεταξύ άλλων, τα κονδύλια του πακέτου αφορούν στη στήριξη επενδύσεων σε οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, γέφυρες, λιμάνια, αεροδρόμια, «πριμοδότηση» των μονοπωλίων της ηλεκτροκίνησης (μεταξύ άλλων με εθνικό δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αντικατάσταση στόλου κρατικών υπηρεσιών με ηλεκτρικά οχήματα κ.ά.) και άλλες «πράσινες» μπίζνες, με τον Μπάιντεν να κάνει λόγο για «μετατροπή της κλιματικής κρίσης σε ευκαιρία».

Με τα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια για τη μοιρασιά να συνεχίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή και να διαπερνούν Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 228 βουλευτές, μεταξύ των οποίων 13 Ρεπουμπλικάνοι, ενώ 206 ψήφισαν κατά, μεταξύ των οποίων και 6 Δημοκρατικοί.

Στο μεταξύ, τα παζάρια συνεχίζονται και για το «συμπλήρωμα» του παραπάνω πακέτου, το λεγόμενο «κοινωνικό» νομοσχέδιο (Build Back Better Act), το οποίο - πίσω από ένα περιτύλιγμα «κοινωνικής πολιτικής» και δήθεν «προστασίας του περιβάλλοντος» - αποτελεί έναν νέο «μποναμά» με «πυξίδα» τις ανάγκες των μονοπωλίων, ύψους 1,75 τρισ. δολαρίων, εκ των οποίων περίπου 555 δισ. αφορούν και πάλι «πράσινες» επενδύσεις.

  • Στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί αύριο Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Αμυνας

Το Αζερμπαϊτζάν επισκέφτηκε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης της χώρας επί της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πριν από έναν χρόνο. Η Τουρκία είχε στηρίξει ανοιχτά και στρατιωτικά το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του δόγματος «Δύο κράτη, ένα έθνος».

Ο Ακάρ κάλεσε την Αρμενία να «εγκαταλείψει την εχθρότητα και να κοιτάξει μπροστά», στο φόντο των συχνών επεισοδίων με τραυματίες και νεκρούς στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, που προέκυψαν μετά τον πόλεμο και δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.

«Η Αρμενία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της περιφερειακής συνεργασίας και των παράνομων καθώς και αβάσιμων εδαφικών διεκδικήσεων κατά των γειτόνων της», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν.

Σε κάθε περίπτωση, με φόντο τα αντικρουόμενα συμφέροντα πολλών «παικτών» στον Νότιο Καύκασο, η «ειρηνευτική συμφωνία» που υπογράφτηκε πέρυσι στις 9 Νοέμβρη, με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας, παραμένει εύθραυστη. Η συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων την επ' αόριστον παραμονή περίπου 2.000 Ρώσων στρατιωτών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ τον Ιούνη Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία υπέγραψαν τη «Συμφωνία της Σούσα» (πόλη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που «απελευθερώθηκε» από τους Αζέρους), η οποία εστιάζει στη συνεργασία στην Αμυνα και σε νέα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ