ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες σε μόνιμες θέσεις

Απάντηση στους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι τάχα δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για προσλήψεις ώστε να λειτουργήσουν νέες ΜΕΘ

Σας χάρτινος πύργος καταρρέει και πάλι το κυβερνητικό αφήγημα «δεν υπάρχουν γιατροί» για το άνοιγμα 3.500 δημόσιων κρεβατιών ΜΕΘ, όσα είχε ανάγκη ο λαός πριν ακόμα από την πανδημία.

Με αφορμή διάφορους αντιεπιστημονικούς ισχυρισμούς και βολικές «αντιπαραθέσεις» γύρω από τις ΜΕΘ, η Ομοσπονδία Ενωσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας δίνει απάντηση και ξεκαθαρίζει πώς έχουν τα πράγματα: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τον διορισμό σε ΜΕΘ μόνιμου ειδικευμένου επιμελητή β' ιατρού δεν απαιτείται ο τίτλος εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία, αλλά μόνο ο τίτλος της κύριας ειδικότητας (Αναισθησιολογίας ή Παθολογίας ή Πνευμονολογίας ή Χειρουργικής ή Καρδιολογίας ή Νεφρολογίας), και άλλωστε έτσι ακριβώς γίνεται η προκήρυξη αυτών των θέσεων. Ο νέος μόνιμος επιμελητής β' μέσα στα 5 πρώτα χρόνια της θητείας του στη ΜΕΘ συμπληρώνει και τα 2 έτη εξειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία ώστε να μπορεί να δώσει τις απαραίτητες εξετάσεις και να αποκτήσει και τον τίτλο εξειδίκευσης».

Η ΟΕΝΓΕ θυμίζει ότι «από τον Μάρτη του 2020 απαιτεί τον διορισμό σε μόνιμες θέσεις, με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, όλων των ειδικευμένων ιατρών που κάνουν αίτηση για μόνιμη θέση στο ΕΣΥ. Αυτό για τις ΜΕΘ θα σήμαινε πολλούς νέους επιμελητές β', που από την πρώτη στιγμή θα εργάζονταν δίπλα στους ήδη υπηρετούντες εντατικολόγους και που σήμερα θα είχαν σχεδόν ολοκληρώσει και τα 2 έτη της εξειδίκευσης». Επομένως, όπως εξηγεί, «η κυβέρνηση δεν ήθελε, ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς, ομήρους, για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς, και τον Νοέμβρη του 2020 αναγκάστηκε να υλοποιήσει το αίτημά μας μόνο εν μέρει.

Κι όμως, η κυβέρνηση, προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της, για μια ακόμη φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα, ότι "δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ". Την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί πληρούν τις προδιαγραφές, υποστηρίζει ότι η χώρα μας δεν διαθέτει τον αναγκαίο αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι η χώρα μας δεν διαθέτει, με ευθύνη τόσο της σημερινής όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τον αναγκαίο αριθμό εντατικολόγων, όπως άλλωστε και άλλες ζωτικής σημασίας ιατρικές ειδικότητες, γιατί αντιμετωπίζουν σαν κόστος και σπατάλη την ανάπτυξη 3.500 κρεβατιών (2.000 κρεβατιών ΜΕΘ και 1.500 ΜΑΦ) που έχει ανάγκη η χώρα μας σύμφωνα με τις οδηγίες του ΠΟΥ. Είναι κι αυτό μια απόδειξη του πόση σημασία δίνουν σε τόσο κρίσιμους για τη ζωή μας τομείς. Η αλήθεια είναι ότι και η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσπαθούσαν να παρουσιάσουν σαν φυσικό φαινόμενο τις λίστες αναμονής διασωληνωμένων ασθενών για ένα κρεβάτι ΜΕΘ».

Κλείνοντας η ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει ότι «τα δύο τελευταία χρόνια με πρόσχημα την πανδημία έχουν νομοθετηθεί διάφορες ρυθμίσεις ακόμα και άσχετες με την αντιμετώπισή της, με "ΠΝΠ κατά παρέκκλιση ισχυουσών διατάξεων λόγω πανδημίας". Ας γίνει επιτέλους με ανάλογη διαδικασία και κάτι που έχει πραγματική σχέση με την αντιμετώπιση των αναγκών και της πανδημίας, και ας υλοποιηθεί αυτό που απαιτούμε ήδη από τον Μάρτη του 2020, δηλαδή προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, φυσικοθεραπευτών κ.ά., σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Απαράδεκτοι αποκλεισμοί από το έκτακτο βοήθημα

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει τον αποκλεισμό υγειονομικών από το πενιχρό έκτακτο οικονομικό βοήθημα. Θυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για ένα ελάχιστο ποσό αλλά είναι απαράδεκτο να αποκλείονται υγειονομικοί με πρόσχημα την αναστολή, αν και πρόκειται για εργαζόμενους που από 1η Γενάρη 2021 μέχρι και την εφαρμογή της αναστολής εργάζονταν κανονικά και πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους στις συνθήκες της πανδημίας. «Πρόκειται για εκδικητικό μέτρο», τονίζει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αρθεί η αδικία, η οποία προστίθεται στον αποκλεισμό εργαζομένων σε Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Χαρακτηρίζει απαράδεκτη την προσπάθεια «ακόμα κι αυτή η έκτακτη οικονομική ενίσχυση να χρησιμοποιείται ως μέσο διαίρεσης των εργαζομένων». Και απαιτεί «ως ελάχιστη έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς μας την επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από τις μνημονιακές περικοπές, όπως έχει αποφασίσει το ΣτΕ από τον Φλεβάρη του 2018».

Απαιτεί επίσης την αναπλήρωση του συνόλου των μισθολογικών απωλειών, τη χορήγηση του υπόλοιπου ποσού των αναδρομικών που οφείλονται στους νοσοκομειακούς γιατρούς, την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

ΣΕΤΕΠΕ
Εργοδοτικά πρωτόκολλα - λάστιχο διασπείρουν τον ιό

Την εργοδοσία σε κατάστημα γνωστής εταιρείας (YES STORES), που απέκρυψε κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν σε εργαζόμενους και επέβαλε τη συνέχιση της λειτουργίας χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, χωρίς να μπουν σε καραντίνα οι στενές επαφές, χωρίς να γίνει απολύμανση του χώρου και χωρίς να γίνουν τεστ στους υπόλοιπους εργαζόμενους, καταγγέλλει το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Μάλιστα, αναφέρει ότι «υπήρχαν πιέσεις προς εργαζόμενους να δηλώσουν πως έλειπαν σε άδεια το διάστημα που κόλλησαν για να λειτουργήσει χωρίς καμία αλλαγή το κατάστημα. Ο ένας εκ των δύο συναδέλφων μετά από μέρες νοσηλείας διασωληνωμένος στην εντατική δεν τα κατάφερε και προστέθηκε στη μακρά λίστα εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους το προηγούμενο διάστημα». Οπως σημειώνεται, οι εργαζόμενοι «όλο αυτό το διάστημα είχαν παντελή άγνοια, καθώς η ενημέρωση της εργοδοσίας ήταν πως οι δύο εργαζόμενοι λείπουν σε άδεια. Μάλιστα, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις αυθαιρεσίες της διεύθυνσης εμφανίστηκε και τρίτο κρούσμα στο κατάστημα, για το οποίο και πάλι σφυρίζουν αδιάφορα ακόμα και μετά από την τραγική κατάληξη που υπήρξε», αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Παραιτήθηκε ο μοναδικός οφθαλμίατρος, παραμένουν κλειστά και τα 6 κρεβάτια ΜΕΘ

Μετά από εννέα μήνες αφότου προσλήφθηκε, ο μοναδικός οφθαλμίατρος του νοσοκομείου παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να μένουν υγειονομικά ακάλυπτοι για μια ακόμη φορά εκατοντάδες κάτοικοι της Λευκάδας και της Ακαρνανίας, που καλύπτει και εξυπηρετεί το νοσοκομείο του νησιού. Τα παραπάνω καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, σημειώνοντας ότι η λίστα αναμονής στα τακτικά ραντεβού για τα οφθαλμολογικά περιστατικά ήδη ξεπερνά τους τρεις μήνες.

Είχε προηγηθεί η πλήρης απουσία οφθαλμίατρου επί έναν χρόνο και σήμερα μετά την παραίτηση του μοναδικού γιατρού, όλοι οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς, «να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για παροχές Υγείας που θα έπρεπε να τους παρέχει το κράτος, σε μια περίοδο μάλιστα που το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται από τη βαριά φορολογία, την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς», υπογραμμίζει το Σωματείο και απαιτεί την άμεση αντικατάσταση και από τους δύο επιλαχόντες της προκήρυξης.

Και σε αυτό το νησί η ζωή του λαού κρέμεται από μια κλωστή, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) εγκαινίασε το νέο κτίριο του νοσοκομείου, χωρίς να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό. Μόλις έξι είναι τα κρεβάτια στη ΜΕΘ, τα οποία δεν λειτούργησαν ποτέ, ενώ διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, γιατί δεν υπήρξε στον σχεδιασμό καμίας κυβέρνησης να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού. Τον Οκτώβρη του 2020, κάτω από την έξαρση της πανδημίας, 4 από τις ελάχιστες νοσηλεύτριες του νοσοκομείου στάλθηκαν στη ΜΕΘ της Αρτας τάχα «για να εκπαιδευτούν και μετά να ανοίξουν τα 2 από τα έξι κρεβάτια», χωρίς βέβαια να έχουν προσληφθεί εντατικολόγοι και άλλες ειδικότητες. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι πρόκειται για πυροτέχνημα της κυβέρνησης προκειμένου να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αντιδράσεις των κατοίκων. Ενα χρόνο μετά, τα κρεβάτια παραμένουν κλειστά, ενώ χρειάστηκε η παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων για να πληρωθούν τα οδοιπορικά στις 4 νοσηλεύτριες.

Τις «εγκληματικές συνθήκες νοσηλείες και εργασίας» καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρήστος Βεργίνης, που εξηγεί: «Προχτές, μας έτυχε πάλι περιστατικό Covid που έπρεπε να διασωληνωθεί και έχριζε εντατικής θεραπείας. Η απάντηση ήταν τα 18 κρεβάτια Covid να γίνουν 25, με διασωληνωμένους σε απλούς θαλάμους να περιμένουν να βρεθεί κάπου κρεβάτι εντατικής και στη συνέχεια να βγάλουν το ταξίδι. Και πριν την πανδημία, ακόμη περισσότερο σήμερα, είναι συχνό φαινόμενο οι διασωληνωμένοι να καταλήγουν σε κοινούς θαλάμους του νοσοκομείου, να αφήνουν την τελευταία τους πνοή περιμένοντας να δώσουν τη μάχη για τη ζωή τους στη ΜΕΘ».

Υπό απόλυση 650 εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ

Σε 9 μέρες λήγει η σύμβαση περίπου 650 εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, που βρίσκονται κι αυτοί στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ, το οποίο συγκροτήθηκε πρόσφατα, αναδεικνύουν ακόμη μια πτυχή της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Το Σωματείο συγκροτήθηκε από συμβασιούχους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «PHILOS II, Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση Υγείας στην προσφυγική κρίση».

Σημειώνεται ότι από τους εργαζόμενους αυτούς, περίπου 350 (γιατροί, νοσηλευτές κ.ά.) τοποθετήθηκαν στις δομές Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων - Μεταναστών και Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρίς εξοπλισμό («ούτε ένα στηθοσκόπιο» δεν τους δόθηκε, όπως καταγγέλλουν) και εκπαιδευτική υποστήριξη. Περίπου 250 τοποθετήθηκαν στα νοσοκομεία - Κέντρα Υγείας και «χρησιμοποιήθηκαν για να μπαλώσουν "τρύπες" του ΕΣΥ, όταν δεν "αξιοποιούνταν" σε εντελώς αλλότρια καθήκοντα ή δεν εξωθούνταν σε παραίτηση ενώ καμία διασύνδεση δεν έγινε με τους συναδέλφους τους στις δομές φιλοξενίας. Σε όλα αυτά προστέθηκε η πανδημία και η διαχείρισή της».

Στην πορεία εντάχθηκαν στο ίδιο πρόγραμμα εργαζόμενοι που στελέχωσαν τις Κινητές Ομάδες Υγείας, για τους χιλιάδες καθημερινούς ελέγχους για Covid-19, οι οποίοι είναι απλήρωτοι πάνω από έναν μήνα ενώ εργάζονται σε απαράδεκτες και επισφαλείς συνθήκες.

Εχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από το ξέσπασμα της πανδημίας και, όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «διαπιστώνουμε καθημερινά τις ανεπάρκειες της κυβέρνησης στην υποστήριξη του συστήματος Υγείας. Παρά τις διαβεβαιώσεις των μελών της κυβέρνησης στα ΜΜΕ πως έχουν στελεχώσει το ΕΣΥ, έχουν προβεί σε νέες προσλήψεις και παρέχουν όλα τα αναγκαία μέσα στους εργαζομένους στον χώρο της Υγείας, η καθημερινότητά μας μόνο το αντίθετο αποδεικνύει».

Κι ενώ οι συμβάσεις εκατοντάδων εργαζομένων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λήγουν στις 31/12/2021, μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενοι παραμένουν και απλήρωτοι και χωρίς ενημέρωση για την επόμενη χρονιά.

«Δεν ξέρουμε εάν και σε ποιον θα παραδώσουμε», λένε στον «Ριζοσπάστη», ενώ χτες πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη δομή προσφύγων στο Σχιστό (βλ. σελ. 17).

«Στις 31/12, 270 συνάδελφοί μας από τα νοσοκομεία δεν θα ξέρουν αν θα εργάζονται την επόμενη ημέρα ούτε οι 350 περίπου συνάδελφοί μας στις δομές φιλοξενίας ούτε οι υπόλοιποι 50 συνάδελφοι που απασχολούνται στα διοικητικά του προγράμματος», τονίζει ο Σύλλογος, που μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Την άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων και τη σταδιακή μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου.
  • Οχι άλλη τρομοκρατία, όχι παρακολούθηση μέσω κοινωνικών δικτύων, όχι παρενοχλήσεις, άμεσα να γίνονται οι πληρωμές υπερωριών - εξαιρέσιμων, τήρηση προβλεπόμενων ωραρίων.
  • Ασφαλείς χώρους διαμονής για όλους. Αμεση επίλυση των συνθηκών που αφήνουν στις δομές φιλοξενίας πεινασμένους ανθρώπους.
  • Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ