ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ ΣΤΗ ΛΑΡΥΜΝΑ
Σημαντική ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, ψήφος συνέχισης του αγώνα

Πρώτη δύναμη με 41,5% η «Αγωνιστική Ενότητα ΛΑΡΚΟ», που καταλαμβάνει 4 από τις 9 έδρες στο νέο ΔΣ

Από ψηφοφορία σε παλιότερη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο
Από ψηφοφορία σε παλιότερη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο
Η σημαντική ενίσχυση των ταξικών αγωνιστικών δυνάμεων, που πρωτοστατούν στον δίχρονο αγώνα, είναι το αποτέλεσμα των εκλογών για την ανάδειξη νέου ΔΣ στο Επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» να λαμβάνει το 41,5% των ψήφων και 4 από τις 9 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την καταμέτρηση, που ολοκληρώθηκε αργά χτες το βράδυ, σε σύνολο 625 εγγεγραμμένων μελών στο επιχειρησιακό Σωματείο ψήφισαν 591 και βρέθηκαν 573 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Η «Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» έλαβε 238 ψήφους και ποσοστό 41,5%, καταλαμβάνοντας 4 έδρες στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ στις εκλογές του 2018, ως «Εργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», είχε λάβει 148 ψήφους και 2 έδρες. Η ΔΑΚΕ έλαβε 158 ψήφους με 3 έδρες, η ΕΝΩ.ΣΥ. (2ο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ) 147 με 2 έδρες και το ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) 30, χωρίς έδρα.

Το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας» συγκροτήθηκε από πρωτοπόρους αγωνιστές που διακρίθηκαν στη μεγάλη, δίχρονη μάχη ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ. Το αποτέλεσμα διαμορφώνει νέα δεδομένα στο Επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας, καθώς για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις αναδεικνύονται σε πρώτη δύναμη.

Πρόκειται ταυτόχρονα για αποτέλεσμα - παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων και του μόχθου τους.

Οι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της ΑΕΕΛ έδωσαν σκληρή μάχη ενάντια στους εργοδοτικούς μηχανισμούς, αλλά και απέναντι στις κάθε μορφής πίεση που άσκησαν κυβερνητικά στελέχη, με τους δύο υπουργούς που εκλέγονται στη Φθιώτιδα, Σταϊκούρα και Οικονόμου, να παρεμβαίνουν για τη διατήρηση των συσχετισμών.

Με την ψήφο τους οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο επιβράβευσαν όλους όσοι πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στην αποκάλυψη των διαλυτικών και εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και στην οργάνωση του αγώνα, αλλά ταυτόχρονα έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα περιφρούρησης και συνέχισης του αγώνα, που αποφασιζόταν όλο αυτό το διάστημα με τη δική τους συμμετοχή, μέσα από συλλογικές μαζικές διαδικασίες.

Εδειξαν την αποφασιστικότητά τους να δώσουν συνέχεια στον αγώνα με τον οποίο έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να παραμένουν στο χώρο εργασίας τους και να παλέψουν, χωρίς ταλαντεύσεις και πισωγυρίσματα, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, βάζοντας ακόμα ψηλότερα τον πήχη για το επόμενο διάστημα.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Νέος γύρος μεθοδεύσεων για να αλλοιωθούν οι συσχετισμοί

Συγκέντρωση σήμερα στα δικαστήρια, την ώρα που εκδικάζεται η άθλια προσφυγή των 8 ναυτεργατικών σωματείων

«Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά είναι των εργαζομένων», διαμηνύουν μια σειρά σωματεία - μέλη του, αλλά και η απερχόμενη διοίκησή του, απευθύνοντας κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους της πειραιώτικης περιφέρειας να συγκεντρωθούν σήμερα στις 10 π.μ. μπροστά στα δικαστήρια του Πειραιά.

Τους καλούν με τη μαζική τους παρουσία να δώσουν απάντηση στην επιχείρηση αλλοίωσης των συσχετισμών στο ΕΚΠ η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από εφοπλιστές, COSCO, μεγαλοεργολάβους, βιομηχάνους και την κυβέρνηση, με δούρειο ίππο 8 ναυτεργατικά σωματεία που επιδιώκουν να παραχαράξουν τη θέληση των εργαζομένων για Εργατικό Κέντρο - όπλο στα χέρια τους, όπως αυτή εκφράστηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα του 36ου Συνεδρίου του ΕΚΠ, όταν η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων αποφάσισαν τον αποκλεισμό όσων σωματείων παραβιάζουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου.

Χτες αυτά τα 8 ναυτεργατικά σωματεία - τα περισσότερα «σφραγίδες», με επικεφαλής την Ενωση Πλοιάρχων, μέσα από την οποία εκφράζονται ανοιχτά οι εφοπλιστές - κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της απόφασης του Συνεδρίου.

Απαιτούν μέχρι την εκδίκαση της αίτησης το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή που θα προβλέπει τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των ψηφοφοριών που θα διενεργηθούν σήμερα και αύριο για την εκλογή εφορευτικής επιτροπής, και βέβαια τη συμμετοχή τους στις εκλογές που θα ξεκινήσουν την Κυριακή 12 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΠ και την εκλογή αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ.

Τα 8 ναυτεργατικά σωματεία αξιώνουν να πάρουν μέρος στις εκλογικές διαδικασίες του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου παρά το γεγονός ότι διατηρούν στο καταστατικό τους τον αντιδραστικό συνδικαλιστικό νόμο 330/1976. Δηλαδή τον νόμο που είναι η μήτρα του νόμου Χατζηδάκη, τον διατήρησαν σε ισχύ όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα και υπάρχει για να αναπαράγει τον μηχανισμό των εφοπλιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να κρατάει τους ναυτεργάτες υποταγμένους στα συμφέροντα των αφεντικών τους.

Ο μηχανισμός αυτός επιδίωξε να πάρει μέρος στο Συνέδριο του ΕΚΠ κουρελιάζοντας το καταστατικό του, χωρίς να καταθέτει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα που προβλέπονται και τα οποία έχουν κατατεθεί από όλα τα υπόλοιπα σωματεία. Θέλουν έτσι να κρύψουν τον αντιδημοκρατικό τρόπο που διεξάγουν τις εκλογικές τους διαδικασίες, αλλά και τις νοθείες στις οποίες πρωτοστατεί η Ενωση Πλοιάρχων, με εκατοντάδες επιστολικές ψήφους που κατατέθηκαν σε συγκεκριμένο ταχυδρομείο μέσα σε λίγα λεπτά.

Σε ανακοίνωσή της η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου τονίζει μεταξύ άλλων: «Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και των εφοπλιστών με τους μηχανισμούς τους να παρέμβουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα του Πειραιά θα μας βρει απέναντι!

Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΕΚΠ είναι των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουμε ως απερχόμενη διοίκηση την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των αντιπροσώπων, όπως αυτή εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση του 36ο Συνεδρίου του ΕΚΠ την Παρασκευή 3/12/2021, είτε από το κράτος και την κυβέρνηση, είτε από τους εφοπλιστές, τους εργοδότες και τους μηχανισμούς τους. Αλλωστε αυτή είναι και η απόφαση που ομόφωνα πήρε και η διοίκηση του ΕΚΠ στη συνεδρίασή της την Πέμπτη 2/12/2021, σύμφωνα με το καταστατικό του ΕΚ».

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Με συγκεντρώσεις «καταψηφίζουν» τον αντεργατικό προϋπολογισμό

Συλλαλητήρια στις 16 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Σε συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό καλούν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Την ανακοίνωση υπογράφουν μέχρι στιγμής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνουν εργατικά σωματεία και στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες οργανώνονται και σε άλλες πόλεις. Στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια και τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του. Στην Κοζάνη, κάλεσμα για συλλαλητήριο απευθύνουν σε σωματεία και φορείς της περιοχής, για το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν το Σάββατο οι πρωτοβουλίες σωματείων και φορέων της Αττικής ενάντια στην ακρίβεια. Μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν την Παρασκευή σε καταστήματα της ΔΕΗ, ΔΟΥ και εμπορικούς δρόμους, το Σάββατο έγιναν εξορμήσεις έξω από σούπερ μάρκετ και άλλα εμπορικά καταστήματα, πικετοφορίες σε γειτονιές.

Τέλος, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλεί σωματεία και εργαζόμενους σε σύσκεψη - συζήτηση στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου, σήμερα στις 6.30 μ.μ., με θέμα την οργάνωση της συνέχισης του αγώνα για την προστασία της υγείας, της ζωής και του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προετοιμάζονται για τη 48ωρη απεργία

Με νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, από την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη, συνεχίζουν οι ναυτεργάτες τη μάχη διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών νόμων, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ουσιαστική προστασία των άνεργων ναυτεργατών και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που αφορούν την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την πρώτη μέρα της απεργίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν στην προετοιμασία της απεργίας, διοργανώνουν προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη για την περιφρούρηση του απεργιακού αγώνα. Παράλληλα απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους, στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους ναυτεργάτες, «να διεκδικήσουμε δουλειά με δικαιώματα, ασφάλεια και προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταλλωρύχων

Με συγκέντρωση στη Μεγάλη Παναγιά και αυτοκινητοπορεία στα χωριά της περιοχής των Μεταλλείων Κασσάνδρας, το πρωί της Κυριακής, εργατικά σωματεία της Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των μεταλλωρύχων που βρίσκονται στο επίκεντρο της εργοδοτικής επίθεσης της «Ελληνικός Χρυσός» και των εργολάβων της, με απολύσεις και περικοπή εργασιακών κατακτήσεων.

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις τους, αύριο, Τετάρτη 8 Δεκέμβρη, στις 8.30 π.μ., οργανώνουν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του Νίκου Τζανετή, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στα Μεταλλεία και Λατομεία Β. Ελλάδας, από την εταιρεία «Edilmac», την πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο Χατζηδάκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ