ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2001
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Ανεβαίνει -πάλι- το θερμόμετρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΤΑΪΠΕΪ και ΠΕΚΙΝΟ.-

Η επίσκεψη του Προέδρου της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ο χαρακτήρας που του αποδίδει η αμερικανική διπλωματία μοιάζει να προοιωνίζεται νέες θύελλες στις ούτως ή άλλως ταραχώδεις, από την ανάδειξη του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στην Προεδρία των ΗΠΑ, σινοαμερικανικές σχέσεις.

Η «περίπου επισημότητα» της επίσκεψης του Τσεν στη Νέα Υόρκη, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Πεκίνου να μην επιτραπεί στον Πρόεδρο της Ταϊβάν να επισκεφθεί επίσημα τις ΗΠΑ, θα διαταράξει περαιτέρω το κλίμα, εκτιμούσαν χτες αναλυτές του αμερικανικού δικτύου CNN. Ο Τσεν πέρα από τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα, τον Παναμά, την Παραγουάη και την Ονδούρα, λίγο-πολύ ακολουθώντας την πορεία του Κινέζου Προέδρου, Ζιανγκ Ζεμίν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της και επί σειρά ετών προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να μην επισημοποιήσουν τη (δεδομένη) στήριξή τους σε αυτήν. Η επίσκεψη Τσεν στη Νέα Υόρκη -έδρα των Ηνωμένων Εθνών-, λένε Κινέζοι αναλυτές, θα δώσει ένα χαρακτήρα «διεθνούς αναγνώρισης» της κυβέρνησης της Ταϊβάν. Σε επίσημο επίπεδο, οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην πολιτική της «μιας Κίνας», της μη νομικής αναγνώρισης δηλαδή της Ταϊβάν και του Θιβέτ. Παρ' όλ' αυτά οι Ταϊβανέζοι διπλωμάτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι τα πράγματα έχουν de facto αλλάξει. Ο Πάρις Τσανγκ, μέλος της αντιπροσωπείας της Ταϊβάν, εκτιμά πως «η κυβέρνηση Μπους μεταχειρίζεται με σεβασμό και καλή θέληση» τον Τσεν (εν αντιθέσει με την κυβέρνηση Κλίντον), πράγμα που κατά τον ίδιο «αποτελεί σημαντική εξέλιξη στις σχέσεις Ταϊβάν - ΗΠΑ». Ο Τσεν ενδέχεται να δώσει στον Τζορτζ Μπους ένα «μήνυμα», κατέληξε ο ίδιος χωρίς να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο δρόμο για τις κάλπες...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δύο μόλις βδομάδες πριν την πρόωρη εκλογική αναμέτρηση και οι δύο κύριοι διεκδικητές της εξουσίας, το κυβερνών «Εργατικό Κόμμα» του πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, και οι Τόρις, το «Συντηρητικό Κόμμα» άρχισαν την ανταλλαγή πυρών όσων αφορά την οικονομία, την πολιτική έναντι των επιχειρήσεων και τη φορολογία.

Οι Τόρις, οι οποίοι ανακοίνωσαν το προεκλογικό τους πρόγραμμα, πήραν «ώθηση» από 140 και πλέον Βρετανούς επιχειρηματίες που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Συντηρητικό Κόμμα σε ανοιχτή επιστολή τους, που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Ανάμεσα στους συνυπογράφοντες ξεχωρίζουν οι γενικοί διευθυντές της «Rentokil», Σερ Κλάιβ Τόμπσον, της «Dixons», Τζον Κλέαρ, ο πρόεδρος της «Weetabix», Σερ Ρίτσαρντ Τζορτζ, και ο Σερ Φρανκ Γουίλιαμς, αφεντικό της φερώνυμης ομάδας αγωνιστικών αυτοκινήτων της Φόρμουλα 1. Στην επιστολή τους, οι συντάκτες της επικρίνουν ιδιαίτερα τις προτάσεις των Εργατικών για αύξηση των ελέγχων στην αγορά εργασίας, που κατά τη γνώμη τους απειλούν την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την «Ντέιλι Τέλεγκραφ», αλλά και τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», το πρόγραμμα των Συντηρητικών επαγγέλλεται κατά κύριο λόγο την κατάργηση των ελέγχων, και της φορολογίας για τις κλιματολογικές αλλαγές, που έχουν θεσπίσει οι Εργατικοί, αλλά και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία των εισοδημάτων κεφαλαίου. Επίσης θεωρείται πως θα υποσχεθούν στις μικρές επιχειρήσεις μείωση της φορολογίας ύψους 200 εκατ. στερλινών, σύμφωνα με τη «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Από την άλλη πλευρά, τις βασικές γραμμές του προγράμματός του, για τις επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, επρόκειτο να αποκαλύψει χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας παράλληλα τις «ανέφικτες» φορολογικές υποσχέσεις των συντηρητικών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σαν». Σύμφωνα με τη «Σαν», ο Μπλερ πρόκειται σήμερα να ανακοινώσει την υπόσχεση ότι θα διαθέσει 300 εκατ. στερλίνες για την αγορά περίπου 400 τομογράφων και άλλων σύγχρονων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην καταπολέμηση του καρκίνου. Ουδέποτε το εθνικό σύστημα της Βρετανίας, είχε επωφεληθεί από μία παρόμοια επακριβή επένδυση σε μηχανήματα, τονίζει η «Σαν», η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στη χώρα, και η οποία πρόσφατα εξέφρασε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Μπλερ, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούνη.

ΡΩΣΙΑ
Καταστροφικές πλημμύρες

Πλημμυρισμένα σπίτια

Associated Press

Πλημμυρισμένα σπίτια
ΜΟΣΧΑ.-

Οι καταστροφικές πλημμύρες σαρώνουν περιοχές της Ρωσίας στη Σιβηρία μετά το λιώσιμο των πάγων σε ποταμούς. Στην περιοχή Κρασνογιάρσκ υποχρέωσαν τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 600 ανθρώπους που κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά του ποταμού Τούμπα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Από τα νερά πλημμύρισαν 230 σπίτια του χωριού Τσόκινο, κοντά στο Μινουσίνσκ με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τα εκκενώσουν. Συνολικά 23 χωριά στην περιοχή του Κρασνογιάρσκ κατακλύστηκαν από τα νερά. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς λιώνουν τα χιόνια από τα γειτονικά όρη Σαϊάν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ορμητικοί χείμαρροι που απειλούν τις πεδινές περιοχές. Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι της Σιβηρίας υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους την περασμένη βδομάδα, καθώς πλημμύρισαν μεγάλες περιοχές και από τα νερά του ποταμού Λένα. Τα ορμητικά νερά απειλούν μάλιστα και την πόλη Γιακούτσκ που έχει πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Επίσης, έκτακτη κατάσταση κηρύχτηκε σε μερικές περιοχές της Δημοκρατίας Τουβά (Νότια Σιβηρία), μεταξύ τους και η πρωτεύουσά της Κιζίλ. Στην πόλη το επίπεδο του νερού στον ποταμό Ενισέι έφτασε ήδη στο κρίσιμο σημείο. Σε πολλές πόλεις και χωριά της Δημοκρατίας απομακρύνονται οι κάτοικοι.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προϋπολογισμός - κοροϊδία

ΓΕΝΕΥΗ.-

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ δύο μεγάλων μπλοκ χωρών - μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) -από τη μια των «πλουσίων» κι από την άλλη των «φτωχών»-, η Γενική Συνέλευσή του αποφάσισε χτες να παγώσει τον προϋπολογισμό του για το 2002 στα 421 εκατ. δολάρια, υιοθετώντας μια φόρμουλα που, κατ' ουσίαν, επέτρεψε στις ΗΠΑ να περικόψουν τη συμβολή τους σε αυτόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα καταβάλουν το ποσό των 92,6 εκατ. δολαρίων το 2002, ποσό αρκετά μειωμένο σε σχέση με την εφετινή συμβολή τους - 105,3 εκατ. δολάρια. Παρομοίως λιγότερα θα πληρώσουν η Ιαπωνία και άλλα πλούσια κράτη, ενώ το προκύπτον έλλειμμα, που ανέρχεται στο ποσό των 20,6 εκατ. δολαρίων, θα καλυφθεί από την οργάνωση που υπάγεται στον ΟΗΕ από το «ταμείο διαφόρων εσόδων» του. Το συγκεκριμένο ταμείο ως σήμερα υπηρετούσε σκοπούς, όπως η κάλυψη των συναλλαγματικών σκαμπανεβασμάτων, την προσφορά βοήθειας σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και την έλλειψη προσωπικού. Η Γκρο Χάρλεμ Μπρούντλαντ, διευθύνουσα τον ΠΟΥ, δεν έκρυψε την απογοήτευσή της: «Αυτή η χρήση του ταμείου θα μειώσει το ποσό που είναι διαθέσιμο για προγράμματα άμεσης προτεραιότητας», δήλωσε. Δεν είναι σαφές ποια από τα προγράμματα του ΠΟΥ θα περικοπούν ή θα ακυρωθούν.

Η Μπρούντλαντ, ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, έφτιαξε ένα νέο προϋπολογισμό μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αφού η Κίνα και το Γκρουπ των «77», του οποίου ηγείται η Κούβα, αρνήθηκαν να αυξήσουν τις δικές τους εισφορές, προκειμένου να πεισθεί το αμερικανικό Κογκρέσο να πληρώσει το 1,3 δισ. δολάρια εισφορών του που εκκρεμούν. «Οι υπανάπτυκτες χώρες δεν μπορούν να δέχονται κάθε φορά τη μετακύληση του κόστους σε αυτές από τις πλούσιες», όπως το θέτει σε δικές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Κούβας Κάρλος Αμάτ. Την «ανησυχία» τους για τις εξελίξεις εξέφρασαν η Σουηδία και η Ελβετία, ωστόσο οι εκπρόσωποί τους εκτίμησαν ότι «δεν υπήρχε» άλλη λύση.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Θρησκευτική βία εν μέσω γενικότερης κρίσης...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Κρατώντας στα χέρια «χασαπομάχαιρα», ξιφολόγχες και αυτοσχέδιες βόμβες, μέλη μουσουλμανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων επέδραμαν χτες σε δύο «χριστιανικά» προάστια της νήσου Αμπόν της Ινδονησίας, προκαλώντας το θάνατο έξι ατόμων και τον τραυματισμό άλλων δεκαεφτά. Δυνάμεις του στρατού επενέβησαν για να τερματίσουν τις επιθέσεις, δίχως ωστόσο να προβούν στη σύλληψη οιουδήποτε δράστη...

Παράλληλα, με την ανάφλεξη των θρησκευτικών συγκρούσεων στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μολούκες, με επίκεντρο τη νήσο Αμπόν, το θολό τοπίο στην Ινδονησία συνοδεύεται με τις εντεινόμενες προσπάθειες της Βουλής για παραπομπή του Προέδρου της χώρας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, σε δίκη με τις κατηγορίες της κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς, αλλά και από τη χτεσινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πως δεν προτίθεται να ξεπαγώσει το - από τον περασμένο Δεκέμβρη «παγωμένο» - δάνειο των δύο δισ. δολαρίων, εάν η κυβέρνηση της Τζακάρτας δεν άρει νόμο για τη λειτουργία της Κεντρικής Τράπεζας Ινδονησίας, που, κατά το διεθνή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, ευνοεί τις «διαπλεκόμενες» σχέσεις πολιτικών στους τραπεζικούς και οικονομικούς θεσμούς της χώρας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ