ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΑΣ ΠΟΘΑ
«Θα συνεχίσουμε μέσα στα σωματεία την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα»

«Οι σύμβουλοι που έχουμε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε μέσα στα σωματεία την προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα. Θα είμαστε απέναντι στην προσπάθεια της πλειοψηφίας, που καθοδηγείται από τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει την κυβερνητική πολιτική και τις επιδιώξεις της εργοδοσίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στη συγκρότηση του νέου ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Οπως καταγγέλλει, σε αυτήν τη συνεδρίαση η πλειοψηφία «συνέχισε την ίδια παράσταση που έστησε και στο Συνέδριο. Δηλαδή επίθεση στις δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για τη διαμόρφωση των συσχετισμών. Αρνήθηκαν την πρότασή μας για αναλογικό προεδρείο, που σημαίνει, με βάση τις ψήφους του κάθε ψηφοδελτίου, ανάλογη θέση στο προεδρείο». Αντίθετα, προχώρησαν σε προεδρείο με βάση την προγραμματική συμφωνία.

Με αυτόν τον τρόπο απέκλεισαν «τις δυνάμεις που έχουν τη συντριπτική πλειοψηφία και διοικούν στον ΠΜΣ, ενώ παράλληλα είχαν αναδειχθεί στην πρώτη θέση στις εκλογές του ΣΕΗ». Για δήθεν εκπροσώπηση του ΠΜΣ, του μεγαλύτερου σωματείου αυτήν τη στιγμή στο χώρο του Πολιτισμού, «έβαλαν γενικό γραμματέα του ΔΣ της ΠΟΘΑ μέλος του ΠΜΣ, μόνο και μόνο επειδή προέρχεται από ψηφοδέλτιο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου, δεν αντιπροσωπεύει την κατεύθυνση που συντριπτικά εκφράστηκε στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου».

Ακόμα, η νέα διοίκηση «δεν πήρε θέση για συνάδελφο, μέλος του ΔΣ της ΕΤΕΚΤ που προσχηματικά το προεδρείο της ΕΤΕΚΤ θέλει να διαγράψει, να σβήσει από το σωματείο... απλά επειδή έχει άλλη άποψη!».

Η ΔΑΣ σημειώνει πως «η πραγματική ζωή λοιπόν δεν χωρά στο "στενό" γραφείο συνεδριάσεων του ΔΣ της ΠΟΘΑ. Πρωτοστατούμε σε όλους τους χώρους για σταθερές εργασιακές σχέσεις, για συμβάσεις. Παλεύουμε για την κατοχύρωση του πνευματικού, συγγενικού δικαιώματος. Παλεύουμε για την αναβάθμιση της αισθητικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης».

Αύριο η μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο

Αύριο Πέμπτη, το Christmas Theater θα γεμίσει από τα τραγούδια και τις μελωδίες του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου. Τα τραγούδια του ενώνουν φίλους και αγαπημένους του συνεργάτες σε μια μεγάλη συναυλία.

Μπορεί να συμπληρώνονται, σε λίγες μέρες, δύο χρόνια από τον χαμό του Θάνου, αλλά όσοι αγάπησαν τη μουσική του πορεύονται μαζί του καθημερινά μέσα από τα τραγούδια και τις θέσεις του για την τέχνη, τον πολιτισμό, τον κόσμο. Τα τραγούδια του θα είναι πάντα εδώ... «Θέλω να μπορώ να κάνω τους ανθρώπους να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους», έλεγε ο ίδιος.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει πρώτη φορά ολοκληρωμένα τη νέα εκτέλεση του «Εμπάργκο», σε ποίηση Αλκη Αλκαίου, με ερμηνευτές δύο αγαπημένους τραγουδοποιούς, συνοδοιπόρους και συνεργάτες του συνθέτη για πολλά χρόνια, τον Μίλτο Πασχαλίδη και τον Χρήστο Θηβαίο. Σχετικά με το «Εμπάργκο» αλλά και τη συνεργασία του με τον Αλκαίο, γράφει χαρακτηριστικά ο Θ. Μικρούτσικος: «Η πρώτη ολοκληρωμένη εμφάνισή του στην ελληνική δισκογραφία γίνεται με το "Εμπάργκο" και αυτομάτως καθιερώνεται ως η ανερχόμενη δύναμη στον στίχο. Η γραφή του Αλκαίου στο "Εμπάργκο" είναι προέκταση του Σαραντάρη, της Πολυδούρη, του Λαπαθιώτη, του Μπάρα. Χωρίς να μιμείται κανέναν, μπαίνει στην παρέα επί ίσοις όροις, αν και γράφει στίχο για τραγούδι. Εξαιρετικά πρωτότυπος, με τον χρόνο αναγνωρίσιμος - χαρακτηριστικό των σημαντικών δημιουργών - και με συνεχή ανατροπή των κεκτημένων του. Με το αριστούργημά του, το "Ερωτικό", γράφει "τραγούδι συγκυρίας", δηλαδή τραγούδι που θα λειτουργήσει ως αρχαιολογικό εύρημα για αυτούς που πρόκειται να 'ρθουν».

Η παράσταση ολοκληρώνεται με απάνθισμα τραγουδιών από την πλούσια εργογραφία του συνθέτη, όπου συμμετέχουν επιπλέον οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας και ο Μανώλης Μητσιάς.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Καλλίστρατος Δρακόπουλος: τύμπανα, Γιώτης Κιουρτσόγλου: μπάσο, Μάξιμος Δράκος: πιάνο, Χρήστος Περτσινίδης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, Βαγγέλης Μαχαίρας: μπουζούκι, Θύμιος Παπαδόπουλος: φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο, ενορχηστρώσεις.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος είναι του Θύμιου Παπαδόπουλου.

Προπώληση εισιτηρίων:211-7701700, www.viva.gr, www.ct.gr, στο ταμείο του θεάτρου και στα καταστήματα «Public» και «Media Markt».

Ο «Μορμόλης» για λίγες Κυριακές

Για λίγες Κυριακές στις 2.30 το μεσημέρι θα παρουσιάζεται στο «Σύγχρονο Θέατρο» (Ευμολπιδών 45, Γκάζι) ο «Μορμόλης» του Ράινερ Χάχφελντ από τη «Συντεχνία του Γέλιου».

Ο Μορμόλης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις, είναι ο φανταστικός φίλος των παιδιών που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους. Οι μεγάλοι δεν μπορούν να καταλάβουν τι είναι αυτό το μυστηριώδες και ανατρεπτικό «ξύλινο κουτί». Τον Μορμόλη δεν μπορείς να τον συλλάβεις, να τον τιμωρήσεις, να τον καταστρέψεις, είναι άτρωτος ...γιατί είναι η φαντασία των παιδιών και μπορεί να γίνεται ό,τι θέλουν τα παιδιά: Παπούτσι, καπέλο, ποτήρι ή μπουρί της σόμπας. Αν κόψεις έναν Μορμόλη στα δύο έχεις δύο Μορμόληδες, κι αν τον κόψεις στα τρία, τρεις!

Συντελεστές: Μετάφραση - διασκευή: Παναγιώτης Σκούφης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης, Βασίλης Κουκαλάνι. Σκηνικά - κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου. Φωτισμοί: Γιώργος Αγιανίτης. Κίνηση:Μαργαρίτα Τρίκκα.

Παίζουν: Βασιλική Διαλυνά, Βάσια Λακουμέντα, Φώτης Λαζάρου, Δήμος Μαμαλούδης,Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αντώνης Χρήστου.

Ακούγονται τα θρυλικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού.

Γενική είσοδος 10 ευρώ.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

Τρία βιβλία της Σεμίνας Διγενή

Τρία συναρπαστικά βιβλία της Σεμίνας Διγενή, που υπόσχονται μαγικά ταξίδια κάθε στιγμή, προτείνονται ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο των εορτών.

Στο «Κίτρινο Υποβρύχιο», το best seller των εκδόσεων «Πατάκη», η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας γράφει για όλα αυτά που δεν μίλησε ποτέ. Ενα απρόβλεπτο κείμενο, μια σύνθεση μεταξύ μαρτυρίας, ρεπορτάζ και μυθοπλασίας. Ζωή και καριέρα γεμάτες εξερευνήσεις κι αταξίες.

Επιβάτες του «Κίτρινου Υποβρυχίου» δεν είναι μόνο οι θρυλικές προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς πολιτικής και καλλιτεχνικής ζωής, που συνάντησε η συγγραφέας, αλλά και τα μέλη μιας παράξενης - υπαρκτής - ελληνικής οικογένειας, οι πρωταγωνιστές αδιέξοδων ερώτων και οι υπαίτιοι τραυμάτων που δεν έκλεισαν ποτέ.

Ολοι αυτοί, σε μια μαγική περιστροφική σκηνή, με ολοζώντανα τα παρασκήνια μιας ταραχώδους προσωπικής και δημοσιογραφικής διαδρομής, από το 1975 στις εφημερίδες κι από το 1982 στην τηλεόραση. Ενα ντοκουμέντο, το αφηγηματικό νήμα του οποίου ξετυλίγεται με το «Yellow Submarine» των Beatles.

Για να γνωρίσουμε τους «Απείθαρχους» των εκδόσεων «Κάκτος», που οι αναγνώστες των «Public» το κατέταξαν στα 10 καλύτερα μυθιστορήματα του 2021, η συγγραφέας μάς μεταφέρει στο «μεταιχμιακό» σύμπαν μιας εξαϋλωμένης ουτοπικής πόλης, όπου βρίσκονται έγκλειστα κάποια μαγικά πλάσματα που... δεν χωρούν πουθενά.

Στους 50 ορόφους ενός παράξενου «Κόκκινου Ουρανοξύστη» συνυπάρχουν ξεχωριστές προσωπικότητες, συγγραφείς, ηθοποιοί, ποιητές, τραγουδιστές, επιστήμονες κ.ά. Ανάμεσα στους 100 απείθαρχους ενοίκους των ορόφων του Επανασχεδιασμού, των Τραυμάτων, των Αυτοκτονιών, της Εντροπίας, του Παιδικού Εαυτού, των Πειραμάτων κ.ά., είναι ο Μπόουι, ο Λένιν, η Νίνου, ο Αϊνστάιν, ο Μπέρνχαρντ, η Μονρόε, η Κοτοπούλη, ο Προυστ, ο Αττίλας, η Γουαϊνχάουζ, η Λαμπέτη, ο Βέγγος, ο Σαραμάγκου, ο Φρόιντ, ο Σιδηρόπουλος, ο Γουίλιαμς, η Γώγου, ο Πικάσο, ο Βάρναλης, ο Κομπέιν, η Βασιλειάδου, ο Χόκινγκ κ.ά.

Μια παράξενη Βαβέλ, όπου περιέργως όλοι συνεννοούνται άψογα.

Τέλος στην απολύτως δημοσιογραφική «Αποδελτίωση» των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή» περιλαμβάνονται κάποιες από τις συνεντεύξεις που έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και ένα μέρος της αρθρογραφίας της, που αξίζει να ξαναθυμηθούμε. Μερικές συνεντεύξεις που ήταν τηλεοπτικές, (Αλέκα Παπαρήγα, Χάρρυ Κλυνν, Δημήτρης Χορν, Χαρις Αλεξίου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας κ.ά.) μπορεί κάποιος να τις δει με εικόνα, στο κανάλι της #SeminaDigeniOfficial στο Youtube.

«Μαθήματα Κωμωδίας»

Τα «Μαθήματα Κωμωδίας», το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη, παρουσιάζεται σε δική του σκηνοθεσία στο Θέατρο «Μικρό Παλλάς».

Τα «Μαθήματα Κωμωδίας» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στον χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν κωμωδία. Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους, καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης μιας σημερινής ιστορίας, που οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας. Αλλωστε, ο συγγραφέας πιστεύει ότι «το να μάθεις να γελάς με αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στη λύση και στην κάθαρση».

Παίζουν οι Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου.

To Εργατικό Κέντρο Λάρισας πάει θέατρο

Την παράσταση «Μια Αλλόκοτη Μέρα», βασισμένη στο θεατρικό έργο του Εντουαρντ Αλμπι, καλεί το Εργατικό Κέντρο Λάρισας να παρακολουθήσουν οι εργαζόμενοι της πόλης. Για όποιον το επιθυμεί, υπάρχει η δυνατότητα για ομαδικά εισιτήρια. Κρατήσεις γίνονται στο τηλέφωνο του Εργατικού Κέντρου (2410 250708).

Το έργο παρουσιάζεται στο «Νέο Θέατρο Τεχνών Λάρισας» σήμερα 22, αύριο 23 και στις 28, 29 και 30 Δεκέμβρη, στις 9 μ.μ.

Πρόκειται για ένα έργο - ωδή στην υπαρξιακή αγωνία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, στο οποίο σκιαγραφούνται το αδιέξοδο της μοναξιάς, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ανάγκη του ανθρώπου να επιβιώσει και να επικοινωνήσει τις υπαρξιακές του ανησυχίες σε έναν κόσμο που αρνείται να τον ακούσει, αρνείται να τον δεχθεί και ακολουθεί στερεότυπα πρότυπα και αντιλήψεις, σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου επικρατούν ο ρατσισμός, ο φασισμός και η σήψη μιας κοινωνικής αλλοφροσύνης. Το έργο διεισδύει στο βάθος του ανθρώπινου ψυχισμού και της ανθρώπινης συνείδησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ