ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΥΒΟΙΑΣ
Κοροϊδία και «ψίχουλα» στους πυρόπληκτους αγρότες

Η κοροϊδία της κυβέρνησης προς τους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας αποκαλύπτεται κάθε φορά που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, ο λαός δηλαδή της περιοχής, ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις για τις αποζημιώσεις, τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος, τα αντιπλημμυρικά έργα, για το πώς θα μπορέσουν να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Αυτό συνέβη και στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας με τον αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Γιώργο Κελαϊδίτη, ζητώντας ενημέρωση για τις αποζημιώσεις και τη στήριξη του εισοδήματος, τη χορήγηση ζωοτροφών σε κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, την απαγόρευση της βόσκησης, την καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα αγριογούρουνα.

Ο αντιπεριφερειάρχης παραδέχτηκε ότι τα πράγματα είναι «λίγο πίσω για τους αγρότες», σε αντίθεση με το κλίμα της δήθεν πρωτοφανούς ταχύτητας στην παρέμβαση του κρατικού μηχανισμού, που καλλιεργούν κυβερνητικά στελέχη και τοπικοί παράγοντες σε δηλώσεις και στις φιέστες που διοργανώνουν για την «ανασυγκρότηση» της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας. Απέδωσε μάλιστα το πρόβλημα στις καθυστερήσεις στο «προβληματικό» και «αποτυχημένο κράτος», καταρρίπτοντας ξανά το αφήγημα της κυβέρνησης περί αποτελεσματικότητας της κρατικής παρέμβασης. Αποκρύπτοντας ότι το αστικό κράτος αποδεικνύεται και είναι «ικανό» όταν πρόκειται να υπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και «ανίκανο» και μη αποτελεσματικό, όταν είναι να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Οπως εξάλλου συμβαίνει και στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου η κάλυψη των αναγκών του λαού μπλοκάρει στο «προβληματικό» κράτος, ενώ ο ίδιος κρατικός μηχανισμός τρέχει με μεγάλη ταχύτητα τα σχέδια «ανασυγκρότησης» για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, είναι άγνωστο πότε θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τα περίπου 500.000 καμένα ελαιόδεντρα. Η καταγραφή και εκτιμήσεις των ζημιών θα ξεκινήσουν την άνοιξη, και όσα ελαιόδεντρα βγάλουν έστω και κάποια πράσινα φύλλα θα «κοπούν» από τις αποζημιώσεις. Τα «ψίχουλα» των αποζημιώσεων για τις ελιές θα δοθούν μέσα από το πρόγραμμα de minimis, άγνωστο πότε. Εξάλλου, αγρότες της Βόρειας Εύβοιας ακόμη περιμένουν αποζημιώσεις από αντίστοιχο πρόγραμμα για ζημιές που έγιναν δύο και τρία χρόνια πριν. Ακόμη λιγότερα θα είναι τα χρήματα που θα πάρουν, αν τελικά πάρουν, 1.600 περίπου μικροκαλλιεργητές για τα ελαιόδεντρα που δεν ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ.

Για τη στήριξη του χαμένου εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν τα δέντρα τους και δεν θα πάρουν παραγωγή τα επόμενα χρόνια, ακόμη δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

Για την προμήθεια ζωοτροφών για τις ανάγκες των κτηνοτρόφων και των μελισσοκόμων που αδυνατούν να συντηρήσουν τα κοπάδια και τα μελίσσια τους μετά την καταστροφή του δάσους, η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία μέριμνα. Η Περιφέρεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την προμήθεια ζωοτροφών για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, για τον οποίο ωστόσο θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ προσδιόρισε ότι γίνεται προσπάθεια να διασφαλιστούν νέες δωρεές από μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα, με την προστασία του λαού της Βόρειας Εύβοιας τον φετινό χειμώνα να αφήνεται στην τύχη και τις «διαθέσεις» των καιρικών συνθηκών.

«Για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε ότι όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση και τα στελέχη της απέχουν από την πραγματικότητα», ανέφερε μετά το τέλος της συνάντησης ο Μπάμπης Τσιβίκας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας. Και πρόσθεσε: «Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη στήριξή μας. Αυτό επιβεβαιώνεται κάθε φορά που ζητάμε απαντήσεις. Για αυτό πρωθυπουργός και κυβέρνηση αρνήθηκαν να μας συναντήσουν και έφεραν τα ΜΑΤ στη φιέστα που διοργάνωσαν στην Ιστιαία. Παλεύουμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας και ξέρουμε καλά ότι ακόμη και τα λίγα που έχουμε κερδίσει μέχρι τώρα, τα κερδίσαμε με τον αγώνα μας. Και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε στον τόπο μας με αξιοπρέπεια».

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Στοιχεία που δείχνουν και ρατσιστικό κίνητρο

Νέες μαρτυρίες στη δίκη των έξι κατηγορουμένων (δύο καταστηματαρχών και των τεσσάρων αστυνομικών) στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, για τη δολοφονία του Ζαχαρία Κωστόπουλου, επιβεβαιώνουν το βάρβαρο λιντσάρισμα που δέχθηκε. Ερευνήτρια της ομάδας «Forensic Architecture» (η ίδια ομάδα είχε καταθέσει στοιχεία από βίντεο που ανέλυσε και στη δίκη του Παύλου Φύσσα) κατέθεσε το οπτικοακουστικό υλικό που φωτίζει κρίσιμα σημεία της υπόθεσης. Αυτό το περιέγραψε η ίδια, αφού η υπεράσπιση των κατηγορουμένων διαφώνησε να προβληθεί στο δικαστήριο. Σύμφωνα με όσα είπε, σε 11 δευτερόλεπτα οι δύο καταστηματάρχες φαίνονται να ρίχνουν συνολικά 14 κλωτσιές στο θύμα, χωρίς να τον πετυχαίνουν απαραίτητα όλες. Εννέα ρίχνει ο μεσίτης και πέντε ο κοσμηματοπώλης. Η ερευνήτρια σημείωσε πως ο κοσμηματοπώλης φαίνεται να πετάει ένα αντικείμενο στο κεφάλι του Ζακ, καθώς εκείνος βγαίνει στο γεμάτο γυαλιά πεζοδρόμιο, ενώ ο μεσίτης τον ξαναχτύπησε άλλη μια φορά. Η μάρτυρας ανέφερε επίσης πως το ένα χέρι του θύματος πέφτει σαν άψυχο υπακούοντας μόνο στο βάρος του και πως το σώμα του κουνιέται επειδή τον τραβούν οι αστυνομικοί και όχι επειδή ο ίδιος κάνει κάποια κίνηση. Οπως περιέγραψε, τουλάχιστον 18 δευτερόλεπτα αφού πέσει το γυαλί από το χέρι του Ζακ, αστυνομικός τον κλωτσάει ενώ είναι ξαπλωμένος στο έδαφος. Λίγο μετά φαίνονται να τον σηκώνουν από τα πόδια και να τον σέρνουν στο έδαφος με το κεφάλι να σέρνεται στο πεζοδρόμιο. Εμφανίζεται επίσης αστυνομικός να τον χτυπάει με κλομπ, λίγο πριν τη σύλληψη, αν και οι αστυνομικοί αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει ότι η αστυνομία περιορίστηκε στην ηπιότερη μέθοδο σύλληψης.

Επίσης ο Δημ. Χριστόπουλος, κοσμήτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, μίλησε για ρατσιστικό έγκλημα, «στο οποίο ο δράστης στρέφεται ενάντια στο θύμα, όχι επειδή έχει προηγούμενα αλλά γιατί για κάποιο λόγο οι ιδιότητες που έχει, συμπυκνώνουν για τον δράστη αυτό που αποστρέφεται». Και η δημοσιογράφος Μ. Λούκα επικαλέστηκε την ομοφιλοφυλική φύση του Ζακ. Ενταση επίσης σημειώθηκε στο δικαστήριο όταν ο δικηγόρος υπεράσπισης ενός εκ των δύο καταστηματαρχών χαρακτήρισε προσβλητικές τις αναφορές της μάρτυρα, ότι έγινε παρενόχληση σε βάρος της από χρήστη του Twitter, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα που επικαλέστηκε η ίδια και χρήστες που προχώρησαν σε ταυτοποίηση μέσω εφαρμογής του λογαριασμού, φέρεται να άνηκε στον πελάτη του.

Τον Μάρτη η δίκη του Π. Φιλιππίδη

Η δίκη του ηθοποιού Πέτρου Φιλιππίδη, που θα καθίσει στο εδώλιο του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών, προσδιορίστηκε για τις 18 Μάρτη του 2022. Υπενθυμίζεται ότι έχει παραπεμφθεί με βούλευμα σε δίκη από αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο για έναν βιασμό κατ' εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού. Οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση, στην οποία αναφερόταν ότι «τα τρία θύματα καταγγέλλουν πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα χωρίς να προκύπτει η ύπαρξη φιλικής σχέσης μεταξύ τους ούτε να υφίσταται κίνητρο συκοφάντησης του κατηγορούμενου προκειμένου να αποκτήσουν δημοσιότητα καθώς έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από τα καταγγελλόμενα και εάν πράγματι ο στόχος των παθουσών ήταν να αποκτήσουν δημοσιότητα θα είχαν καταγγείλει τις εν λόγω αξιόποινες πράξεις σε προγενέστερο χρονικό διάστημα όταν βρίσκονταν στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους πορείας». Ο προφυλακισμένος ηθοποιός θα λογοδοτήσει για έναν βιασμό που φέρεται να διαπράχθηκε το 2008 και δύο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014.

Νέες καταγγελίες για τον Παναγιωτόπουλο

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι νέες καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας σε βάρος του παρουσιαστή και ραδιοφωνικού παραγωγού Στάθη Παναγιωτόπουλου (έως πρόσφατα συμπαρουσιαστή της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα»).

Μετά την αρχική αποκάλυψη ότι δημοσιοποίησε υλικό ερωτικού περιεχομένου με πρώην σύντροφό του εν αγνοία της, υπόθεση η οποία «τρέχει» από το 2018, και για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος για τον ερχόμενο Φλεβάρη, ακολούθησαν ανάλογες καταγγελίες από αρκετές ακόμη γυναίκες. Πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 9 ακόμη καταγγελίες, τις οποίες καλείται να διερευνήσει η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βόρειας Ελλάδας. Πρόκειται για καταγγελίες που αφορούν στη διοχέτευση στο διαδίκτυο προσωπικών στιγμών τους ή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Είχε προηγηθεί σχετική εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων που αφορούν τη σεξουαλική ζωή φυσικού προσώπου.

Μέσα από την υπόθεση αναδύεται η σαπίλα του συστήματος της εκμετάλλευσης που αναπαράγεται και διαδίδεται μέσα από την ιλουστρασιόν εικόνα η οποία προβάλλεται από τα ΜΜΕ και τις παραγωγές τους, τις αντιλήψεις που παρουσιάζονται και από τους συντελεστές τους, για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας, την αντιμετώπισή της ως αντικειμένου και εμπορεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ