ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Εντείνεται το ξεζούμισμα του λαού για να ενισχυθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου

Εκτοξεύεται η φορολογία στα λαϊκά στρώματα. Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Δωράκια» με το τσουβάλι στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους

Η περαιτέρω εκτόξευση της φορολογικής αφαίμαξης, συνέχεια στις αντεργατικές ανατροπές, παραπέρα περικοπές, ακόμα και για την Υγεία, την ώρα που το ένα ρεκόρ σπάει το άλλο σε κρούσματα και νεκρούς, ιδιωτικοποιήσεις, φοροαπαλλαγές και έξτρα δωράκια δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 που από χτες συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επιβεβαίωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στις στρατηγικές επιλογές που ιεραρχεί σε αυτήν τη φάση το κεφάλαιο, λέγοντας ότι αποτυπώνει «τη μετάβαση της οικονομίας από την ισχυρή ανάκαμψη του '21 στην υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη του '22 μέσα από ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, καινοτόμο, δίκαιο, έξυπνο, "πράσινο" και ψηφιακό παραγωγικό μοντέλο», το οποίο βέβαια είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες. Ανέφερε με κομπασμό τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τα δισ. για «στοχευμένες» επενδύσεις, την «έμφαση στη συνέχεια των αποκρατικοποιήσεων», κάνοντας ειδική αναφορά στα λιμάνια, στα ναυπηγεία, στην Εγνατία Οδό κ.α. Αναφέρθηκε ακόμα και στα ψίχουλα των επιδομάτων που προβλέπονται και στην ...«αύξηση του κατώτατου μισθού», ενώ διαπίστωσε πως από τα στοιχεία του προϋπολογισμού «αποδεικνύεται η επάρκεια της διοχέτευσης πόρων στην πραγματική οικονομία», δηλαδή στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τσακωμοί για το αντιλαϊκό μοντέλο

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Εφη Αχτσιόγλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγκληματικά ανεπαρκή μέτρα» και πως δεν μπορεί να μιλάει για ανάπτυξη όταν συμφώνησε με τη «μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη δημοσιονομική προσαρμογή και ενώ αυτήν τη στιγμή το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι στην πραγματικότητα υπό αίρεση, όπως το γνωρίζαμε, δεν ισχύει πια», επιλογή που θα φέρει «απότομη μετάβαση στη λιτότητα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν ακριβώς αυτή την απότομη μετάβαση». Ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ...«αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ», για «εργαλεία ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας» κ.ο.κ.

Ο εισηγητής της Ελληνικής Λύσης, Β. Βιλιάρδος, διαμαρτυρήθηκε ότι σημαντικό μέρος του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης «θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική, κάτι που είναι μεν θετικό αλλά όχι όσον αφορά την ανάγκη ανάπτυξης της χώρας μέσω της αλλαγής του οικονομικού της μοντέλου». Ο εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρ. Αρσένης, σχολίασε πως «σε μια χώρα όπου υπάρχει διαρκής αποεπένδυση από το 2010 και μετά, εσείς ονομάζετε επένδυση την απομάκρυνση κερδοφόρων στις περισσότερες περιπτώσεις επιχειρήσεων, και την παράδοσή τους έναντι πινακίου φακής». Από το ΚΙΝΑΛ δεν τοποθετήθηκαν.

Βαθύτατα αντιλαϊκός και ταξικός

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανέφερε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, ως «εργαλείο υλοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, είναι βαθύτατα αντιλαϊκός και ταξικός, γιατί κάνει μια αναδιανομή από τους πολλούς προς όφελος των λίγων». Αναφερόμενος ενδεικτικά σε ορισμένα στοιχεία του προϋπολογισμού, σημείωσε:

- Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ, με την αύξηση στο σύνολο των εσόδων σε σχέση με πέρσι να εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από τα 3,5 δισ., τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, της πιο αντιλαϊκής φορολογίας που υπάρχει και από αυτή προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους.

- Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%, αφού μόνο οι φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών που δεν ξέρουν τι έχουν και καταγράφουν και φέτος νέο ιστορικό ρεκόρ σε κέρδη, ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων, ξεπερνούν τις 41 και είναι και συνταγματικά κατοχυρωμένες με τις ψήφους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων κατά τη συνταγματική αναθεώρηση.

- Τα δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους είναι: 80 εκατ. ευρώ προς τις φαρμακοβιομηχανίες, ως επιστροφή του clawback. 850 εκατ. ευρώ για τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. 190 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων. «Μάνι μάνι, δηλαδή, με τρία νούμερα φτάσαμε στα 1,2 δισ. δωράκια, τα οποία περνάνε στο απυρόβλητο, και από την άλλη μεριά έχουμε αύξηση κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ., στα εξοπλιστικά προγράμματα και σε αυτό πρέπει να προστεθούν τα 4 δισ. που δίνουμε κάθε χρόνο για ΝΑΤΟικές δαπάνες».

- Οι κοινωνικές δαπάνες μειώνονται το 2022 σε σχέση με το 2021. Ηταν 271 εκατ. το 2021, θα πάνε στα 221 εκατ., δηλαδή 50 εκατ. μείωση.

- Καταγράφεται μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία, κατά 139 εκατ. ευρώ, και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά 140 εκατ. ευρώ. «Πόσο ήταν η δαπάνη, η κρατική χρηματοδότηση για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία είναι ξεχαρβαλωμένη τελείως; Ηταν το 2021 268 εκατ. και τώρα, για το 2022, 138 εκατ., μείωση μεγαλύτερη του 50%», σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Δηλαδή, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, φτάνουν τα 7,5 δισ. ευρώ. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Το να χρηματοδοτηθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας βεβαίως είναι ζήτημα, γι' αυτό μειώνουμε κατά 50% την κρατική χρηματοδότηση...».

- Ο προϋπολογισμός (σελ. 24) κάνει λόγο για «επίσπευση των δομικών - άρα δεν μιλάμε για προσωρινά μέτρα - μέτρων στην αγορά εργασίας», που σημαίνει ότι η επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα θα συνεχιστεί γιατί η αντιλαϊκή ανάπτυξη στηρίζεται σε φτηνούς εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, και επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο.

Ακόμα, σχολίασε και «το παιχνίδι που παίζεται» από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «με τον κατώτερο μισθό», όταν και οι δύο «δεν αμφισβητούν ότι η κυβέρνηση θα καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού και αυτός θα καθορίζεται με βάση τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα», κατά τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου. Τόνισε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναμονή από τον λαό γιατί δεν υπάρχει διέξοδος στο σημερινό σύστημα, ανεξάρτητα από το μείγμα οικονομικής πολιτικής και την κυβερνητική σύνθεση.

ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
Βιάζονται για τον φορέα που θα αναλάβει τους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών

Προχωρά και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων

Eurokinissi

Στη δημοσιότητα δίνεται σήμερα η 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά τις όποιες καθυστερήσεις, ξεπερνά τον αντιλαϊκό πήχη, αναφορικά με την πορεία προόδου των αναδιαρθρώσεων στην οικονομία.

Σε αυτήν αναμένεται να υπάρχουν και «αστερίσκοι», κυρίως σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια. Βασικό ζήτημα είναι οι «καθυστερήσεις» στη συγκρότηση του ιδιωτικού φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων, στον οποίο θα μεταβιβάζονται οι πρώτες κατοικίες, με ταυτόχρονη καταβολή ενοικίου από τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά. Η έναρξη λειτουργίας του εν λόγω φορέα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών και στην πρώτη κατοικία, αναμένεται το β' εξάμηνο του 2022.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει σήμερα και τις εκθέσεις που προβλέπονται από τη διαδικασία των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Στο πλαίσιο του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου αναμένεται να δοθούν και οι πρώτες κατευθύνσεις γύρω από τη δημοσιονομική πολιτική των κρατών - μελών για το 2022, με φόντο τους κινδύνους και τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τους όποιους ρυθμούς ανάκαμψης ή και μεγέθυνσης του παραγόμενου ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπάγεται σε καθεστώς «εμπεριστατωμένης επισκόπησης», καθώς διαπιστώνονται σειρά από «μακροοικονομικές ανισορροπίες», η αποκατάσταση των οποίων απαιτεί τη συνέχιση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε ορίζοντα δεκαετιών.

Νέος «αναπτυξιακός» νόμος

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις και δημιουργία πλαισίου για τις εταιρείες τεχνοβλαστούς», το οποίο είχε δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ουσιαστικά πρόκειται για κωδικοποίηση των λεγόμενων «αναπτυξιακών» νόμων τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της σημερινής, αλλά και άλλων διάσπαρτων διατάξεων που έχουν στόχο την προσέλκυση νέων κερδοφόρων επενδύσεων, με φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κρατικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις και λοιπά προνόμια.

Με τις νέες διατάξεις γίνονται βελτιωτικές παρεμβάσεις για να καταστούν «περισσότερο ελκυστικά τα καθεστώτα ενισχύσεων του νόμου 4399/2016», δηλαδή του «αναπτυξιακού» νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αναπροσαρμόζονται δηλαδή τα επενδυτικά κίνητρα και πεδία κερδοφορίας με βάση και τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, που συνδυάζονται με κλιμάκωση των αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων».

Κινητικότητα στα «κόκκινα» δάνεια

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χτες, η PQH (εταιρεία διαχείρισης προβληματικών τραπεζικών δανείων) προκήρυξε «διεθνή διαγωνισμό και καλεί τα νομικά πρόσωπα / τις ενώσεις νομικών προσώπων που πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού Εκποιήσεων να υποβάλουν μη δεσμευτικές προσφορές για την αγορά και απόκτηση χαρτοφυλακίου απαιτήσεων από μεικτό χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων και μη, επιχειρηματικών, καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων, εξασφαλισμένων ως επί το πλείστον με εξασφαλίσεις επί ακινήτων», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι και η PQH ιδρύθηκε το 2016 (με βάση σχετική διάταξη νόμου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) και διορίστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδας για να λειτουργήσει ως ενιαίος ειδικός εκκαθαριστής για όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση στην Ελλάδα.

Σήμερα, υπάρχουν 18 ιδρύματα υπό ειδική εκκαθάριση (τα προβληματικά τμήματα της πρώην ΑΤΕ, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ.ά.) με περιουσιακά στοιχεία εκτιμώμενου ύψους 9 δισ. ευρώ, τα περισσότερα από τα οποία αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιχειρήσεων και λιανικής.

Σε κάθε περίπτωση, η προσέλκυση νέων «παιχτών» στη δευτερογενή αγορά των «κόκκινων» δανείων στηρίζεται και στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, επί των οποίων υπάρχουν υποθήκες. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η Τράπεζα της Ελλάδας, το γ΄ τρίμηνο του 2021, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών των διαμερισμάτων για το σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε στο 7,9%, ενώ με βάση τη γεωγραφική θέση ο ετήσιος ρυθμός διαμορφώθηκε σε 9,8% στην Αθήνα, 8,7% στη Θεσσαλονίκη, 5,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 5,7% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να «χρυσώσει» στον λαό το «χάπι» της καπιταλιστικής ανάπτυξης, τα «δώρα» της οποίας είναι φτώχεια και ανεργία για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, την ώρα που το κεφάλαιο θησαυρίζει. Χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, διαβεβαίωνε ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους ότι «η οικονομία της χώρας έχει εισέλθει σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης. Τροχιά που θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια».

Ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής

Με την εκλογή προεδρείου άρχισαν χτες οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που θα διερευνήσει «επιχείρηση πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Η Επιτροπή θα πρέπει σε δύο μήνες από τώρα να καταθέσει το πόρισμά της στην Ολομέλεια, χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει παράταση.

Την Επιτροπή αποτελούν 29 βουλευτές, από τους οποίους 15 από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ (Γ. Ανδριανός, Π. Βρυζίδου, Δ. Καιρίδης, Γ. Κεφαλογιάννης, Δ. Μαρκόπουλος, Γ. Μελάς Α. Μπαρτζώκας, Χρ. Μπουτσικάκης, Α. Νικολακόπουλος, Χ. Παπαδημητρίου, Κατ. Παπακώστα, Β. Σπανάκης, Λ. Τσαβδαρίδης, Β. Υψηλάντης, Φ. Φόρτωμας), 8 από τον ΣΥΡΙΖΑ (Αν. Γκαρά, Μ. Κάτσης, Β. Κόκκαλης, Θ. Ξανθόπουλος, Γ. Ραγκούσης, Θ. Τζάκρη, Γ. Τσίπρας, Μ. Χατζηγιαννάκης), 2 από το ΚΙΝΑΛ (Γ. Καμίνης, Δ. Μπιάγκης), ένας από ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα), Ελληνική Λύση (Κ. Χήτας) και MέΡΑ25 (Φ. Μπακαδήμα) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Μπογδάνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ