ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Με το «ολοκληρωμένο πακέτο» των διεκδικήσεών της στο τραπέζι του ΝΑΤΟικού «διαλόγου»

Και κατηγορίες ότι η Ελλάδα υπονομεύει την ευρωατλαντική «σταθερότητα»

Eurokinissi

«

Ολο το πακέτο» των απαράδεκτων διεκδικήσεών της στα Ελληνοτουρκικά επαναφέρει σταθερά η τουρκική αστική τάξη και την ίδια ώρα κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι με τη στάση της υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή και «σταθερότητα» στην περιοχή, δίνοντας έτσι μια ακόμα «γεύση» για το πλαίσιο εντός του οποίου φουντώνει η επιθετικότητά της.

Με νέα επιστολή του εκπροσώπου της Αγκυρας στον ΟΗΕ, Φεριντούν Σινιρλίογλου - που έχει ημερομηνία 19 Νοέμβρη 2021 - η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επιμένει στην παραβίαση των διεθνών συνθηκών που είναι ζωτικής σημασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι αγνοεί την «αρχή της δίκαιης οριοθέτησης», επιδιώκοντας «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» και αγνοώντας «τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα της Τουρκίας».

Επαναφέρει κατηγορίες π.χ. για τη Συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου (που βέβαια σε πολλές πτυχές π.χ. όπως για την επήρεια των νησιών «δικαιώνει» τις τουρκικές διεκδικήσεις και καθόλου τυχαία η Αγκυρα το επικαλείται αυτό συχνά - πυκνά), σχολιάζοντας ότι υπογράφτηκε «βιαστικά» και ζητώντας από την Ελλάδα «να σταματήσει να υπεραπλουστεύει» τα εκκρεμή διμερή ζητήματα.

Για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες παραθέτει το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεών της σημειώνοντας: «Τα θέματα αυτά αποτελούν ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, το εύρος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, την κυριαρχία νησιών, νησίδων και βράχων που δεν παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών πράξεων, την παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα και το θέμα των περιοχών εξυπηρέτησης (FIR, SAR και NAVTEX)»!

Ακόμα, η επιστολή Σινιρλίογλου επικρίνει τα «σχήματα/μηχανισμούς περιφερειακής συνεργασίας» στα οποία συμμετέχουν Αθήνα και Λευκωσία και χαρακτηρίζει τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφτηκαν πρόσφατα «περαιτέρω κίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα», διαμηνύοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή». Την ίδια στιγμή, επαναφέρει την πρόταση της Αγκυρας «για τη διεξαγωγή μιας περιεκτικής διάσκεψης "EastMed", με σκοπό την έναρξη, μεταξύ των σχετικών παραγόντων, διαλόγου για τη συνεργασία και την προετοιμασία του δρόμου για ειρηνική επίλυση διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο». Επανερχόμενη δε στο Κυπριακό, η Αγκυρα τάσσεται πάλι υπέρ «μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, με βάση τις τρέχουσες πραγματικότητες στο νησί και μέσα από ένα νέο πλαίσιο που θα διαπραγματευόταν ελεύθερα μεταξύ δύο εξίσου κυρίαρχων κρατών». Υποστηρίζει ότι «οι προσπάθειες υπαγόρευσης των παραμέτρων διευθέτησης είναι αντιπαραγωγικές και καταδικασμένες να αποτύχουν», χαρακτηρίζοντας το «ομοσπονδιακό μοντέλο» «αδύνατο και ανέφικτο ως βιώσιμη διευθέτηση».

Στην Αθήνα δεν υπήρχε επίσημη αντίδραση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, εστίασε κι αυτός στην ετοιμότητα της Αγκυρας να κλιμακωθεί το ολόπλευρο παζάρι, είπε ότι η τουρκική θέση είναι «οι άνθρωποι και των δύο πλευρών να επωφεληθούν από τον πλούτο του Αιγαίου και να ζήσουμε μαζί με ασφάλεια και ευημερία, αλλά η γειτονική μας Ελλάδα και ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί της πράττουν το αντίθετο».

Επέμεινε σε ...επίδειξη προβληματισμού για την «προβληματική οικονομική κατάσταση» της Ελλάδας παρά την οποία - συνέχισε - «κάνουν μεγάλες δαπάνες» για εξοπλισμούς, για να καταλήξει σε συμβουλές για το τι είναι τελικά ευεργετικό για τη βορειοατλαντική λυκοσυμμαχία: «Εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση και κρατήστε το χέρι της φιλίας που απλώνουμε εμείς. Εμείς λέμε αν χρειάζεται να κάτσουμε να μιλήσουμε και να μειώσουμε τις ασκήσεις. Αλλά οι γείτονές μας με ασκήσεις, με NAVTEX και με συμμαχίες αυτό το υπονομεύουν. Εμείς είμαστε εντός του ΝΑΤΟ, πρέπει να φανεί πως οι νέες τεχνητές συμμαχίες θα βλάψουν το ΝΑΤΟ», υποστήριξε.

Στο μεταξύ, χτες, υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Παναγιά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών πραγματοποίησε ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών «F-16». Συνολικά χτες έγιναν 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο ενώ καταγράφηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Λίγο πριν το ταξίδι στη Μόσχα

Διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, λίγο πριν αναχωρήσει για το Σότσι της Ρωσίας, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν, την ώρα που «βράζει» ο ανταγωνισμός ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, συζήτησαν «την κατάσταση στην περιοχή, καθώς και τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - ΗΠΑ. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Ελλάδα είναι πολύτιμος και αξιόπιστος σύμμαχος, και παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων».

Η δε ανακοίνωση του αμερικανικού ΥΠΕΞ δεν αφήνει αμφιβολίες για το τι συζητήθηκε, ξεκαθαρίζοντας πως Μπλίνκεν και Μητσοτάκης «εξέτασαν τη δύναμη της διμερούς σχέσης. Τόνισαν τη σημασία της αλληλεγγύης για την προώθηση της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι της επιθετικότητας της Ρωσίας». Επίσης αναφέρουν ότι συζητήθηκαν «η σημασία της ενίσχυσης των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας» και «οι προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Σότσι αύριο Τετάρτη, όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες προγραμματίζεται να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών, με έμφαση στη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. «Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις», αναφέρεται από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, με την κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας να χτυπά «κόκκινο» και την Αλεξανδρούπολη να εξελίσσεται σε έναν από τους βασικότερους κόμβους διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Μία μέρα πριν, σήμερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ, την πρώτη του επίσημη μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας εκεί. Θα έχει τις πρώτες του επαφές με τον νέο πρωθυπουργό, Ναφτάλι Μπένετ, και με τον νέο Πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ.

Επίσης σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Ιερουσαλήμ η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με την συμμετοχή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη, «για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας». Αναμένεται ακόμα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειωτέον, σε συνέντευξή του χτες το βράδυ στο CNN ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής απόφασης να επιβάλλει πρόστιμα στους ανεμβολίαστους και μια σειρά μέτρα περιορισμού στην καθημερινότητά τους, παρουσιάζοντάς τα ως μέτρο υπέρ της δημόσιας υγείας. Εκανε σαφές ότι όλα αφορούν τον στόχο να αποφευχθεί ένα νέο lockdown, που θα έχει συνέπειες στην καπιταλιστική οικονομία. Παράλληλα, στον απόηχο και της επίσκεψης του πάπα το Σαββατοκύριακο σε Αθήνα και Λέσβο (βλέπε και σελ. 18), υπερασπίστηκε την αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα σύνορα σεβόμενη τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Στηλίτευσε δε τη στάση άλλων ευρωενωσιακών χωρών, που δεν δείχνουν «αλληλεγγύη» δεχόμενες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ υπεραμύνθηκε και της ανάγκης για «συνεργασία» με την Τουρκία.

Κινητικότητα από Σούδα έως Αλεξανδρούπολη

Φωτιά έχουν πάρει οι στρατιωτικές υποδομές των Αμερικανών στην Ελλάδα, στην όξυνση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, δύο αεροσκάφη των Αμερικανών σηκώθηκαν χτες από τη βάση τους στη Σούδα και αναπτύχθηκαν σε αποστολές Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance - ISR).

Το ένα (τύπου RC-135V) πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ελέγχοντας την περιοχή στα ανοιχτά της Κριμαίας. Το άλλο (τύπου RC-135U) στα ανοιχτά της Συρίας, ελέγχοντας βασικά τις κινήσεις στις εγκαταστάσεις των Ρώσων στη χώρα, συγκεκριμένα την αεροπορική τους βάση στη Λαττάκεια, και τη ναυτική στην Ταρτούς.

Στο μεταξύ, πυκνώνει η στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη. Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μεγαλύτερης, μέχρι στιγμής, «απόβασης» αμερικανικών στρατευμάτων στην Αλεξανδρούπολη, στη διεκπεραίωσή τους βορειότερα προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, στο πλαίσιο της αμερικανοΝΑΤΟικής επιχείρησης «Atlantic Resolve» (από το 2014 και τα γεγονότα στην Κριμαία, φέρνει κάθε χρόνο πρόσθετες αμερικανικές δυνάμεις από τις ΗΠΑ, σε ό,τι οι ίδιοι οι Αμερικανοί ονοματίζουν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων»).

Προχτές Κυριακή κατέφτασαν από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα (NSA Souda Bay) και 4 σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου τύπου Mark V, 2 της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών και 2 των Navy Seals του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, με το αντίστοιχο προσωπικό, σε άλλη μία ένδειξη της σημασίας της Αλεξανδρούπολης για τους Αμερικανούς και τους σχεδιασμούς τους, όπως και για την επικινδυνότητά τους για την περιοχή. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι ανάμεσα στα άλλα ο ρόλος τους θα είναι να φυλάνε τις υποδομές που κατά τ' άλλα «δεν απειλούν» και άρα «δεν κινδυνεύουν» από κανέναν...

Στην ακριτική πόλη είναι έτσι και αλλιώς ανεπτυγμένο «ελληνικό απόσπασμα» (Greece Detachment) της SDDC (U.S. Army's Military Surface Deployment and Distribution Command), με αρμοδιότητα τη διεκπεραίωση αμερικανικών εφοδίων, οπλισμού και μέσων.

Θυμίζουμε ότι η «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις (MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ προβλέπει και εγκατάσταση πρόσθετων δυνάμεων των Αμερικανών στο στρατόπεδο «Γιαννούλη».

Σύλληψη Ελληνα αστυνομικού στην Τουρκία

Σε σύλληψη ενός 41χρονου αρχιφύλακα που υπηρετεί στο Αστυνομικό Τμήμα Φερών προχώρησαν οι τουρκικές αρχές στην Αδριανούπολη, με την κατηγορία ότι κινούνταν σε απαγορευμένη περιοχή των συνόρων. Μαζί του συνελήφθη και γυναίκα που τον συνόδευε.

Οι δυο τους φέρεται ότι είχαν πάει εκδρομή στην Τουρκία την Κυριακή και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ συνελήφθησαν κοντά στο χωριό Ντοϊράν της Αδριανούπολης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, επειδή μπήκαν στη στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη.

Μετά τη σύλληψη οδηγήθηκαν στη διοίκηση Χωροφυλακής της Περιφέρειας Κεσάν, στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε η Γενική Εισαγγελία του Κεσάν.

Για το θέμα η ελληνική πλευρά είχε ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την Τουρκία, ενώ λεγόταν ότι γίνονταν επαφές με τις τουρκικές αρχές, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα και των ελληνικών προξενείων σε Αδριανούπολη και Κωνσταντινούπολη.

Αργά χτες το βράδυ πληροφορίες έκαναν λόγο για προσωρινή απελευθέρωση των δύο, οι οποίοι παρέμεναν σε ξενοδοχείο της Αδριανούπολης μέχρι να ελεγχθούν τα κινητά τους από τις αρχές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ