ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ Ν. ΜΑΝΩΛΑΔΑ
«Χέρι» ταξικής αλληλεγγύης στους μετανάστες εργάτες γης

H παρέμβαση των συνδικάτων σκόρπισε χαρά και αγωνιστική αισιοδοξία

«Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι»: Με το σύνθημα αυτό να ακούγεται δυνατά το απόγευμα του Σαββάτου στη Νέα Μανωλάδα, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση από τη Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης, μαζί με την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας και Αμαλιάδας, καθώς και την Ομοσπονδία Τροφίμων - Ποτών, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών.

Η πλατεία γέμισε μετανάστες εργάτες γης, που συναντήθηκαν με τις αντιπροσωπείες των συνδικαλιστών, σε μια ακόμα ξεχωριστή πρωτοβουλία, συνέχεια της προηγούμενης δράσης, η οποία μετά από τη μαζική τους συνέλευση είχε οδηγήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και στις πρώτες παρεμβάσεις στα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υγείας, για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, δράσεις που θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Οι εργάτες που μαζί δουλεύουν, που μαζί αγωνίζονται, που μαζί πέφτουν θύματα της εκμετάλλευσης και της εργοδοτικής επίθεσης, μαζί βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο να γιορτάζουν, να γλεντούν, να παίρνουν δύναμη για τη συνέχιση της πάλης τους. Ηταν άλλος ένας αγωνιστικός σταθμός για να πάψει το αίσχος της εργοδοτικής ασυδοσίας, των εικόνων ντροπής, με τους μετανάστες να ζουν και να δουλεύουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι στα φραουλοχώραφα και τις άλλες καλλιέργειες.

Χέρι χέρι όλοι μαζί οι εργάτες ενάντια στην εκμετάλλευση

Χαρακτηριστικό είναι το τραγούδι που οι ίδιοι οι μετανάστες εργάτες τραγουδούσαν, αναγνωρίζοντας ότι την εργατική τάξη δεν μπορεί να τη χωρίζουν το χρώμα, η καταγωγή, η θρησκεία ή οτιδήποτε άλλο προβάλλουν οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις τους:

«Ελάτε όλοι οι μετανάστες της Γης, όλοι οι μετανάστες της Ελλάδας

Να παλέψουμε ενάντια στην εκμετάλλευση, χέρι χέρι να παλέψουμε με αγώνα,

Μαζί με το ΠΑΜΕ, πάμε με το ΠΑΜΕ, πάμε με το ΠΑΜΕ».

Στην πλατεία στήθηκε και ένα διαφορετικό γλέντι, απ' το συγκρότημα «Τζαλαλί» που οι ίδιοι εργάτες γης έχουν συγκροτήσει. Με χορούς και μουσικές απ' τις χώρες τους, ζέσταναν την ατμόσφαιρα. Πολλοί κρατούσαν τα κινητά στα χέρια τους, ήταν χαρούμενοι, γλεντούσαν μέσα στις δυσκολίες τους, ήθελαν να μεταδώσουν αυτήν την εικόνα στις οικογένειές τους, τους ανθρώπους τους, που βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος, με τα χειροκροτήματα να σπάνε την τσουχτερή παγωνιά, και με τα συνθήματα να ακούγονται στα Ελληνικά και στις γλώσσες των μεταναστών.

«Το ΠΑΜΕ απ' την πρώτη στιγμή στέκεται στο πλευρό μας. Ανθρωποι έρχονται από μακριά, απ' την Αθήνα, την Πάτρα, την Αμαλιάδα, τον Πύργο, γιατί πιστεύουν ότι είμαστε άνθρωποι που εργαζόμαστε και πρέπει να έχουμε ίδια δικαιώματα», σημείωσε ο Σίσου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα, υπογραμμίζοντας:

«Πρέπει να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους που θέλουν να μας βοηθήσουν, αλλιώς οι εργοδότες θα μας εκμεταλλεύονται περισσότερο. Στα υπουργεία το ΠΑΜΕ δεν παρακαλούσε, διεκδικούσε».

Από την πλευρά του, ο Τζαμάλ τόνισε: «Πρέπει να είμαστε με το ΠΑΜΕ, να οργανωθούμε, να παλέψουμε, με όσους θέλουν να μας βοηθήσουν πραγματικά».

Δεν κάνουμε πίσω!

Την αποφασιστικότητά τους ο αγώνας των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης στον κάμπο της Βόρειας Ηλείας και της Δυτικής Αχαΐας να συνεχιστεί, την πίστη τους ότι τα αιτήματά τους με οργάνωση και πάλη θα ικανοποιηθούν εξέφρασαν οι συνδικαλιστές που πήραν τον λόγο, μεταφέροντας τη γνήσια ταξική αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζομένων. Από τις αντιπροσωπείες μάλιστα μοιράστηκαν δώρα, κερδίζοντας το χαμόγελο και ενός μικρού παιδιού απ' το Πακιστάν που ζει στις ίδιες συνθήκες με τους μετανάστες εργάτες γης.

«Δεν θα κάνουμε πίσω, όσο και αν η κυβέρνηση και τα αφεντικά βάζουν εμπόδια», είπε ο Μανώλης Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μαζί με την Επιτροπή θα καταφέρουμε να νικήσουμε».

«Αφιερώνουμε αυτήν τη μέρα στους εργάτες όλου του κόσμου», σημείωσε ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας: «Εμείς παράγουμε όλο τον πλούτο, εμείς θα τον πάρουμε κιόλας».

«Απέναντι σε όσους δεν υπολογίζουν ότι είμαστε άνθρωποι, εμείς έχουμε μια απάντηση: Οργάνωση του αγώνα μας και Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», τόνισε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ. Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Συνδικάτου Χρηματοπιστωτικού Αττικής, επισήμανε: «Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό, δείχνει το παράδειγμα».

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμπεριφέρεται καλύτερα στους Ελληνες εργάτες. Δίνει εκατομμύρια για εξοπλισμούς και ο λαός δεν έχει γιατρούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας: «Εχουμε τη δύναμη να βελτιώσουμε την κατάσταση, ενωμένοι θα είμαστε νικητές».

«Είναι ντροπή για όσους ξεχνάνε ότι στην Ελλάδα ζουν 11 εκατομμύρια Ελληνες και στο εξωτερικό άλλα 10. Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας», ανέφερε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, Νατάσα Παναγιωτάρα, ενώ ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, σημείωσε: «Τους εργάτες όλου του κόσμου δεν χρειάζεται να τους ενώνει η γλώσσα αλλά ο κοινός αγώνας».

Στήριξη και από τη δημοτική αρχή Πατρών

Σημαντική ήταν η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής Πάτρας που μοίρασε ρούχα, με παρόντες τον αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά, και τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Θοδωρή Τουλγαρίδη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ»
Δώρα στους μαθητές στη Δομή Προσφύγων της Μαλακάσας

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών και μπροστά στις γιορτές, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής «Ο Σωκράτης» έδωσε χριστουγεννιάτικα δώρα στους μαθητές του Νηπιαγωγείου που λειτουργεί μέσα στη Δομή Προσφύγων και Μεταναστών Μαλακάσας.

Το Νηπιαγωγείο στεγάζεται σε 2 αίθουσες προκάτ, ελαφράς κατασκευής. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, εδώ και αρκετές μέρες «λειτουργεί χωρίς προσωπικό καθαριότητας, αφού την καθαριότητα είχε αναλάβει "χατιρικά" ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνταν στη Δομή Μαλακάσας μέχρι προσφάτως, και όχι ο δήμος Ωρωπού, ως όφειλε, βάσει των δεσμεύσεων που έχει για την ύπαρξη και λειτουργία της Δομής στην περιοχή ευθύνης του. Πρόβλημα επίσης υπάρχει και με τη θέρμανση των αιθουσών, αφού δεν έχει γίνει η απαραίτητη συντήρηση των κλιματιστικών, με ό,τι συνεπάγεται για την υγιεινή του χώρου, και συνεπώς δεν λειτουργούν».

Και καταλήγει: «Απαιτούμε άμεσα ο δήμος Ωρωπού να αναλάβει τις ευθύνες του για την καθαριότητα και τη θέρμανση του Νηπιαγωγείου. Τα παιδιά - θύματα του πολέμου το ελάχιστο που δικαιούνται είναι η φροντίδα, η ασφάλεια και η εκπαιδευτική στήριξη», επισημαίνει ο Σύλλογος, που από την πρώτη στιγμή λειτουργίας των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων) έχει πάρει θέση για την Εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα, ζητώντας την πλήρη και ομαλή ένταξή τους στο δημόσιο σχολείο, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ, καθώς και με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγεία των παιδιών, την εξασφάλιση όλου του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, τη στήριξη των υποδομών και των Σχολικών Επιτροπών».

Γ. ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσουμε αυτήν την ντροπή

Στην εκδήλωση στη Ν. Μανωλάδα παρευρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως και ο Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του Κόμματος Χρήστος Γιάνναρος.

«Τούτη δω η χώρα που έχετε έρθει και δουλεύετε πολύ σκληρά, σε πολύ δύσκολες, απάνθρωπες, ντροπιαστικές συνθήκες, πρέπει να ξέρετε ότι έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε άλλες χώρες, που ζούσαν στις ίδιες συνθήκες», ανέφερε ο Γιάννης Πρωτούλης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση. Και συνέχισε:

«Τα αφεντικά θέλουν να κάνουν τον ελληνικό λαό να ξεχάσει πώς έζησαν οι δικοί του άνθρωποι στην ξενιτιά. Μέσα στις λάσπες, στις ακαθαρσίες, στη βρωμιά που δουλεύετε και εσείς, βγάζοντας τον λεγόμενο "κόκκινο χρυσό" που τον καρπώνονται άλλοι. Είναι ευθύνη όλων μας, όλων των προοδευτικών ανθρώπων να σταματήσουμε αυτήν τη μεγάλη αδικία. Απευθυνόμαστε περισσότερο σε όσους μας ακούνε εδώ στη Νέα Μανωλάδα και τα γύρω χωριά. Αυτήν την ντροπή πρέπει να τη σταματήσουμε, δεν συμφέρει κανέναν. Συμφέρει μόνο τα μεγάλα αφεντικά που δεν έχουν ποτέ λασπώσει τα πόδια τους και ούτε πρόκειται να τα λασπώσουν.

Αυτή η ντροπή πρέπει να σταματήσει, γιατί δεν συμφέρει ούτε τους Ελληνες βιοπαλαιστές αγρότες, παρά μόνο αυτούς που ζούνε από τον μόχθο όλων των υπολοίπων. Είναι οι ίδιοι που ποτέ στη ζωή τους δεν έχουν ιδρώσει, δεν έχουν παγώσει, δεν έχουν δει τα παιδιά τους να ζούνε σε τέτοιες συνθήκες. Είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσει αυτό το αίσχος».

Κάλεσε σε πάλη για να έχουν οι εργάτες γης κανονικά σπίτια, γιατρούς και έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα. «Οι εργάτες πρέπει να έχουν χαρτιά, να μπορούν να ταξιδέψουν, να μπορούν να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Δεν πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον αγώνα», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο Γιάννης Πρωτούλης.

Εκδήλωση και στον Μαραθώνα

Εκδήλωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας Μετανάστευσης και στον Μαραθώνα από το Συνδικάτο Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών Ν. Αττικής και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, με τη συμμετοχή μεταναστών, κυρίως εργατών γης αλλά και Ελλήνων εργαζομένων. Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν οι Γιάννης Σχοινάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος, και Παναγιώτης Πορφύρης, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου. Ενώ έγιναν χαιρετισμοί από μέλη της Επιτροπής μεταναστών εργατών γης του Μαραθώνα και της Επιτροπής εργατών γης στο Κάτω Σούλι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ