ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ - ΗΛΕΙΑ - ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συλλαλητήριο στην Πάτρα οργανώνουν αύριο οι σταφιδοπαραγωγοί

Στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου

Από πρόσφατη διαμαρτυρία σταφιδοπαραγωγών στο Σύνταγμα
Από πρόσφατη διαμαρτυρία σταφιδοπαραγωγών στο Σύνταγμα
Τη μαζική συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο στην Πάτρα προετοιμάζουν αγρότες από Αιγιάλεια, Ηλεία και Ζάκυνθο, με αιχμή την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας. Την άνοιξη σημειώθηκαν ζημιές, λόγω των καιρικών φαινομένων, οι οποίες συνεχίστηκαν το καλοκαίρι, μειώνοντας την παραγωγή. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα τις αδιάθετες ποσότητες, μεγαλέμποροι και ενώσεις όξυναν την επίθεση στους βιοπαλαιστές αγρότες, με τιμές μπιρ παρά, για να λάβουν το προϊόν.

Αυτά ενώ το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, απειλώντας τους παραγωγούς με ολική καταστροφή. Συνεχείς ήταν οι κινητοποιήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα, και με νέες αποφάσεις, πλέον, προχωρούν σε κλιμάκωση με μπροστάρηδες τα συλλογικά τους όργανα.

Στο Αίγιο

«Από το 1960 δουλεύω στα χωράφια, προσπαθώ με νύχια και με δόντια να τα βγάλω πέρα», λέει ο παλαίμαχος βιοπαλαιστής αγρότης Θανάσης Χελάκης από την Αιγιάλεια, επισημαίνοντας:

«Από τους 90.000 τόνους σταφίδας στην περιοχή, έχουμε φτάσει στους 18.000, όχι γιατί ο κόσμος δεν τρώει ή δεν την έχει ανάγκη, αλλά γιατί η λεγόμενη "απελευθέρωση" της αγοράς, οι νόμοι της ΕΟΚ χτες, ΕΕ σήμερα, έδωσαν αέρα στα πανιά των μεγαλεμπόρων να τσακίσουν τους βιοπαλαιστές αγρότες, καταργώντας και τις κατώτατες εγγυημένες τιμές».

Το 1996 το κόστος ανά κιλό σταφίδας έφτανε τις 300 δραχμές, συνεχίζει, με τους εμπόρους να δίνουν τότε στους παραγωγούς 150 δρχ. το κιλό. «Σήμερα το κόστος φτάνει τα 1,80 ευρώ το κιλό, με ανοιχτή τιμή», σημειώνει, και αναφερόμενος στους συναδέλφους του, καυτηριάζει:

«Ο,τι κατακτήσαμε έγινε μετά από πολύ μεγάλους αγώνες. Μείναμε μέχρι και 40 μερόνυχτα στον δρόμο, με Συντονιστική Επιτροπή και αδιάκοπη πάλη. Τα σούρτα - φέρτα στα υπουργεία, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων που να πατάει στο σήμερα, και οι συναντήσεις δήθεν αρμόδιων με φορείς και υπευθύνους, μόνο ζημιά μας κάνουν».

Καλώντας στο συλλαλητήριο, δηλώνει: «Δεν περιμένουμε τίποτα από όσους μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, που θυμούνται να κάνουν πολλές φορές ακόμα και προβοκατόρικες "συναντήσεις" μπροστά από κινητοποιήσεις. Με σύγκρουση, ακολουθώντας τον δρόμο του αγώνα, βάζοντας μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας, μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Στην Ηλεία

«Το 90% των αγροτών που έπαθαν ζημιές από παγετό δεν αποζημιώθηκαν, γιατί έπρεπε να έχουν αφήσει τη σταφίδα στα κούτσουρα τον Αύγουστο, όταν τρυγάγαμε δηλαδή, διότι τότε έκανε έλεγχο ο ΕΛΓΑ», σημειώνει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού - Σοπίου στην Ηλεία.

Ελάχιστοι αγρότες έλαβαν 5% - 15% αποζημίωση από τους εκατοντάδες στα δύο χωριά, και σήμερα οι περισσότεροι κρατάνε το προϊόν στις αποθήκες, αφού δεν έχει τιμή. «Αυτό που έγινε φέτος δεν ξανάγινε», τονίζει ο Ν. Παναγιωτόπουλος, με τον Σύλλογό του ήδη να μαζεύει συμμετοχές.

Στη Ζάκυνθο

Στη Ζάκυνθο, για να τα φέρει πλέον βόλτα οποιοσδήποτε ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, απαραίτητα σχεδόν πρέπει να έχει και άλλη απασχόληση. «Από τη σταφίδα ζούσαν οικογένειες», σημειώνει ο Γιάννης Ζήβας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα οι περισσότεροι εργάζονται και στον Τουρισμό».

Εξηγεί ότι «στις αρχές του τρύγου έμποροι έδωσαν προκαταβολή 0,10 ευρώ το κιλό, αφήνοντας "ανοιχτή" την τιμή για τη συνέχεια. Μέχρι σήμερα δεν πλήρωσαν τίποτε άλλο. Λένε ότι δεν πρόκειται να δώσουν άνω των 0,80 ευρώ/κιλό, δηλαδή ούτε τα έξοδά μας». Για τη δε τοπική Ενωση καυτηριάζει ότι «καλεί τους αγρότες να ανταλλάσσουν αγροεφόδια απ' αυτήν, αντί της σταφίδας που πήρε».

Τα αιτήματα

Οι σταφιδοπαραγωγοί απαιτούν: Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωσή τους, τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής με τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης. Μείωση του κόστους παραγωγής, των έμμεσων φόρων, κατάργηση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια. Καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, μείωση της τιμής του κατά 50%, κατάργηση των χαρατσιών για τα αγροτικά τιμολόγια και τα λαϊκά νοικοκυριά.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφες δράσεις για τα δίκαια αιτήματά τους

Σταθμός η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια Λάρισας

Συνέχεια στις πολύμορφες δράσεις τους δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική.

Σταθμό στη δράση τους θα αποτελέσει η πανελλαδική σύσκεψη στις 19 Δεκέμβρη, στις 12 μ., στη Νίκαια Λάρισας, όπου καλούνται να πάρουν μέρος Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη τη χώρα για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα πάλης των αγροτών.

Μετά τις κινητοποιήσεις με τρακτέρ στην Αγιά και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς οργανώνουν μηχανοκίνητη πορεία που θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής 10 Δεκέμβρη από την Αγιά, η οποία θα οδηγηθεί στη Λάρισα και θα καταλήξει έξω από την Περιφέρεια.

Οι αγρότες διεκδικούν να μη γίνει περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, να ενισχυθούν για την απώλεια εισοδήματός τους μέσα στην πανδημία, να παρθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, να προχωρήσει άμεσα η καταβολή αποζημιώσεων στο 100% για τις καταστροφές από τους παγετούς.

Η μαζική συμμετοχή στις τελευταίες κινητοποιήσεις άσκησε πίεση στην κυβέρνηση, γεγονός που φάνηκε και στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου τους ανακοινώθηκε ότι η συνδεδεμένη στα μήλα, κάστανα, αμύγδαλα και σε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα θα παραμείνει για το 2022 και καθ' όλη τη διάρκεια της νέας ΚΑΠ έως το 2027.

Ωστόσο, σημειώνουν πως «επειδή έχουμε πικρή εμπειρία από ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, ζητήσαμε το υπουργείο να δεσμευτεί δημόσια με ανακοίνωση που θα έβγαζε μετά τη συνάντησή μας, κάτι το οποίο αρνήθηκαν προσφεύγοντας σε υπεκφυγές».

Νέες διώξεις για κινητοποιήσεις του 2019

Το ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας καταγγέλλει τις νέες διώξεις αγροτών για τις κινητοποιήσεις του 2019 και καλεί στη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στις 9 π.μ., έξω από τα Δικαστήρια, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μέσα από τα αγροτοδικεία θέλουν να βάλουν φρένο στους δίκαιους αγώνες των βιοπαλαιστών αγροτών. Να είναι σίγουροι πως δεν πτοούμαστε, δεν μας φοβίζουν, δεν κάνουμε πίσω από τους αγώνες μας».

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στον Παλαμά, όπου αποφασίστηκε να γίνουν περιοδείες στα χωριά για την ενημέρωση των αγροτών, συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη και κινητοποίηση στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Καρδίτσα την άλλη βδομάδα, διεκδικώντας τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER
Νέα 48ωρη απεργία από αύριο στην Αττική

Σε μια γενναία 48ωρη απεργιακή μάχη προχωρούν από αύριο στην Αττική εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ Courier μαζί με το σωματείο τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ), ενάντια στο «δουλεμπόριο» εργαζομένων και διεκδικώντας δουλειά με δικαιώματα για όλους.

Σε αυτήν τη μάχη βρίσκονται αντιμέτωποι με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΕΛΤΑ-ΕΛΤΑ Courier, που ξεδιάντροπα ισχυρίζονται ότι δεν είναι εργαζόμενοί τους, οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι που απασχολούν για 10 και 15 χρόνια με αυτό το άθλιο καθεστώς, και με τα συνδικαλιστικά τους τσιράκια που έχουν ξαμοληθεί, εκτοξεύουν απειλές και ψέματα για να σπάσουν την απεργία.

Από τη μεριά τους, οι «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι έχουν όπλα τους την αποφασιστικότητά τους να διεκδικήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τα δίκαια αιτήματά τους, έχουν μαζί τους «μόνιμους» εργαζόμενους στα ΕΛΤΑ που συμπαραστέκονται έμπρακτα στον αγώνα τους και όλοι μαζί διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, έχουν το κύμα αλληλεγγύης από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, εργατικά σωματεία, άλλους μαζικούς φορείς.

Μπροστά στην απεργία, μέλη του ΣΕΤΤΑ έχουν ριχτεί στη μάχη της προετοιμασίας της με περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, με διαρκή ενημέρωση των εργαζομένων για καθετί που συμβαίνει τις μέρες αυτές. Ομάδες εργαζομένων βγαίνουν μπροστά, όπως οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής και Διανομής στην οδό Δωρίδος, και δηλώνουν ότι θα απεργήσουν καθολικά και καλούν τους συναδέλφους τους από το Κέντρο Διαλογής στη Λένορμαν, από το Κρυονέρι και το Αεροδρόμιο, από όλα τα γραφεία των ΕΛΤΑ και ΕΛΤΑ Courier, «να αποφασίσουν ακόμη πιο μαζικά και συλλογικά, όπως και εμείς, να συμμετάσχουν στην απεργία. Εμείς έχουμε τη δύναμη, εμείς είμαστε οι πολλοί, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Χωρίς εμάς δουλειά δεν βγαίνει».

Απολύσεις σε ξενοδοχείο

Τις απολύσεις στις οποίες προχωρά η εργοδοσία των ξενοδοχείων «Electra» καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Το τελευταίο διάστημα, αναφέρει, οι εργαζόμενοι «πάνε στη δουλειά με τη σκέψη ποιος θα είναι ο επόμενος που θα απολυθεί». Μάλιστα, ενώ ως επίσημη αιτιολογία εμφανίζονται άλλοι λόγοι, σκοπός των απολύσεων είναι «να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους εργαζόμενους, ώστε ο όμιλος να πουλάει "COVID free" υπηρεσίες». Τέλος, από το κύμα απολύσεων δεν γλιτώνουν ούτε οι εργαζόμενοι που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», δηλαδή δουλεύουν με μειωμένο ωράριο και μισθό. Το Συνδικάτο έχει προχωρήσει σε παρέμβαση στην εταιρεία και σε καταγγελία στο ΣΕΠΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν να παρθούν πίσω οι απολύσεις, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ»
Συνέλευση για τη διεκδίκηση Σύμβασης

Την οργάνωση του αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έθεσε στο επίκεντρο της Γενικής του Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία». Στη συνέλευση καθορίστηκε και ψηφίστηκε ομόφωνα το πλαίσιο αιτημάτων. Εκτός από αυξήσεις στους μισθούς, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων και την απορρόφηση των εργολαβικών συναδέλφων τους με προσλήψεις απευθείας από την εταιρεία. Επίσης διεκδικούν μια σειρά επιδόματα για όσους τίθενται σε καθεστώς τηλεργασίας, για όσους εργάζονται ως πωλητές κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ