ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Καθημερινό «πάρτι» κερδών για τους ομίλους, «ηλεκτροσόκ» για τον λαό

Καθημερινό είναι το «πάρτι» κερδών στο εγχώριο χρηματιστήριο Ενέργειας, με τις τιμές χονδρικής ηλεκτρισμού να «αποκλιμακώνονται» χτες στα 350 ευρώ/Mwh, συγκριτικά με τα 416 που έφτασαν την Τρίτη, ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές θα κινούνται πάνω από τα 300 ευρώ με διαρκείς αυξητικές τάσεις, που σημαίνει ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα περιέχουν ακόμη και διπλάσιες αυξήσεις συγκριτικά με ό,τι έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα. Θυμίζουμε πως πριν έναν ακριβώς χρόνο η τιμή της μεγαβατώρας κινούνταν σχεδόν δέκα φορές κάτω, στα 36 ευρώ!

Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ αυτήν την περίοδο μόνο ένα ελάχιστο μέρος των αυξήσεων «απορροφούν», ενώ με κάθε νέα αύξηση που καταγράφεται, η επόμενη κυβερνητική εξαγγελία καλύπτει ολοένα και μικρότερο ποσοστό της, διαμορφώνοντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες για εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δηλώνει σε όλους τους τόνους αποφασισμένη να συνεχίσει απαρέγκλιτα στον δρόμο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρισμού και της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που αποτελεί την αιτία του προβλήματος, επιδιδόμενη σε μια βολική «κοκορομαχία» με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα «επιμέρους», αφού επί της ουσίας υπάρχει στρατηγική σύμπλευση των δύο αυτών κομμάτων, τόσο στην πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς όσο και στο πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης και των «πράσινων» επενδύσεων που παρουσιάζουν μάλιστα και ως «διέξοδο» για την ενεργειακή φτώχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, ήταν αυτός που ως κυβέρνηση ανέλαβε να «τρέξει» την «απελευθέρωση» της αγοράς, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την προηγούμενη σχετική εθνική νομοθεσία, ψηφίζοντας μεταξύ άλλων και τον ιδρυτικό νόμο του χρηματιστηρίου Ενέργειας 4425/2016. Ενώ σήμερα παρουσιάζει κι εκείνος ότι δήθεν μπορεί να συμβιβαστούν οι στόχοι του «πράσινου New Deal», στο όνομα του οποίου πίνουν νερό, με τις λαϊκές ανάγκες.

Μόνο ως πρόκληση ακούγονται όλα αυτά, την ώρα που το ποσοστό των νοικοκυριών τα οποία βρίσκονται υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας ξεπερνούσε το 18% (18,45%), ενώ τα νοικοκυριά που είχαν οφειλές στους παρόχους ηλεκτρισμού ήταν σχεδόν ένα στα τρία (30,55%) πολύ πριν τις τελευταίες αυξήσεις στην Ενέργεια, ήδη από τα «απόνερα» των προηγούμενων βημάτων της «απελευθέρωσης».

Οπως εξίσου προκλητική βέβαια είναι και η προσπάθεια των τελευταίων ημερών να παρουσιαστεί ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα... διαφάνειας, με την ΡΑΕ να παρουσιάζει τα νέα έντυπα των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, όπου με κάθε λεπτομέρεια ο λαός θα βλέπει πώς τον γδέρνουν με τις «ρήτρες αναπροσαρμογής» και τις λοιπές «ασφαλιστικές δικλίδες» που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις, για να διασφαλίσουν τα κέρδη των ενεργειακών ομίλων. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρότινος οι κυβερνητικές προτροπές προς τους καταναλωτές ήταν... να αναζητούν μόνοι τους τον προμηθευτή ρεύματος που προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές. Είχε ανακοινωθεί μάλιστα το περασμένο καλοκαίρι και η έναρξη λειτουργίας του σχετικού «ηλεκτρονικού εργαλείου» από την ΡΑΕ, που θα βοηθούσε στην καλύτερη λειτουργία του «ανταγωνισμού»...

ΚΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ - ΠΑΠΑΓΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει το κόψιμο του νερού σε χαμηλοσυνταξιούχο από την ΕΥΔΑΠ

«Την ανήθικη ενέργεια της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και του Περιφερειακού Κέντρου της στην Αγ. Παρασκευή, να κόψει παραμονές Χριστουγέννων το νερό σε χαμηλοσυνταξιούχο, μοναχικό άτομο με προβλήματα υγείας, στο δήμο Παπάγου - Χολαργού», καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, η διακοπή έγινε για χρέος 150 ευρώ και παρά την προσπάθεια που έκανε για διακανονισμό, που για γραφειοκρατικούς λόγους το Περιφερειακό Κέντρο Αγ. Παρασκευής δεν έκανε αποδεκτό.

Η ανακοίνωση ακόμη επισημαίνει: «Μέσα στην πανδημία, παραμονές Χριστουγέννων η ΕΥΔΑΠ ΑΕ κατ' εντολή της κυβέρνησης εξακολουθεί να κόβει το νερό στα λαϊκά νοικοκυριά, ακόμη και για χρέη 100 ευρώ! Στην προσπάθεια να πετύχει μεγάλη κερδοφορία, στερεί ένα βασικό αγαθό για την επιβίωση, αλλά και απαραίτητο για την τήρηση των βασικών κανόνων υγείας και ασφάλειας των νοικοκυριών αυτών και όσων έχουν επαφές μαζί τους.

Δεν είχαμε αυταπάτες πως η ΕΥΔΑΠ ΑΕ έχει κανέναν κοινωνικό χαρακτήρα, όπως κατά καιρούς αρέσκονται να υποστηρίζουν οι διοικήσεις της και οι κυβερνήσεις.

Ενοχοι και ανάλγητοι όλοι όσοι με τις πολιτικές τους (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ) τσάκισαν μισθούς και συντάξεις, οδήγησαν στο κύμα ακρίβειας που καλπάζει, ενώ από την άλλη δίνουν δισ. στους μονοπωλιακούς ομίλους και στις ΝΑΤΟικές δαπάνες για να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο οι πλουτοκράτες της χώρας.

Είναι υπόθεση όλων μας ο αγώνας για νερό κοινωνικό αγαθό, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες. Το νερό μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορεί να διασφαλίσει τη συνδυασμένη ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.

Απαιτούμε από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ να σταματήσει τώρα τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά.

Η αλληλεγγύη όλων μας απέναντι σε όσους πλήττονται από τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων είναι δεδομένη, για αυτό και τα σωματεία της περιοχής, απλοί άνθρωποι, αποκατέστησαν αμέσως την αδικία και θα συνεχίσουν τον αγώνα για αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα για όλους», σημειώνει.

Επικοινωνίες και επαφές για μπίζνες

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι, στις 8/12. Συζήτησαν τη συνέχεια της διμερούς συνεργασίας στη βάση του Κοινού Προγράμματος Δράσεων Ελλάδας - Ρωσίας 2022 - 2024 που υιοθετήθηκε από Μητσοτάκη και Πούτιν, δίνοντας «ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της Ενέργειας και του Τουρισμού», όπως αναφέρεται από πλευράς Μαξίμου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan bin Ahmad Sultan Al Jaber, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στη χώρα μας. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε ο στρατηγικός χαρακτήρας των διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν οι προοπτικές επενδύσεων και επιχειρηματικής συνεργασίας». Επισημάνθηκαν επίσης «η κοινή επιθυμία για περαιτέρω ανάπτυξη των αμοιβαίως επωφελών εμπορικών σχέσεων, καθώς και η προσήλωση στη διατήρηση συνθηκών σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», όπως βαφτίζονται τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή.

Ο Εμιρατινός υπουργός συνάντησε και τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Δένδια, με διπλωματικές πηγές να διαρρέουν κατόπιν ότι στη συνάντηση «τονίσθηκε εκ νέου από αμφότερες τις πλευρές ο στρατηγικός και "μοναδικός" χαρακτήρας των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, σχέσεις οι οποίες αποτυπώθηκαν στην συμφωνία για τη συνεργασία στην εξωτερική και αμυντική πολιτική και που δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες», σε μια προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις πρόσφατες συμφωνίες - «μαμούθ» των ΗΑΕ με την Τουρκία.

Αλλωστε, σε αυτόν τον ανταγωνισμό με την τουρκική αστική τάξη, από ελληνικής πλευράς διαχέεται πως στη συνάντηση «υπογραμμίσθηκε ότι η στρατηγική σχέση θα πρέπει να συμπληρωθεί από την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων», όπως και ότι «στο πλαίσιο αυτό ο Εμιρατινός υπουργός ενημέρωσε για τις προοπτικές μελλοντικών επενδύσεων στην Ελλάδα».

Εμπλοκές

Τρεις εμπλοκές σημειώθηκαν χτες στο Αιγαίο, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν να αναγνωρίσουν και να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη που παραβίασαν συνολικά 44 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Απεργία σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία

Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, ενάντια στην κλιμακούμενη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, ενώ η ΠΟΠΟΚΠ καταγγέλλει την κυβέρνηση που έστειλε μια ακόμη απεργία στα δικαστήρια. Κατά τη διάρκεια της σημερινής απεργίας, που γίνεται και μετά από σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ, θα γίνουν απεργιακές συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις. Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ. και στις άλλες πόλεις στα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους διεκδικούν: Δημόσιο καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, συντάξεις και παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εργαζομένων, συνταξιούχων και επιδοματούχων, αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών, αντεργατικών νόμων, έξω οι ιδιώτες από την Κοινωνική Ασφάλιση.

ΕΚ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Σήμερα διαμαρτυρία στη ΔΕΗ για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα

Απαιτούν άμεσες επανασυνδέσεις και καμιά διακοπή μέσα στις γιορτές

Απαιτώντας να μη μείνει κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, να επανασυνδεθεί άμεσα σε όλα όσα έχει κοπεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, καθώς και να σταματήσουν οι διακοπές ηλεκτροδότησης μέσα στις γιορτές, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ (Ακτή Δυμαίων).

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο με ολομέτωπη επίθεση σε κάθε πτυχή της ζωής μας. Η ακρίβεια είναι στα ύψη με ολοένα καινούργιες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή, στην πόλη μας, χιλιάδες οικογένειες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, εκατοντάδες πνίγονται από διακανονισμούς και δεκάδες οικογένειες ζουν χωρίς ρεύμα», επισημαίνει το ΕΚΠ, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, τους φορείς της πόλης, τους ανέργους, να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση, απαιτώντας και άμεση επανασύνδεση στο κομμένο ρεύμα.

Στην κινητοποίηση καλεί και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (μέλος της ΟΓΕ), επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, την ανάγκη καμιά λαϊκή οικογένεια να μη μείνει μόνη της απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Κινητοποίηση και στην Κοζάνη

Σε κινητοποίηση καλεί σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, στις 6 μ.μ. στο κτίριο της ΔΕΥΑΚ, ενάντια στις αυξήσεις στην τηλεθέρμανση και το νερό.

Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την ίδια ώρα που το ΔΣ της ΔΕΥΑΚ θα συνεδριάσει με θέμα τις αυξήσεις, οι οποίες σύμφωνα με δημοσιεύματα προτείνονται να φτάσουν τα 43% στην τηλεθέρμανση και 7% και 10% για το νερό στη Κοζάνη και τα γύρω χωριά αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ