ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σε «ανεξάρτητη αρχή» μετατρέπεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

Επικίνδυνη εξέλιξη για τους εργαζόμενους - ενισχύεται η «ασυλία» στην εργοδοσία

Την επικίνδυνη για τους εργαζόμενους μετατροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας σε «ανεξάρτητη αρχή», σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου - έκτρωμα Χατζηδάκη, επικύρωσε χτες η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με την πλειοψηφία της να δίνει το «οκ» για τον διορισμό των 5 μελών του νέου ΔΣ, που θα αντικαταστήσει το ΣΕΠΕ από τις αρχές του νέου χρόνου.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στο βάθεμα της αντιδραστικής στρατηγικής της κυβέρνησης, μετατρέποντας το ΣΕΠΕ σε ένα όργανο, στο οποίο ουσιαστικά δεν θα ασκείται κανένας έλεγχος, καθώς θα είναι «θωρακισμένο» απέναντι στη συνδικαλιστική διεκδίκηση, δίνοντας έτσι «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ανέφερε άλλωστε χτες ότι φέρνει στη θέση του ΣΕΠΕ μία «ανεξάρτητη αρχή» προκειμένου ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και οι κυβερνήσεις να μην είναι υπόλογοι για πράξεις και παραλείψεις μιας τέτοιας υπηρεσίας, την ίδια στιγμή βέβαια που η εργοδοσία έχει απεριόριστες προσβάσεις σε τέτοιου είδους κρατικούς μηχανισμούς.

Ενδεικτικές για το ποιος θα είναι ο ρόλος της αρχής αυτής είναι και οι ιδιότητες των διοριζόμενων μελών, όπως ο Μ. Αναλυτής, μέλος του ΕΛΙΝΥΑΕ, του γνωστού «εργαλείου» του κοινωνικού εταιρισμού, και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πουατιέ στη Γαλλία, με ειδικότητα Οικονομική Ανάλυση και Πολιτική, ο Θ. Λύτρας, υψηλόβαθμο στέλεχος, ως νομικός, της Νομικής Διεύθυνσης της Εθνικής Τράπεζας, και η Αφρ. Μακρυγιάννη, επιστημονική συνεργάτρια στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, αναπληρωματικό μέλος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, κ.ά.

Αλλά και τα όσα αναφέρθηκαν στη συζήτηση στην Επιτροπή είναι χαρακτηριστικά, με τον Μ. Αναλυτή να εντοπίζει ότι αυτό που λείπει δεν είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς αλλά ένας «φορέας ασφάλισης επαγγελματικού κινδύνου που καλύπτει τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, σε περίπτωση ατυχημάτων». Ο δε βουλευτής της ΝΔ Γ. Τραγάκης ανέφερε ότι ένας από τους στόχους της «ανεξάρτητης αρχής» είναι «η συμφιλίωση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών», κάτι στο οποίο συμφώνησε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου.

Εργαλεία προώθησης της αντεργατικής πολιτικής οι «ανεξάρτητες αρχές»

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε πως ξεπερνάει την πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους το να γίνεται λόγος για συμφιλίωση όταν «ο εργαζόμενος, ο πιο αδύναμος κρίκος, αυτός που νιώθει την εκμετάλλευση, που σήμερα δουλεύει με 300 ευρώ ατέλειωτες ώρες δουλειάς, που σκοτώνεται κάθε μέρα, που δεν γυρνάει στο σπίτι του ζωντανός, είναι δυνατό να είναι ίδιο με τον εργοδότη», τον εκμεταλλευτή του;

Σημείωσε ακόμα ότι είναι τουλάχιστον αστείο να γίνεται λόγος για «ανεξάρτητες αρχές» όταν διορίζονται από τις κυβερνήσεις. «Είναι πλήρως εξαρτημένες όλες οι αρχές» και συγκροτούνται για να υλοποιούν πιο αποτελεσματικά την ταξική πολιτική, να υλοποιούν τους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφίζουν τα αστικά κόμματα, σύμφωνα «με τις αξιώσεις ουσιαστικά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Επισήμανε ότι με την κατάργηση του ΣΕΠΕ ο υπουργός «θέλει να διώξει από πάνω του αυτήν την ευθύνη, για να μη δέχεται αυτές τις πιέσεις από τα συνδικάτα για ελέγχους στους χώρους δουλειάς, για εντατικοποίηση των ελέγχων, για στήριξη των δικαιωμάτων τους. Αυτή είναι η ουσία». Ανέδειξε ακόμα τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θέτοντας ερώτημα στους διοριζόμενους του ΔΣ τι θα κάνουν γι' αυτό, χωρίς να πάρει απάντηση.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και χριστουγεννιάτικες γιορτές

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και στήριξης στα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από σωματεία και μαζικούς φορείς σε όλη τη χώρα, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος - Ολοι για έναν και ένας για όλους». Πιο συγκεκριμένα:

Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας συγκεντρώνει είδη τροφίμων και παιχνίδια για τα παιδιά, τα οποία θα διανεμηθούν σε οικογένειες εργαζομένων και ανέργων που τα έχουν ανάγκη. Τα είδη που συγκεντρώνονται είναι: Ξηρά τροφή, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, φρούτα και κρεατικά, παιδικές τροφές, πάνες, είδη προσωπικής υγιεινής και παιχνίδια. Η συγκέντρωσή τους πραγματοποιείται από χτες στα γραφεία του (Κολοκοτρώνη 20, στον 1ο όροφο) και συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη. Επίσης, από Δευτέρα 27 έως Πέμπτη 30 Δεκέμβρη, καθημερινά 9 π.μ. - 1 μ.μ. και 6 μ.μ. - 9 μ.μ., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν και στο τηλέφωνο 2610-226300.

Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν επίσης:

-- Το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καθημερινά μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη, στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, 10 π.μ. - 12 μ. και 6.30 μ.μ. - 7.30 μ.μ.

-- Το Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου» καθημερινά (5 μ.μ. έως 6.30 μ.μ.).

-- Η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), μέχρι 24 Δεκέμβρη, στα γραφεία της και σε Νέα Ιωνία, Περιστέρι, Πειραιά.

-- Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας: Στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα και Παρασκευή, 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου στον 3ο όροφο του ΕΚΘ. Στο Κιλκίς, Πέμπτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ στο Εργατικό Κέντρο.

-- Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ) καθημερινά (6 μ.μ. - 8 μ.μ.) μέχρι 24 Δεκέμβρη στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στο κέντρο της πόλης.

-- Στον Βόλο, εκπρόσωποι των Σωματείων Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Καθαριστριών, ΟΤΑ, Συνταξιούχων και του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών θα βρίσκονται έξω από καταστήματα της πόλης για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Προσφορές θα γίνονται επίσης στο Στέκι Λαϊκής Αλληλεγγύης των σωματείων, σήμερα Τετάρτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ. στο Μεταξουργείο (είσοδος από Καραμπατζάκη).

Γιορτές για τα παιδιά

Δωρεάν παραστάσεις Καραγκιόζη για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων, με τη συνδρομή των Πατρινών καραγκιοζοπαιχτών Κώστα Μακρή, Χρήστου Καλπουζάνη, Κωνσταντίνου Λαλιώτη και Μπάμπη Μακρή. Ολες οι παραστάσεις θα ξεκινούν στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και θα παιχτούν μέχρι την Παρασκευή 24 Δεκέμβρη.

Επιπλέον, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας οργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά όλων των εργαζομένων και των ανέργων της πόλης, την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη, μαζί με τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20).

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με την αναστολή κάθε εργατικής διεκδίκησης ασχολείται η ηγεσία της ΓΣΕΕ

Με θέμα τις ...καρέκλες του Ινστιτούτου Εργασίας και της ΟΚΕ, των «θεσμών» του κοινωνικού εταιρισμού και του εκφυλισμού στο εργατικό κίνημα, συνεδρίασε την περασμένη Παρασκευή (17/12), η ΕΕ της ΓΣΕΕ, παραμονή μάλιστα της ψήφισης του αντεργατικού προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, ήταν μια συνεδρίαση «που θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανέκδοτο, αλλά η δραματική κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους "αστεία"».

Ετσι, το ΠΑΜΕ αναδεικνύει ότι την ώρα που οι εργαζόμενοι μετρούν εκατόμβες νεκρών από την πανδημία, ενώ οι μεγαλοκλινικάρχες και οι φαρμακοβιομήχανοι βγάζουν ασύλληπτα κέρδη, που τα εργατικά «ατυχήματα» θερίζουν, που η ακρίβεια σκοτώνει, ενώ ο λαός μετράει απώλειες με κάθε βροχή, κρύο ή άλλο φυσικό φαινόμενο, «το μοναδικό θέμα που απασχολεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι η συμπλήρωση των θέσεων στο ΔΣ του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, καθώς και οι καρέκλες της ΟΚΕ, αυτών των εργαλείων ενσωμάτωσης του εργατικού κινήματος στη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και του κοινωνικού εταιρισμού!».

Οπως ενημερώνει μάλιστα το ΠΑΜΕ, μετά τον καβγά των εργατοπατέρων για το «πάπλωμα» των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που πλανιούνται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων, «κλήθηκε η ΕΕ να συζητήσει δήθεν για τον προϋπολογισμό και την ακρίβεια!». Μόνο που μάλλον οι ημερομηνίες ...διέφυγαν της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, αφού μια μέρα μετά ψηφιζόταν ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός.

Αφού το ΠΑΜΕ αναδεικνύει το ταξικό αντεργατικό περιεχόμενο του προϋπολογισμού, σημειώνει: «Είναι προφανές ότι το μόνο που δεν ενδιαφέρει την ηγεσία της ΓΣΕΕ είναι η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων απέναντι σε όλα τα δεινά που βιώνουν. Αντιθέτως, το ενδιαφέρον της στρέφεται στην αναστολή κάθε αγωνιστικής διάθεσης, στην παράδοση του εργατικού κινήματος στα χέρια της εργοδοσίας και του κράτους της. Αυτήν τη γραμμή υπηρετούν και γι' αυτό είναι μέρος του προβλήματος!».

Το ΠΑΜΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, θα συνεχίσει να αποκαλύπτει τους εργατοπατέρες στα μάτια των εργαζομένων, να ενημερώνει το εργατικό κίνημα για τον ρόλο τους και τον ρόλο των μηχανισμών τους, όπως είναι το ΙΝΕ, η ΟΚΕ και άλλα.

«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους αγώνες των εργαζομένων, όπου ξεσπούν, μαζί με την προσπάθεια οργάνωσης και νέων πιο δυνατών και μαζικών αγώνων, κλιμάκωσής τους.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα τους, παλεύουν, χωρίς να περιμένουν την ηγεσία της ΓΣΕΕ και χωρίς να υποτάσσονται στους αντεργατικούς νόμους. Αυτό έγινε στις διαδηλώσεις ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, αυτό έγινε στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων, των ναυτεργατών, των εργαζομένων στην COSCO και στην "e-food".

Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, για να πάρουν οι εργαζόμενοι την κατάσταση στα χέρια τους, να μπουν στον αγώνα για μια ζωή όπου θα κυριαρχήσουν οι ίδιοι στον πλούτο που παράγουν, όπου θα βρεθούν στο τιμόνι της δικής τους εξουσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση διεκδικούν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Εκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού, ενόψει των γιορτών, διεκδικούν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, περιμένοντας την απάντηση της κυβέρνησης στην τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Εργασίας, που έχει οριστεί για σήμερα Τετάρτη στις 5.30 μ.μ.

Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ στη συνεδρίαση του συντονιστικού τους οργάνου, με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου της Λάρυμνας, συμφώνησαν να επαναφέρουν το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που πέρυσι η κυβέρνηση είχε αρνηθεί να τους χορηγήσει. Επίσης αποφασίστηκε να ασκηθεί κάθε πίεση προς την κυβέρνηση προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για το πώς σχεδιάζει να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού θα βοηθήσει τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να "ανασάνουν", να μπορέσουν να κάνουν γιορτές και να πάρουν ένα δώρο στα παιδιά τους. Το πετσόκομμα των αποδοχών μας, η κατάργηση των Δώρων και η ακρίβεια που συνεχώς αυξάνεται έχουν γονατίσει τους εργαζόμενους», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, μετά και τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σώμα.

Και προσθέτει: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ανασφάλεια, δεν μπορεί να συνεχιστεί η έλλειψη συντήρησης, δεν γίνεται να παραμένουν εγκλωβισμένοι συνάδελφοί μας που έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Εχουμε διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά είμαστε και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα που δίνουμε δυο χρόνια τώρα. Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας είμαστε ενωμένοι και συσπειρωμένοι στο Σωματείο μας, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Και έτσι θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι να νικήσουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ