ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Νοέμβρη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ανασυγκρότηση» της Β. Εύβοιας με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου

Σύσκεψη της επιτροπής Μπένου χτες στο Μαξίμου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό έγινε χτες στο Μαξίμου για την προβαλλόμενη από την κυβέρνηση ως «3η φάση ανασυγκρότησης και αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας», μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και τις πλημμύρες που ακολούθησαν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, βουλευτές της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, οι δήμαρχοι Αιδηψού - Ιστιαίας και Λίμνης - Μαντουδίου - Αγ. Αννας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κ.ά. Μετείχαν επίσης εκπρόσωποι των εταιρειών - «χορηγών».

Το σχέδιο, ισχυρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «συμπληρώνει όλες τις πρωτοβουλίες ανακούφισης οι οποίες ήδη δρομολογούνται» και συμπλήρωσε πως «μόνο κακόπιστοι επικριτές μας δεν θα αναγνώριζαν ότι το ελληνικό κράτος κινήθηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ως προς τις αποζημιώσεις μέσα από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής». Αυτά λέγονται για τα ψίχουλα που έχουν δοθεί, τη στιγμή που οι πληγέντες της Εύβοιας βιώνουν έναν απίστευτο «Γολγοθά».

Οσον αφορά την 3η φάση «ανασυγκρότησης», που παρουσιάστηκε από τον επικεφαλής της ειδικής επιτροπής, Στ. Μπένο, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι «πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο σχέδιο», το οποίο «θα αποτελέσει το μοντέλο για έναν νέο τρόπο να αντιλαμβανόμαστε την ολιστική ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας τον θεσμό των ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, έτσι ώστε όλες οι πρωτοβουλίες τις οποίες αναλαμβάνουμε να αποτελούν μέρος ενός συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο να μπορεί να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής». Γνώμονας αυτού του σχεδίου είναι οι μπίζνες στα καμένα με αλλαγές χρήσης γης, παραπέρα συγκέντρωση της γης στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων με διασφαλισμένη κερδοφορία σε τομείς όπως ο Τουρισμός και η λεγόμενη «πράσινη» Ενέργεια. Ο πρωθυπουργός έκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στον ρόλο των «χορηγών» που χρηματοδοτούν τις μελέτες του σχεδίου και οι οποίοι ήταν παρόντες στην παρουσίαση.

Ομως, η λεγόμενη «ανασυγκρότηση», σε όποια φάση και αν αρέσκεται να την παρουσιάζει η κυβέρνηση, δεν συναντιέται πουθενά με τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, αυτές που έχουν διατυπωθεί από τη Συντονιστική Επιτροπή των Πυρόπληκτων, το Σωματείο των Ρετσινάδων, τον Αγροτικό Σύλλογο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά. Αυτοί ζητάνε άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας (το μόνο που γίνεται έως τώρα είναι κάποια έργα ανάσχεσης με κορμοδέματα κ.λπ.), αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς σε μια περιοχή που έγιναν στάχτες 500.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, περιουσίες, ζωικό κεφάλαιο, εξασφάλιση εισοδήματος, υποδομές Υγείας, σχολεία. Ολα αυτά όμως είναι εκτός ορίζοντα των κυβερνητικών σχεδιασμών γιατί για τους ...χορηγούς δεν φέρνουν κέρδος.

Μοντέλο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Ο Στ. Μπένος, αναφερόμενος στα έργα που περιλαμβάνει η 3η φάση, τα παρουσίασε ως «μεταρρυθμιστικό οδηγό» και για την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς «πρόκειται ουσιαστικά για ένα εργαστήρι νέων δημόσιων πολιτικών που αφορούν την περιφερειακή πολιτική και την παραγωγική ανασυγκρότηση». Δηλαδή την καπιταλιστική ανάπτυξη στις νέες συνθήκες.

Χαρακτηριστικά είναι και τα όσα βαρύγδουπα παρουσιάστηκαν ως ...μελέτες: Master plan για την ανασυγκρότηση. Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για το «Νέο Δάσος». Εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία χώρου καινοτομίας. Εκπόνηση μελετών για το Ψηφιακό Κύμα και την Πράσινη Ζώνη. Εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένου αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδιασμού για τον πολιτισμό. Στρατηγική μελέτη υποδομών της Εύβοιας. Μελέτη υλοποίησης της ανασυγκρότησης του αγροδιατροφικού τομέα της Β. Εύβοιας. Μελέτη για τα κοινωνικά δίκτυα της Βόρειας Εύβοιας. Μελέτη για το ανθρώπινο (πληθυσμιακό/δημογραφικό) δυναμικό της Βόρειας Εύβοιας. Στρατηγικός Σχεδιασμός Marketing για την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Εύβοιας. Καταγραφή των επιτυχημένων διεθνών πρακτικών στον τομέα της ανάκαμψης τουριστικών προορισμών μετά από φυσικές καταστροφές (benchmarking report). Εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. Εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου του δήμου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας.

Ολα αυτά τα σχέδια που θα ενταχτούν στο ΕΣΠΑ θα ξαναπαρουσιάσει το κυβερνητικό επιτελείο σε μια «πρώτη διαβούλευση», όπως λέει, στην Ιστιαία στις 10 - 12 Δεκέμβρη.

Γίνεται κατανοητό ότι όλα αυτά τα έργα - μελέτες δεν αφορούν τις προτεραιότητες που έχουν θέσει οι πυρόπληκτοι, ως αναγκαία μέτρα για να μείνουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Γι' αυτό και η οργάνωσή τους, ο συλλογικός συντονισμένος αγώνας για τα δίκαια αιτήματά τους είναι ο μόνος δρόμος προς όφελός τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
Σταμάτησαν νέα απόπειρα κατασκευής «σκουπιδοεργοστασίου»

Καταγγέλλουν τα υπέρογκα τέλη διαχείρισης και τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος

Από πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα
Από πρόσφατη κινητοποίηση της Επιτροπής Αγώνα
Ενα ακόμα ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αγώνα ενάντια στους καταστροφικούς σχεδιασμούς όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΝΔ), που προγραμματίζουν την κατασκευή μεγάλης επιχειρηματικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή τους, έστειλε χτες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Δήμου Ευρώτα. Προχώρησε σε δυναμική κινητοποίηση στον χώρο όπου ετοιμάζεται να γίνει «σκουπιδοεργοστάσιο» στη θέση Ξηροκάμπια στη Σκάλα Λακωνίας, σταματώντας τις εργασίες, σε έναν αγώνα που κρατά εδώ και τρία χρόνια.

Στην περιοχή, σε χώρο περίπου 90 στρεμμάτων, εμφανίστηκαν ξανά μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας (ΤΕΡΝΑ), προκειμένου να ξεκινήσουν σταδιακά τα έργα. Αμεσα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση των κατοίκων και ο χώρος αποκλείστηκε. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Λακωνίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της, Τριαντάφυλλο Ζάβαλη, ενώ το «παρών» έδωσε ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Κελάρης. Τους συγκεντρωμένους και τα αιτήματά τους στηρίζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τον γραμματέα της Βασίλη Βρουλίτη να βρίσκεται επιτόπου.

Οπως επισημαίνεται από τους κατοίκους, μέρος του σημείου που έχει επιλεγεί για την κατασκευή του εργοστασίου έχει χαρακτηριστεί Natura, ενώ πολύ κοντά βρίσκονται οι εκβολές του ποταμού Ευρώτα, όπου υπάρχουν πολύ σοβαροί κίνδυνοι μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα και των γύρω εκτάσεων.

Πρόκειται για τους πιο βασικούς λόγους που οι κάτοικοι αντιδρούν στα συγκεκριμένα σχέδια, όπως και ο φόβος υπέρογκης αύξησης των εξόδων διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, έως και πενταπλασιασμού του φορτίου, που θα κληθούν να σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα της περιοχής.

Εγκλημα εκ προμελέτης

Εγκλημα χαρακτήρισε τα επιχειρούμενα εδώ και 10 χρόνια σχέδια των εκάστοτε κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών ο Γ. Κελάρης απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους κατοίκους. «Ολοι τους έχουν βάλει το χέρι τους γι' αυτά τα σχέδια», σημείωσε.

Εκανε λόγο για δίκαιο αγώνα ενάντια στην κατασκευή του συγκεκριμένου εργοστασίου και συνολικά ενάντια στη διαχείριση και παράδοση των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Επισημαίνοντας δε την οικονομική επιβάρυνση που περιμένει τον λαό συνολικά στην Πελοπόννησο αν υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί, σημείωσε: «189 ευρώ τον τόνο έχουν υπολογίσει ότι θα στοιχίσει η διαχείριση, με βάση τα στοιχεία που βγήκαν και στον δήμο Καλλιρόης, προκειμένου να προσαρμόσει τα δημοτικά τέλη σε αυτά τα επίπεδα».

Κλείνοντας κάλεσε σε κλιμάκωση της πάλης μέχρι την τελική δικαίωση των κατοίκων και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει προοπτική στον αγώνα, ώστε η διαχείριση να μη γίνεται με βάση τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη των ομίλων, αλλά με κριτήριο το όφελος του λαού, την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Σήμερα αναμένεται νέα συγκέντρωση στον χώρο, ενώ στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα διεκδικεί:

- Να ακυρωθεί η σύμβαση ΣΔΙΤ Απορριμμάτων Πελοποννήσου.

- Να καθαριστεί και να αποκατασταθεί άμεσα ο χώρος του σταθμού ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων.

- Τη δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης των απορριμμάτων, με χωροθέτηση και λειτουργία μονάδων, με ευθύνη του κράτους, μακριά από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και της αγροτικής παραγωγής.

- Να μην προχωρήσει η καρκινογόνα καύση των απορριμμάτων.

- Να εφαρμοστούν μέθοδοι διαλογής στην πηγή, κομποστοποίησης σε ασφαλή κλειστά συστήματα και ελαχιστοποίησης του υπολείμματος για ταφή.

- Να μη φορτωθούν νέα οικονομικά βάρη από τις «ρήτρες» εγγυημένης κερδοφορίας, που αποτελούν συστατικό των ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε δίκη ο δολοφόνος της Καρολάιν

Καταπέλτης η εισαγγελική πρόταση για τον συζυγοκτόνο πιλότο. Ο εισαγγελέας στην πρότασή του, ζητά την παραπομπή τού καθ' ομολογία δολοφόνου της Καρολάιν Κράουτς σε δίκη ενώπιον του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία από πρόθεση τελεσθείσα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και κακοποίηση ζώου σε βαθμό κακουργήματος, ψευδή καταγγελία, επειδή κατέστησε άλλους ύποπτους των πράξεών του και ψευδή κατάθεση κατ' εξακολούθηση λόγω των ψευδών καταθέσεων που έδωσε στις Αρχές.

Ειδική μνεία φέρεται να κάνει και στην ιατροδικαστική έκθεση, εξηγώντας ότι ο πνιγμός είχε πεντάλεπτη διάρκεια που προκύπτει από τους σφυγμούς της Καρολάιν, ο θάνατός της ήταν αγωνιώδης, ενώ δοκίμασε ψυχικό και σωματικό στρες κατά τη διάρκεια του εγκλήματος. Ο κατηγορούμενος, δε, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το 11 μηνών παιδί του και να εξολοθρεύσει τον 5 μηνών σκύλο του.

Επίσης, να σημειωθεί ότι στη μητέρα της Καρολάιν αναθέτει την ολική επιμέλεια της μικρής Λυδίας το Μονομελές Πρωτοδικείο (διαδικασία εκουσίας δικαιοδοσίας). Με την απόφασή της, η πρόεδρος Μαρία Βογιατζάκη, υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελική αίτηση.

Παραπομπή του Π. Φιλιππίδη για 3 κακουργήματα

Για τρία κακουργήματα παραπέμπεται σε δίκη ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης, με βούλευμα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βούλευμα υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία «τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά». Η δίωξη αφορά σε βιασμό που τελέσθηκε το 2008 και άλλες δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ένας γιατρός, καθώς πυροβολήθηκε χτες από μια γυναίκα, έξω από το σπίτι του στη συμβολή των οδών Ζαν Μωρεάς και Φιλικής Εταιρείας, στο Χαλάνδρι. Ο γιατρός και η γυναίκα που τον πυροβόλησε διατηρούσαν παλαιότερα σχέση από την οποία προέκυψε ένα παιδί, 12 χρόνων σήμερα. Μετά από δικαστική διαμάχη, ο γιατρός είχε αναγνωρίσει το παιδί και μαζί με την σύζυγό του το είχε στην επιμέλειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ