ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Με φόρα από το 2021 για τα επόμενα αντεργατικά μέτρα

Πάνω από 250 αντιλαϊκά νομοσχέδια μόνο την τελευταία διετία για τη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου

Eurokinissi

Στην έγκριση του λεγόμενου Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής 2022 προχώρησε χτες το υπουργικό συμβούλιο, όντας ο αντιλαϊκός της μπούσουλας για την επόμενη χρονιά.

Ερχεται σε συνέχεια όσων προωθήθηκαν ήδη, μιας σειράς καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε όφελος φυσικά των επιχειρηματικών ομίλων, και με διαρκώς επιταχυνόμενους ρυθμούς από πλευράς της κυβέρνησης. Αλλωστε, εισαγωγικά, κάνοντας έναν απολογισμό, για το κεφάλαιο, της χρονιάς που τελειώνει και χαρακτηρίζοντάς την «παραγωγική», ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε το γεγονός ότι «οι νέοι νόμοι που έχουμε προωθήσει και υλοποιήσει σε όλους τους τομείς ξεπερνούν πια τους 250».

Στους βασικούς του άξονες το Ενοποιημένο Σχέδιο, όπως τονίζεται στο σχετικό κυβερνητικό κείμενο, προβλέπει «σημαντικές επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις» που «θα πραγματοποιηθούν με πυκνότητα μέσα στην ερχόμενη διετία, επιπλέον αρκετών τακτικά προγραμματισμένων», με ταυτόχρονη «επέκταση της ψηφιακότητας για τον μετασχηματισμό του φάσματος των κρατικών λειτουργιών με στόχο την ταχύτητα», ως άξονας «άμεσης επίδρασης στην οικονομία» του κεφαλαίου.

«Επιπλέον των έργων υποδομής, όπως είναι η έγκαιρη προετοιμασία για δίκτυο 5ης γενιάς, δεν υπάρχει υπουργείο που να μην προχωρά στην ενσωμάτωση νέων ψηφιακών συστημάτων και εργαλείων στο έργο του», τονίζεται επίσης.

Κεντρικό άξονα του κυβερνητικού σχεδιασμού αποτελεί βέβαια η υλοποίηση των όσων προβλέπονται για την «απορρόφηση» των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με «αντάλλαγμα» δεκάδες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, «διευκολύνσεις» στις μεγάλες επιχειρήσεις κ.τ.λ.

Ετσι, μεταξύ άλλων, στον κυβερνητικό σχεδιασμό περιλαμβάνονται τα μέτρα για την υλοποίηση του νέου Πτωχευτικού, την ίδρυση «Παρατηρητηρίου Πιστωτικής Επέκτασης» για την «προτεραιοποίηση και ορθολογική κατανομή των χρηματοδοτικών πόρων, έτσι ώστε να κατευθύνονται εκεί που η εθνική οικονομία έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», και την εγκαθίδρυση «μηχανισμού διευκόλυνσης της δανειοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», οι «υπεραποσβέσεις» για «πράσινες» επενδύσεις και νέα κίνητρα για την «εξωστρέφεια».

Ξεχωριστή πλευρά αποτελούν φυσικά τα όσα προβλέπονται στο σχέδιο απολιγνιτοποίησης που βυθίζει στην ανεργία και την ενεργειακή φτώχεια τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης και ευρύτερα, ενώ «άξονα προτεραιότητας» ορίζει και την «ενίσχυση των δεξιοτήτων όλου του ανθρώπινου δυναμικού, κάθε ηλικίας και από την προσχολική», στη λογική πάντα της προετοιμασίας εκείνου του εργατικού δυναμικού που χρειάζονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στις νέες συνθήκες. Και βέβαια στην Ερευνα, για την οποία σημειώνεται πως «υπάρχει στόχευση για την αύξηση των συνολικών δαπανών που επενδύονται (...) με κύριο άξονα την αύξηση των δαπανών που εκτελούνται σε επιχειρήσεις».

Παράλληλα, ως «αντιπροσωπευτικοί τομείς επένδυσης της κυβέρνησης για το 2022» προτάσσονται τομείς όπως «η επικαιροποίηση της χωροταξίας των πόλεων», «ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης των πολιτιστικών αγαθών, υποδομών, χώρων και μνημείων», «ο μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής» καθώς και «η εξωστρέφεια και ποιότητα του τουριστικού προϊόντος», πάντα στο πλαίσιο που βάζει το κεφάλαιο για διασφάλιση και διεύρυνση της κερδοφορίας του σε νέα πεδία.

«Στο ίδιο πνεύμα προχωρά η θεσμική ανασυγκρότηση δεκάδων μεγαλύτερων ή επιμέρους τομέων με κυρίαρχους τη Δικαιοσύνη και την Πολιτική Προστασία», με ταυτόχρονη «θωράκιση της χώρας απέναντι στους σύγχρονους κινδύνους», σημειώνεται, και καταγράφονται ξανά οι ανάλογες «προτεραιότητες».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, για τη «θωράκιση» του αστικού κράτους προς υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, στη χτεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, ώστε κάθε κρίκος του κρατικού μηχανισμού να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών σχεδιασμών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «έμφαση» θα δίνεται στη «διαμόρφωση αναπτυξιακών πλάνων».

Επίσης, ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, μίλησε για το νομοσχέδιο για την κατάρτιση και τον «εκσυγχρονισμό» του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με το σχέδιο Πισσαρίδη και την «αξιοποίηση» τεράστιων πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χωρίς να περιλαμβάνονται μέτρα ουσιαστικής στήριξης των ανέργων, που η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν δικαιούται καν επίδομα ανεργίας, ο υπουργός προανήγγειλε «στενότερη συνεργασία» των συμβούλων του ΟΑΕΔ με τους ανέργους, «αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης» και «εκσυγχρονισμό» για την «καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων». Στο μεταξύ, στο Ενοποιημένο Σχέδιο της κυβερνητικής πολιτικής για το 2022, το υπουργείο Εργασίας «δεσμεύεται» ανάμεσα σε άλλα για την εφαρμογή πλευρών του εκτρωματικού νόμου Χατζηδάκη (ψηφιακή κάρτα εργασίας, μετατροπή του ΣΕΠΕ σε «ανεξάρτητη αρχή» κ.ά.) και την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης.

Ακόμη το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε χτες την υπαγωγή μιας σειράς αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για «έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας» στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων. Πρόκειται για μια σειρά από οδικά - συγκοινωνιακά έργα, για το έργο της μεταφοράς κυβερνητικών υπηρεσιών στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, όπως και την επέκταση των εγκαταστάσεων της εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο «Π.Α.Ε.Γ.Α.Ε.», οι οποίες βρίσκονται στη θέση Πλακωτό στη Μαγούλα Αττικής.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εκκλήσεις για «ανάληψη ευθύνης» από κοινού με τη ΝΔ στην αντιλαϊκή πολιτική

Το αίτημα για εκλογές ώστε με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης» και να διασφαλίσει την «κοινωνική συνοχή» που απαιτεί η υλοποίηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, επανέλαβε χτες ο πρόεδρός του Αλ. Τσίπρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο STAR.

Δίνοντας άλλωστε το στίγμα των προθέσεων δεν παρέλειψε να θυμίσει την «υπευθυνότητα» του κόμματός του στη διαχείριση της πανδημίας αφού έβαλε εξαρχής πλάτες «ως μη οφείλαμε», όπως είπε, ζητώντας να «μοιραστούμε την ευθύνη» με «κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας». «Από την πρώτη στιγμή βάλαμε πλάτη στα πιο σκληρά μέτρα» πρόσθεσε.

Κατά τ' άλλα χαρακτήρισε κομβική την αποκάλυψη της έκθεσης Τσιόδρα - Λύτρα που «στιγματίζει την πολιτική ζωή». Οπως είπε, αυτό που «διακυβεύεται είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα διαχειριζόταν το πρόβλημα καλύτερα, στο φόντο ενός σμπαραλιασμένου ΕΣΥ, για το χάλι του οποίου έχει σοβαρή ευθύνη και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και την ίδια ώρα που οι προτάσεις του για το «νέο ΕΣΥ» βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση, της περαιτέρω εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα Υγείας και της διατήρησης των περικοπών σε χρηματοδότηση και προσωπικό στις δημόσιες δομές Υγείας για τα επόμενα πολλά χρόνια και της ενίσχυσης ανάλογα με τις «δημοσιονομικές συνθήκες».

Αναφερόμενος στα της ακρίβειας χαρακτήρισε «ελληνικό φαινόμενο» τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού, τη μη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για ένα ορισμένο διάστημα όπως προτείνουν, εγκωμιάζοντας άλλες χώρες της ΕΕ ότι τα καταφέρνουν καλύτερα στη διαχείρισή της. «Χρειάζεται μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αναλάβει να στηρίξει το νοικοκυριό και την κοινωνική συνοχή» σημείωσε με το βλέμμα στην πολιτική «διαχείρισης» της φτώχειας που προκαλεί η πολιτική τους αλλά και επιχειρώντας να κρύψει ότι και το κύμα ακρίβειας που τρώει το λαϊκό εισόδημα αποτελεί όχι «ξένο σώμα», αλλά αυθεντικό παράγωγο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της «επεκτατικής πολιτικής» για τη στήριξή της που υλοποιείται αυτή την περίοδο απ' όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως «προσήμου».

Στο ερώτημα αν ανησυχεί απ' την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι δεν βλέπει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της κεντροαριστεράς ανταγωνιστικά και ως αντιπάλους και ότι μοναδικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, που τον χαρακτήρισε «κορμό της προοδευτικής παράταξης», είναι η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην γνωστή λογική της καλλιέργειας κάλπικων διαχωριστικών γραμμών για την κυβερνητική εναλλαγή.

ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι, με μοχλό και τους κατατρεγμένους

Οδηγίες για την εκταμίευση 560 εκατ. ευρώ εξέδωσε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας της με την Τουρκία, για αύξηση της «οικονομικής στήριξης» για την υποδοχή προσφύγων.

Το ποσό αυτό είναι μέρος των επιπλέον 3 δισ. ευρώ που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούνη ότι θα δοθούν για τη συνέχιση της βοήθειας της ΕΕ στους πρόσφυγες στην Τουρκία στο διάστημα 2021 - 2023. Σε δηλώσεις του ο επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Ολιβερ Βάρχελι, έκανε λόγο για εξέλιξη που «δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «θα παράσχουμε χρηματοδότηση στις τουρκικές αρχές για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων και την αύξηση της προστασίας των συνόρων, ιδίως ενόψει της εξελισσόμενης κατάστασης στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας». Εξήγησε ότι τα χρήματα θα διατεθούν «για την ποιοτική συνεκπαίδευση των προσφύγων στην Τουρκία και την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ιδίως μέσω υποτροφιών», αλλά και για «την υποστήριξη και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης και των συνόρων».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμμετείχε χτες στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας και «Ομάδας Βίσεγκραντ» (V4 - Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία), στη Βουδαπέστη.

Ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πίτερ Σιγιάρτο τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να διεξάγει στενή συνεργασία με τις χώρες που βρίσκονται στις διαδρομές μετανάστευσης, προκειμένου να εμποδίσει την μεταναστευτική ροή, αλλά και να στηρίξει ειδικά την Τουρκία για την ασφάλεια των συνόρων της, προσθέτοντας ότι «η ΕΕ πρέπει να πληρώσει μια ώρα αρχύτερα στην Τουρκία το ποσό που έχει υποσχεθεί για τους μετανάστες που ζουν στην Τουρκία, τα 6 δισ. ευρώ. Διότι η Αγκυρα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου». Ο Πολωνός ΥΠΕΞ Ζμπίγκνιου Ράου άδραξε την ευκαιρία να πει ότι η χώρα του στηρίζει πλήρως την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Ο Τσέχος Γιαν Λιπάφσκι επιδοκίμασε την «προσφορά» της Τουρκίας και στο ζήτημα του Αφγανιστάν, στην επικοινωνία με την ηγεσία των Ταλιμπάν, χαρακτηρίζοντας «πολύτιμα» τα βήματα που κάνει η Τουρκία στο Μεταναστευτικό. Τέλος, η Σλοβάκα ΥΠΕΞ Ιγκριντ Μπρόκοβα έσπευσε να αναφέρει ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στα περιφερειακά και διεθνή θέματα.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες και ενώ η τουρκική αστική τάξη παζαρεύει τον ρόλο της μεταξύ άλλων και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, χτες το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε την έναρξη των εργασιών της γεώτρησης αξιολόγησης του κοιτάσματος «Γλαύκος-2» εντός του «οικοπέδου» 10 της κυπριακής AOZ. Θυμίζουμε ότι δικαιώματα γεώτρησης έχει η κοινοπραξία του αμερικανικού κολοσσού «ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited» και της εταιρείας αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum International Upstream LLC».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ