ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Χιλιάδες φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης

Οι ανάγκες αυξάνονται αλλά οι παροχές διαρκώς μειώνονται

Ουρά φοιτητών για ένα πιάτο φαΐ στο φοιτητικό εστιατόριο στον Βόλο
Ουρά φοιτητών για ένα πιάτο φαΐ στο φοιτητικό εστιατόριο στον Βόλο
Τις συνέπειες της διαχρονικής υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων από όλες τις κυβερνήσεις και της παράδοσης της φοιτητικής μέριμνας σε ιδιώτες βιώνουν χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση στις φοιτητικές λέσχες.

Ετσι, την ώρα που τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων πιέζονται ακόμα περισσότερο να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνεχώς μπαίνουν εμπόδια που επιβαρύνουν επιπλέον τις λαϊκές οικογένειες με δυσβάσταχτα έξοδα. Από τα τσουχτερά ενοίκια, αφού μόλις το 3% των φοιτητών μπορεί να βρει δωμάτιο στις Εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέχρι την πληρωμή συγγραμμάτων, εξοπλισμού για την παρακολούθηση των μαθημάτων και εργαστηρίων, εισιτηρίων για τη μετακίνηση στις σχολές.

Κι όλα αυτά σε μια περίοδο που η ακρίβεια «καλπάζει» και για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη, εξαιτίας της κρίσης και της πανδημίας, με μείωση εισοδημάτων, συσσώρευση νέων χρεών και υποχρεώσεων που θα αρχίσουν σιγά σιγά να «σκάνε».

Οι ανάγκες αυξάνονται και οι δικαιούχοι μειώνονται

Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «δικαίωμα υποβολής αίτησης για δωρεάν σίτιση έχουν άγαμοι φοιτητές των οποίων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ».

Από τη χτεσινή παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων
Από τη χτεσινή παρέμβαση φοιτητικών συλλόγων
Στην πράξη όμως και εξαιτίας της μειωμένης κρατικής χρηματοδότησης επιβάλλονται ακόμα πιο περιοριστικά κριτήρια, με αποτέλεσμα να σιτίζονται δωρεάν μόνο ορισμένες κατηγορίες φοιτητών (πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.).

Χαρακτηριστικά, στον Βόλο κατέθεσαν αιτήσεις 3.084 φοιτητές και εγκρίθηκαν 2.000 κάρτες σίτισης για ισάριθμα άτομα, με περίπου 1.000 να μένουν εκτός. Την πλειονότητα των καρτών, περίπου 1.300, έλαβαν φοιτητές που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ενώ τις υπόλοιπες περίπου 700 κάρτες έλαβαν φοιτητές με βάση εισοδηματικά κριτήρια, με όριο στον Βόλο τα 12.015 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και τα 13.350 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά.

Ταυτόχρονα, σε φοιτητές που πληρούσαν τα κριτήρια και σιτίζονταν κανονικά μέχρι τις 27 Οκτώβρη, ζητήθηκε να πληρώσουν. Το γεγονός παραδέχτηκε και το Πανεπιστήμιο, βγάζοντας ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι «ο προϋπολογισμός για τη σίτιση των φοιτητών/τριών καθορίζεται με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και έχει παραμείνει σταθερός, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022 έχουν υποβληθεί 8.600 αιτήσεις και έχει χορηγηθεί δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε 6.000 φοιτητές/τριες σύμφωνα με την επιχορήγηση που έλαβε το Ιδρυμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στο Πανεπιστήμιο φοιτούν 43.000 φοιτητές, εργάζονται 700 μόνιμοι καθηγητές, 500 διοικητικοί υπάλληλοι και 200 άτομα βοηθητικό προσωπικό.

Την ίδια ώρα, όσοι «τυχεροί» θελήσουν να φάνε στις λέσχες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια σειρά προβλήματα, όπως μικρές μερίδες και αναμονή που φτάνει μέχρι και τη μία ώρα. Ενδεικτικά, στις σχολές του πρώην ΤΕΙ Λάρισας, στο πλαίσιο και των μέτρων για τον κορονοϊό, υπάρχουν 300 καρέκλες στα τραπέζια της λέσχης για να φάνε 3.500 φοιτητές μέσα σε 4 ώρες. Ταυτόχρονα, κάθε χρόνο μειώνεται το προσωπικό, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η κατάσταση για τους φοιτητές και να μεγαλώνει η εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους.

Διαχρονικές οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων

Η εκρηκτική αυτή κατάσταση έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και ανταποδοτικής λειτουργίας της φοιτητικής μέριμνας που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις, οι οποίες ταυτόχρονα «πετσόκοβαν» την κρατική χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, με χαρακτηριστικό το «κούρεμα» 187 εκατ. ευρώ για τα ιδρύματα με το PSI (Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης του Ελληνικού Χρέους) το 2012.

Αλλά και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που έπρεπε να υπάρξει επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, η κυβέρνηση δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τη χρηματοδότηση, δεν προσέλαβε καθηγητές για να σπάσουν τα τμήματα, ούτε προσωπικό καθαριότητας. Αντίθετα εξασφάλισε 20 εκατ. ευρώ για την πανεπιστημιακή αστυνομία από τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, δηλαδή με λεφτά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών, και έδωσε δισ. ευρώ για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

Την ίδια πολιτική υλοποίησε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην κυβέρνηση, με τον τότε υπουργό παιδείας Κ. Γαβρόγλου να δηλώνει προκλητικά το 2019 πως«η σίτιση του οποιουδήποτεδεν είναι κοινωνικά δίκαιο, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορούν να πληρώσουν», ανακοινώνοντας ουσιαστικά νέες περικοπές στο δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν σίτιση!

Αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα η δωρεάν σίτιση

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, οι φοιτητές μπορούν να δυναμώσουν την πάλη τους μέσα από τους συλλόγους τους. Χτες, φοιτητικοί σύλλογοι στον Βόλο προχώρησαν σε παρέμβαση στο εστιατόριο, πετυχαίνοντας να πάρουν τη μερίδα τους δωρεάν όλοι οι φοιτητές.

Στον «Ριζοσπάστη» μίλησε ο Κώστας Κουρελάς, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών πρώην ΣΤΕΦ από τη Λάρισα, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:

«Ο οικονομικός στραγγαλισμός των ΑΕΙ, το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης πλευρών της λειτουργίας τους κατά το πρότυπο του "Πανεπιστημίου ΑΕ", έχουν φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να πληρώνουμε ένα σκασμό λεφτά για να σπουδάσουμε, την ώρα μάλιστα που τα πάντα γύρω μας ακριβαίνουν. Προσπαθούμε να ανοίξουμε το θέμα στις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων που γίνονται αυτές τις μέρες, μαζί με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Αλλωστε τα ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών κ.λπ.), η απουσία δωρεάν σίτισης - στέγασης, το αυξημένο κόστος σπουδών συνολικά, σχετίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων, που επιλεκτικά βρίσκουν δισ. ευρώ για τους επιχειρηματικούς ομίλους και για τις δικές μας ανάγκες σφυρίζουν αδιάφορα.

Στον προγραμματισμό μας είναι παραστάσεις διαμαρτυρίας - με πρώτο σταθμό την Πέμπτη 11/11 στον Βόλο, στην Πρυτανεία και στη Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας - καθώς και συλλαλητήρια, ώστε να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα δικαιώματά μας σε δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα καλύπτει τις ανάγκες των φοιτητών. Σίτιση ποιοτική και σε επαρκείς ποσότητες. Νέο και σύγχρονο εξοπλισμό στα μαγειρεία, για αναβάθμιση της ποιότητας του φαγητού και διευκόλυνση της δουλειάς των μαγείρων. Εστιατόρια και κυλικεία στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Εξω οι εργολάβοι από τη σίτιση. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους».


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι όσοι την έχουν ανάγκη

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
«Να λάβουν άμεσα μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές που την έχουν ανάγκη», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία των σχετικών αιτήσεων για φέτος, ενώ τα κριτήρια που ανακοινώθηκαν «είναι τα ίδια κριτήρια - κόφτες που πέρσι άφησαν πάνω από 2.000 φοιτητές χωρίς τη μετεγγραφή τους».

Οπως αναφέρει σχετικά το ΜΑΣ: «Η κυβέρνηση, αφού συνέχισε την εγκατάλειψη των φοιτητικών εστιών, την εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, αφού άφησε δεκάδες τμήματα χωρίς εισακτέους, τώρα χτυπά και την τελευταία ελπίδα των φοιτητών να σπουδάσουν στο αντικείμενο που επέλεξαν! Βάσει των κριτηρίων, ο αριθμός των φοιτητών που θα πάρουν τη μετεγγραφή τους θα είναι πολύ πιο μικρός συγκριτικά με αυτούς που τη δικαιούνται και την έχουν ανάγκη! Ακόμα, η εφαρμογή για ακόμα μια χρονιά της απαράδεκτης "βάσης μετεγγραφής", που προσδιορίζεται στα 2.750 μόρια κάτω από τη βάση εισαγωγής, θέτει φραγμούς για τους αιτούντες, ενώ μη αντιστοίχιση ανάμεσα στα παλιά τμήματα και τα νέα που πανεπιστημιοποιήθηκαν, ακόμη και με το ίδιο αντικείμενο, αφήνει χιλιάδες φοιτητές "στον αέρα", χωρίς δικαίωμα μετεγγραφής.

Την ίδια ώρα, η αντιλαϊκή πολιτική και αυτής της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη φοιτητική μέριμνα, αλλά εκτοξεύει και αυτή με τη σειρά της το κόστος σπουδών, αφήνει σε πλήρη εγκατάλειψη τις φοιτητικές εστίες, φορτώνει τα βάρη της ακρίβειας στις οικογένειές μας, μετατρέπει σε "άφταστο όνειρο" τις σπουδές σε άλλη πόλη για πολλούς περισσότερους φοιτητές.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να "χρυσώσει το χάπι" θεσπίζοντας τη δυνατότητα μετακίνησης σε 5 τμήματα, άσχετου όμως αντικειμένου, αποτελεί κοροϊδία και ομολογία της ανύπαρκτης στήριξης στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη!».

Το ΜΑΣ καλεί όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών, που διεκδικούν μετεγγραφή, να τους στηρίξουν στη συγκρότηση δικών τους επιτροπών, να τους δεχτούν ως μέλη τους, ώστε να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις Γενικές Συνελεύσεις και να διεκδικήσουν:

  • Αμεσα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, να μη χάσει κανένας φοιτητής/τρια το εξάμηνο! Να παίρνουν άμεσα όλοι κάρτα σίτισης, πάσο, κωδικούς για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, βιβλία, να εγγράφονται στα εργαστήρια, να δικαιούνται άμεσα να κάνουν αιτήσεις για εστία. Να αναγνωρίζονται τα μαθήματα που πέρασαν στο προηγούμενο τμήμα.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη «βάση μετεγγραφής»!
  • Οχι στις κατηγοριοποιήσεις ανάμεσα σε παλιά και νέα Τμήματα.
  • Εδώ και τώρα να πάρουν μετεγγραφή όλοι οι φοιτητές:

-- Με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ ανά παιδί.

-- Των μονογονεϊκών, τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών.

-- Που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων ειδικών αναγκών με αναπηρία 67% και άνω.

-- Που τουλάχιστον ένα μέλος της οικογένειάς τους είναι άνεργο το τελευταίο 6μηνο.

-- Που βρίσκονται μέχρι το 5ο έτος των σπουδών τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ