ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Τη «νομιμότητα» που παρέχουν στην εργοδοσία οι κυβερνήσεις επικαλείται η εταιρεία «Jumbo»

Νέα κινητοποίηση σήμερα από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στην έδρα της επιχείρησης

Σε κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. έξω από τα κεντρικά γραφεία των «Jumbo» (Κύπρου 9 και Υδρας, Μοσχάτο), για την απόσυρση του εσωτερικού κανονισμού εργασίας και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων τους, καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Μετά την καταγγελία του για τον εσωτερικό κανονισμό, που με τις προβλέψεις του «δένει» χειροπόδαρα τους εργαζόμενους, ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα διεκδίκησης στους χιλιάδες εργαζόμενους των «Jumbo» που, όπως και το σύνολο των εμποροϋπαλλήλων, δουλεύουν σε συνθήκες εντατικοποίησης, κάθε μέρα, και τις Κυριακές, στο πλαίσιο του εορταστικού ωραρίου.

Ο εσωτερικός κανονισμός, με ρυθμίσεις που δίνουν περισσότερα «όπλα» στην εργοδοσία να επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της ήδη άσχημης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τις συμβάσεις, το ωράριο, τα ρεπό τους. Και μια «μικρογραφία» του τι συμβαίνει συνολικά στον κλάδο του Εμπορίου, αφού η εργοδοσία έχει στη διάθεσή της δεκάδες αντεργατικούς νόμους που κατοχυρώνουν τη δουλειά - λάστιχο. Στον συγκεκριμένο κανονισμό, που τέτοιοι σαν αυτόν ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται άρθρα που προβλέπουν τη δυνατότητα της εταιρείας να μετακινεί εργαζόμενους στα καταστήματά της σε όλη τη χώρα, να ορίζει τη διάρκεια της εργασίας ημερησίως και εβδομαδιαίως, να μην υπολογίζει στο ωράριο το διάλειμμα και τον χρόνο προετοιμασίας (αλλαγή ενδυμασίας κ.λπ.), να χορηγεί τις ημέρες άδειας σύμφωνα με τις ανάγκες της, να φακελώνει εργαζόμενους, καταναλωτές και προμηθευτές, να επιβάλλει πρόστιμο που στερεί ακόμα και το 1/4 του μισθού σε «παραβάτες» εργαζόμενους.

Για «ισχυρισμούς που αναπτύσσονται σε διάφορα συνδικαλιστικά φυλλάδια σχετικά με τη δήθεν ύπαρξη παράνομων διατάξεων στον Κανονισμό Εργασίας» κάνει λόγο η εταιρεία, επιχειρώντας να απαντήσει. Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες του σωματείου, οι οποίες προκάλεσαν αίσθηση, αναφέρει πως «άπασες οι προβλέψεις αυτού (σ.σ. του κανονισμού) συνάδουν με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας». Ωστόσο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων δεν έχει παραλείψει να επισημάνει την ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας, που «ενέκρινε τον κανονισμό, καθώς τον βρήκε "σύμφωνο με τους νόμους"». Πρόκειται για τους νόμους «που ψηφίστηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη, που καταργεί το 8ωρο για να εξυπηρετήσει την "ανάπτυξη" των ομίλων όπως τα "Jumbo", που είχε πάνω από 400 εκατ. κέρδη τα 3 τελευταία χρόνια από τη δική μας δουλειά», σχολιάζει. Αυτό το νομικό οπλοστάσιο δίνει πλήρη ασυλία στην εργοδοσία συνολικά να καταρτίζει τέτοιους εσωτερικούς κανονισμούς, «εξειδικεύοντας» ουσιαστικά κάθε άρθρο των αντεργατικών νόμων σε επίπεδο επιχείρησης, για να απογειώνεται η εκμετάλλευση.

Διαψεύδει τον εαυτό της η εργοδοσία

Στην πρεμούρα της μάλιστα να «διαψεύσει» τις καταγγελίες, η συγκεκριμένη εταιρεία καταλήγει να διαψεύδει τον εαυτό της. Οσον αφορά τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμο ύψους έως και 25% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων, η ανακοίνωση ισχυρίζεται πως «κάτι τέτοιο ούτε ισχύει ούτε θα μπορούσε ποτέ να ισχύσει βάσει του κώδικα αξιών και αρχών της Jumbo». Απαντώντας στη «διάψευση», ο Σύλλογος έχει ανεβάσει στον λογαριασμό του στο Twitter το σχετικό απόσπασμα από την ανακοίνωση της εταιρείας και δίπλα του το άρθρο 46 του κανονισμού της, το οποίο αφορά τις «πειθαρχικές ποινές». Σε αυτό αναφέρεται ρητά ότι ο «παραβάτης» εργαζόμενος τιμωρείται με α) προφορική ή έγγραφη παρατήρηση ή σύσταση, β) προφορική ή έγγραφη επίπληξη, γ) πρόστιμο μέχρι του ενός τετάρτου (1/4) επί του μηνιαίου μισθού ή επί του ημερομισθίου του, δ) προσωρινή υποχρεωτική αποχή από την εργασία το πολύ 10 ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος εργασίας. Η εργοδοσία «διαψεύδει τον εαυτό της», σχολιάζει το σωματείο.

«Δεν παραιτούμαστε, σπάμε τον φόβο - Απαιτούμε να πάρουν πίσω τον κανονισμό εργασίας», τονίζει ο Σύλλογος, καλώντας τους εργαζόμενους στα «Jumbo» να παλέψουν μαζί με το σωματείο τους για να αποσυρθεί ο κανονισμός εργασίας, να απαιτήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μπει φρένο στον συνδυασμό του προγράμματος «Συν-Εργασία» με απολύσεις

Στη Βουλή φέρνει το Κόμμα το νέο πογκρόμ απολύσεων που εξαπολύεται από την εργοδοσία που εφαρμόζει το πρόγραμμα

Τη λήψη μέτρων ώστε να μπει τέρμα στην εργοδοτική πρακτική να συνδυάζεται η εφαρμογή του προγράμματος «Συν-Εργασία» με απολύσεις εργαζομένων και μειώσεις προσωπικού, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση οχτώ βουλευτών του προς τον υπουργό Εργασίας.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να προσθέσει από τον Ιούνη του 2020 το πρόγραμμα "Συν-Εργασία" στην πανσπερμία των "ευέλικτων" εργασιακών σχέσεων, που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, έλυσε τα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων ώστε να εντείνουν την εκμετάλλευση, φορτώνοντας στις πλάτες των εργαζομένων και τη νέα οικονομική κρίση», σημειώνεται στο κείμενο της Ερώτησης. Οπως υπενθυμίζει το ΚΚΕ, η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος οδηγεί σε «περικοπή των μισθών κατά 20%», σε αντίστοιχο ψαλίδισμα στο «επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων» όσον αφορά τους εργαζόμενους, ενώ η εργοδοσία επωφελείται από την «επιδότηση από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών» του προσωπικού τους. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη εφαρμογή του, «οι συνεχόμενες επεκτάσεις του προγράμματος έχουν ήδη επιφέρει μαζικό τσάκισμα των μισθών των εργαζομένων και το παραπέρα χτύπημα της πλήρους απασχόλησης».

Στο μεταξύ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «όχι μόνο δεν συνέβαλε, όπως έλεγε η κυβέρνηση, στη "διατήρηση των θέσεων εργασίας", αλλά η ανακοίνωση της παράτασής του για τρεις ακόμη μήνες συνέπεσε με πογκρόμ απολύσεων». Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη συνέχιση του «Συν-Εργασία» μέχρι το τέλος Μάρτη, μια σειρά επιχειρήσεις στέλνουν αυτή την περίοδο στην ανεργία εργαζόμενους ενταγμένους μέχρι πρότινος στις ρυθμίσεις του. «Η επιλογή του υπουργείου Εργασίας να μην θέσει ως προϋπόθεση την απαγόρευση των απολύσεων όσο μια επιχείρηση εφαρμόζει αυτό το πρόγραμμα, έχει αφήσει ανοιχτή την πόρτα για μαζικές απολύσεις», καταγγέλλουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Επιπλέον, «με δεδομένη την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών και υπό τον εκβιασμό των εργοδοτών, είναι βέβαιο ότι χιλιάδες εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται σε εργασία κατά το χρόνο που υποτίθεται ότι δεν θα εργάζονται», υπογραμμίζουν, ενώ προσθέτουν πως «ακόμα και όπου τηρείται τυπικά ο μειωμένος χρόνος εργασίας, το μοντέλο αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραπέρα εντατικοποίηση της εργασίας».

Στο έδαφος αυτό, το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να λάβει μέτρα ώστε: Να υποχρεωθούν οι εργοδότες που κάνουν χρήση του προγράμματος να ανακαλέσουν τις απολύσεις που πραγματοποίησαν την προηγούμενη περίοδο. Να θέσει προϋποθέσεις για όσους εργοδότες κάνουν χρήση του προγράμματος «Συν-Εργασία» από τον Γενάρη του 2022, ώστε να μην γίνουν και νέες απολύσεις. Να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις και ιδιαίτερα αυτές που έγιναν χωρίς να ακολουθηθεί ούτε καν η τυπική διαδικασία που προβλέπεται.

Νέα κινητοποίηση στο ξενοδοχείο «Melia Athens»

Σημειώνεται ότι την ένταξη του προσωπικού τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», προκειμένου να μειώνουν τους μισθούς και να επιδοτούνται για τις ασφαλιστικές εισφορές, αξιοποιούν οι εργοδότες σε μια σειρά ξενοδοχεία, ενώ παράλληλα προχωρούν σε απολύσεις εργαζομένων.

Την περασμένη Δευτέρα, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Melia Athens» προχώρησαν σε 24ωρη απεργία και κινητοποίηση ενάντια στις αλλεπάλληλες απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία, ενώ το προσωπικό παραμένει ενταγμένο στο «Συν-Εργασία». Σε συνέλευσή τους αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για την επιστροφή όλων των συναδέλφων τους στη δουλειά, την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη, με στάση εργασίας (από 8 π.μ. μέχρι 12 μ.). Στο πλευρό των εργαζομένων βρίσκεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.


ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Τιμωρητικές πρακτικές σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους

Παρέμβαση συνδικαλιστών της ΕΣΚ ανάγκασε σε αναδίπλωση την εργοδοσία

Σε μια απαράδεκτη τιμωρητική μεθόδευση προχώρησε η εργοδοσία του ομίλου ΟΤΕ, καταβάλλοντας μειωμένο Δώρο Χριστουγέννων σε εργαζόμενους στις θυγατρικές της CTS, «e-Value» και «Γερμανός», οι οποίοι δεν είχαν υπακούσει την εντολή της να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας έως τις 6 Δεκέμβρη! Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι ατομικές συμβάσεις είναι προϊόν της συμφωνίας που έκαναν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με την εργοδοσία του ΟΤΕ και οδηγούν στο παραπέρα χτύπημα μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων.

Η μειωμένη καταβολή Δώρου στις 20 Δεκέμβρη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της ΕΣΚ ΟΤΕ, που την ίδια μέρα εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την ενέργεια αυτή και τονίζει ότι «δεν μπορεί κανένας να παίζει με τον μισθό των εργαζομένων που παράγουν τα δισεκατομμύρια που διαφημίζει η εργοδοσία». Στη συνέχεια, χτες το πρωί, συνδικαλιστές της ΕΣΚ κατέθεσαν καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ σήμερα, όπως είχαν ανακοινώσει, θα προχωρούσαν και σε μηνυτήρια αναφορά στο αστυνομικό τμήμα, ζητώντας να ξεκινήσει η διαδικασία του αυτοφώρου την οποία προβλέπει ο νόμος.

Στο μεταξύ η εργοδοσία του ομίλου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, έστειλε τρία email στις 21 Δεκέμβρη. Στο πρώτο και στο δεύτερο παραδέχεται ότι όσοι υπέγραψαν «μετά την 06.12.2022(σ.σ. εννοεί 2021, αλλά προφανώς οι ενέργειες της ΕΣΚ τής προκάλεσαν εκνευρισμό και απροσεξία)και μέχρι την 20.12.2021 θα λάβουν αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στην προσωπική διαφορά για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, και για το Δώρο Χριστουγέννων, με τη μισθοδοσία Ιανουαρίου 2022». Επίσης, στο δεύτερο email χαρακτηρίζει παραπλανητικά τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις για τον υπολογισμό του Δώρου!

Λίγες ώρες αργότερα όμως, στο τρίτο email και ενώ είχε προηγηθεί η καταγγελία της ΕΣΚ στην Επιθεώρηση Εργασίας, έκανε στροφή 180 μοιρών: Ενημέρωσε ότι «η Εταιρεία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η εκκαθάριση των αποδοχών, καθώς και του Δώρου Χριστουγέννων 2021 να γίνει με τη μισθοδοσία Δεκεμβρίου (αντί της μισθοδοσίας Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά επικοινωνηθεί) (...) Συνεπώς, στις 30.12.2021 θα λάβει τον μισθό του Δεκεμβρίου (όπως αναφέρεται στη σύμβαση), όσο και τις αναδρομικές αποδοχές Δώρου Χριστουγέννων και την εκκαθάριση μηνός Νοεμβρίου».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού δεν έχουν εκδηλώσει καμία αντίδραση, ούτε για τα μάτια του κόσμου. Προφανώς τους έχουν θέλξει τα επινίκια της συμφωνίας τους με την εργοδοσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ