ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /32
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
Ελληνες και μετανάστες μια γροθιά στον αγώνα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας

Συνάντηση - συζήτηση με τους εργαζόμενους
Συνάντηση - συζήτηση με τους εργαζόμενους
Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, Κεντρικού Τομέα και Δυτικής Αττικής επισκέφθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, με αφορμή τη 18η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστευσης, και με δεδομένες τις σοβαρές αρνητικές εξελίξεις στο προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

Συνοδευόταν από τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ Γιάννη Πρωτούλη και Θέμη Γκιώνη, τον Μάκη Μακρή, μέλος της ΚΕ, και την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες.

Στο χώρο τον υποδέχτηκαν ο Γαβριήλ Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ελλάδας, και ο Αλ. Δρόσος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Τον ξενάγησαν στους χώρους της Διεύθυνσης, όπου ήταν εμφανή το κτιριακό πρόβλημα και το πρόβλημα υποδομών της υπηρεσίας, που εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε καταρχάς με τον διευθυντή της υπηρεσίας, Ηλία Χρονόπουλο, και με προϊσταμένους τμημάτων. Ολοι τού κατήγγειλαν τη σοβαρή υποστελέχωση, την κάλυψη των αναγκών με συμβασιούχους υπό διαρκή ομηρία και τις σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές, π.χ. το πολύ αργό ίντερνετ, που δεν καλύπτει ανάγκες ούτε για οικιακή χρήση και δεν τους επιτρέπει να ανταποκρίνονται άμεσα στα αιτήματα μεταναστών και προσφύγων, αλλά και την εξώθηση αυτών σε ιδιωτικά γραφεία λογιστών και δικηγόρων προκειμένου να διευθετούν τις αιτήσεις τους. Ο Ηλ. Χρονόπουλος, αφού επεσήμανε την πάγια στήριξη του ΚΚΕ στη διεκδίκηση από μέρους τους λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε αναμονή χιλιάδες άδειες διαμονής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους που τις περιμένουν. Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή δεν μπορεί να γίνει χωρίς προσωπικό, πρόσθεσε, αφού σε αυτήν την περίπτωση τη φυσική ουρά αντικαθιστά η ψηφιακή ουρά.

Από την περιοδεία στους χώρους των υπηρεσιών ασύλου
Από την περιοδεία στους χώρους των υπηρεσιών ασύλου
Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε σύσκεψη με εργαζόμενους και εκπροσώπους κοινοτήτων μεταναστών.

Η Λίντα Νιόνγκο, πρόεδρος των γυναικών από το Κονγκό, ο Ντόναλντ Εντουαρντ, πρόεδρος των Νιγηριανών στην Ελλάδα, ο Σαμσιντίν Ιντρίσου, αντιπρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, ο Χασάν Ραζά από το Πακιστάν και ο Σαουάφ από την Αίγυπτο, όλοι τους είχαν έναν καλό λόγο να πουν για την τιτάνια προσπάθεια των εργαζομένων της υπηρεσίας, που τη χαρακτήρισαν το «δημαρχείο» τους. Τόνισαν με τη σειρά τους ότι οι εργαζόμενοι δεν επαρκούν για να ανταποκριθούν στον όγκο της δουλειάς, οι άδειες παραμονής έχουν καθυστερήσει πολύ να ανανεωθούν και πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα στις δουλειές τους, καθώς οι εργοδότες δεν καλύπτονται με τις παρατάσεις. Εθεσαν ακόμα ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευση των παιδιών τους, τον αποκλεισμό τους από νηπιαγωγεία, κάτι που προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στις οικογένειές τους, αφού δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Επιπλέον μίλησαν για την ανυπαρξία διαδικασιών ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, με πολλούς να ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα αλλά να μη δικαιούνται υπηκοότητα, ενώ οι σχετικές εξετάσεις για την απόκτησή της είναι εξαιρετικά δύσκολες. «Εμείς είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε μαζί, αρκεί να μας δεχτείτε, είμαστε άνθρωποι και όχι αριθμοί. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει», σημείωσε η Λ. Νιόνγκο. «Χωρίς χαρτιά δεν προχωράει η ζωή μας», συμπλήρωσε ο Ντ. Εντουαρντ, προσθέτοντας πως οι μετανάστες θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της υπηρεσίας.

Από την πλευρά των εργαζομένων τοποθετήθηκαν μόνιμοι και συμβασιούχοι, επαναλαμβάνοντας τα ζητήματα που νωρίτερα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε πληροφορηθεί από τον διευθυντή και τις προϊσταμένες της υπηρεσίας: Υποστελέχωση, ομηρία των συμβασιούχων, ζητήματα υλικοτεχνικού εξοπλισμού κ.λπ.

Οι μετανάστες και πρόσφυγες είναι ταξικά μας αδέρφια

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στη σύσκεψη στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, τονίζοντας: «Οι μετανάστες, όπως και οι πρόσφυγες, όλοι οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τις χώρες τους και περιπλανώνται λόγω της φτώχειας και των πολέμων, είναι ταξικά μας αδέρφια. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, είμαστε όλοι εργαζόμενοι, καταπιεσμένοι, είτε θύματα εκμετάλλευσης είτε ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, των ανταγωνισμών των ισχυρών. Και το Μεταναστευτικό θα διογκώνεται, γιατί οι ανταγωνισμοί των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και οι αντιθέσεις μεγαλώνουν και τα διαφορετικά τους συμφέροντα, για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μερίδιο "πίτας" από την εκμετάλλευση χωρών, αγορών και λαών, τους οδηγούν σε πολέμους, συρράξεις, επεμβάσεις, αλλά και στη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του εργαζόμενου, πολύ περισσότερο αν είναι μετανάστης».

Αναφερόμενος στις ελλείψεις στην υπηρεσία, επεσήμανε ότι «θα διεκδικήσουμε η Υπηρεσία Μετανάστευσης να στελεχωθεί, γιατί λείπει προσωπικό, και οι προσλήψεις να γίνουν με όρους μόνιμης και σταθερής εργασίας, για να μπορεί τελικά να λειτουργήσει αποδοτικά η υπηρεσία και να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συμπολίτες μας μετανάστες, παίρνοντας έγκαιρα τα χαρτιά τους, την άδεια διαμονής κ.λπ. Μάλιστα αρκετοί μετανάστες δεν έχουν άδεια, δεν έχουν χαρτιά και γίνονται διπλά και τριπλά θύματα εκμετάλλευσης από μεγάλους εργοδότες και άλλους που τους εκμεταλλεύονται, αφήνοντάς τους απλήρωτους ή δίνοντάς τους ψίχουλα αντί για τον μισθό που δικαιούνται.

Σαν ένας άνθρωπος, μια γροθιά, όλοι μαζί Ελληνες και μετανάστες να παλέψουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας εδώ στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στα σωματεία, στους συλλόγους. Τα σωματεία πρέπει να γράφουν τους μετανάστες, να τους αγκαλιάζουν, να υπάρχει αλληλοβοήθεια, αλληλεγγύη, γιατί βιώνουν περισσότερες δυσκολίες. Ο άνθρωπος που έρχεται από άλλη χώρα με την οικογένειά του ή μόνος του και ψάχνει στον ήλιο μοίρα, χρειάζεται πολύ περισσότερη συμπαράσταση και βοήθεια, από τα πιο απλά πράγματα μέχρι τα μεγάλα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε φασιστικά - ρατσιστικά φαινόμενα και πρέπει όλοι μαζί αυτά να τα παλέψουμε, αλληλέγγυος ο ένας με τον άλλο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτήν την απονιά, τον ρατσισμό, τα αισχρά φαινόμενα που ζήσαμε και ζούμε, να υπάρχουν μέσα στην κοινωνία. Πρέπει όλοι μαζί σαν ένας άνθρωπος να τα πολεμήσουμε».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξόρμηση σε Λύκεια της Γκράβας

Εξόρμηση σε Λύκεια της Γκράβας έκαναν το πρωί της Παρασκευής μέλη της ΚΝΕ, με την ανακοίνωση της Οργάνωσης για την 18η Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη. «Απλώνουμε το χέρι - Οι καταπιεσμένοι έχουν ένα κοινό σύνθημα: Την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη των λαών», έλεγε η ανακοίνωση που πρόθυμα άπλωναν το χέρι και έπαιρναν οι μαθητές μπαίνοντας στο συγκρότημα για να πάνε στα σχολεία τους.

«Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη επιλέξαμε να κάνουμε μια εξόρμηση στα σχολεία της Γκράβας, σε ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, με μεγάλα αντίστοιχα προβλήματα», δήλωσε για αυτή την πρωτοβουλία ο Τάσος Συκάς, Γραμματέας της ΤΟ Γκράβας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για «συγκρότημα στο οποίο συνυπάρχουν χιλιάδες Ελληνες μαθητές μαζί όμως με εκατοντάδες μετανάστες, παιδιά που έχουν έρθει από χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων κ.ο.κ. Είναι παιδιά που συνυπάρχουν μεταξύ τους, αντιμετωπίζουν ίδια προβλήματα στη ζωή τους, όπως η έλλειψη υποδομών στα σχολεία τους, καθηγητών, τα μορφωτικά κενά, η έλλειψη μέτρων προστασίας απέναντι στον κορονοϊό και την πανδημία. Αντίστοιχα αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή τους και οι γονείς τους, όπως είναι η ανεργία, η φτώχεια, η ανασφάλεια. Είναι κοινές οι αιτίες δηλαδή που οδηγούν έναν νέο, μια οικογένεια να αφήσει τη χώρα του, με τις αιτίες που αφήνουν ένα παιδί ανασφάλιστο ως προς το μέλλον του, ως προς το τι δουλειά θα κάνει κ.ο.κ.

Η Κομμουνιστική Νεολαία παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή ρατσισμού, φασισμού, στα σχολεία, στις γειτονιές. Παλεύει ενάντια στις κυβερνήσεις και τις συμφωνίες που μπλέκουν τον λαό ακόμα πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Πρωτοστατεί στο να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας και νομικά και πρακτικά για τους πρόσφυγες και μετανάστες, να εκπονηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία θα λαμβάνεται υπόψη η ιστορία, ο πολιτισμός του κάθε λαού για την εκπαίδευση των παιδιών, να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα ένταξης όλων των προσφύγων και μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ