ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
«Στρατηγικός κόμβος προς Βορρά» για ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ο λαός στο στόχαστρο

Την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της «απόβασης» των αμερικανικών στρατευμάτων «επέβλεψαν» ο υπουργός Αμυνας και ο Αμερικανός πρέσβης την Παρασκευή

Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής η πρώτη φάση της μεγαλύτερης μέχρι στιγμής «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατιωτικής άσκησης - πρόβας πολέμου των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «Atlantic Resolve».

Την ίδια ώρα που η μεθόριος της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ έχει μετατραπεί σε καζάνι που κοχλάζει, με τεράστιες δυνάμεις να συγκεντρώνονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» και τις πολεμικές απειλές να δίνουν και να παίρνουν (βλέπε αναλυτικά σελ. 18), τα αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα που αποβιβάζονται στο λιμάνι προωθούνται βορειότερα για να ενισχύσουν τη ΝΑΤΟική «θηλιά» στην περιοχή, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το θηριώδες μεταγωγικό «ARC Independence» ολοκλήρωσε το ξεφόρτωμα στρατιωτικού υλικού της 1st Air Cavalry Brigade στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που περιλαμβάνει ελικόπτερα και τεθωρακισμένα οχήματα, ερπυστριοφόρα και τροχοφόρα, που θα αναπτυχθούν σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες χώρες, και αφού φόρτωσε αποσυναρμολογημένα ελικόπτερα έπλευσε για τις ΗΠΑ.

Μόνο σ' αυτήν τη φάση μετακινήθηκαν πάνω από 73 ελικόπτερα τύπου «Apache», «Black Hawk» και «Pave Hawk» και συνολικά 995 στοιχεία στρατιωτικού εξοπλισμού, που θα φτάσουν στο μέλλον τα 2.000.

Ηδη ελικόπτερα «Black Hawk» και «Apache» πετούν σε σχηματισμό εδώ και 3 μέρες πάνω από την ακριτική πόλη με προορισμούς το Στεφανοβίκειο και τη Ρουμανία, επιχείρηση που θα διαρκέσει έως και τις 11 Δεκέμβρη όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και στην Αφρική (US Army Europe and Africa Command).

Σύμφωνα με πληροφορίες η «απόβαση» θα συνεχιστεί με την άφιξη του «ARC Endurance», το οποίο έχει δέσει και στο παρελθόν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αυτές τις μέρες βρίσκεται στην Ολλανδία.

Κυβερνητικές αστειότητες για το πολεμικό ορμητήριο που... δεν απειλεί κανέναν

Η πρώτη φάση της «απόβασης» συνοδεύτηκε από την «Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών», όπου τη μηχανή πολέμου του αμερικανικού στρατού που έχει αναπτυχθεί στην Αλεξανδρούπολη «επέβλεψαν» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Στην ομιλία του ο Ν. Παναγιωτόπουλος, αφού επανέλαβε, απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού, ότι Ελληνες και Αμερικανοί έχουν πολεμήσει μαζί, προαναγγέλλοντας δηλαδή και νέα μακελειά για τον λαό για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των συμμάχων της, τόνισε πως η επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη «αναδεικνύει τον ολοένα αυξανόμενο στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης», η οποία μετατρέπεται σε «στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά».

Και την ίδια ώρα που τα έλεγε αυτά, περιγράφοντας τον κεντρικό ρόλο που παίζει πλέον η Αλεξανδρούπολη στα επιθετικά σχέδια του ΝΑΤΟ σε όλη την περιοχή απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως και στη στρατηγική περικύκλωσης της Ρωσίας, έφτανε να ισχυρίζεται ότι «ασφαλώς και δεν έχουν επιθετικό προσανατολισμό έναντι κανενός» και ότι «αυτά που ακούγονται είναι αστειότητες»!

Με τέτοιες ακριβώς αστειότητες προσπάθησε προφανώς να «διασκεδάσει» την εύλογη ανησυχία και την αντίθεση του λαού της περιοχής, που γίνεται στόχος των ανταγωνισμών, όπως αυτή εκφράστηκε και στη μαζική συγκέντρωση σωματείων και φορέων το περασμένο Σάββατο.

Παραπέρα, ο υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες του πλωτού τερματικού FSRU, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο και την Εγνατία Οδό, καθώς και τη σχεδιαζόμενη επέκταση του ΝΑΤΟικού αγωγού καυσίμων στην περιοχή, που πραγματοποιείται λόγω της γεωστρατηγικής θέσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.

Θυμίζουμε ότι το 2020 η κυβέρνηση της Ρουμανίας είχε καταθέσει πρόταση δημιουργίας ενός στρατιωτικού αγωγού καυσίμων που θα ξεκινάει από την Αλεξανδρούπολη, θα διασχίζει τη Βουλγαρία και θα καταλήγει πιθανότατα πλησίον της αμερικανικής βάσης «Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου», στην ανατολική Ρουμανία, με σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων ανεφοδιασμού των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή της Βαλκανικής.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε επίσης πως η «αξιοποίηση» της Αλεξανδρούπολης «υπογραμμίζει τη δέσμευση της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης να εμβαθύνουν και να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο τη στρατηγική αμυντική εταιρική σχέση και συνεργασία τους», ενώ εξήρε τον ρόλο του Αμερικανού πρέσβη τόσο στην υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) όσο και για την «αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης», επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων να καταστήσουν την Ελλάδα «πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή».

Η συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορυφή

Από την πλευρά του ο Πάιατ τόνισε τη δέσμευση των κυβερνήσεων τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ελλάδας, και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στο χτίσιμο των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρών, για τις οποίες σχέσεις εκτίμησε ότι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ έκανε λόγο και για μία από τις «ισχυρότερες αμυντικές συνεργασίες στην Ευρώπη».

«Ο συνεχώς αυξανόμενος όγκος στρατιωτικής δραστηριότητας εδώ στο λιμάνι υπογραμμίζει τον διευρυνόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης για την Ελλάδα, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για την περιοχή», είπε, ξεκαθαρίζοντας τον ρόλο που της επιφυλάσσουν στα σχέδιά τους οι ΗΠΑ. Μάλιστα τόνισε πως η εμβάθυνση και η διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ «καθιστούν πιο ικανό και το ΝΑΤΟ», πράγμα που καταδεικνύει και η «απόβαση» των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο έδαφος για την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, λέγοντας πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση των σχέσεών μας, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην κορυφή. Υπάρχουν πολύ περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ελλάδας είναι ισχυρότερες από ποτέ».

Ειδικότερα, για τη Συμφωνία MDCA σημείωσε ότι το πλαίσιό της έχει ενισχύσει και προαγάγει τα κοινά αμυντικά και στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, και ότι μάλιστα «δεν είναι το "ταβάνι", αλλά μια πλατφόρμα πάνω στην οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε και να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι με τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή, αυτή καθίσταται «πύλη εισόδου» για τα Βαλκάνια, διαδραματίζοντας έτσι έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ενεργειακής διαφοροποίησης και την προώθηση των κοινών στόχων «κλιματικής ασφάλειας» της περιοχής.

Αναφερόμενος δε στην πορεία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης αλλά και αυτού της Καβάλας, ο Πάιατ δήλωσε υπερήφανος για τους δύο ισχυρούς - όπως τόνισε - Αμερικανούς πλειοδότες, την «BlackSummit» και την «Quintana».

ΤΕ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σέρνουν τον λαό στο «μάτι της δίνης» και μόνο αυτός μπορεί να σταματήσει το στροβίλισμά της

Με πανό στα γραφεία της που έγραφε «ΝΑΤΟ Killer go home» και μικροφωνική «υποδέχτηκε» η ΤΕ Εβρου τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς την Παρασκευή
Με πανό στα γραφεία της που έγραφε «ΝΑΤΟ Killer go home» και μικροφωνική «υποδέχτηκε» η ΤΕ Εβρου τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς την Παρασκευή
Σε ανακοίνωσή της για τη φιέστα της Παρασκευής στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που έστησαν η κυβέρνηση από κοινού με την πρεσβεία των ΗΠΑ, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι φιέστες που πραγματοποιούν στην πόλη μας η κυβέρνηση και η αμερικανική πρεσβεία δεν μπορούν να εφησυχάσουν τον λαό της πόλης και της περιοχής. Ο κύριος "θα ματώσουμε ξανά μαζί με τις ΗΠΑ αν χρειαστεί, όπως στην Κορέα", υπουργός Αμυνας, Παναγιωτόπουλος, και ο "μακελάρης" της Ουκρανίας Πάιατ, που επισκέφτηκαν την Αλεξανδρούπολη σήμερα για την "ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών", όπως την ονόμασαν, αν και θα της ταίριαζε καλύτερα ο τίτλος "ημέρα διακεκριμένης εμπλοκής" ήρθαν να επιθεωρήσουν την εξέλιξη της μεγαλύτερης άσκησης - πρόβας πολέμου με τη Ρωσία.

Η άσκηση αυτή, η εμπλοκή της χώρας μας και ειδικά της περιοχής μας βάζει τον λαό στο στόμα του λύκου. Τη στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία θυμίζει καζάνι που βράζει, η απόβαση των αμερικανικών στρατευμάτων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ρίχνει "λάδι στη φωτιά" που απειλεί να κάψει όλη την περιοχή. Αυτή η εμπλοκή καμία σχέση δεν έχει με το παραμύθι της ασφάλειας που προπαγανδίζουν στον λαό.

Η ελληνική αστική τάξη για να προωθήσει περαιτέρω τα σχέδιά της, για διεκδίκηση μεγαλύτερης μερίδας της πολεμικής λείας, έχει σύρει την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή στο μάτι μιας δίνης, που μόνο ο λαός μπορεί να σταματήσει το επικίνδυνο στροβίλισμά της. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που μετατρέπουν τη χώρα, για τα συμφέροντα των λίγων, σε πολεμικό ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Τα χαμόγελα και η εμφανής ικανοποίηση των "διακεκριμένων" δεν μπορούν να κρύψουν ότι λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις φιέστες τους, δεκάδες άνθρωποι βρίσκονται διασωληνωμένοι, στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, τα Περιφερειακά Ιατρεία έκλεισαν αφήνοντας χιλιάδες κατοίκους της υπαίθρου χωρίς πρόσβαση σε ΠΦΥ, σχολεία κλείνουν - "συγχωνεύονται" όπως λένε - ενώ ο λαός δεινοπαθεί από τα συνεχόμενα κύματα ακρίβειας.

Εκατομμύρια ευρώ και δολάρια ξοδεύονται για να εξυπηρετηθούν τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα, χρήματα των λαών, που αντί να χρησιμοποιηθούν για την Υγεία, την Παιδεία, για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών συνολικότερα, χρησιμοποιούνται για τους πολεμικούς τους σκοπούς, μακριά από τα λαϊκά συμφέροντα.

Καμία ανάπτυξη για τον λαό δεν μπορεί να φέρει η πολεμική εμπλοκή.

Ο λαός της πόλης διατράνωσε πριν από λίγες μέρες την αντίθεσή του με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, ενάντια στη Βάση στην Αλεξανδρούπολη, συνεχίζοντας έναν αγώνα που χρειάζεται να δυναμώσει κι άλλο, να αγκαλιαστεί από ακόμη περισσότερα σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σε αυτόν τον αγώνα οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή».

ΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση το Σάββατο για τις εξελίξεις στην περιοχή

Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην περιοχή και οι θέσεις του ΚΚΕ» οργανώνει η ΚΟ Κύπρου του Κόμματος το Σάββατο 4 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ., στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία. Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

«Ανεπιθύμητοι!»

Ενα μαζικό, μαχητικό «όχι» στη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου διατράνωσε ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, με την εκδήλωση - συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και τη βάση στην Αλεξανδρούπολη, το Σάββατο 27 Νοέμβρη, την ίδια μέρα που «έπιασε λιμάνι» το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό πλοίο, ξεφορτώνοντας το θανατηφόρο «φορτίο» του. Το μήνυμα - όπως δείχνουν και οι «λυτοί και δεμένοι» που ξαμολήθηκαν - «παρελήφθη»: Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί είναι ανεπιθύμητοι!

Στοχεύουν την καρδιά και το μυαλό της νεολαίας

Κυβέρνηση, τοπικοί παράγοντες και λοιποί προσπαθούν να κάνουν «το μαύρο άσπρο», παρουσιάζοντας τον λαό της Θράκης να περιμένει περίπου «με ανοιχτές αγκάλες» τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς.

Αν βέβαια ήταν έτσι, δεν θα χρειαζόταν να σπαταλάνε τόσες δυνάμεις και δεκάδες χιλιάδες δολάρια, να στήνουν ένα σωρό προπαγανδιστικά προγράμματα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ με ιδιαίτερο στόχο τους μαθητές και τη νεολαία, προσπαθώντας να «ξεπλύνουν» τον δολοφονικό χαρακτήρα των ιμπεριαλιστών στη νέα γενιά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μέσα από τον «Στρατηγικό Διάλογο» ΗΠΑ - Ελλάδας που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζει η τωρινή, για την «άμβλυνση του αντιαμερικανισμού» και την κάμψη των αντιδράσεων στους σχεδιασμούς τους με επίκεντρο επιλεγμένα τμήματα του ελληνικού λαού, όπως νεολαία, γυναίκες, μαθητές, φοιτητές.

Ανάμεσα στις πολυδιάστατες αυτές «παρεμβάσεις» της αμερικανικής κυβέρνησης και του ΝΑΤΟ, θυμίζουμε:

-- Το πρόγραμμα «Flex» του υπουργείου Παιδείας, που έτρεχε στα σχολεία με αποκλειστική χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Αντίστοιχα προγράμματα προωθούνται σε φοιτητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και καλλιτέχνες.

-- Τις κατάπτυστες «εκπαιδευτικές» εκδρομές της εκστρατείας «WeAreNATO», Γυμνασίων και Δημοτικών Σχολείων στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Ιταλία.

-- Τη δράση του «Xanthi Techlab», που λειτουργεί στην Ξάνθη με συνεργασία του δήμου και της αμερικάνικης πρεσβείας.

-- Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εκμάθησης προγραμματισμού «Code Girls», για κορίτσια ηλικίας 10 έως 16 ετών, που φιλοξενήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και υλοποιήθηκε από την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ελλάδα με τη βοήθεια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Ματαρόα».

Η χοντροκομμένη αυτή ιδεολογική παρέμβαση στην Εκπαίδευση μέσω όλων των παραπάνω μηχανισμών, αλλά και μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια, δημιουργεί στους γονείς εύλογα ερωτήματα και ανησυχία. Παράλληλα όμως δημιουργεί αγανάκτηση και οργή.

Αποτελεί πρόκληση για εμάς η κυβέρνηση να δαπανά φέτος περίπου 6 δισ. ευρώ από τις τσέπες μας για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, και την ίδια στιγμή να μη δίνεται φράγκο για την Παιδεία, όπως και για όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας στα σχολεία εν μέσω πανδημίας.

Είναι πρόκληση να κατασκευάζεται εν ριπή οφθαλμού ο καινούργιος περιφερειακός για να συνδεθεί με τα στρατόπεδα Γιαννούλη και Κανδηλάπτη, να φτιάχνεται ο σιδηρόδρομος για να συνδέσει το λιμάνι με το αεροδρόμιο, και ακριβώς δίπλα, στα 500 μέτρα, να πνίγεται το σχολείο του Απαλού κάθε φορά που βρέχει, να βγάζουν τους μαθητές έξω από το σχολείο με αγροτικά οχήματα, να πνίγονται τα σπίτια των κατοίκων, να χάνουν τις ζωές τους πυροσβέστες και να μη δίνεται ούτε ένα ευρώ!

Ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας και απαιτούμε να κλείσει η βάση της Αλεξανδρούπολης. Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής μας να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις, να δυναμώσουν το φιλειρηνικό κίνημα.

Φωτεινό παράδειγμα για την καλύτερη απάντηση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στις προσπάθειες ωραιοποίησής τους αποτελούν οι εξαιρετικές, μαζικές εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με σχολικές τάξεις και εκπαιδευτικούς τα προηγούμενα χρόνια.


Εύα ΒΛΗΣΙΔΟΥ
Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ