ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Μαχητικό «παρών» για μόρφωση και δουλειά με δικαιώματα
  • Συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα
  • Παράσταση διαμαρτυρίας για τη σίτιση στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για ανοιχτά, ασφαλή πανεπιστήμια, σπουδές και πτυχία με αξία, ενάντια στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, έστειλαν φοιτητικοί σύλλογοι, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μαχητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Με βάση την κατάσταση που βιώνουν στις σπουδές τους με το άνοιγμα των σχολών, την εμπειρία από τις δύο προηγούμενες χρονιές των κλειστών ΑΕΙ, τις ανάγκες και διεκδικήσεις τους που βρίσκονται στον αντίποδα των μέτρων και νόμων της κυβέρνησης, αλλά και μπροστά στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, με συνθήματα και πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις για αύξηση της χρηματοδότησης για τις σπουδές τους, ενάντια στους νόμους της καταστολής και των φραγμών στη μόρφωση. Κάλεσαν, για μια ακόμα φορά, να μην υπάρξει ούτε σαν σκέψη νέος νόμος πλαίσιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και χτύπημα στα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Φωνάζοντας συνθήματα για αναβάθμιση των σπουδών, για αύξηση της χρηματοδότησης για τις ανάγκες τους, εναλλάσσοντάς τα με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα.

Μπροστά στη Βουλή, φοιτητές άνοιξαν ένα γιγαντοπανό με την υπογραφή φοιτητικών συλλόγων που δήλωνε: «Από το πρώτο "ένσημο" απαιτούμε εργασιακά δικαιώματα, όχι ψίχουλα», με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης της κυβέρνησης, η οποία δεν αποτελεί παρά νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες και δεν απαντά στις ανάγκες της νεολαίας, στις διεκδικήσεις των φοιτητών για πτυχία με αξία, μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Η φοιτητική κινητοποίηση κατέληξε στα Προπύλαια όπου ανανεώθηκε το ραντεβού στον εορτασμό για την 48η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου που κορυφώνεται με την αντιιμπεριαλιστική πορεία της Τετάρτης. Αυτό το διάστημα μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους οι σύλλογοι αποφασίζουν και οργανώνουν τη συμμετοχή τους στον αγωνιστικό εορτασμό.

Κινητοποίηση για τη σίτιση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με συνθήματα όπως «Σίτιση, στέγαση, δωρεάν σπουδές, δεν είναι πελάτες οι φοιτητές» και με την απαίτηση να ικανοποιηθεί το αίτημα για δωρεάν σίτιση και να παρθεί άμεσα πίσω η απόφαση για μείωση των δικαιούχων, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία και τη φοιτητική μέριμνα στον Βόλο.

Τόνισαν πως δεν ανέχονται να μπαίνουν επιπλέον οικονομικά εμπόδια στις σπουδές τους και ξεκαθάρισαν πως το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση είναι αδιαπραγμάτευτο, δεν μπορεί κανείς να «διαλέξει» αν θα φάνε δωρεάν όσοι βρίσκονται σε ακραία φτώχεια ή όσων οι γονείς με «νύχια και με δόντια» τα βγάζουν πέρα.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της κυβέρνησης, που σταθερά υποχρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο και από την άλλη ξοδεύει δισεκατομμύρια ευρώ σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και σε μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων. Ταυτόχρονα, κάλεσαν την πρυτανική αρχή να πάρει θέση, αναδεικνύοντας και τις δικές της ευθύνες καθώς συμφωνεί και προωθεί την επιχειρηματική λειτουργία του Ιδρύματος, με αποτέλεσμα να εισχωρούν σε κάθε λειτουργία του οι εργολάβοι και οι ιδιώτες, με τα γνωστά αποτελέσματα εις βάρος των φοιτητών.

«Από το πρώτο
«Από το πρώτο "ένσημο" απαιτούμε εργασιακά δικαιώματα, όχι ψίχουλα», το μήνυμα που έστειλαν οι φοιτητές στην κυβέρνηση με αφορμή την ψήφιση της ρύθμισης για νέες διευκολύνσεις στους εργοδότες
Οι φοιτητές τόνισαν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, πως θα επιβάλουν ξανά στην πράξη τη δωρεάν σίτιση με το άνοιγμα των ταμείων της Λέσχης.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν: Να καλυφθούν τώρα οι ανάγκες για τη σίτιση όλων των φοιτητών με χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό - κανένας φοιτητής χωρίς φαγητό. Καμιά Λέσχη να μη δίνεται σε εργολάβο, να λειτουργούν με ποιοτικό φαγητό, με τις ανάλογες υποδομές και προσωπικό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλους. Αμεσα να εξασφαλιστεί επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των Ιδρυμάτων.

Μαθητική κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας

Σήμερα στη 1 μ.μ., με κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας καλεί σήμερα Παρασκευή στη 1 το μεσημέρι η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. «Μέτρα στα σχολεία για την πανδημία. Να παγώσουν οι συγχωνεύσεις. Απόσυρση της Τράπεζας Θεμάτων. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής» είναι τα κεντρικά αιτήματα των μαθητών.

Η κινητοποίηση έρχεται μετά και την ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, όπου μαθητές από σχολεία της Αττικής αντάλλαξαν εμπειρία για τα ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία σχολεία τη στιγμή που καλπάζει, τις συμπτύξεις τμημάτων που προωθούνται αντί για την αναγκαία αραίωση των μαθητών σε αυτές τις συνθήκες, τα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση υψώνοντας νέους φραγμούς στη μόρφωση, δηλώνοντας πως συνεχίζουν τον αγώνα για «σχολείο που να μορφώνει, όχι να εξοντώνει».

Κυκλοφορεί το 22ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο»

Με δώρο αφίσα για τον εργαζόμενο άνθρωπο

Με όμορφα αφιερώματα, έμπνευση και πολύ καλή διάθεση κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα.

Το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, με το 22ο τεύχος του καλεί τους αναγνώστες του από όλη τη χώρα να γίνουν μια παρέα, παρουσιάζοντας σε τρεις σελίδες του τον πλούτο των δράσεων που ανέπτυξαν οι φίλοι του από όλη την Ελλάδα στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, αλλά και μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Καθώς το τεύχος κυκλοφορεί Νοέμβρη μήνα, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις σελίδες του η εξέγερση του Πολυτεχνείου, όπου οι αναγνώστες θα διαβάσουν το πώς φτάσαμε σε αυτή και τι προηγήθηκε.

Παράλληλα, συνεχίζεται σε αυτό το τεύχος το αφιέρωμα του περιοδικού «Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος», ενώ το δώρο αυτού του τεύχους είναι μια αφίσα με τον τίτλο του αφιερώματος και το μήνυμα: Οι ζωές των εργατών μετράνε!

Με τίτλο «Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ειρήνη τυλιγμένη», οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα διαβάζουν ακόμα για το ΝΑΤΟ και τον ρόλο του ανά τον κόσμο.

Ακόμα, σε αυτό τεύχος θα βρούμε σελίδες γνωριμίας με τα Στέκια Πολιτισμού της ΚΝΕ και τις δραστηριότητές τους για παιδιά. Επίσης, σελίδες γνωριμίας με τη Χημεία, προτάσεις για πειράματα με υλικά που βρίσκουμε στο σπίτι, αλλά και για παραπέρα μελέτη. Στην ενότητα «Ζώα - Φύση - Περιβάλλον», αλλά και στο κόμικ, θα διαβάσουμε για τα δάση, την αναγέννηση των καμένων και τα μέτρα προστασίας τους. Και καθώς αυτό το τεύχος θα μας συντροφεύσει μέχρι τις γιορτές, ένα έξυπνο δισέλιδο μας μιλάει για την 25η Δεκεμβρίου, τη μέρα που γεννιούνται οι θεοί σε διάφορες θρησκείες και μυθολογίες, ενώ και το διήγημα αυτού του τεύχους είναι μια διασκευή από το βιβλίο «12 μέρες από τη ζωή του Αϊ - Βασίλη».

Βέβαια, δεν λείπουν, όπως σε κάθε τεύχος, το αγαπημένο «Ημερολόγιο ενός απορημένου», η στήλη για τον αθλητισμό που μιλάει για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, οι προτάσεις για χειροτεχνίες, τα παιχνίδια και οι σπαζοκεφαλιές. Καλή ανάγνωση!

Πλούσιο πρόγραμμα στα Στέκια της ΚΝΕ

Ενας μήνας γεμάτος μαθήματα αλλά και αξιόλογες εκδηλώσεις περιμένει τους επισκέπτες και τους μαθητές του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα (Τροίας 36, πλ. Βικτωρίας).

Στο πλαίσιο αυτό, συζήτηση με δασκάλους και μαθητές, με θέμα «Ελα μαζί μας, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για τις ανάγκες και το δίκιο μας», προγραμματίζεται σήμερα, Παρασκευή 12 Νοέμβρη, στις 20.00. Θα μιλήσει η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΚΣ και επικεφαλής της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ.

Παράλληλα, τιμώντας τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ, το Στέκι ξεκινά κινηματογραφικό αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες και ντοκιμαντέρ που εξιστόρησαν τις δεκαετίες του 1940 και του 1950. Οι προβολές γίνονται κάθε Κυριακή στις 19.30, με το εξής πρόγραμμα: Κυριακή 14/11, «Καινούριος ουρανός: Οι γυναίκες στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ξύδα και Τάσου Κωνσταντόπουλου. Κυριακή 21/11 προβολή ταινίας για την άνοδο του Μεταξά στην εξουσία και το καθεστώς που επικρατούσε. Κυριακή 28/11«Ούλοι εμείς εφέντη», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού. Στην προβολή θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης που θα απαντήσει σε ερωτήσεις των θεατών.

Τέλος, στις 30 Νοέμβρη, στις 20.30, το Στέκι θα παρουσιάσει μια βραδιά με νέους μουσικούς: Ο σολίστ Αντώνης Μανιάς και οι μαθητές του παρουσιάζουν έργα του Μπετόβεν και άλλων συνθετών.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο «Τραβέρσο»

Η ΤΟ Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνει βιβλιοπαρουσιάσεις εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» στο Πολιτιστικό της Στέκι «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9). Παράλληλα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Στέκι θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν, πολιτικές επεξεργασίες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, λογοτεχνικά βιβλία και εκδόσεις για μικρότερες ηλικίες. Η έκθεση θα λειτουργεί από 13/11 και κάθε Σαββατοκύριακο έως τα Χριστούγεννα, από 11.00 έως 20.00.

Αναλυτικά οι βιβλιοπαρουσιάσεις: Σάββατο 13/11, στις 18.00, «Το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος» (Μαρξ, Ενγκελς). Παρουσιάζει ο Αρης Τραμπακούλος, στέλεχος της ΚΝΕ. Σάββατο 20/11, στις 13.00, «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» (Μάισκι Ι. Μ.). Παρουσιάζει η Δώρα Τσαλίκη, στέλεχος της ΚΝΕ. Σάββατο 27/11, στις 18.00, «Κι όμως κινείται...» (Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας). Παρουσιάζει η Πηνελόπη Παγουλάτου, στέλεχος της ΚΝΕ. Σάββατο 4/12, στις 13.00, «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», (Τζ. Ριντ). Παρουσιάζει η Ελενα Φαράκου, στέλεχος της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ