ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ
Οι εμβολιασμοί δεν αρκούν για τη συλλογική προστασία

Προειδοποιήσεις από επιδημιολόγους που αποδεικνύουν ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Copyright 2020 The Associated

Την ανησυχία από την εξάπλωση της πανδημίας, παρά τους εμβολιασμούς σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, αποτυπώνουν παρεμβάσεις ειδικών, όπως του επικεφαλής επιδημιολόγου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Charite» στο Βερολίνο, Κρίστιαν Ντρόστεν. Σημειώνεται ότι η Γερμανία κατέγραψε χτες για πρώτη φορά πάνω από 50.000 κρούσματα και 235 θανάτους σε ένα 24ωρο, με εμβολιασμένο λίγο πάνω από το 67% του πληθυσμού.

Οπως τόνισε ο Γερμανός επιδημιολόγος, ο νέος κορονοϊός και η μετάλλαξη «Δέλτα» «εξαπλώνεται παρά το γεγονός ότι έχουμε εμβολιαστεί» και «μετά από δύο ή τρεις μήνες, η προστασία από τον εμβολιασμό αρχίζει να μειώνεται».

«Εχουμε μια πανδημία στην οποία συμβάλλουν όλοι - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, αν και λίγο λιγότερο», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit». Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «μόνο η ενισχυτική δόση δεν θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα», «είναι βέβαιο ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό των επαφών» και «να αποφεύγονται μεγάλες ομάδες σε κλειστά δωμάτια».

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι μαζί με τους εμβολιασμούς απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα προστασίας και πρόληψης, ιδιαίτερα σε χώρους που συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι, όπως εργασιακοί χώροι, εκπαιδευτικά ιδρύματα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.ά., αλλά και πραγματική ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός επιδημιολόγος εκτιμά ότι «ο ιός θα γίνει ενδημικός γιατί δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό. Και σύντομα θα υπάρξουν επίσης μεταλλάξεις έναντι των οποίων ο εμβολιασμός δεν είναι πλέον αποτελεσματικός».

Μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών σε ποσοστά εμβολιασμού, η Ισπανία (79% στον συνολικό πληθυσμό και 99% άνω των 70 ετών) δεν καταγράφει προς το παρόν αύξηση των κρουσμάτων. Ωστόσο και εκεί οι ειδικοί προειδοποιούν για το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων με την έλευση του κρύου και των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια αποδυναμώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ δεν αποκλείονται οι κίνδυνοι που θα σημάνει η εμφάνιση νέων παραλλαγών του ιού.

Οπως τονίζουν οι Ισπανοί επιδημιολόγοι, ακόμη και με εμβολιασμούς στο 79% δεν υπάρχει «συλλογική ανοσία», διότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εμβόλια που δεν αποκλείουν τη μετάδοση.

Στην Ολλανδία η βασική συμβουλευτική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 συνέστησε στην κυβέρνηση να επιβάλει μερικό lockdown, το πρώτο μετά το καλοκαίρι στη Δυτική Ευρώπη καθώς τα νοσοκομεία πιέζονται ήδη από την αύξηση των ασθενών με Covid-19.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ακύρωση εκδηλώσεων, η αναστολή της λειτουργίας κινηματογράφων και θεάτρων και ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας των καφέ και των εστιατορίων, ανέφερε το δίκτυο NOS. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της Covid-19 μεταξύ των ενηλίκων πλησιάζει το 85%, τα νοσοκομεία σε κάποιες περιοχές της Ολλανδίας έχουν αναγκαστεί να περιορίσουν θεραπείες, να ακυρώσουν χειρουργεία κ.λπ.

Χτες η Ολλανδία κατέγραψε πάνω από 16.300 κρούσματα σε μια μέρα, ο υψηλότερος αριθμός από την αρχή της πανδημίας, και 26 θανάτους.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για την εκρηκτική κατάσταση στα Νοσοκομεία Κοζάνης, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας

Την κάλυψη των κενών όλων των ειδικοτήτων σε ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με προσλήψεις μόνιμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επιστροφή των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή, όπως και την εξασφάλιση της γενναίας χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί για τα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς με κοινοβουλευτική του παρέμβαση το ΚΚΕ.

Σε Ερωτήσεις που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Υγείας, αναδεικνύουν τα επικίνδυνα για την υγεία του λαού κενά που έχει δημιουργήσει στα Γενικά Νοσοκομεία Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Καστοριάς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης που διαχρονικά υπηρετήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις και οξύνθηκε με τραγικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας και σημειώνουν πως απαιτούνται άμεσες ενέργειες από την κυβέρνηση καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη, με ιδιαίτερα αυξητική πορεία στην περιοχή.

Ενδεικτικά, στο «Μαμάτσειο» ΓΝ Κοζάνης υπηρετούν μόλις δύο αναισθησιολόγοι, εκ των οποίων ένας καλύπτει και τη ΜΕΘ Covid, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το Νοσοκομείο συνεχόμενα όλες τις μέρες της βδομάδας και να αναβάλλονται ή να καθυστερούν προγραμματισμένα χειρουργεία, με ιδιαίτερα επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια εγκύων και επίτοκων σε περίπτωση έναρξης τοκετού σε μέρα που δεν καλύπτεται το νοσοκομείο. Από την άλλη, η Παθολογική Κλινική έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε κλινική covid, με τα υπόλοιπα περιστατικά να πηγαίνουν στη χειρουργική και τη Μαιευτική/ Γυναικολογική Κλινική, ενώ η Ορθοπεδική Κλινική δεν λειτουργεί πλέον λόγω των κενών θέσεων σε γιατρούς.

Στο «Μποδοσάκειο» ΓΝ Πτολεμαΐδας, που είναι και το Νοσοκομείο Αναφοράς της περιοχής, οι αναισθησιολόγοι επίσης δεν επαρκούν, ενώ η λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στελεχώνεται από γενικούς γιατρούς των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πράγμα που γίνεται και στα Νοσοκομεία της Κοζάνης και της Καστοριάς. Ενδεικτική, επίσης, είναι η εικόνα από την Παθολογική του «Μποδοσάκειου» όπου, λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού, για τις πάνω από 44 κλίνες covid τυγχάνει να εφημερεύει μόλις ένας γιατρός. Επίσης, εδώ και μήνες τα Εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής παραμένουν κλειστά και σε συνδυασμό με τη διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασθενείς καταφεύγουν σε ιδιώτες.

Στο ΓΝ Καστοριάς, από την αρχή της πανδημίας παραμένει η παντελής απουσία πνευμονολόγου, ενώ ούτε εκεί επαρκούν οι αναισθησιολόγοι με αποτέλεσμα τις διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών να καλύπτουν οι μη εφημερεύοντες αναισθησιολόγοι ή ακόμα και γιατροί άλλης ειδικότητας.

Οι λιγοστές προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού που έγιναν στα ΓΝ Πτολεμαΐδας και Καστοριάς, αφορούν επικουρικούς που οι συμβάσεις τους λήγουν τον Μάρτη του 2022, ενώ στην καθαριότητα αφορά συμβασιούχους με ΣΟΧ που λήγουν τέλος του χρόνου. Την ίδια ώρα παραμένουν απλήρωτες οι υπερωρίες και αργίες του προσωπικού από τον Αύγουστο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Μεγάλη άνοδος για τη ΔΗΠΑΚ στις πρόσφατες αρχαιρεσίες

Με σημαντική άνοδο για τη ΔΗΠΑΚ, ποσοστού, ψήφων και εδρών στους αντιπροσώπους της στην ΟΕΝΓΕ, αλλά και στο τοπικό Διοικητικό Συμβούλιο, που τη φέρνει στη δεύτερη θέση (από 4η πριν από τρία χρόνια), ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, την Τετάρτη.

Πρόκειται για ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα σε αρχαιρεσίες υγειονομικών, μετά από αυτά στις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης και Πέλλας, αλλά και σωματείων σε νοσοκομεία, όπως στον «Ευαγγελισμό», στο ΚΑΤ, στο «Μεταξάς» κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, για το ΔΣ της ΕΙΝΑ με συμμετοχή 626 (από 581), έλαβαν:

Η ΔΗΠΑΚ 121 ψήφους από 65 και 2 έδρες από 1 (+56 και +1 αντίστοιχα). Η «ΕΜΕΙΣ» (ΛΑΕ κ.ά.) 340 από 279 και 5 από 4 έδρες, η ΑΚΙ-ΔΗΚΙ (ΝΔ) 102 από 154 και 2 από 3 αντιπροσώπους και η ΕΣΙ (ΣΥΡΙΖΑ) 45 από 77 και 0 από 1 έδρα.

Για την ΟΕΝΓΕ, η ΔΗΠΑΚ με 122 ψήφους εκλέγει 3 αντιπροσώπους, η «ΕΜΕΙΣ» εκλέγει 10 αντιπροσώπους, η ΑΚΙ-ΔΗΚΙ 2 αντιπροσώπους και η ΕΣΙ 1 αντιπρόσωπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδος για τη ΔΗΠΑΚ σημειώθηκε σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ΠΓΝΠ Ρίου, ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», Παιδιατρικό «Καραμανδάνειο», ΓΝ Αιγίου, αλλά και στα Κέντρα Υγείας. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι δυνάμεις της και με αντιπροσώπους σε όλες τις τριμελείς επιτροπές Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της ΕΙΝΑ (εκτός Καραμανδάνειου και Αιγίου), έχοντας μάλιστα την πλειοψηφία στο ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», αποτελέσματα που, όπως επισημαίνεται και από τους συνδικαλιστές της, αποτελούν ευθύνη για ακόμη πιο δυναμική - μαχητική συνέχεια.

ΚΟΥΒΑ
Στα τέλη Νοέμβρη ο εμβολιασμός θα φτάσει στο 90% του πληθυσμού

Στο 76,2%, που αντιστοιχεί σε 7.458.669 του πληθυσμού που μπορεί να εμβολιαστεί (2 ετών και άνω), έχει φτάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Κούβας, σύμφωνα με ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Χοσέ Ανχελ Μιράντα. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τον πλήρη εμβολιασμό που είχε γίνει έως τις 6 Νοέμβρη, ενώ πάνω από 10 εκατομμύρια έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση.

Επίσης τις επόμενες μέρες που ξαναρχίζουν τα διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία, 1,6 εκατομμύρια πάνω από 2 ετών θα λάβουν και την τρίτη δόση και περισσότεροι από 45 χιλιάδες ενήλικες που ανάρρωσαν τον Αύγουστο την αναμνηστική δόση. Ενώ, οργανωμένα και συγκροτημένα, σε κατηγορίες ανθρώπων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, εφαρμόζονται οι αγωγές «Biomodulina T» και «Factor de Transferencia».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Υγείας της Κούβας, μέχρι το τέλος αυτού του μήνα θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 90% του πληθυσμού της Κούβας (δηλαδή δυο δόσεις), ενώ έχει ανακοινωθεί ότι για την παραπέρα ανοσοποίηση θα πραγματοποιηθεί και τρίτη δόση.

Τα εγχώρια εμβόλια που χρησιμοποιούνται είναι τα «Abdala», «Soberana-02» και «Soberana Plus» και παράλληλα με τα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας έχουν οδηγήσει στη ραγδαία μείωση της διάδοσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι συνολικά στην Κούβα, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 957.332 κρούσματα και έχουν πεθάνει 8.274 άνθρωποι. Στη χώρα μας τα αντίστοιχα στοιχεία είναι 808.297 κρούσματα και 16.493 θάνατοι (διπλάσιοι από την Κούβα), ενώ η πανδημία μετά από δύο χρόνια είναι σε μεγάλη έξαρση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ