ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
«Γονατίζουν» από τις αυξήσεις στο ρεύμα και τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά

Πληρώνουν «χρυσάφι» την ηλεκτρική ενέργεια, για να γλεντάνε τα κέρδη τους μια χούφτα μονοπώλια

Διαλύουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που δεν έχουν σταματημό όλους αυτούς τους μήνες, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης ότι πρόκειται περί «πρόσκαιρου φαινομένου».

Οι χοντρεμπορικές τιμές ανεβαίνουν διαρκώς και από τα 115 περίπου ευρώ του περασμένου Αυγούστου, φτάσαμε τα 147 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβρη, για να αυξηθούν περαιτέρω στα 198 ευρώ/Mwh τον Οκτώβρη, στα 228 ευρώ/Mwh τον Νοέμβρη, πάνω από 260 ευρώ στις πρώτες συνεδριάσεις του Δεκέμβρη και πλέον κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το ποια θα είναι η εξέλιξη τις επόμενες βδομάδες.

Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, έχει ήδη κάνει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί δήθεν «στήριξης» των νοικοκυριών ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα να φαντάζουν αστείες και προκλητικές. Τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μοιράζει πενταροδεκάρες στα λαϊκά νοικοκυριά, οι «επενδυτές» στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έχουν στήσει «πάρτι» κερδών.

Οι «ρήτρες αναπροσαρμογής αυξήσεων» που επιβλήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, υποτίθεται για να επιμερίσουν το κόστος προμήθειας καυσίμων των παραγωγών στην κατανάλωση, στους πρόσφατους εξοφλητικούς λογαριασμούς κινήθηκαν περί τα 50 ευρώ για μέσες καταναλώσεις 1.200 Kwh, αλλά τώρα αναμένονται πολύ υψηλότερες, με δεδομένες τις τιμές χονδρεμπορικής.

Η κατάσταση έχει «ξεφύγει» εντελώς στα επαγγελματικά τιμολόγια και ιδίως σε καταστήματα και μικροεπιχειρήσεις που ο ηλεκτρισμός αποτελεί βασική δαπάνη λειτουργίας, με τις «ρήτρες» για καταναλώσεις 7-8.000 Kwh να έρχονταν μέχρι τώρα περί τα 400 ευρώ, ενώ οι επιδοτήσεις δεν κάλυπταν ούτε το μισό κόστος.

Πλέον και αυτά τα τιμολόγια ετοιμάζονται για «εκτόξευση» και όπως εύκολα γίνεται κατανοητό οι αυξήσεις θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ήδη άλλωστε καταγράφουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ετσι, τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν δύο φορές τις αυξήσεις στην Ενέργεια, μία άμεσα στα οικιακά τους τιμολόγια και μία ακόμη έμμεσα, από τις αυξήσεις που καταγράφονται σε όλα τα βασικά είδη.

Στο 4,3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβρη

Με ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία βγαίνει πλέον ο μήνας για την πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε βασικά είδη κατανάλωσης. Ορισμένες ενδεικτικές αυξήσεις που κατέγραψε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» το τελευταίο διάστημα είναι οι εξής: Το φρέσκο γάλα έχει «τσιμπήσει» μέχρι και 10 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, το ψωμί σχεδόν 20 λεπτά η φρατζόλα, το ψωμί του τοστ 13 λεπτά η οικογενειακή συσκευασία, τα αυγά σχεδόν μισό ευρώ η δεκάδα.

Ανάλογες αυξήσεις καταγράφονται στον καφέ, στα φρούτα, στα λαχανικά, στο κρέας και στα άλλα είδη που αποτελούν τη βάση της διατροφής μιας λαϊκής οικογένειας, χώρια τα χαρτικά, τα καθαριστικά για τα ρούχα και για το σπίτι κ.ά.

Ολα αυτά στο φόντο του πληθωρισμού που καλπάζει στην ΕΕ και στη χώρα μας, ο οποίος, σύμφωνα με τη Γιούροστατ, κυμάνθηκε τον Νοέμβρη στο 4,3% από 2,8% τον Οκτώβρη και 1,9% τον Σεπτέμβρη. Συνολικά στην Ευρωζώνη έφτασε σε 4,9%, από 4,1% (Οκτώβρης) και 3,4% (Σεπτέμβρης), ενώ οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια σε ετήσια βάση απογειώθηκαν στο 27,4%.

Μεταξύ άλλων ο πληθωρισμός στη Γερμανία σκαρφάλωσε στο 6%, στη Γαλλία στο 3,4%, στην Ιταλία στο 4% κ.ο.κ., ενώ οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται σε Λιθουανία (9,3%), Εσθονία (8,4%), Λετονία (7,4%) και Βέλγιο (7,1%).

Ολα αυτά θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ τη Δευτέρα 6/12 στις Βρυξέλλες, ενώ ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και μάλιστα σε συνθήκες έξαρσης των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό με τη σειρά του τροφοδοτεί την ενδοαστική διαπάλη και τους ανταγωνισμούς γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου μείγματος νομισματικής πολιτικής.

Το συγκεκριμένο ζήτημα, που έχει ειδική βαρύτητα και για τους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στις 16 Δεκέμβρη.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Η άλλη όψη της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα

Αύξηση της φορολογίας - μείωση κρατικών δαπανών για Υγεία, «κοινωνικές δαπάνες», Ασφάλιση

Η άλλη όψη της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, πέρα από τις ληστρικές ανατιμήσεις, είναι η φορομπηξία του κρατικού προϋπολογισμού, που συνεχίζεται και το 2022, ενώ παράλληλα κλιμακώνεται η μείωση βασικών δαπανών που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, εξαναγκάζοντας τα νοικοκυριά να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού, που θα μπει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 Δεκέμβρη, είναι τα εξής:

  • Η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δισ. ευρώ, με την αύξηση στο σύνολο των εσόδων να εκτιμάται σε 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους.
  • Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των νομικών προσώπων, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Ολα τα υπόλοιπα, δηλαδή το 94,54% των φόρων, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα!
  • Μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές του ιδιωτικού τομέα, μέτρο που θα συμβάλει στην παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ συσσωρεύονται «τρύπες» στα Ταμεία, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα φορτωθούν κι αυτές στους ασφαλισμένους. Μόνο η τωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφαιρεί από τον προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ.
  • Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιδότηση 200 ευρώ της εργοδοσίας σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου, για περίοδο 6 μηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος για τη δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την αποθέωση της τζάμπα εργασίας, στις πλάτες εργαζομένων και ανέργων, που μέσω της φορολογίας τους θα πληρώνουν στον εργοδότη τον (πενιχρό) μισθό τους!
  • Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από 24% (από 1/1/2022), με απώλειες 183 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό. Επίσης, μειώνεται κατά 50% ο φόρος στη συγκέντρωση κεφαλαίου σε περιπτώσεις εταιρικών συγχωνεύσεων, χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση για επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν την «πράσινη» οικονομία, την Ενέργεια και την ψηφιοποίηση και δίνονται φορολογικά κίνητρα για συνενώσεις και συνεργασίες επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης επιπλέον έκπτωσης επί του φόρου εισοδήματος. Μέσα σ' όλα τα άλλα, ο προϋπολογισμός προβλέπει και την άμεση «επιχορήγηση» των φαρμακοβιομηχανιών με 80 εκατ. ευρώ, για το clawback!
  • Αυξάνονται κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ., οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Σε αυτές προστίθενται τα 4 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις ΝΑΤΟικές ρήτρες, στις οποίες η χώρα μας, με όλες τις κυβερνήσεις, είναι πρωταθλήτρια. Σύνολο 7,5 δισ. ευρώ.
  • Στις διευκολύνσεις, χρηματοδοτήσεις, παροχές και στα προνόμια για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων προστίθενται και τα δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ύψους 7,8 δισ. ευρώ, συν τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, που υπολογίζονται για το 2022 στα 3,2 δισ. ευρώ. Σύνολο πάνω από 11 δισ. ευρώ «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο.
Στο σκέλος των περικοπών
  • Πετσοκόβονται οι κοινωνικές δαπάνες το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 50 εκατ. ευρώ (από 271 στα 221 εκατ. ευρώ).
  • Πετσοκόβεται η κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία κατά 139 εκατ. ευρώ, όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους τον Σεπτέμβρη του 2021 ήταν 962 εκατ. ευρώ, έναντι 502 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβρη του 2020.
  • Μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση για την ήδη ξεχαρβαλωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κατά 52%. Από 268 εκατ. ευρώ το 2021, τώρα πέφτει στα 138 εκατ. ευρώ (μείωση 130 εκατ. ευρώ).
  • Πετσοκόβεται η χρηματοδότηση στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περίπου κατά 1,1 δισ. ευρώ.
  • Κόβονται τα επιδόματα για τους ανέργους κατά 199 εκατ. ευρώ.
  • Καρατομούνται οι παροχές Υγείας κατά 245 εκατ., ενώ τα έσοδα του ΟΠΕΚΑ - ο οποίος αφορά τις δαπάνες για τα διάφορα προνοιακά επιδόματα - είναι πετσοκομμένα κατά 45 εκατ. ευρώ.
  • Καμία ουσιαστική πρόβλεψη δεν υπάρχει για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές κ.ο.κ.
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Συγκεντρώσεις στις 16 Δεκέμβρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με αιχμή τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Σε συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό καλούν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Το κάλεσμα περνάει από σωματείο σε σωματείο, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που καλούν στην κινητοποίηση, να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι.

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνουν εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση καλούν τα Σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων στις Επιχειρήσεις «Μαλαματίνα», Εργατοϋπαλλήλων «Coca-Cola» Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων «Regency Καζίνο», Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Τα σωματεία διεκδικούν
  • Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και του 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
  • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
  • Γενναία αύξηση των δαπανών προκειμένου να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
  • Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
  • Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ