ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Ολοι στους δρόμους ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Συλλαλητήριο στις 16 Δεκέμβρη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους θα «καταψηφίσουν» οι εργαζόμενοι της Αττικής και σε μια σειρά από πόλεις τον νέο βαθιά αντιλαϊκό και ταξικό κρατικό προϋπολογισμό, οργανώνοντας συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική, σε συγκέντρωση καλούν εργατικά σωματεία την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.

Το κάλεσμα, με το οποίο διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος και ουσιαστικής ανακούφισης, αύξηση δαπανών για την Υγεία κ.ά., υπογράφουν μέχρι στιγμής η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Συνδικάτο ΟΤΑ, το Συνδικάτο Φαρμάκου, ο Σύλλογος Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας, το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

Οπως υπογραμμίζουν, «οι εργαζόμενοι θα κληθούμε να πληρώσουμε το 95% των φόρων για να βγούνε τα "σπασμένα" από τις φοροαπαλλαγές και τις επιδοτήσεις στις μεγάλες επιχειρήσεις που αύξησαν περαιτέρω τα ελλείμματα και το χρέος. Την ίδια στιγμή, μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρηματικών κερδών στο 22% από το 24%.

Είναι πρόκληση την ώρα που μετράμε χιλιάδες νεκρούς από την πανδημία, εκατοντάδες διασωληνωμένους, η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία να μειώνεται κατά 450 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, τα "δωράκια" στους φαρμακοβιομήχανους και γενικότερα τους επιχειρηματικούς ομίλους θα φτάσουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Τα επιδόματα για τους ανέργους κόβονται κατά 199 εκατ. ευρώ, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα, για σχολικές υποδομές. Αντίθετα, αυξάνονται οι δαπάνες για τα εξοπλιστικά προγράμματα κατά 530 εκατ. ευρώ, φτάνοντας στα 3,5 δισ. και συνολικά στα 7,5 δισ. με τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η Ελλάδα κάθε χρόνο στο ΝΑΤΟ».

Στην κινητοποίηση καλεί το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας στο κάλεσμά του: «Σε λίγες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση των σχολών μας και τη φοροληστεία των οικογενειών μας!». Τονίζει στη συνέχεια: «Για ακόμη μια χρονιά αρνούνται να καλύψουν τα 3.000 κενά σε πανεπιστημιακούς καθηγητές, τις ελλείψεις σε υποδομές και εστίες, να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, παρά την έξαρση της πανδημίας. Δεν προβλέπεται κανένας σχεδιασμός για έργα υποδομών, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ολες οι κυβερνήσεις κρατάνε τις δαπάνες για την Παιδεία μειωμένες κατά 80%, επικαλούμενες πότε την "οικονομική κρίση" και πότε "τις θυσίες για να διατηρηθεί η ανάπτυξη". Σε κρίση και ανάπτυξη ο μεγάλος χαμένος είναι η Παιδεία!».

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου. Καθημερινά τα σωματεία πραγματοποιούν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς, ενώ παράλληλα στην πορεία προς το συλλαλητήριο οργανώνουν παρεμβάσεις - εξορμήσεις σε περιοχές της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί με το κύμα ακρίβειας που ματώνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Την κινητοποίηση οργανώνουν τα Σωματεία: Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, Εργατοϋπαλλήλων στις Επιχειρήσεις «MAΛAMATINA», Εργατοϋπαλλήλων «Coca-Cola» Θεσσαλονίκης, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων REGENCY KAZINO, Εργαζομένων σε Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Καθαριότητας και Φύλαξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Παρεμβάσεις - εξορμήσεις - συσκέψεις προγραμματίζονται:

Πέμπτη 9/12, στις 6 μ.μ., στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στην Τούμπα και τη Σταυρούπολη. Σάββατο 11/12, στις 10 π.μ. στις λαϊκές αγορές (Βούλγαρη - Κ. Καραμανλή, Μαρτίου -Αλκμήνης, Ξηροκρήνη και Εύοσμο). Τρίτη 14/12, στις 6 μ.μ., στον πεζόδρομο Καλαμαριάς και στον πεζόδρομο Ευόσμου. Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων οργανώνουν σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης οργανώνει σύσκεψη με σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος στην περιοχή των Αμπελοκήπων, αύριο, Πέμπτη 9/12, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΟΓΕ Αμπελοκήπων (Μανούκα 2).

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμβάλουν από το υστέρημά τους για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι στην επίθεση που δέχονται. Τα είδη που θα συγκεντρώνει είναι: Τρόφιμα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές, είδη καθαριότητας, είδη ατομικής υγιεινής, παιδικά παιχνίδια. Η συγκέντρωση θα γίνεται: Στη Θεσσαλονίκη Δευτέρα και Παρασκευή 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

Στις 14 Δεκέμβρη συλλαλητήριο στη Λάρισα

Με τη συμμετοχή συνδικαλιστών από σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με στόχο την συνέχιση του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ένα μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον αντιλαϊκό, ταξικό, κρατικό προϋπολογισμό για το 2022.

Ηδη τα σωματεία οικοδόμων, τροφίμων, εμποροϋπαλλήλων, έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής, ενώ τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσουν τα υπόλοιπα ΔΣ των σωματείων, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες, συσκέψεις σε χώρους δουλειάς και Γενικές Συνελεύσεις. Ταυτόχρονα θα παρθούν πρωτοβουλίες για να δυναμώσει η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τους φοιτητές.

Στην σύσκεψη αποφασίστηκε ακόμα, να πραγματοποιηθούν και μια σειρά από πολύμορφες δράσεις, όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, αναδεικνύοντας ότι αυτές θησαυρίζουν από υπηρεσίες Υγείας και οι ασθενείς στενάζουν στα «νοσοκομεία μιας νόσου», στο Κέντρο Υγείας Λάρισας στις 14 Δεκέμβρη, διεκδικώντας ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στη ΔΕΗ στις 16 Δεκέμβρη.

Την εισήγηση στη σύσκεψη παρουσίασε ο Γιάννης Σκόκας και ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους σωματείων της περιοχής.

Σε άλλες πόλεις

Στα Γιάννενα το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο την Τρίτη 14 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., με αφετηρία τα γραφεία του. Στην Κοζάνη, το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση ο «εκσυγχρονισμός» του ΕΦΚΑ

Κάλεσμα στα συνδικάτα να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί παραπέρα την Ασφάλιση

Να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, με αφορμή το νομοσχέδιο - βόμβα για τον «νέο ΕΦΚΑ» που θα φέρει η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, με το οποίο επιχειρείται «ρεσάλτο» των ιδιωτών στη διοίκηση και λειτουργία του ασφαλιστικού Οργανισμού, καθώς και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, το ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά του υπουργού Εργασίας, σάλπισε νέο κύμα μέτρων που θα στοχεύσει το δικαίωμα των εργαζομένων σε Ασφάλιση, Υγεία, επιδόματα και σύνταξη.

Ο υπουργός Χατζηδάκης, με τον πρόσφατο νόμο του οποίου οι χώροι δουλειάς γίνονται σύγχρονες γαλέρες με έναν νεκρό εργάτη ανά τρεις μέρες, ανακοίνωσε ότι θέλει να προχωρήσει σε "εκσυγχρονισμό" του ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποιεί τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων υποβάθμισης των δημόσιων υπηρεσιών, συνταξιοδοτήσεων, απολύσεων και μη αντικατάστασης του προσωπικού, μαζί με την επίθεση στους μισθούς και τα κοινωνικά δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων που έχουν οδηγήσει τις υπηρεσίες αυτές σε τραγική κατάσταση».

Οπως τονίζει το ΠΑΜΕ: «Παρουσιάζουν τα προβλήματα που η ίδια η πολιτική τους δημιούργησε, ως αιτία κλιμάκωσης της ιδιωτικοποίησης και με όρους "αγοράς" λειτουργίας υπηρεσιών με κοινωνικό χαρακτήρα. Αυτές οι κατευθύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ, με το κλείσιμο και τις προσλήψεις διοικήσεων - μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία, έχουν οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών από την πανδημία. Τώρα θέλουν να εφαρμόσουν τα αντίστοιχα μέτρα και στις δομές Ασφάλισης, στον ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στους εργαζόμενους των Ταμείων, τους τρομοκρατεί με επιβολές ποινών και κυρώσεων, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την άθλια διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής να καθυστερούν τις συντάξεις κύριες, επικουρικές και το εφάπαξ».

Τέλος, χαρακτηρίζει υποκριτικές τις «διακηρύξεις τους περί αναβάθμισης υπηρεσιών, ταχύτερη έκδοση συντάξεων», καθώς «δεν λύνουν τα βασικά προβλήματα με πρόσληψη προσωπικού, αύξηση των πετσοκομμένων συντάξεων και παροχών.

Θέλουν υπηρεσίες για τους λίγους, που τόσα χρόνια κερδίζουν από τη δουλειά των πολλών. Και οι πολλοί να επιβιώνουν στα όρια της φτώχειας και της ανέχειας με τη λογική "ό,τι πληρώνεις παίρνεις"» και καλεί τα συνδικάτα «να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στα σχέδια της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση».

Κλιμακώνουν τους αγώνες τους οι συνταξιούχοι

Στο μεταξύ, με νέες συγκεντρώσεις στους νομούς όλης της χώρας στις 14 Δεκέμβρη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (Δημοσίου - OAEE - ΙΚΑ - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ) κλιμακώνουν τον αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Απαιτούν να οριστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση και διεκδικούν όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί με τη βία.

Στην Αττική η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 10.30 π.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί κατά την πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα. Η συγκέντρωση των συνταξιουχικών σωματείων της Πάτρας θα γίνει έξω από το ΕΚΠ (Κολοκοτρώνη 20), ενώ στην Κρήτη οι συνταξιούχοι θα πραγματοποιήσουν την κινητοποίηση στα Χανιά. Στην Αλεξανδρούπολη, στις 10 π.μ. στο εμπορικό επιμελητήριο. Στην Καβάλα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία καπνεργάτη. Στην Πτολεμαΐδα, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Με τις νέες κινητοποιήσεις τους από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη διεκδικούν:

  • Προσλήψεις γιατρών - νοσηλευτών, δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας.
  • Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους η 13η και η 14η σύνταξη, με αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και ταυτόχρονη μείωση των τιμών στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης.
  • Να τους αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 - 2021.
  • Να τους αποδοθούν τα αναδρομικά για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και για τη 13η και 14η σύνταξη, αφορολόγητα, αφού αυτά αποδίδονται μετά από χρόνια άτοκα.
Σύσκεψη σωματείων στη Χαλκίδα

Σύσκεψη για την οργάνωση της κοινής δράσης ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική θα πραγματοποιήσουν Σωματεία της Εύβοιας, σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα Εργατικού Κέντρου στη Χαλκίδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ