ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δύο self test αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την πανδημία

Eurokinissi

Ούτε ένα νέο μέτρο προστασίας, παρά μόνο «συστάσεις» για «αυτοδιάγνωση»: Αυτό ήταν και χτες το περιεχόμενο των κυβερνητικών ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης ουσιαστικά κάλεσε τον λαό να πει και «ευχαριστώ» επειδή «απέρριψε τις εισηγήσεις» για επιβολή rapid test επί πληρωμή στους εμβολιασμένους μέσα στις γιορτές. Και ανακοίνωσε ότι θα είναι διαθέσιμα δύο self test δωρεάν για όλους, για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, με τα οποία η κυβέρνηση ...φιλοδοξεί να φρενάρει τη φονική επέλαση της πανδημίας.

Ούτε λόγος λοιπόν για μέτρα που αποδεδειγμένα θα μπορούσαν να προφυλάξουν από τη διάδοση και να συμβάλουν στην επιδημιολογική επιτήρηση, όπως τεστ για όλους με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας, θωράκιση των δημόσιων νοσοκομείων κ.ο.κ.

Με τις σχετικές ανακοινώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης ζήτησε «το μεν πρώτο self test να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά».

Στην ίδια λογική, της «ατομικής ευθύνης», έθεσε «διπλό στόχο» «από τη μία πλευρά να καθυστερήσουμε - όσο αυτό είναι εφικτό - την εξάπλωση της νέας παραλλαγής, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει. Από την άλλη, να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο στον χρόνο για να θωρακιστούμε όλοι, κυρίως με το ενισχυτικό τρίτο εμβόλιο».

Ετσι, μπορεί να υπάρχει «έντονη ανησυχία» για την παραλλαγή «Ομικρον», όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, διότι «μπορεί να βάλει τα συστήματα Υγείας κάτω από μεγάλη πίεση», ωστόσο σέρβιρε ως «λύση» όλα εκείνα τα δοκιμασμένα και χρεοκοπημένα μέτρα που οδήγησαν στη σημερινή τραγωδία.

Οσο για τους λόγους της «απόρριψης των εισηγήσεων» για διενέργεια rapid test επί πληρωμή, είπε ότι κάτι τέτοιο «θα ήταν άδικο» για τους εμβολιασμένους και μέτρο δύσκολο στην εφαρμογή του. Είναι φανερό όμως ότι ο πρωθυπουργός κατέφυγε τελικά στα δύο δωρεάν self test μετρώντας τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Στο μεταξύ ζήτησε από τους πολίτες - μέσα στην ακρίβεια και τη φορομπηξία, μετακυλίοντάς τους ξανά την ευθύνη για την απουσία μιας σειράς μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας - «οι ίδιοι, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας».

Δεν απέκλεισε τέλος το ενδεχόμενο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα μετά την περίοδο των γιορτών, κάτι που όπως είπε θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα των πρώτων εβδομάδων του 2022, προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει παρθεί καμία απόφαση: «Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και στη διασκέδαση. Οχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αναμένεται αύξηση νοσηλειών και θανάτων εξαιτίας της «Ομικρον»

Υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις ότι η παραλλαγή «Ομικρον» του SARS-CoV-2 εξαπλώνεται σημαντικά γρηγορότερα από την παραλλαγή «Δέλτα», ενώ είναι πιο πιθανό σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις οι εμβολιασμένοι ή όσοι ανάρρωσαν από την COVID-19 να μολυνθούν ή να επαναμολυνθούν, ανέφερε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ενώ επανέρχονται τα περιοριστικά μέτρα σε μια σειρά χώρες της ΕΕ και ακυρώνονται εορταστικές εκδηλώσεις.

«Είναι μάλλον ανόητο να χαλαρώσουμε και να νομίζουμε ότι πρόκειται για μια ήπια παραλλαγή, ότι δεν πρόκειται να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια, διότι πιστεύω ότι με τους αριθμούς που αυξάνονται τα κρούσματα, όλα τα συστήματα Υγείας θα βρεθούν υπό πίεση», σημείωσε η επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Σούμια Σουαμινάθαν.

Οσο για το πότε θα δούμε το τέλος της πανδημίας - το οποίο πηγαίνει όλο και πιο μακριά, με τραγικές συνέπειες για τους λαούς, εξαιτίας της αντιλαϊκής διαχείρισής της - ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, εκτίμησε ότι μπορεί να λήξει μέσα στο 2022 αν και εφόσον το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο εμβολιαστεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Ο εν λόγω στόχος όμως είναι ανέφικτος, εξαιτίας της μεγάλης διεθνούς ανισομετρίας στους εμβολιασμούς, της παραγωγής των εμβολίων με σκοπό το κέρδος και της αξιοποίησής τους σε γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Στις ΗΠΑ η «Ομικρον» είναι ήδη κυρίαρχη, καλύπτοντας το 73% των νέων μολύνσεων, κάτι που αναμένεται να συμβεί και στην Ευρώπη, περίπου στα μέσα Γενάρη.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναμενόταν χτες να ανακοινώσει ότι θα αποσταλούν 1.000 στρατιωτικοί γιατροί να βοηθήσουν σε υπερφορτωμένα και υποστελεχωμένα νοσοκομεία, στη δημιουργία σημείων διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ και στη διανομή περίπου 500 εκατομμυρίων self tests. Ουρές για τεστ δημιουργήθηκαν σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον και άλλες πόλεις των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο.

Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει περισσότερους να εμβολιαστούν και να κάνουν την τρίτη δόση, σημειώνοντας πως αυτή η παραλλαγή είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι δε ανεμβολίαστοι έχουν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID.

Τραγωδία δίχως τέλος με πάνω από 20.000 νεκρούς

Πάνω από 74.000 παιδιά έχουν νοσήσει από τον περασμένο Νοέμβρη

Το βαρύ τίμημα που πληρώνει ο λαός από τη διαχείριση της πανδημίας με τη λογική του «κόστους - οφέλους» αποτυπώνεται και στον τραγικό απολογισμό των νεκρών από COVID-19 που πλέον ανέρχεται σε 20.055, μετά και τους 77 ανθρώπους που έχασαν χτες τη ζωή τους, ενώ μόνο από τον Νοέμβρη οι νεκροί ξεπερνούν τους 4.100.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 661, μεταξύ των οποίων και δύο κάτω των 17 ετών. Οι 545 (82,45%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 116 (17,55%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στο μεταξύ, χτες, άλλοι 295 ασθενείς εισήχθησαν στα νοσοκομεία, αριθμός αυξημένος κατά 14,34%.

Επίσης χτες επιβεβαιώθηκαν 6.424 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 2.264 εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.003 στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στα 1.044.301.

Ενδεικτικά της έλλειψης μέτρων προστασίας του λαού και θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι και τα ευρήματα της 79ης έκθεσης προόδου του Παρατηρητηρίου Covid-19, που αφορά το διάστημα 2 - 8 Δεκέμβρη, όπου ο μέσος όρος των θανάτων εμφάνισε αύξηση 6,6%, φτάνοντας σε 92,7 ανά μέρα (από 87,0 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε αύξηση 2,8% φτάνοντας σε 709 (από 690 στην προηγούμενη έκθεση).

Καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε Κέρκυρα (241%), Χανιά (103%), Πάτρα (57%), Αγιο Νικόλαο (54%). Σταθερό έμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής (9%) και στο Ηράκλειο (12%).

Χιλιάδες μαθητές νοσούν κάθε βδομάδα

Σταθερά υψηλά είναι επίσης τα νούμερα των κρουσμάτων που καταγράφονται σε ημερήσια βάση σε βρέφη και παιδιά έως 17 ετών, στις ηλικίες των μαθητών δηλαδή, στα σχολεία που η κυβέρνηση για άλλη μια φορά έχει αφήσει ανοχύρωτα μπροστά στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβρη μέχρι και χτες είχαν νοσήσει 74.242 παιδιά, ενώ μόνο την τελευταία βδομάδα νόσησαν 8.669 παιδιά. Η υπουργός Παιδείας, πατώντας σε αυτά τα νούμερα, έχει το θράσος να «πανηγυρίζει» λέγοντας ότι τις τελευταίες δυο βδομάδες τα κρούσματα σε μαθητές μειώθηκαν κατά 2.000 και ότι τάχα αυτό οφείλεται στην υποδειγματική τήρηση των μέτρων (που είναι ανύπαρκτα όμως από την πλευρά της κυβέρνησης) στα σχολεία.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει συμβεί είναι ότι σε απόλυτους αριθμούς τις τελευταίες δύο βδομάδες τα κρούσματα μπορεί να έχουν μειωθεί λίγο ακολουθώντας τους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, ωστόσο τα ποσοστά τους σε σχέση με το σύνολο των καθημερινών κρουσμάτων έχουν αυξηθεί. Στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη είχαμε κατά μέσο όρο 6.500 - 8.000 ημερήσια κρούσματα στον γενικό πληθυσμό και σε αυτά τα κρούσματα ένα ποσοστό 23% - 25% αφορούσε την ηλικιακή ομάδα 0 - 17 ετών. Τις τελευταίες δύο βδομάδες τα ημερήσια κρούσματα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 3.500 - 5.000, όμως σε αυτά το ποσοστό που αφορά τις ηλικίες 0 - 17 ετών έχει σκαρφαλώσει στο 27% - 29%.

Συγκεκριμένα, χτες, από τα 6.424 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 1.865 (ποσοστό 29,03%) ήταν σε παιδιά, αντίστοιχα προχτές 1.051 κρούσματα (ποσοστό 28,49% των ημερήσιων κρουσμάτων) αφορούσαν παιδιά, μια μέρα πριν είχαμε 774 κρούσματα σε παιδιά (ποσοστό 27,34% των ημερήσιων κρουσμάτων) κ.ο.κ.

Ετσι, σε απόλυτους αριθμούς μπορεί τα κρούσματα σε παιδιά να εμφανίζονται μειωμένα, όμως στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η εξάπλωση του ιού στις ηλικίες των μαθητών μεγαλώνει.

Υπάρχει πιθανότητα αυτή η πορεία να ανασχεθεί την περίοδο των γιορτών που θα κλείσουν τα σχολεία, ωστόσο παραμένει η ανησυχία για το με ποιους όρους θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, καθώς φουντώνει και η συζήτηση για την εξάπλωση του στελέχους «Ομικρον».

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές έχουν επανειλημμένα υποδείξει τα αναγκαία μέτρα για σχολεία ανοιχτά και ασφαλή, όπως η αραίωση των μαθητών στις τάξεις, τα μαζικά δωρεάν τεστ από τον ΕΟΔΥ κι όχι αυτά να γίνονται με ατομική ευθύνη των γονιών, οι ιχνηλατήσεις όπου υπάρχουν κρούσματα κ.ο.κ., ωστόσο η κυβέρνηση αυτά τα αρνείται, σε βάρος της ασφάλειας των παιδιών και των οικογενειών τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πολυτέλεια για την κυβέρνηση τα μέτρα προστασίας από την πανδημία

Σε σχόλιό του για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την πανδημία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τη στιγμή που η πανδημία είναι σε έξαρση και μια νέα μεταδοτική μετάλλαξη βρίσκεται "προ των πυλών", το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ουσιαστικά συνοψίζεται στη φράση "κανένα νέο μέτρο προστασίας". Ούτε δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ παντού και για όλους, ούτε μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, ούτε μέτρα αραίωσης σε κρίσιμους χώρους συγχρωτισμού, όπως τα σχολεία, όπου η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Αντίθετα, με ένα φτηνό τέχνασμα, όπου τη μία μέρα διέρρεε για υποχρεωτικά rapid test επί πληρωμή και την άλλη ανακοίνωνε συστάσεις για δωρεάν self test, η κυβέρνηση καλλιεργεί ψεύτικα και επικίνδυνα διλήμματα στον λαό - να επιλέγει ανάμεσα στην τσέπη του και στην υγεία του - νομίζοντας ότι έτσι μπορεί να πετάξει από πάνω της τη δική της ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας.

Πρόκειται για την ίδια πολιτική που εδώ και δύο περίπου χρόνια θεωρεί "πολυτέλεια" τα μέτρα προστασίας από την πανδημία και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, οδηγώντας στα σημερινά τραγικά αποτελέσματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ