ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
Κλείνουν τα καταστήματά τους την ερχόμενη Τρίτη και κατεβαίνουν στους δρόμους

Φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα μέτρα που τους μετατρέπουν σε «χωροφύλακες» της πανδημίας. Διεκδικούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας και στήριξης

Σε πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων τους προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη οι καταστηματάρχες της Εστίασης, πραγματοποιώντας ταυτόχρονα κατά τόπους συλλαλητήρια και άλλες αγωνιστικές δράσεις, ενάντια στα νέα απαράδεκτα κυβερνητικά μέτρα διαχείρισης της πανδημίας, τα οποία μετατρέπουν τους επαγγελματίες του χώρου σε «χωροφύλακες», φορτώνοντάς τους τις δικές της ευθύνες.

Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις οργανώνονται σε μια σειρά από πόλεις.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών στην Εστίαση Αθήνας τονίζει προς κάθε κατεύθυνση πως «είμαστε επαγγελματίες και όχι "χωροφύλακες"», απαιτώντας παράλληλα μέτρα στήριξης του εισοδήματός τους και προστασίας της υγείας των επαγγελματιών του χώρου.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Δημήτρης Κάτσαρος, επαγγελματίας της Εστίασης και μέλος του προεδρείου της ΟΒΣΑ, υπογράμμισε το κλίμα αγανάκτησης που επικρατεί στις τάξεις των συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν δει τεράστια μείωση εισοδήματος όλο το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας των λοκντάουν, και σήμερα βρίσκονται υπό την απειλή ελέγχων και τσουχτερών προστίμων που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν λύση στο νέο φούντωμα της πανδημίας. «Ολο αυτό το διάστημα», είπε ο Δ. Κάτσαρος, «ενημερώνουμε τους συναδέλφους και τους καλούμε να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τρίτης, αφού αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να επιβιώσουμε. Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην προχωράει σε άστοχα μέτρα που στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουν είναι να τσακίζουν τον μικρό επαγγελματία».

Οι επαγγελματίες του χώρου της Εστίασης μεταξύ άλλων διεκδικούν: Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη. Να σταματήσουν τα εξοντωτικά πρόστιμα. Δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ. Επίδομα ειδικού σκοπού για όσους νοσούν ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο 100% για όσους επαγγελματίες έχουν ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Απαλλαγή και αναδρομική επιστροφή δημοτικών τελών για τους μήνες των περιοριστικών μέτρων. Κρατική επιδότηση για την πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Καμία διακοπή, διαγραφή χρεών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας κ.ά.

Επίσης, θωράκιση τώρα του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στάση εργασίας από την ΟΒΣΑ

Την κινητοποίηση στηρίζουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας και καλούν την Τρίτη 16 Νοέμβρη σε στάση εργασίας όλων των υπόλοιπων επαγγελματικών κλάδων από το πρωί μέχρι τις 12 μ., και συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Συμμετοχή στην κινητοποίηση έχει αποφασίσει και ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Αχαρνών.

Σημειώνεται ότι οι εκλεγμένοι της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων» στην ΕΣΕΕ έθεσαν το θέμα της συμμετοχής της Συνομοσπονδίας στη συγκέντρωση, όμως, παρά τις κινητοποιήσεις που φουντώνουν σε όλη τη χώρα και τη δυσαρέσκεια των αυτοαπασχολούμενων, η πλειοψηφία απέρριψε την πρόταση, κάνοντας ουσιαστικά πλάτες στην κυβέρνηση. Ηδη βέβαια, παρά την απαράδεκτη αυτή στάση, μια σειρά εμπορικών συλλόγων στην Αθήνα καλούν στην κινητοποίηση της Τρίτης.

Σε άλλες περιοχές

Σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα αποφάσισαν αυτοαπασχολούμενοι μετά από τηλεδιάσκεψη των προέδρων των Εμπορικών Συλλόγων της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ). Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησαν στάση εργασίας την περασμένη Τετάρτη το πρωί με κλείσιμο καταστημάτων από τις 8 μέχρι τις 11 σε όλες τις πόλεις της περιοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Αρτα και Φιλιππιάδα έκλεισε το 90% των καταστημάτων, ενώ το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αρτας πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας και επέδωσε ψήφισμα στον αντιπεριφερειάρχη Αρτας.

Στο Αγρίνιο μεγάλη ήταν η συμμετοχή των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης στη διάρκεια της στάσης εργασίας.

Αντίστοιχα αυξημένη ήταν η συμμετοχή στο κλείσιμο των καταστημάτων σε Ηγουμενίτσα και Λευκάδα, ενώ στην Πρέβεζα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από τον Εμπορικό Σύλλογο στη δημοτική αρχή και επιδόθηκε ψήφισμα.

Στα Γιάννενα είχαν προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου τη Δευτέρα το πρωί στην Πολιτική Προστασία και επίδοση ψηφίσματος.

Παράλληλα ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων συμμετέχοντας στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα, την Τετάρτη το απόγευμα, απηύθυνε κάλεσμα συντονισμού όλων των σωματείων αυτοαπασχολούμενων του νομού και ανήγγειλε κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη, μέρα πανελλαδικής δράσης στην Εστίαση. Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, επισήμανε τις κυβερνητικές ευθύνες για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας και κάλεσε τους αυτοαπασχολούμενους να δώσουν απάντηση στην απαράδεκτη προσπάθεια να τους φορτώσει τις ευθύνες της.

Με δήλωσή του στον «Ριζοσπάστη» ο Ανδρέας Καραμάνης, πρόεδρος της ΟΕΣΒΔΕΝ και του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας, χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις και επισημαίνει ότι «οι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες χρειαζόμαστε άμεσα μέτρα στήριξης. Να τα διεκδικήσουμε και να τα επιβάλουμε με τη συλλογική δράση». Καλεί να παρθούν πρωτοβουλίες συντονισμού των εμπορικών συλλόγων σε κάθε πόλη με τα άλλα σωματεία αυτοαπασχολούμενων, να ενταθούν οι προσπάθειες για την επιτυχία των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Τρίτη.

Στα Χανιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Εμπορικού Συλλόγου με άλλα επαγγελματικά σωματεία (τουριστικών, συνεργείων, λογιστών, εστίασης), όπου αποφασίστηκε την Τρίτη, στις 11 π.μ., να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αντιπεριφέρεια.

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας στις 16 Νοέμβρη

Νέος σοβαρός τραυματισμός διανομέα, αυτήν τη φορά στον Βόλο. Διασωληνώθηκε εκτός ΜΕΘ και δίνει μάχη για τη ζωή του

Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» με διανομέα μέσα σε λίγες μέρες, αυτήν τη φορά στον Βόλο
Δεύτερο εργατικό «ατύχημα» με διανομέα μέσα σε λίγες μέρες, αυτήν τη φορά στον Βόλο
Σε κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 16 Νοέμβρη, στις 2 μ.μ., καλεί τους διανομείς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, καθώς την ώρα εκείνη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με το υπουργείο και τον ΕΦΚΑ για μέτρα προστασίας και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Θυμίζουμε ότι η συνάντηση αυτή ορίστηκε μετά την απεργία στις 9 Νοέμβρη, κάτω από την πίεση που άσκησε η συμμετοχή εκατοντάδων απεργών, ειδικά στις πλατφόρμες «e-food» και «Wolt».

Οπως ενημερώνει το Συνδικάτο, στη συνάντηση της Τρίτης αναμένεται να καθοριστούν «συγκεκριμένα τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας που πρέπει να παρέχουν οι εργοδότες προς τους διανομείς, και δεύτερον, να τεθούν πιο συγκεκριμένα τα αιτήματα για ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και την κάλυψη των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε όλους τους διανομείς ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης (επιδόματα ασθενείας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κάλυψη εργατικών ατυχημάτων κ.λπ.)».

Νέος σοβαρός τραυματισμός διανομέα, στον Βόλο

Στο μεταξύ, ένας ακόμα εργαζόμενος στον κλάδο των διανομέων δίνει μάχη για τη ζωή του, μετά από σοβαρό τροχαίο που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης στον Βόλο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ΙΧ αυτοκίνητο παραβίασε STOP και συγκρούστηκε με το μηχανάκι του 20χρονου διανομέα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, σε βαριά κατάσταση.

Ο διανομέας μάλιστα για πολλές ώρες βρισκόταν διασωληνωμένος σε κρίσιμη κατάσταση εκτός ΜΕΘ! Χτες το πρωί βρέθηκε κλίνη στη ΜΕΘ και μετακινήθηκε εκεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νεαρός έχει βαριά τραύματα στο κρανίο αλλά και στον θώρακα και η κατάστασή του κρίνεται πολύ σοβαρή.

Είναι το δεύτερο τέτοιο τροχαίο μέσα σε λίγες μόλις μέρες, αφού το Σάββατο 6/11 διανομέας στη Θεσσαλονίκη τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, σε παραλιακό δρόμο της πόλης.

Σημειώνεται ότι το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής έχει καταθέσει επίσης καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας για τον θάνατο εν ώρα εργασίας σε επισιτιστικό κατάστημα στο Γκάζι. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται.

ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ: Θύμα της εντατικοποίησης και των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας

«Το ατύχημα δεν οφείλεται στην "κακιά στιγμή"», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ και επισημαίνει ότι η μόνη αιτία «είναι η εντατικοποίηση που επιβάλλεται στους διανομείς, που σακατεύει τους εργαζόμενους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Το γεγονός ότι πανελλαδικά κάθε λίγες μέρες στον κλάδο των διανομέων συμβαίνουν τέτοια σοβαρά ατυχήματα είναι η πιο τραγική απόδειξη ότι δεν πρόκειται για τυχαία εξέλιξη».

Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις σε ΜΕΘ, τονίζοντας ότι τα πρωτόκολλά της και το «νέο ΕΣΥ», «η στρατηγική όλων των κυβερνήσεων στον τομέα της Υγείας, έχουν οδηγήσει στο απαράδεκτο γεγονός το 2021 να μην υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα περίθαλψης ενός νέου ανθρώπου που η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η ΤΕ Μαγνησίας εύχεται να βγει ο εργαζόμενος αλώβητος από την περιπέτεια αυτή και καλεί τον λαό της πόλης να απαιτήσει από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη στήριξη του Νοσοκομείου Βόλου, να επιτάξει τις ιδιωτικές δομές Υγείας της πόλης και να προσλάβει όλο το απαραίτητο προσωπικό, καλύπτοντας άμεσα τις 473 κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο!

Ταυτόχρονα, να ικανοποιήσει τα αιτήματα των διανομέων, που τις τελευταίες μέρες δίνουν μεγάλους αγώνες για μέτρα προστασίας με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
Αύριο η ημερίδα για τις επαγγελματικές ασθένειες και τα ατυχήματα

Στις 5 μ.μ., στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ

«Ασθένειες επαγγελματικές ή μη και ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Δικαιώματα και διεκδικήσεις». Με τον τίτλο αυτό οργανώνεται ημερίδα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), σε συνέχεια της διεκδικητικής δράσης που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από την πρώτη μέρα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

Η ημερίδα οργανώνεται αύριο, Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 5 μ.μ., με κεντρικούς εισηγητές τον Γ. Γαλανόπουλο, γιατρό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, τον Β. Μαμάη, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, και τον Δ. Φλώκο, πρόεδρο της ΠΟΒΣΚΞ.

Εχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν και να παρέμβουν εκπρόσωποι από 40 κλαδικές Ομοσπονδίες, Σωματεία και τοπικές Ενώσεις, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία από τον χώρο τους αλλά και να συναποφασίσουν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας είναι το αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 46), ενώ θα υπάρξει και ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ΠΟΒΣΚΞ στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsHWq-KheknsgtiG5ozXd9g



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ