ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να τερματιστεί η αθλιότητα σε βάρος των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων

Με πρωτοβουλία βουλευτών του ΚΚΕ 181 συνάδελφοί τους υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν από τα Κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών να παρέμβουν, προκειμένου να σταματήσει το δράμα των φυλακισμένων απεργών πείνας

Στην Τουρκία συνεχίζουν να πεθαίνουν και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, οι απεργοί πείνας - πολιτικοί κρατούμενοι

Associated Press

Στην Τουρκία συνεχίζουν να πεθαίνουν και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, οι απεργοί πείνας - πολιτικοί κρατούμενοι
Την παρέμβαση όλων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης προκειμένου να τερματιστεί η αθλιότητα σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας στην Τουρκία ζητούν με κείμενό τους 181 βουλευτές όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής.

Το κείμενο που υπογράφει σύσσωμη και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ - άλλωστε η συγκέντρωση των υπογραφών έγινε με πρωτοβουλία βουλευτών του Κόμματος - απευθύνεται στα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφέρει:

«Απευθυνόμαστε σε σας, για να εκφράσουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία. Είναι γνωστό ότι στην Τουρκία συνεχίζουν να πεθαίνουν και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, οι απεργοί πείνας - πολιτικοί κρατούμενοι. Η κυβέρνηση της Τουρκίας εξακολουθεί την αδιάλλακτη στάση της αδιαφορώντας για τους θανάτους και συνεχίζοντας την πρακτική των βασανιστηρίων και, τώρα πια, της απομόνωσης των πολιτικών κρατουμένων σε "λευκά κελιά".

Είναι κατά τη γνώμη μας απαραίτητο να υπάρξει μια παρέμβαση όλων των Κοινοβουλίων της Ευρώπης προς την κυβέρνηση της Τουρκίας, τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κοινοτικά όργανα με τρόπο άμεσο και επείγοντα προκειμένου να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση και να τερματιστεί η αθλιότητα αυτή σε βάρος των πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας και των συγγενών τους. Η ωμή καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Πρέπει άμεσα, καθαρά και αποφασιστικά να παρέμβουμε και να επιδιώξουμε τον τερματισμό της βάναυσης μεταχείρισης και των κάθε είδους βασανιστηρίων και τελικά την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία».

Το κείμενο υπογράφουν οι παρακάτω Βουλευτές:

Αθανασιάδης Α., Αγγελής Α., Ακριβάκης Α., Αλογοσκούφης Γ., Αμπατζόγλου Γ., Ανδρεουλάκος Α., Ανθόπουλος Ι., Αντωνακόπουλος Π., Αποστολίδης Λ., Αρσένη Μ., Αρσένης Γ., Αυγερινός Π., Βαθειάς Ι., Βαϊνάς Ι., Βαλυράκης Σ., Βαρβιτσιώτης Ι., Βαρβιτσιώτης Μ., Βαρδίκος Π., Βαρίνος Α., Βασιλακάκης Β., Βασιλείου Θ., Βλασσόπουλος Ε., Βουλγαράκης Γ., Βρεττός Κ., Βύζας Β., Γεννηματά Φ., Γαρουφαλιάς Γ., Γεωργακόπουλος Δ., Γιαννάκης Ι., Γιαννάκου Μ., Γιαννόπουλος Ε., Γκελεστάθης Ν., Γκούσκος Δ., Γρηγοράκος Λ., Δαβάκης Α., Δαϊλάκης Σ., Δαμανάκη Μ., Δασκαλάκης Γ., Δήμας Σ., Δημοσχάκης Θ., Διαμαντίδης Ι., Ζαμπουνίδης Ν., Ζήση Ρ., Ζώης Χ., Ιωαννίδης Φ., Κακλαμάνης Ν., Καλαντζάκου Σ., Καλαντζής Γ., Καλός Γ., Καλιώρας Η., Κανέλλη Λ., Καραμανλής Α., Καραμπίνας Κ., Καρασμάνης Γ., Κασσίμης Θ., Καστανίδης Χ., Κατσανέβας Θ., Κατσαρός Ν., Κατσέλη - Πέλου Ε., Κατσίκης Θ., Κατσιλιέρης Π., Καχριμάκης Μ., Κεδίκογλου Β., Κεφαλογιάννης Ι., Κεφαλογιάννης Ε., Κιλτίδης Κ., Κόλλια - Τσαρουχά Μ., Κολιοπάνος Θ., Κολοζώφ Ο., Κοντομάρης Ε., Κότσαρης Ν., Κοσιώνης Π., Κοτσώνης Θ., Κούβελας Σ., Κουβέλης Φ., Κουλούρης Κ., Κουράκης Ι., Κουρουπλής Π., Κρεμαστινός Δ., Κρητικός Π., Κωνσταντίνου Φ., Κωνσταντόπουλος Ν., Κωστόπουλος Δ., Λαίου Α., Λαμπρόπουλος Ι., Λαφαζάνης Π., Λέγκας Ν., Λεονταρίδης Θ., Λιντζέρης Δ., Λοβέρδος Α., Λουκάκης Μ., Λυκουρέζος Α., Μαγκούφης Χ., Μαγκριώτης Ι., Μαρκή Ζ., Μαλέσιος Ε., Μανίκας Σ., Μαντέλης Α., Μαντζαπετάκης Σ., Μάτης Σ., Μεϊμαράκης Ε., Μελάς Π., Μολυβιάτης Π., Μπακογιάννη Θ., Μπενάκη - Ψαρούδα Α., Μπένος Σ., Μπετενιώτης Ε., Νάκος Α., Νασιώκας Ε., Νεράντζης Α., Νικολόπουλος Ν., Ξηροτύρη Α., Πάγκαλος Θ., Παναγιωτόπουλος Π., Παπαγεωργίου Γ., Παπαγεωργόπουλος Ε., Παπαθανασίου Ι., Παπαδέλης Φ., Παπαδήμας Λ., Παπαδόπουλος Μ., Παπαδόπουλος Μ., Παπαδόπουλος Σ., Παπαηλίας Η., Παπαθεμελής Σ., Παπακώστα Α., Παπαληγούρας Α., Παπαρήγα Α., Παυλίδης Α., Παυλόπουλος Π., Πιπεργιάς Δ., Πολύδωρας Β., Πολύζος Ε., Σαλαγιάννης Ν., Σαλαγκούδης Γ., Σαλμάς Μ., Σγουρίδης Π., Σκανδαλάκης Π., Σκανδαλίδης Κ., Σκοπελίτης Σ., Σκουλάκης Ε., Σκουλαρίκης Ι., Σκρέκας Θ., Σκυλλάκος Α., Σμυρλής -Λιακατάς Χ., Σουμάκης Σ., Σπηλιόπουλος Α., Σπηλιόπουλος Κ., Σπηλιωτόπουλος Σ., Σπύρου Σ., Σπυρόπουλος Ρ., Σπηριούνης Γ., Στριφτάρης Σ., Στυλιανίδης Ε., Σχοιναράκη - Ηλιάκη Ε., Σφυρίου Κ., Ταλιαδούρος Σ., Τατούλης Π., Τζαμτζής Ι., Τζέκης Α., Τζιόλας Ε., Τρυφωνίδης Γ., Τσεκούρας Γ., Τσερτικίδης Π., Τσιαρτιώνης Ν., Τσίμας Κ., Τσιόγκας Δ., Τσιμπλάκης Κ., Τσιπλάκος Α., Τσίπρας Β., Τσιτουρίδης Σ., Τσουκάτος Θ., Τσουρή Ε., Τσούρνος Γ., Φασούλας Π., Φλωρίνης Α., Φούρας Α., Χαραλαμπόπουλος Ι, Χουρμουζιάδης Γ., Χρυσανθακόπουλος Α., Χωρέμης Α., Ψαχαρόπουλος Γ., Ψωμιάδης Π.,

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Μπερλουσκόνι και σοσιαλ-«δημοκρατία»

Η σοσιαλδημοκρατική ευρωζώνη, η νεοφιλελεύθερη, η βομβαρδίζουσα στο όνομα του μεγάλου αφεντικού και των δογμάτων της «νέας τάξης», η σκωληκοειδής αυτή απόφυση του μητροπολιτικού καπιταλιστικού κέντρου, φαίνεται να διαπορεί αυτόν τον καιρό και να εξίσταται:

- Μα είναι δυνατόν ο Μπερλουσκόνι;

Η υποκρισία τους συνδυάζεται με τον κυνισμό τους, καθώς με τη νεοφιλελεύθερη διαχείριση και την αντικοινωνική πολιτική τους, έστρωσαν το δρόμο για φασίζοντα εκτρώματα, που ως δηλητηριώδη μανιτάρια εμφανίζονται και πάλι στον ευρωπαϊκό χώρο.

Τώρα, το «φαινόμενο Μπερλουσκόνι», λίγο προηγούμενα ο ακροδεξιός Χάιντερ της Αυστρίας. Και στους ευρωδρόμους της ΟΝΕ όλο και συχνότερες οι προκλητικές επιθετικές εμφανίσεις νεοναζιστικών ομάδων με τα «ξυρισμένα κεφάλια», τον αγκυλωτό σταυρό και το ρεβανσιστικό φυλετικό μίσος.

Η διεθνής και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, υποτακτική θεραπαινίδα της «παγκοσμιοποίησης» της αγριότητας του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και των επιθετικών δογμάτων επιβολής των συμφερόντων του - αυτή που θα άνοιγε, δήθεν, τις πύλες της «Ευρώπης των λαών», παρασύρει στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση.

Λειτούργησε όλα αυτά τα «χαμένα» χρόνια, όπως και η εντόπια σοσιαλδημοκρατική εκδοχή της, ως «αμορτισέρ» (απομειωτής) των κραδασμών και των λαϊκών εκρήξεων, ως μέσο πολιτικού ευνουχισμού και ως ανάχωμα των κοινωνικών αγώνων.

Δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένη η αναφορά αυτή για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, νεοφιλελεύθερου τύπου. Εχει σχέση με την ιστορική διαλεκτική πορεία της υπερσυσσώρευσης του κεφαλαίου, ως τη σημερινή φάση του ιμπεριαλισμού, όπου η επιβολή των συμφερόντων του, στα όρια πλανητικής και παραπλανητικής επικυριαρχίας, ακολουθείται από την αγριότητα των πυρηνικών «κανονιοφόρων» και τις απειλές κατά της ανθρωπότητας.

Κεντροδεξιά και κεντροαριστερά σοσιαλδημοκρατία, συνολικά νεοφιλελεύθερη και συνένοχη της «νέας τάξης», εμφανίζεται ως δήθεν απορούσα: - Μα καλά, ο Μπερλουσκόνι; Και υποκριτικά, τις πρώτες μέρες δεν του έστελναν... συγχαρητήρια, που ακολούθησαν αμέσως μετά. Και εμφανίζονται να σκέφτηκαν κι ένα μικρό, «πολιτικό εμπάργκο», όπως έκαναν για λίγο στην περίπτωση του Αυστριακού ακροδεξιού. Στην τέφρα και τη σποδό της σοσιαλδημοκρατίας φυτρώνουν τα σαπρόφυτα του κακού.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Με ομόφωνη απόφασή της ζητάει τη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

«Η καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί κατά τον επισημότερο τρόπο αναγνώριση της διεθνούς ευθύνης της Τουρκίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο κατεχόμενο από αυτήν βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αυτό αναφέρει με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, η οποία καλεί το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή της απόφασής του και να καταστήσει σαφείς στην Τουρκία τις κυρώσεις που θα της επιβληθούν σε περίπτωση μη συμμόρφωσής της.

Με αφορμή την καταδίκη αυτή η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής αναφέρεται και στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων - απεργών πείνας και τονίζει:

«Η καταδίκη αυτή συμπίπτει και συνδυάζεται με αυτά που συνεχίζουν να συμβαίνουν στις φυλακές της Τουρκίας. Μεγάλος αριθμός πολιτικών κρατουμένων, αλλά και ελεύθεροι πολίτες συγγενείς τους συνεχίζουν απέλπιδα απεργία πείνας. Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι κρατουμένων που θυσιάζουν τη ζωή τους ανεβάζουν συνεχώς το μακάβριο αριθμό θυμάτων, ενώ εκατοντάδες άλλοι οδηγούνται σε βέβαια προδιαγεγραμμένο θάνατο, διαμαρτυρόμενοι για το απαράδεκτο καθεστώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το καθεστώς της Τουρκίας παρά την πολιτική επίφαση δημοκρατίας στη χώρα, προσβάλει τις στοιχειώδεις ατομικές ελευθερίες και απαξιώνει και αυτήν την ανθρώπινη ζωή.

Σήμερα αγωνιστές της δημοκρατίας στην Τουρκία θυσιάζουν τη ζωή τους κατ' αυτόν το βασανιστικό τρόπο, ως μόνη δυνατότητα έκφρασης διαμαρτυρίας για την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων τους.

Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας τύπου "F", γνωστές ευρύτερα ως "λευκά κελιά", αποδεικνύουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση του εγκλήματος σε βάρος των αρχών που διέπουν τις σύγχρονες δημοκρατικές κοινωνίες.

Τα "λευκά κελιά", με στόχο την εξουθένωση του φρονήματος των πολιτικών κρατουμένων στην Τουρκία, τα βασανιστήρια και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές, έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ».

ΚΜΕ
Εκδρομή στη Σύρο

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), στα πλαίσια των ερευνητικών - μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προγραμματίζει και ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τη μορφή επισκέψεων σε τόπους και πόλεις της Ελλάδας, που η ιστορία τους σχετίζεται άμεσα με τη συγκρότηση της εργατικής τάξης και με σημαντικούς σταθμούς του κινήματός της. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, είναι το Λαύριο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Σέριφος.

Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, κέντρο σημαντικής βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης κατά τον περασμένο αιώνα, το 4ήμερο 1-4 Ιούνη 2001. Η επίσκεψη στο νησί θα περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Σύρου (παλιά εργοστάσια).
  • Επίσκεψη στο Νεώριο και συνάντηση - εκδήλωση με το Εργατικό Κέντρο της Σύρου.
  • Ξενάγηση στην Ερμούπολη και στην Ανω Σύρο, υπό τον τίτλο: «Η Σύρος του Βαμβακάρη και η Σύρος του Ροΐδη - δυο κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις μιας νησιώτικης κοινωνίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 88.10.046 (9.00 - 14.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ