ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός της Δύσης με τη Ρωσία

Copyright 2021 The Associated

Επαφές με την ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης συνέχισε και χτες ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Γκαμπριέλ Εσκομπάρ, που συνάντησε και τον (Κροάτη αυτή τη χρονική περίοδο) επικεφαλής του τριμελούς προεδρείου της χώρας Ζέλικο Κόμσιτς, με φόντο τις προχτεσινές του δηλώσεις ότι «όλοι συμφωνούμε ότι δεν θα υπάρξει πόλεμος». Αναφερόμενος στη συνάντησή τους, ο Κόμσιτς είπε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί «τεχνητή κρίση» όσα συμβαίνουν σήμερα στη χώρα και ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στα σύνορα της χώρας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βοσνιακού πρακτορείου «Fena», οι ΗΠΑ - όπως μετέφερε ο Κόμσιτς - πιστεύουν ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι επιτακτική για όλη την περιοχή, ενώ ο ίδιος ο Κόμσιτς σημείωσε ότι αν το Σαράγεβο δεν επιμείνει στην ένταξη στην ΕΕ, αυτό θα αποτελέσει «τιμωρία» για όλες τις μελλοντικές γενιές.

Ο Εσκομπάρ συνάντησε και το άλλο μέλος του προεδρείου, Βόσνιο Σεφίκ Ντζαφέροβιτς, που χαρακτήρισε «απαραίτητο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να συνεργαστούν οικονομικά εντός της περιφερειακής οικονομικής αγοράς, της διαδικασίας του Βερολίνου και υπό την αιγίδα της ΕΕ». Με φόντο και οικονομικές κολιγιές στις οποίες οι Βρυξέλλες δεν έχουν άμεση πρόσβαση, ο Ντζαφέροβιτς είπε ότι «χρειάζεται να διασαφηνιστούν ορισμένα πράγματα για τις πρωτοβουλίες του Βελιγραδίου, των Τιράνων και των Σκοπίων αναφορικά με τα "Ανοιχτά Βαλκάνια"» μεταξύ Σερβίας και Κροατίας, για τις οποίες «πρέπει να ολοκληρωθεί σχετική συμφωνία».

Η Κοσοβάρα Πρόεδρος κατηγορεί τη Ρωσία

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, μιλώντας σε εκδήλωση του αμερικανικού πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς», σημείωσε - σύμφωνα με βαλκανικά ΜΜΕ - ότι «το Βελιγράδι αποτελεί το εργαλείο με το οποίο η Ρωσία αποσταθεροποιεί τα Δυτικά Βαλκάνια», με στόχο να καταστραφούν όσα πέτυχαν οι ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Η ίδια χαρακτήρισε το Κόσοβο «success story με τη στήριξη των συμμάχων της Πρίστινα, ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Το καθεστώς στη Σερβία προσπαθεί να διαμορφώσει τον αποκαλούμενο "μεγάλο σερβικό κόσμο"».

Υποστήριξε ακόμα ότι ήταν λάθος - στη συμφωνία που υπογράφτηκε στον Λευκό Οίκο το φθινόπωρο του 2020 μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου - το ότι η Πρίστινα δέχτηκε για ένα χρονικό διάστημα να μη συνεχίσει να διεκδικεί την αναγνώριση και τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς. Η Οσμάνι είπε ακόμα ότι «η Σερβία θεωρεί τις (βαλκανικές) χώρες που δεν είναι στην ΕΕ προσωρινές» και ότι «θα υπάρξουν και άλλες αποσταθεροποιητικές προσπάθειες». Παρέμβαση έκανε και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, που ισχυρίστηκε ότι η Πρίστινα δεν αποφεύγει τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων, αλλά οι ισχύουσες διατάξεις δεν επιτρέπουν σύσταση ένωσης σε εθνική βάση, καταλήγοντας ότι το Βελιγράδι «παίζει επικίνδυνο παιχνίδι στην περιοχή».

Αύριο η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Β. Μακεδονία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο αναμένεται να αρχίσει στη Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας η συζήτηση της πρότασης μομφής που κατέθεσε το VMRO - DPMNE μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, στον οποίο πλειοψηφούσαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ. Θυμίζουμε ότι ο δε ηγέτης του VMRO - DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών», αλλά και ότι «δεν μπορείτε να περιμένετε από εμένα να επαναλαμβάνω σαν τον Ζόραν Ζάεφ τον προσδιορισμό (σ.σ. Βόρεια)».

Την πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών ζητάει σταθερά και η κυβέρνηση της ΝΔ. Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες στο ρ/σ «Real» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, κληθείς να σχολιάσει όσα συμβαίνουν στη γείτονα, είπε πως «ένα πράγμα είναι τι ισχυρίζεται ο καθένας στην εσωτερική του πολιτική σκηνή - εννοώ πώς αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να πολιτευτεί για να οικοδομήσει πλειοψηφίες ή τι να πει στον κόσμο - και ένα δεύτερο πράγμα είναι πώς θα συμπεριφερθεί ως εκλεγμένος αρχηγός ενός κράτους, που δεσμεύεται από διεθνείς Συμφωνίες», σημειώνοντας ότι «στα κράτη που (...) συμμετέχουν και σε διεθνείς Οργανισμούς, ακόμη κι όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, οι βασικές υποχρεώσεις που απορρέουν από υπογραφές που έχουν από πίσω τη σφραγίδα της Δημοκρατίας τους και του κράτους τους, εξακολουθούν να παραμένουν. Αυτή την ώρα, με δεδομένες τις εξελίξεις εκεί, αυτά είναι που πρέπει να τονίσουμε και αυτά είναι τα μηνύματα που πρέπει να εκπέμπουμε ως χώρα», κατέληξε.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία

Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση παρουσίασης της πρότασης του Κόμματος για την Πολιτική Προστασία, σήμερα, Τετάρτη 10 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6, Αθήνα).

Την παρουσίαση θα κάνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν σύντομες θεματικές παρεμβάσεις επιστημόνων, καθηγητών, στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος και φορέων πληγέντων.

Συγκεκριμένα, θα μιλήσουν:

-- Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΔΕ του ΤΕΕ, με θέμα «Αντισεισμική προστασία: Εμπόρευμα ή δικαίωμα;».

-- Βασίλης Μπέλλος, πολιτικός μηχανικός, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με θέμα «Για την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία».

-- Εύη Γεωργιάδου, δρ. χημικός μηχανικός, μέλος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του Κόμματος, με θέμα «Οι πραγματικοί ένοχοι για τα Βιομηχανικά Ατυχήματα Μεγάλης Εκτασης (ΒΑΜΕ)».

-- Αντώνης Ραλλάτος, δασολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕΟΕ του Κόμματος, με θέμα «Οι βαθύτεροι στόχοι του νέου αστικού σχεδίου για τη δασοπροστασία».

-- Δημήτρης Βλάχος, αρχιπυροσβέστης, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηπείρου, με θέμα «Η υπονόμευση των δυνατοτήτων της Πυρόσβεσης από την αστική πολιτική».

-- Πέτρος Καράμπελας, μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, με θέμα «Η πρωτοβουλία των κατοίκων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στον αντίποδα της κρατικής απουσίας».

Θα παρέμβει επίσης εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, θα μεταδοθεί ζωντανά από το portal «902.gr» και το ertnews.gr της ΕΡΤ.
Περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην Κρήτη το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Νοέμβρη.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 18.30 θα παρευρεθεί στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Τομεακής Επιτροπής Χανίων (λεωφόρος Κων. Καραμανλή 8) και στις 21.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση - συνεστίαση που διοργανώνει η ΤΕ Χανίων στο κέντρο «Αλκυών», στο Μάλεμε.

Την Κυριακή 14 Νοέμβρη, το πρωί, θα επισκεφθεί το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια θα συναντηθεί με φορείς της πληγείσας περιοχής.

Συνάντηση με το προεδρείο της ΚΕΔΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ., με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.

Παρουσίαση του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης

Η ΚΕ του ΚΚΕ πραγματοποιεί τη Δευτέρα 15 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., εκδήλωση για την παρουσίαση του Καλέσματος αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό (Λ. Ηρακλείου 145).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ