ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων η οργάνωση της απεργίας

Το Σάββατο 13 Νοέμβρη κατεβαίνουν στην Αθήνα. Πρωτοβουλία για την επιτυχία της κινητοποίησης παίρνουν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το εργοστάσιο της Λάρυμνας

Υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ γίνεται η οργάνωση και η επιτυχία της απεργίας και του μεγάλου συλλαλητηρίου στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., μπροστά στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, που πρωτοστάτησαν στον πολύμηνο δίκαιο αγώνα ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν με γραπτό κάλεσμα στους συναδέλφους τους, η διακίνηση του οποίου ξεκίνησε τη χτεσινή μέρα και ήδη έχει συγκεντρώσει δεκάδες υπογραφές. Μια πρωτοβουλία που, όπως λένε, είναι ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους, για να γίνει πράξη ό,τι χρειάζεται για να έχουν επιτυχία η απεργία και το συλλαλητήριο.

Μέσα από το κάλεσμα, οι υπογράφοντες καλούν όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη και παράλληλα να γυρίσουν την πλάτη σε οποιαδήποτε υπονόμευση γίνεται και από όπου κι αν προέρχεται. Από χτες μέχρι και το Σάββατο, που θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία για την Αθήνα, «καθημερινά θα βρισκόμαστε στην πύλη, θα καταγράφουμε παρουσίες, θα μοιράζουμε υλικά, θα ενημερώνουμε εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής μας. Θα φέρουμε τα πάνω κάτω», τονίζουν οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές.

Το κάλεσμα της πρωτοβουλίας αυτής σημειώνει ότι «με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης, μέχρι τέλος του έτους θα έχουν πραγματοποιηθεί οι διαγωνισμοί εκποίησης. Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, σε έναν βαθμό έχει υποχωρήσει στα προφορικά, αλλά γραπτώς και επισήμως τίποτα. Δεν έχει διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα.

Οσο η ΛΑΡΚΟ είναι στο καθεστώς εκκαθάρισης, με κατεύθυνση της κυβέρνησης έχει απαξιωθεί μέχρι τελικής πτώσεως. Οι εγκαταστάσεις έχουν εγκαταλειφθεί, λειτουργεί το 30% αυτών και αυτές οριακά, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων».

Η πρωτοβουλία τονίζει ότι σταθμός της τελικής αυτής μάχης που δίνουν είναι η απεργία και το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα. «Κυβέρνηση και επενδυτές έχουν τα μάτια στραμμένα πάνω μας, μας "ζυγίζουν" πόσο αποφασισμένοι είμαστε και μέχρι πού έχουμε διάθεση να το φτάσουμε. Αμέσως μετά το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τα σωματεία και αυτά που θα πουν θα είναι ανάλογα της συμμετοχής μας», σημειώνουν.

Προσθέτουν ότι «η υποχώρηση που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όπως ότι δεν έχει σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, δεν περπάτησε στις σχεδιασμένες που είχε απολύσεις και διαθεσιμότητες, πήρε πίσω κομμάτι των περικοπών και πλέον λέει ότι θα καταβάλει τις αποζημιώσεις των εργαζομένων, σε αντίθεση με τον νόμο που ψήφισε, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του αγώνα. Μόνο μέσα από τη συνέχιση του αγώνα μπορούν να κατοχυρωθούν γραπτώς, να διευρυνθούν και να περιφρουρηθούν μέχρι να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα».

Γυρνάμε την πλάτη στην υπονόμευση

Οσοι υπογράφουν το κείμενο, καλούν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ να γυρίσουν την πλάτη «σε οποιαδήποτε υπονόμευση γίνεται, από όπου και αν προέρχεται. Τώρα δεν είναι ώρα για λόγια, η κωλυσιεργία και η αδράνεια εξυπηρετεί την κυβέρνηση και τους μελλοντικούς επενδυτές. Ποντάρουν σε αυτή. Ποντάρουν στο να διασπαστούμε και να υποχωρήσουμε έτσι ώστε να μπορούν να διαλέξουν όσους εργαζόμενους θέλουν, όποτε θέλουν και με τους όρους που θέλουν».

Τους καλούν να μην επηρεάζονται «από αυτούς που έχουν πάρε - δώσε με την κυβέρνηση. Μόνιμο μέλημά τους είναι πώς θα απομακρύνουν τους εργαζόμενους από το Σωματείο, από τις μαζικές διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις.

Εχοντας εμπιστοσύνη στη στάση που θα κρατήσουν συνολικά οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως της πολιτικής και της συνδικαλιστικής τους τοποθέτησης, διαμηνύουμε ότι δεν θα τους περάσει (...)

Παίρνουμε τη μοίρα στα χέρια μας. Υπερασπιζόμαστε τα ιερά, όπως την εργασία μας, το μεροκάματό μας, τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας, τον τόπο μας».

Ωρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα:

Από τον οικισμό ΛΑΡΚΟ, παραλία Λάρυμνας και Νέο Κόκκινο στις 7.30 π.μ. Από Μαρτίνο, Μαλεσίνα, Κόκκινο και Παύλο στις 7.45 π.μ. Από Κάστρο και Ακραίφνιο στις 8 π.μ. Τηλ επικοινωνίας 6937.887.924 - 6973.004.234.

Κύμα πλατιάς αλληλεγγύης

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ θα βρεθούν για μία ακόμη φορά εργαζόμενοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες, συνταξιούχοι και αυτοαπασχολούμενοι από ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα.

Ηδη τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας, Θήβας, Λιβαδειάς και Φωκίδας εκφράζουν τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και κάνουν γνωστό ότι δρομολογούνται λεωφορεία για το συλλαλητήριο της Αθήνας, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή στο συλλαλητήριο απευθύνει και η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ.

Συγκεκριμένα, από τη Λαμία θα αναχωρήσουν λεωφορεία: Στις 7 π.μ., από το δημοτικό πάρκινγκ στην οδό Στουρνάρα (Τσαλτάκη). Από τη Λιβαδειά, στις 7 π.μ., από το Ζάππειο. Από την Αμφισσα, στις 7 π.μ., από την Τράπεζα Πειραιώς. Από τη Θήβα, στις 8.15 π.μ. από το ΚΤΕΛ, με ενδιάμεσες στάσεις στις 8.45 π.μ. στο Σχηματάρι και στις 9 π.μ. στα Οινόφυτα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ «ΜΑΥΡΕΣ ΠΕΤΡΕΣ» ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Απεργιακές κινητοποιήσεις για τις θέσεις εργασίας τους

Την απόφασή της να αναστείλει τη λειτουργία του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες επιβεβαίωσε χτες η «Ελληνικός Χρυσός», που έχει εξασφαλίσει «γην και ύδωρ» μέσω της ληστρικής σύμβασης που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, τον περασμένο Μάρτη, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Οι εργαζόμενοι ήδη βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις διαφαινόμενες απολύσεις και στην απόφαση της εταιρείας να τους κόψει το διμηνιαίο μπόνους παραγωγής που λαμβάνουν εδώ και μια δεκαετία και αποτελεί σημαντικό ποσό στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας του μεταλλείου ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά τον «Στρατηγικό Οδικό Χάρτη 2021 - 2024», που παρουσίασε η «Ελληνικός Χρυσός». Ετσι από την ανακοίνωση του Οκτώβρη περί δήθεν «εξυγίανσης» των μεταλλείων της Ολυμπιάδας και των Μαύρων Πετρών με τη χρήση νέας τεχνολογίας και μεθοδολογίας, που αξιοποιούνται ήδη στα μεταλλεία της «Eldorado» σε Τουρκία και Καναδά, φτάσαμε στο «προσωρινό» λουκέτο.

Οι εργαζόμενοι χτες από τα χαράματα έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης της απεργίας στις πύλες των μεταλλείων, συμμετέχοντας στην 48ωρη απεργία που κήρυξαν τα σωματεία τους. Μάλιστα στο Στρατώνι τη θέση τους πλάι στους εργαζόμενους πήραν οι κάτοικοι του χωριού.

Το απόγευμα οι απεργοί συγκεντρώθηκαν μαζικά έξω από το μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπου υπήρχε προγραμματισμένη συνάντηση με τους εκπροσώπους της εταιρείας.

Στις ανησυχίες των εργαζομένων για τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από το κλείσιμο του μεταλλείου στις Μαύρες Πέτρες, ο εκπρόσωπος της «Ελληνικός Χρυσός» απάντησε πως μαζί με τα σωματεία θα διερευνήσουν τη δυνατότητα απορρόφησής τους σε θέσεις διαφορετικές από τις ειδικότητές τους, χωρίς να θιγούν μισθολογικά δικαιώματα. Ενώ σε ό,τι αφορά το μπόνους που κόβεται, αυτό παραπέμφθηκε στο ασαφές επόμενο διάστημα, όταν θα ανοίξει το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), που καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση τους εργαζόμενους και αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού όλων των σωματείων των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής προκειμένου να δυναμώσει και να κλιμακωθεί ο αγώνας, ενωτικά, με κοινά αιτήματα.

ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Ολοι στους δρόμους, καλούν περισσότερες από 80 συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σήμερα στα Γιάννενα, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Διαδηλώνουν σήμερα με πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργαζόμενοι από κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζί με αγροτοκτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και συλλόγους φοιτητών, στέλνοντας μήνυμα αγώνα ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους και διεκδικώντας σύγχρονα δικαιώματα.

Στην κατεύθυνση της απεργιακής κλιμάκωσης, 67 σωματεία και τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Κάλεσμα συμμετοχής στο αποψινό συλλαλητήριο έχουν απευθύνει επίσης οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας, μαζί με 11 Αγροτικούς Συλλόγους.

Τη δική τους θέση στην κοινή πάλη με την εργατική τάξη παίρνουν οι αυτοαπασχολούμενοι, με κάλεσμα που απευθύνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων και Πρέβεζας και το Σωματείο Μηχανοτεχνιτών Φανοποιών και συναφών επαγγελμάτων νομού Ιωαννίνων.

Για τις ανάγκες μεταφοράς των διαδηλωτών στα Γιάννενα έχουν ανακοινωθεί από τις κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις πούλμαν σε: Λευκάδα, 3.30 μ.μ. από το πάρκο παραλίας. Πρέβεζα, 4 μ.μ. από τα παλιά ΚΤΕΛ. Αρτα, 4.30 μ.μ. από το «Voi Noi» (πρώην «Ράδιο Κορασίδη»). Ηγουμενίτσα, 4.15 μ.μ. από το «Πάνθεον».

Αγωνιστική υποδοχή στην Ομόνοια από συνδικάτα της Αττικής

Κάλεσμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ με αγωνιστική υποδοχή το Σάββατο στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ. και με σύνθημα: «Θα είναι και δική μας νίκη», απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, στο οποίο ήδη έχουν ανταποκριθεί σωματεία και Ομοσπονδίες της Αττικής.

Συγκεκριμένα τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της ΛΑΡΚΟ και τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο του Σαββάτου εκφράζουν με ανακοινώσεις τους: Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Χάρτου, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Αττικής, Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής, Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Αττικής, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Εύβοιας - Βοιωτίας - Κορινθίας, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομών Πελοποννήσου, Ομοσπονδία Φαρμάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ