ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στους δρόμους για ΣΣΕ, μέτρα στήριξης των ανέργων και προστασία των διανομέων

Μεγάλη πανελλαδική απεργία στον κλάδο χτες και συγκεντρώσεις σε μια σειρά από πόλεις

Ξενοδοχοϋπάλληλοι που τσακίζονται στη δουλειά για 6 μήνες, για να ζουν στα όρια της επιβίωσης τους υπόλοιπους 6, χτίζοντας με τον ιδρώτα τους τα ρεκόρ κερδοφορίας για τους μεγαλοξενοδόχους, ενώ πλέον χιλιάδες από αυτούς δεν δικαιούνται ούτε το επίδομα ανεργίας.

Σερβιτόροι, μάγειρες και άλλοι εργαζόμενοι στα επισιτιστικά καταστήματα, που ξεροσταλιάζουν για ένα μεροκάματο στις μεγάλες αλυσίδες, μέσα στην ανασφάλεια για το σήμερα και το αύριο, για το αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα.

Διανομείς με τα μηχανάκια τους, που είναι σε διαρκή αναμέτρηση με τα δυστυχήματα και βαφτίζονται «συνεργάτες» για να απαλλάσσεται η εργοδοσία από μια σειρά από εργατικές κατακτήσεις.

Ολοι μαζί, χτες, κατά χιλιάδες, σε όλη τη χώρα, βρέθηκαν για μια ακόμα φορά στους δρόμους, οργανώνοντας την πανελλαδική τους απεργία, απαιτώντας τη στήριξη των χιλιάδων ανέργων του κλάδου, την υπογραφή ΣΣΕ, τη λήψη μέτρων προστασίας για τους ντελιβεράδες.

Ολοι μαζί έδειξαν τη δύναμη της οργανωμένης συλλογικής δράσης μέσα από τα συνδικάτα τους, τις Επιτροπές Αγώνα, με διεκδικήσεις που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους, σε σύγκρουση με την εργοδοσία και τους αντεργατικούς νόμους, που η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απλόχερα τους χαρίζουν.

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!

Αθήνα: Εκατοντάδες διανομείς με τα μηχανάκια τους απαιτούν μέτρα προστασίας
Αθήνα: Εκατοντάδες διανομείς με τα μηχανάκια τους απαιτούν μέτρα προστασίας
Στην Αθήνα, το απεργιακό ραντεβού είχε δοθεί στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε ένα από τα εμβληματικά σημεία της πόλης για την αλματώδη τουριστική ανάπτυξη. Το «παρών» έδωσε πλήθος εργαζομένων από τον Επισιτισμό και τα ξενοδοχεία.

Ακόμα, συμμετείχαν διανομείς από τη «Wolt» και την «e-food», οι οποίοι νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «Wolt» για να συνεχίσουν με μηχανοκίνητη πορεία έως τον χώρο της συγκέντρωσης. Στη διάρκεια της προσυγκέντρωσης Επιτροπή Εργαζομένων στη «Wolt» επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους σε εκπρόσωπο της εταιρείας.

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, καθώς και ο Γιώργος Χόντζογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στο πλευρό των εργαζομένων παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ καθώς και εκπρόσωπος της διοίκησης του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

«Απαιτούμε, τώρα, η κυβέρνηση να πάρει μέτρα προστασίας των άνεργων εποχικών, να δοθεί το επίδομα ανεργίας σε όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Να σταματήσει το αίσχος στους χώρους δουλειάς, που ένας εργαζόμενους κάνει δουλειά για 10, την ώρα που οι ξενοδόχοι, οι μεγαλοεστιάτορες, οι μεγάλες εταιρείες και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες θησαυρίζουν από τη δουλειά μας, από τους σακατεμένους, από τους νεκρούς συναδέλφους μας και δεν πληρώνουν μία. Τώρα είναι η ώρα να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με όλα τα σωματεία και από άλλους κλάδους», ανέφερε ο Γ. Στεφανάκης, συμπληρώνοντας: «Δεν θα μας γυρίσουν 200 χρόνια πίσω, δεν θα γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα». Στη συνέχεια μετέφερε την απόφαση του συνδικάτου να παλέψει ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και στο πρόσφατο έκτρωμα Χατζηδάκη που ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. «Ο αγώνας των διανομέων στην "e-food" έδειξε τον δρόμο, όπως και ο μεγαλειώδης αγώνας των εργαζομένων της COSCO», τόνισε.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Ακολούθησε πορεία, με τα πόδια, με τα πανό και με εκατοντάδες διανομείς να ακολουθούν με τα μηχανάκια τους, που κατέληξε στη Σταδίου, στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των διανομέων που έχασαν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς.

Οι απεργοί με συνθήματα, όπως «Για τους διανομείς μέτρα προστασίας, κόντρα στα συμφέροντα της εργοδοσίας», «Φτάνει πια πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά» κ.ά., βροντοφώναξαν τις απαιτήσεις τους για τις συνθήκες δουλειάς.

Τη σφοδρή αντίδραση των συγκεντρωμένων μάλιστα προκάλεσε η στάση του υπουργείου Εργασίας, αφού για ακόμα μια φορά τούς είχε στο «περίμενε», παρόλο που εδώ και μέρες είχε ενημερωθεί ότι θα κάνουν απεργία και ότι ζητούσαν συνάντηση. Τελικά, ύστερα από την επιμονή των απεργών, αντιπροσωπεία τους, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ομοσπονδίας, του Συνδικάτου Αττικής, άλλων σωματείων καθώς και εργαζομένων της «e-food» και της «Wolt» συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη.

Μετά τη συγκέντρωση ο Γ. Στεφανάκης ενημέρωσε πως σε ό,τι αφορά τους διανομείς κανονίστηκε συνάντηση την Τρίτη 16 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., με εκπροσώπους του υπουργείου και του ΕΦΚΑ. Εκεί θα συζητήσουν συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που χρειάζονται όλοι οι διανομείς και, δεύτερον, ότι όλοι οι διανομείς, και αυτοί που δουλεύουν ως αυτοαπασχολούμενοι, να έχουν τα ίδια ασφαλιστικά δικαιώματα με τους μισθωτούς και όταν αρρωσταίνουν να έχουν το δικαίωμα να παίρνουν επίδομα ασθενείας. «Ολα αυτά έγιναν κάτω από την πίεση και τους αγώνες», τόνισε.

ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Την άρνηση του υπουργείου να δεσμευτεί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων του κλάδου κατήγγειλε ο Γ. Χόντζογλου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τους ανέργους που βγήκαν σε μονομερή αναστολή τους μήνες Μάη - Ιούνη και μετά δεν βρήκαν δουλειά και για τους εποχικούς εργαζόμενους στον Επισιτισμό που τώρα είναι άνεργοι. Ακόμα διευκρινίστηκε ότι ακόμα και οι εργαζόμενοι που δικαιούνται το επίδομα ανεργίας θα το δούνε να μπαίνει στον λογαριασμό τους από το 2022.

«Ο αγώνας που δίνουμε και τα αιτήματα που έχουμε, όπως μέτρα προστασίας των ανέργων, αφορούν όλη την εργατική τάξη», τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΤ. Γι' αυτό, πρόσθεσε, και ο αγώνας που δίνουμε πρέπει να συνδεθεί με τους αγώνες άλλων κλάδων, όπως των λιμενεργατών και των οικοδόμων και να οδηγήσουν σε μια μεγάλη πανεργατική απεργία.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν οι Θανάσης Παφίλης και Χρήστος Κατσώτης, μέλη της ΚΕ και βουλευτές του ΚΚΕ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. Οπως τόνισε σε δήλωσή του ο Χρ. Κατσώτης, τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι απόρροια της πολιτικής που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Με μια δυναμική απεργιακή κινητοποίηση, που ξεκίνησε από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑΘ) και ολοκληρώθηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, διανομείς, εργαζόμενοι στη φοιτητική λέσχη συμμετείχαν στη χτεσινή απεργία.

Μέσα από την κινητοποίηση που οργάνωσε το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, κατήγγειλαν επίσης την αστυνομοκρατία που και χτες συνάντησαν, με ισχυρές δυνάμεις που επιστρατεύτηκαν για να ...περιφρουρήσουν τον ΟΑΕΔ από τους εργαζόμενους. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις αντί να αποχωρήσουν μετά την καταγγελία, ενισχύθηκαν, με τον περιφερειακό διευθυντή που κατέβηκε να συναντήσει τους εργαζόμενους να δηλώνει ...αναρμόδιος.

Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισε εκ μέρους των εργαζομένων της «e-food» ο Θανάσης Ραλλίδης, ο οποίος ξεκινώντας την ομιλία εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο εργαζομένων που έχασαν πρόσφατα τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, αναφερόμενος στον διανομέα στην «Wolt» στη Θεσσαλονίκη και τον εργαζόμενο της COSCO στον Πειραιά. «Είμαστε εδώ γιατί ο αγώνας συνεχίζεται», είπε χαρακτηριστικά.

Χαιρέτισε επίσης ο Μάριος Μωυσίδης, εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Σίτισης στη Λέσχη του ΑΠΘ, όπου συνεχίζονται οι αγώνες για μόνιμη και σταθερή εργασία.

«Οι αγώνες που δώσαμε στο παρελθόν είναι παρακαταθήκη για το μέλλον», σημείωσε ο Γιώργος Μπρανίκας, εκ μέρους του ΣΕΤΕΠΕ, και κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης.

Στην Πάτρα

Την απαίτησή τους για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους διατράνωσαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό στην Πάτρα. Το συνδικάτο τους από κοινού με το Σωματείο Διανομέων Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, ενώ η πορεία που ακολούθησε κατέληξε στην Περιφερειακή Διεύθυνση του υπουργείου Τουρισμού.

Με κεντρικά συνθήματα «Του Τουρισμού το θαύμα εμείς το 'χουμε χτίσει, ματώσαμε για κέρδη, πληρώσαμε την κρίση» και «Φτάνει πια, πληρώσαμε πολλά, να πληρώσουν τώρα τα αφεντικά», οι απεργοί διεκδίκησαν την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα που δίνονται πακτωλοί χρημάτων στους μεγαλοξενοδόχους και τους τουρ οπερέιτορ με αφορμή και την πανδημία, εκατοντάδες συνάδελφοί τους μένουν ακόμη και χωρίς το πενιχρό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

«Η απάντηση της κυβέρνησης όταν πρόκειται να επιδοτηθούν άνεργοι, είναι ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Την ίδια ώρα, όταν αυτό αφορά ξενοδόχους και αεροπορικές εταιρείες, πάντα υπάρχουν πολλά εκατομμύρια, κάτι που το θεωρούμε κοροϊδία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Βασίλης Βασιλείου, τονίζοντας πως οι κινητοποιήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Σωματείου Διανομέων στάθηκε στην ανάγκη άμεσων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον χώρο, με αφορμή και τους τελευταίους θανάτους συναδέλφων του (πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη), επισημαίνοντας την απαίτηση οι διανομείς να ενταχθούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Στο πλευρό των απεργών παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρμούτα.

Σε άλλες πόλεις

Στη Λάρισα απεργιακή συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Δευκαλίωνος και Παπακυριαζή και πορεία σε δρόμους και πεζόδρομους της πόλης πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στον κλάδο, με σημαντική τη συμμετοχή διανομέων από την «e-food».

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ στη Ζάκυνθο από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ στην Κεφαλονιά το Συνδικάτο Τουριστικών Επαγγελμάτων πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας του νησιού.

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κέρκυρα, μετά από κάλεσμα του Κλαδικού Συνδικάτου και του Εργατικού Κέντρου. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου την κεντρική ομιλία απηύθυνε ο Σταμάτης Πελάης, πρόεδρος του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού - Τουρισμού και του Εργατικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στο τοπικό παράρτημα του ΟΑΕΔ.

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης του ΟΑΕΔ έκανε στο πλαίσιο της απεργίας η ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων - Επισιτισμού στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της απεργίας. Σε μια περιοχή όπου η εποχική εργασία στον κλάδο κυριαρχεί, το τέλος της τουριστικής σεζόν φέρνει μαζί του την ανεργία και αφήνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους με ελάχιστο ή και καθόλου εισόδημα.

«Δεν μπορούμε να ζούμε άλλο μισή ζωή!», τόνισαν οι εργαζόμενοι, καταγγέλλοντας πως η εποχική απασχόληση τους αναγκάζει να περνούν μισή χρονιά σε συνθήκες εντατικοποίησης και την άλλη μισή στην ανεργία. Η διάρκεια της επιδότησης για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις περιορίζεται σε τρεις μόλις μήνες τον χρόνο. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες, με μεγάλο μέρος εργαζομένων να έχει δουλέψει ελάχιστα ή και καθόλου την περσινή χρονιά, οι όροι και οι προϋποθέσεις επιδότησης θέτουν «κόφτες» που αποκλείουν πολλούς εποχικούς ακόμα και από το πετσοκομμένο αυτό επίδομα. Μάλιστα, τα ένσημα των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή με μονομερείς δηλώσεις δεν έχουν ακόμα καταβληθεί από το κράτος, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας και άλλες παροχές.

Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε υπόμνημα με τα σχετικά αιτήματα στον διευθυντή του ΟΑΕΔ.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες από σήμερα με 48ωρη απεργία και προοπτική κλιμάκωσης

Πρόκληση από τους εφοπλιστές, που προτείνουν μηδενικές αυξήσεις ενώ εισπράττουν 3 δισ. ευρώ ως «κίνητρα» και «επιδοτήσεις»

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν από σήμερα στις 6 τα ξημερώματα οι ναυτεργάτες για να δώσουν τη μάχη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης. Διεκδικούν κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.ά.

Για την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα έχουν προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στο λιμάνι απέναντι από τον ΗΣΑΠ και απεργιακή συγκέντρωση τη δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας μπροστά από τα πλοία της «Blue Star», επίσης απέναντι από τον ΗΣΑΠ.

Το δίκιο του αγώνα των ναυτεργατών έρχεται να το επιβεβαιώσει επιστολή που έστειλαν οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων στα ναυτεργατικά σωματεία χτες, παραμονή της απεργίας, θέτοντας ως προϋπόθεση για την υπογραφή ΣΣΕ μηδενικές αυξήσεις, αν όχι και μείωση των αποδοχών των ναυτεργατών, «με δεδομένα τα αρνητικά αποτελέσματα των εταιρειών μας»!

Συγκεκριμένα, στην επιστολή που απέστειλε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας ΣΕΕΝ, προκαλώντας τους ναυτεργάτες, εκφράζει την ...απορία του για την απεργία, αφού «ο Σύνδεσμός μας ουδέποτε αρνήθηκε την υπογραφή ΣΣΕ», αρκεί οι ναυτεργάτες να λάβουν υπόψη ότι «ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας αντιμετώπισε μία πρωτοφανή κρίση, με απαγορεύσεις μετακινήσεων, μειωμένα πρωτόκολλα και μείωση της τουριστικής κίνησης κατά 75% (2020) και 55% (2021) σε σχέση με το 2019». Συνεχίζοντας την κλάψα ο ΣΕΕΝ αναφέρει ότι «μόνο το 2020 τα ζημιογόνα αποτελέσματα των εταιρειών ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2021 δεν προβλέπεται καμία βελτίωση, λόγω της αύξησης των τιμών των καυσίμων, οι οποίες σήμερα είναι υπερδιπλάσιες αυτών του 2020».

Αυτό που δεν λένε οι εφοπλιστές είναι τα απίστευτα επιπρόσθετα προνόμια που έσπευσε να τους προσφέρει απλόχερα η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι και νομοθετικά κατοχυρωμένα και τα παραθέτουν σε δελτίο Τύπου - καταγγελία που εξέδωσαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση. Τα πρόσθετα αυτά προνόμια προβλέπουν:

Πάνω από 3 δισ. οι επιδοτήσεις προς τους εφοπλιστές

Χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών ακτοπλοϊκών γραμμών με 370 εκατ. ευρώ, μέσω πολυετών συμβάσεων 4 έως 7 ετών και με κίνητρα ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας, μέσω του ΕΣΠΑ 2021 - 2027, με τους εφοπλιστές να διεκδικούν από ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης 2,5 με 3 δισ. ευρώ για την ανανέωση του στόλου.

Χρηματοδότηση 3 γραμμών του κεντρικού ακτοπλοϊκού δικτύου με 300 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος «Νέαρχος».

Μόνο από το 2019 μέχρι σήμερα η επιδότηση ακτοπλοϊκών γραμμών αυξήθηκε σημαντικά, καλύπτοντας και νέα δρομολόγια, με 138 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από 90 εκατ. ευρώ το 2018. Επίσης, εν μέσω πανδημίας το υπουργείο Ναυτιλίας, με την έγκριση της ΕΕ, υιοθέτησε άμεσα μηχανισμό χρηματοδοτώντας με 79 εκατ. ευρώ τη λειτουργία του συνόλου του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας, το οποίο ανάλογα με την πορεία της πανδημίας αναμένεται να στηριχθεί με επιπλέον 26 εκατ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021. Με όλα τα προνόμια σε χρήμα, επιδοτήσεις, απαλλαγές κ.ο.κ. να είναι πληρωμένα από τη λεηλασία συνολικά των εργαζομένων.

Μετά από αυτά, όπως τονίζεται από τα σωματεία, «αποτελεί πρόκληση η επιστολή των εφοπλιστών του ΣΕΕΝ παραμονή της απεργίας για να επαναδιατυπώσουν τις γνωστές θέσεις τους, προβάλλοντας με θράσος τις "δυσκολίες" τους, απαιτώντας την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εφοπλιστές και της επιβατηγού ναυτιλίας έχουν μπουκώσει από προνόμια και επιδοτήσεις που διαρκώς απολαμβάνουν από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενώ δεν διστάζουν ακόμα και τα ελάχιστα που προβλέπονται από τις ΣΣΕ να τα καταπατούν, για να ενισχύουν την κερδοφορία τους.

Με οργανικές συνθέσεις - λάστιχο, με εντατικοποίηση της εργασίας, εισιτήρια - φωτιά σε βάρος των επιβατών, υπονόμευση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής του ναυτεργάτη, ενώ ακόμα και στην παραβίαση των ωρών εργασίας καταβάλλουν πενιχρό πρόστιμο, με βάση τον ν. 4770/2021».

Τα σωματεία, απευθύνοντας το κάλεσμα στους ναυτεργάτες και σε όλους τους εργαζόμενους, καταλήγουν τονίζοντας: «Στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, της κυβέρνησης, οι ναυτεργάτες απαντούν με απεργιακό αγώνα. Τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες μας τα διεκδικούμε στους καταπέλτες των πλοίων, με ασπίδα μας την αλληλεγγύη των εργαζομένων. Ολοι στην περιφρούρηση της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας από τις 6 το πρωί, με προοπτική κλιμάκωσης».

Ιδρύεται επιχειρησιακό Σωματείο στην «e-food»

Στον απόηχο του μεγαλειώδους αγώνα των διανομέων της «e-food», χαιρετισμό απηύθυνε στη συγκέντρωση ο Κ. Ζούλης, εργαζόμενος στη συγκεκριμένη πλατφόρμα, που καταχειροκροτούμενος ανακοίνωσε την ίδρυση επιχειρησιακού Σωματείου, στο οποίο μπορούν να είναι μέλη όλοι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, εκτός των μάνατζερ, όπως διευκρίνισε, δίνοντας ραντεβού στους δρόμους του αγώνα μπροστά στον «δύσκολο χειμώνα που έρχεται».

Και οι εργαζόμενοι της WOLT στον απεργιακό αγώνα

«Δεν είμαστε απλά συνεργάτες! Ζητάμε αυξήσεις και θα συνεχίσουμε στον δρόμο όλοι μαζί», ανέφερε στον δικό του χαιρετισμό ο Γ. Ψωμιάδης, εργαζόμενος στη «Wolt». Το απεργιακό «παρών» έδωσαν χθες δεκάδες διανομείς και από τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, μετά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Πέμπτη στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ