ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!»
  • Προετοιμάζουν τον αγωνιστικό εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
  • Καλούν σε κινητοποιήσεις για τα δικαιώματά τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή

«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!», τονίζουν Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας, καλώντας στη διοργάνωση της μαζικότερης πορείας των τελευταίων χρόνων προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη, με προσυγκέντρωση μαζί με τα εργατικά σωματεία στα Προπύλαια στις 16.30.

Καλούν παράλληλα σε φοιτητικό συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια, τονίζοντας ότι δεν συμβιβάζονται με το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους στις σπουδές, στη δουλειά και τη ζωή, με την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν στις σχολές τους «με το καλημέρα»! Επίσης, προετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ, Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ του ΠαΔΑ, Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, Φιλοσοφικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Νοσηλευτικής και Φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, σε κοινό δελτίο Τύπου μετά από σύσκεψη συντονισμού που πραγματοποιήθηκε για την προετοιμασία του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου, σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα:

«Αντλούμε γνώση, έμπνευση και δύναμη από τον μεγάλο ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου 48 χρόνια πριν... Η καταστολή και ο αυταρχισμός που επιστράτευσε η κυβέρνηση πέρσι ενάντια στον εορτασμό του Πολυτεχνείου αποδεικνύουν πόσο τους τρομάζει η δύναμη του λαού, το σύγχρονο αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου! Γι' αυτό φέτος στις 17 Νοέμβρη αυτό το μήνυμα θα είναι ακόμα πιο δυνατό, θα ακουστεί από χιλιάδες φοιτητές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία!».

«Δεν συμβιβαζόμαστε με το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας»

«Η πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις ανάγκες μας, η εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας που συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις έχει φέρει τις σχολές μας σε οριακή κατάσταση! Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές συνωστιζόμαστε στις αίθουσες, αφού όπως μας λένε "δεν υπάρχουν λεφτά για καθηγητές και υποδομές" και αντιμετωπίζουμε τα υπέρογκα νοίκια, αφού "δεν υπάρχουν λεφτά για εστίες", η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 6,6 δισ. ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και 13 δισ. για να αγοράσει γαλλικές φρεγάτες και πολεμικό εξοπλισμό!», τονίζουν οι Σύλλογοι.

Υπογραμμίζουν πως «με ευθύνη της κυβέρνησης για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, την επίκληση της ατομικής ευθύνης, την απουσία εμβολιαστικού σχεδίου, έχουμε νέα έξαρση της πανδημίας με χιλιάδες κρούσματα και δεκάδες νεκρούς κάθε μέρα! Μάλιστα, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών μέτρων στις σχολές μας (δωρεάν rapid test, χωρισμός σε κλιμάκια, αξιοποίηση υποδομών, προσλήψεις καθηγητών κ.λπ.) μπορεί να οδηγήσει τις σχολές μας να ξανακλείσουν! Δεν θα το επιτρέψουμε!».

Οι φοιτητές δηλώνουν πως συνεχίζουν τον αγώνα για κατάργηση του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, καλώντας να δυναμώσουν οι Σύλλογοι και η αγωνιστική διεκδίκηση κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εντείνει την τρομοκρατία, να βάλει την αστυνομία μέσα στις σχολές, να παρέμβει στις συλλογικές διαδικασίες με τη θέσπιση ενιαίων ψηφοδελτίων για τις φοιτητικές εκλογές, να στήσει πειθαρχικά και να βάλει κάμερες στις σχολές.

Οι Σύλλογοι καλούν σε διεξαγωγή μαζικών Γενικών Συνελεύσεων σε όλες τις σχολές τις Αθήνας αυτή τη βδομάδα, σε μαζική συμμετοχή στον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο χώρος του κάτω Πολυτεχνείου να είναι ανοιχτός για τον εορτασμό για όλο τον λαό. «Διοργανώνουμε τη μαζικότερη πορεία των τελευταίων χρόνων προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη», τονίζουν, δηλώνοντας πως στηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα και προετοιμάζουν κινητοποίηση στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τα προβλήματα των εστιών και συνολικά για το ζήτημα της στέγασης την Παρασκευή 19 Νοέμβρη.

ΟΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδήλωση την Κυριακή στο ΑΠΘ

Εκδήλωση με τίτλο «Το Πολυτεχνείο ζει! Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ! Από γενιά χωρίς δικαιώματα να γίνουμε η γενιά της πάλης για την ανατροπή!» οργανώνει η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, την Κυριακή 14 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προηγηθεί μουσικό αφιέρωμα στα «Τραγούδια του αγώνα» του Μίκη Θεοδωράκη.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές της Αθήνας

Μπροστά στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, Οργανώσεις της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ προγραμματίζουν αύριο και μεθαύριο τις εξής εκδηλώσεις:

- Η ΤΟ Φιλοσοφικής αύριο Πέμπτη στις 17.30 στο αίθριο. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέας της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 12 Νοέμβρη

- Η ΤΟ ΕΜΠ στις 14.30 στο Αμφιθέατρο 2 (Νέα Κτίρια Ηλεκτρολόγων ΕΜΠ). Θα μιλήσει ο Ιάσονας Φανός, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και Γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΦΜΣ στις 15.00 στο Αμφιθέατρο 21 (Μαθηματικό). Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Πανεπιστημίου Πειραιά στις 12.30 στην Αίθουσα 101. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαγνήσαλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΑΣΟΕΕ στις 17.00 στο Αμφιθέατρο Β. Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Μπουγάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Γεωπονικού στις 14.00 έξω από τα πράσινα αμφιθέατρα. Θα μιλήσει η Ιουλία Χρονοπούλου. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

- Η ΤΟ Υγείας στις 14.00 στο άγαλμα του Ιπποκράτη. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Γκιώνης, Γραμματέας της ΤΟ Υγείας της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Μηχανικών - ΣΕΤ - ΑΣΠΑΙΤΕ στις 13.00 στο Αμφιθέατρο Α011 της Π2 του ΠΑΔΑ. Θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ ΣΕΥΠ - ΣΔΟΚΕ - ΣΕΤΠ στις 17.00 στο αμφιθέατρο της ΣΑΕΤ (κτίριο Κ16). Θα μιλήσει ο Κώστας Θεοδωρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Η ΤΟ Παντείου στις 18.00 στον κήπο της Παντείου. Θα μιλήσει η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ

- Η ΤΟ ΝΟΠΕ στις 12.00 στην Αίθουσα 307 ΜΘΕ. Θα μιλήσει ο Αντώνης Μοχιανάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ»
Απαιτούν ασφάλεια στα μέσα μεταφοράς για τους φοιτητές

Με αφορμή το χτεσινό περιστατικό με τη βλάβη σε λεωφορείο της γραμμής Ε90 μέσα στην Πανεπιστημιούπολη

«Αύξηση τώρα των δρομολογίων προς την Πανεπιστημιούπολη και αναβάθμιση του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» ζητούν οι φοιτητές με αφορμή το νέο περιστατικό, χτες, εντός της Πανεπιστημιούπολης, όπου φοιτητές που επέβαιναν στο λεωφορείο Ε90, στο ύψος της Γεωλογίας, άκουσαν έναν κρότο στο πίσω μέρος του λεωφορείου και είδαν να βγαίνουν καπνοί!

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ για το γεγονός, «αυτό που πραγματικά συνέβη ήταν μια βλάβη στο κολάρο νερού, η οποία δημιούργησε ατμούς και επιδιορθώθηκε επιτόπου, με αποτέλεσμα το λεωφορείο να εκτελεί κανονικά τα δρομολόγιά του».

«Μέχρι σήμερα οι φοιτητές γνωρίζαμε πως τα λεωφορεία στα οποία ποδοπατιόμαστε καθημερινά για να φτάσουμε στη σχολή μας ήταν λίγα και παμπάλαια», σχολιάζουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στη Φιλοσοφική και τη Φυσικομαθηματική, προσθέτοντας πως το Ε90 όπου συνέβη το παραπάνω περιστατικό είναι το μοναδικό λεωφορείο που εξυπηρετεί τους φοιτητές που μένουν στον Πειραιά με απευθείας ανταπόκριση στην Πανεπιστημιούπολη και μάλιστα με λίγα δρομολόγια μέσα στη μέρα, μόλις 4 - 5!

«Η κυβέρνηση όχι μόνο επιλέγει ακόμα και τώρα να μην παίρνει μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετατρέποντάς τα σε Μέσα Μαζικής Μετάδοσης του ιού αλλά τώρα λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης βάζει σε κίνδυνο και την ακεραιότητα των φοιτητών.

Απαιτούμε τώρα η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Φοιτητικών Συλλόγων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για συντήρηση του στόλου των λεωφορείων, για πύκνωση των δρομολογίων από και προς τις σχολές μας», καταλήγουν οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ».

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Προσυγκέντρωση για την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Η προσυγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ για τη συγκέντρωση στις 17 Νοέμβρη και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα πραγματοποιηθεί στις 5 μ.μ. στη συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σύσκεψη για την προετοιμασία του εορτασμού

Σε σύσκεψη για την προετοιμασία του αγωνιστικού εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου προχωρά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, αύριο στις 6.30 μ.μ. (στην αίθουσα συνεδριάσεων) καλώντας σε συμμετοχή όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια και τους μαζικούς φορείς της πόλης.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση του ΕΚ Πάτρας, διοργανώνεται μεγάλη μαχητική συγκέντρωση την Τετάρτη 17/11 στις 5 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ολγας). Παράλληλα, την Τρίτη 16 Νοέμβρη, το ΔΣ του ΕΚΠ θα καταθέσει στεφάνια στο Παράρτημα και στην παλιά Ασφάλεια, με προσυγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο κτίριο του Εργατικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ