ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑμερικανοΝΑΤΟικοί απλώνονται σε όλη τη χώρα

INTIME NEWS

Προκλητικοί οι Αμερικανοί, σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, έστησαν άλλη μια φιέστα χτες στο Αιγαίο με πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, μια μέρα πριν από την επέτειο του Πολυτεχνείου κι ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε όλη τη ζώνη Ανατ. Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Συγκεκριμένα, η ναυαρχίδα του 6ου Στόλου τους (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική) «USS Mount Whitney» και το αντιτορπιλικό τους «USS Porter», επιστρέφοντας από τη Μαύρη Θάλασσα, όπου επιχειρούσαν πριν προκαλώντας την οξύτατη αντίδραση της Μόσχας, μπήκαν χτες στο Αιγαίο.

Το «USS Mount Whitney» έκανε στο Κεντρικό Αιγαίο και συνεκπαίδευση με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», την πυραυλάκατο «ΡΙΤΣΟΣ», όπως και με μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας. Εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών και προχωρητικοί ελιγμοί, ενώ στήθηκε και «ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών» στη ναυαρχίδα των Αμερικανών, όπου μετέβησαν με ελικόπτερο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κ. Φλώρος, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, ο αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ν. Παπαθανάσης, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αθ. Ντόκος, και ο εφοπλιστής Γ. Προκοπίου, σε μια υπόμνηση η παρουσία του ότι μπίζνες και πολεμική προπαρασκευή πάνε χέρι χέρι.

«Η εν λόγω συνεκπαίδευση εντάσσεται στη διαρκώς αυξανόμενη συχνότητα κοινών ασκήσεων των δύο χωρών, εντός του πλαισίου της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)», αναφέρθηκε κατόπιν από το ΓΕΕΘΑ, επιβεβαιώνοντας και το επικίνδυνο περιεχόμενο της, ενώ και ο Τζ. Πάιατ παρέπεμψε σε αυτήν λέγοντας ότι «η αμυντική μας σχέση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και δυναμώνει κάθε ημέρα μετά την πρόσφατη επικαιροποίηση της MDCA», τονίζοντας την «ισχυρή δέσμευση» των ΗΠΑ «να ανεβάσουμε τη σχέση μας με την Ελλάδα σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη».

Ο δε Κουμουτσάκος, από την πλευρά του, από το κατάστρωμα του «USS Mount Whitney» που λίγο πριν έριχνε «λάδι στη φωτιά» στη Μαύρη Θάλασσα, ισχυρίστηκε ότι η επίσκεψη... «επιβεβαίωσε την άριστη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας».

Παίρνει «φωτιά» η Αλεξανδρούπολη

Ολα αυτά ενώ «φωτιά» αναμένεται να πάρει από τα τέλη της βδομάδας η Αλεξανδρούπολη, καθώς ξεκινά να μπαίνει στην περιοχή η μεγαλύτερη αμερικανική δύναμη που έχει διεκπεραιωθεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνολικά, με πάνω από 120 ελικόπτερα και 1.000 στρατιωτικά οχήματα.

Η μετακίνηση αφορά εναλλαγή δυνάμεων, καθώς μέσα και προσωπικό που είχαν αναπτυχθεί στην Ανατολική Ευρώπη στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2021» (επιχείρηση που από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία φέρνει έκτοτε κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη) θα αναδιπλωθούν στην Ελλάδα για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ σε ό,τι οι Αμερικανοί ονομάζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων» θα αναπτυχθούν φρέσκες δυνάμεις τους (π.χ. ελικόπτερα της 1st Air Cavalry Brigade) στο πλαίσιο της «Atlantic Resolve 2022».

Ετσι, αφίξεις ελικοπτέρων από την Ανατ. Ευρώπη αναμένεται να έχουμε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» από τις 18 έως τις 20/11, ώστε να αποσυναρμολογηθούν κατόπιν και να φορτωθούν σε πλοίο που υπολογίζεται να ρίξει εκεί άγκυρα μεταξύ 28/11 και 1/12. Το πλοίο θα ξεφορτώσει νέα ελικόπτερα που θα αναπτυχθούν σε διάφορα σημεία στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας (και στην Ελλάδα) και άρματα που μέσω σιδηροδρομικού και οδικού δικτύου θα φύγουν για Βουλγαρία και Ρουμανία.

Κατά πληροφορίες, το πλοίο που φέρνει στην Αλεξανδρούπολη τις νέες δυνάμεις είναι το γιγαντιαίο οχηματαγωγό «ENDURANCE», που αναμένεται πρώτα να ξεφορτώσει κομμάτια στο λιμάνι του Vlissingen στην Ολλανδία, περί τις 25 Νοέμβρη, πριν συνεχίσει τον πλου του για Ελλάδα.

Ενόψει αυτής της διεκπεραίωσης, στις 19 - 20/11 αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη ο στρατηγός - διοικητής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρατηγός - διοικητής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποίοι θα επιβλέψουν τις τελευταίες ετοιμασίες. Στις 2 ή 3/12 αναμένεται να μεταβεί για φιέστα («ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών»), με ομιλίες κ.λπ., στο λιμάνι και ο Πάιατ, μαζί με την πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ελίζαμπεθ Λι.

Στο μεταξύ, σε άλλη μια ευρωατλαντικής κοπής δραστηριότητα, το Σάββατο και κατά τη σύζευξη των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων στη Διακλαδική Ασκηση Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ - 11», διεξήχθη στη θαλάσσια περιοχή νότια - νοτιοανατολικά της Κρήτης συνεκπαίδευση με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, της Ελλάδας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Κύπρου, με αντικείμενα, μεταξύ άλλων, «προστασία πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων», ενώ εκτελέστηκαν και γυμνάσια αντιαεροπορικού πολέμου με συμμετοχή αεροσκαφών από Ελλάδα και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Εξάλλου, κατά πληροφορίες, μεταγωγικό της Σαουδικής Αραβίας απογειώθηκε χτες από την Τανάγρα συνεχίζοντας τη μεταφορά υλικού και προσωπικού πυροβολαρχίας ελληνικών «Patriot» που η κυβέρνηση αποφάσισε να αναπτύξει στην αραβική χώρα, ενισχύοντας τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ενάντια στο Ιράν και την κινεζική διείσδυση.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Νέα μηνύματα στην Αγκυρα για να «τρέξουν» διευθετήσεις

Στη Λευκωσία βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, για συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ν. Χριστοδουλίδη.

Στις κοινές δηλώσεις τους κατόπιν, ο Δένδιας κατήγγειλε την Τουρκία ότι «συνεχίζει να παρανομεί». Απευθυνόμενος στην τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά είπε ότι «επιμένουν να συζητείται μία λύση για το Κυπριακό εκτός του πλαισίου των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς νομιμότητας. Κάτι που δεν πρόκειται να συζητηθεί», όπως είπε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί «αρωγός στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Παραπέρα, κάνοντας το μαύρο άσπρο, είπε ότι προχτές στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, τόνισαν «στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι η συνέχιση της τουρκικής παραβατικότητας, η οποία αντιβαίνει και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη», εξ ου και «στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τον Δεκέμβριο, αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα για αυτή την κατάσταση, στη βάση των προτάσεων του υψηλού εκπροσώπου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ενα χαρτί «επιλογών» για τις υποτιθέμενες κυρώσεις κατά της Αγκυρας που σέρνεται μήνες τώρα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στη βάση, άλλωστε, των πολυεπίπεδων σχέσεων, επιχειρηματικών και άλλων, που αναπτύσσουν με την Αγκυρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δένδιας έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν έχουμε την παραμικρή τιμωρητική διάθεση απέναντι στην Τουρκία (...) Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα ασπαστεί μια μέρα το Διεθνές Δίκαιο, θα πάψει να προωθεί μία νεοοθωμανική, αναθεωρητική ατζέντα, θα πάψει να έχει αποσταθεροποιητικά όνειρα», είπε, αφήνοντας ξανά την πόρτα των συνεννοήσεων, επί ευρωατλαντικής πάντα βάσης, ανοιχτή.

Αλλωστε, ακριβώς στην εμπέδωση αυτής της ευρωατλαντικής σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο, μέσα κι από αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής σχήματα συνεργασίας, με τον Χριστοδουλίδη συζήτησαν τη «συνεργασία» τους εκεί ενόψει και της 4μερούς που αναμένεται την Παρασκευή στην Αθήνα με Γαλλία και Αίγυπτο. «Και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις με άλλες χώρες της περιοχής, σε πολυμερή σχήματα, όπως με το Ισραήλ, με τα Δυτικά Βαλκάνια, ειδικά και με τη Σερβία», είπε ο Δένδιας.

Προηγουμένως, ο Δένδιας, συμμετέχοντας σε συνέδριο του περιοδικού «The Economist», είπε ότι το Διεθνές Δίκαιο «είναι η απαραίτητη συνθήκη για την ειρηνική επίλυση των διαφορών» και τη «σταθερότητα» και «ευημερία» στη Μεσόγειο, όπως τις εννοούν οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

«Για την επίτευξη του στόχου αυτού» παρέπεμψε άλλωστε στις συμφωνίες που έκλεισε η κυβέρνηση με Ιταλία και Αίγυπτο για καθορισμό ΑΟΖ, οι οποίες προβλέπουν μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και στις «Αμυντικές Συμφωνίες» με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Γαλλία, που, όπως ισχυρίστηκε, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, «δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Δεν αποτελούν ούτε άμεση ούτε έμμεση απειλή για τρίτες χώρες».

Παρέπεμψε και στα σχήματα συνεργασίας π.χ. με Αίγυπτο και Γαλλία, λέγοντας ότι «έχουν μία ευρύτατη ατζέντα (...) Αποσκοπούν στην ενίσχυση της συνεργασίας, της διασυνδεσιμότητας σε τομείς όπως η Ενέργεια και οι μεταφορές, απαραίτητους τομείς για να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη». Απευθυνόμενος ξανά στην Τουρκία διαβεβαίωσε ότι «τα σχήματα αυτά δεν αποσκοπούν στην περικύκλωσή της, δεν αποσκοπούν στον αποκλεισμό της. Είναι σχήματα ανοιχτά σε όλους», με τον όρο υποτίθεται του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, μιλώντας σε συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της τουρκικής Βουλής δήλωσε πως «είμαστε αποφασισμένοι, είμαστε επίμονοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ακάρ υποστήριξε ότι «θέλουμε ειλικρινά τα προβλήματα μεταξύ μας και της Ελλάδας να επιλυθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, με ειρηνικές μεθόδους, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και μέσω διαλόγου» και «στο πλαίσιο αυτό καλούμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα για τον 4ο γύρο συνομιλιών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σ.σ. δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ημερομηνία)».

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναμόχλευσε το ζήτημα των ρωσικών συστημάτων «S-400» που προμηθεύτηκε η Αγκυρα σχολιάζοντας ότι «όπως τα "S-300" χρησιμοποιούνται εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, το σύστημα "S-400" θα χρησιμοποιηθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο από εμάς». Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι για τα «F-16» «σε περίπτωση που η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει να εξετάσει άλλες εναλλακτικές, φυσικά, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ - θυμίζοντας ότι κάποιες συμβάσεις της Τουρκίας με την «Gazprom» λήγουν φέτος - δήλωσε ότι «συζητάμε με τη (ρωσική) "Gazprom" για αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Τουρκία, καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες του "TurkStream"».

Τέλος, διαθέσεις διεύρυνσης της ρωσο-τουρκικής συνεργασίας σε ζητήματα εξοπλισμού ανέδειξε και ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής - Τεχνικής Συνεργασίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, που χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «πολλά υποσχόμενο σύμμαχο και εταίρο» και δήλωσε ότι η Αγκυρα «ενδιαφέρεται σίγουρα» για τα μαχητικά αεροσκάφη που μπορεί να της προσφέρει η ρωσική αεροπορική βιομηχανία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συγκέντρωση ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία

Συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Λιτόχωρου σε ορμητήριο πολέμου, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας «αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής» ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ. στην πλατεία Λιτόχωρου. Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αντισυνταγματάρχης ε.α. και βουλευτής του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ