ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στίγμα του παρόντος

Προεκλογική αφίσα της Αριστεράς στις εκλογές του 1961 που κατήλθε τότε ως ΠΑΜΕ και αναφέρεται στον ολέθριο ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μια αφίσα, ακόμα επίκαιρη
Προεκλογική αφίσα της Αριστεράς στις εκλογές του 1961 που κατήλθε τότε ως ΠΑΜΕ και αναφέρεται στον ολέθριο ρόλο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Μια αφίσα, ακόμα επίκαιρη
Σε διάφορες ομιλίες του, ο πρωθυπουργός με άμετρη υποκρισία αποκαλεί το κόμμα του ...«προοδευτική δύναμη» και κατηγορεί τη ΝΔ ότι θέλει να μας γυρίσει στη δεκαετία του '60. Το τι κάνει η ΝΔ, είναι άλλη ιστορία και δε μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή. Εκείνο που προέχει, είναι ότι το «καθεστώς Σημίτη» εφαρμόζει την πιο αντιδραστική συντηρητική πολιτική και μας γυρίζει, όχι στη δεκαετία του '60, αλλά του 1950! Πειθήνιο όργανο της πολιτικής της Ουάσιγκτον ο κ. Σημίτης μάς γυρίζει ακριβώς στην εποχή της ασυδοσίας των Αμερικανών στη χώρα μας, τότε που υπήρχε η περιβόητη ετεροδικία. Το λέμε αυτό, επειδή αυτόν τον εξευτελιστικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια θεσμό, θα επαναφέρει τώρα η ψευδοσοσιαλιστική μας κυβέρνηση. Επίκαιρη η στιγμή της απόφασής της. Συμπίπτει με την επέτειο του φόνου του τιμημένου αρχηγού του ΕΛΑΣ στρατηγού Στέφανου Σαράφη, από τον Αμερικανό υποσμηνία Μάριο Μουζάλι, το Μάη του 1957.

Ετεροδικία υπήρχε τότε, και ασύδοτοι οι Αμερικανοί οργίαζαν στην Ελλάδα, χωρίς να δίνουν λόγο σε κανέναν. Ο Μουζάλι παρέσυρε με το αυτοκίνητό του στον Αλιμο τον Σαράφη μαζί με τη σύζυγό του, την ώρα που κατευθύνονταν στην παραλία. Ο στρατηγός, αφού τινάχτηκε στον αέρα, έπεσε νεκρός στο έδαφος, ενώ η Μάριον τραυματίστηκε βαριά. Ο Μουζάλι έφυγε λίγες μέρες αργότερα για την πατρίδα του, και κανείς δεν ξανάκουσε τίποτα γι' αυτόν, ενώ έντονη υπήρξε τότε η φημολογία, ότι ο φόνος δεν ήταν τυχαίος. Πάγωσε όλη η Ελλάδα από τη φοβερή είδηση εκείνη τη μέρα και στην κηδεία, μια ατέλειωτη λαοθάλασσα συνόδευσε τον Σαράφη στην τελευταία του κατοικία.

Ο τιμημένος στρατηγός του ΕΛΑΣ, Στέφανος Σαράφης
Ο τιμημένος στρατηγός του ΕΛΑΣ, Στέφανος Σαράφης
Μετά από 44 χρόνια, η ετεροδικία ξανάρχεται! Ο υπουργός Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλος βεβαίωσε ότι η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει στις διμερείς αμυντικές σχέσεις Ελλάδος - Αμερικής, είναι το καθεστώς της μοναδικής αμερικανικής βάσης που λειτουργεί στη χώρα μας, αυτής της Σούδας, όπου οι Αμερικανοί εξακολουθούν να απαιτούν ετεροδικία για όλους τους Αμερικανούς, όχι μόνο γι' αυτούς που υπηρετούν στη βάση, αλλά και για εκείνους που υπηρετούν σε όλα τα ΝΑΤΟικά στρατηγεία και στις βάσεις της «Συμμαχίας», δηλαδή σε Σούδα, Αγχίαλο και Ακτιο. Η κυβέρνηση, βέβαια, ικανοποίησε το αίτημα για την περίπτωση της Σούδας. Κι, ακόμη, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ζωηρά για την άρτια στελέχωση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Λάρισας και απαιτούν υποδομές που να πληρούν αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Γεγονός είναι ότι με τη δουλική συγκατάθεση της κυβέρνησης Σημίτη, η Ελλάδα γίνεται πάλι «ξέφραγο αμπέλι» για τα αμερικανοΝΑΤΟικά κέντρα. Η εξωτερική μας πολιτική ασκείται στο σκοτάδι, και ο εκφραστής της κ. Γιωργάκης Παπανδρέου - το «αγαπημένο παιδί» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - σπεύδει στο Λευκό Οίκο, στους αρμοδίους της υπερατλαντικής δύναμης, στα αφεντικά του FBI και σ' εκείνους που χαράζουν την πολιτική για το χώρο των Βαλκανίων. Είναι χαρακτηριστική η φιλοτουρκική στάση του κ. Παπανδρέου, στάση την οποία χαράζει η Ουάσιγκτον. Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ορ. Κολοζώφ είχε επισημάνει πολύ ορθά, σ' ένα άρθρο του, ότι η αναβολή στην υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας ήταν αναγκαστική απόφαση, που «επιβλήθηκε» από το «σύμφωνο σταθερότητας της οικονομίας» και της Τουρκίας, κατ' απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου έδωσε χέρι βοηθείας στην Αγκυρα για να ξεπεράσει τις δυσκολίες της από τη γενική κατακραυγή για τις φυλακές του θανάτου. Στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Φερχόγκεν είπε ότι παρακολουθεί το όλο θέμα, το οποίο εντάσσεται στην πορεία της εταιρικής σχέσης Ευρ. Ενωσης - Τουρκίας. Και ενώ φάνηκε ότι κανείς υπουργός δεν ήθελε να λάβει το λόγο, σηκώθηκε ο κ. Παπανδρέου και ανέλαβε την υπεράσπιση της κυβέρνησης της Αγκυρας, εγκωμιάζοντας τις «προσπάθειες» του καθεστώτος να «ρυθμίσει» το πρόβλημα των φυλακών με το άρθρο 16, το οποίο, κατά την περίεργη αντίληψη του «Μετερνίχου» μας επί των Εξωτερικών, «προχωρεί προς τη σωστή κατεύθυνση», υπό την ...«αίρεση» ότι θα υπάρξει ...«σωστή εφαρμογή»! Και δε σταμάτησε εδώ, αλλά προχώρησε σε ύμνους για το «καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων»...

Προφανώς, ο κ. Παπανδρέου θεωρεί καλό το κλίμα, όταν εκείνος κάνει τεμενάδες και η Αγκυρα προκαλεί, με τις πλάτες του ΝΑΤΟ. Διότι αυτό έγινε με την πρόσφατη περίπτωση που αφορά τη Ρόδο. Οταν, δηλαδή, οι Τούρκοι απηγόρευσαν στον αρχηγό του ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γ. Θεοδωρουλάκη, να μεταβεί στη χώρα τους μέσω Ρόδου και ο αρχηγός του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερντίλ, είπε ότι «η Ρόδος έχει καθεστώς αποστρατικοποιημένου νησιού, με βάση το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων». Γνωστοποίησε, δε, στην ελληνική πλευρά ότι η χρησιμοποίηση της Ρόδου ως ενδιαμέσου σταθμού, καθώς και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης (της διοίκησης της ναυτικής δύναμης MCFORMED του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο από την Ελλάδα στην Τουρκία) το ελικόπτερο που θα μετέφερε τον Ελληνα αντιναύαρχο θα παρέμενε στη Ρόδο, όλα αυτά «έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις ισχύουσες συμφωνίες»!.. Και οι ΝΑΤΟικοί, βέβαια, αδιαφόρησαν για την πρόκληση των Τούρκων, ενώ ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Ιταλός αντιναύαρχος Λίλο, αρκέσθηκε να δηλώσει ότι η απουσία του Ελληνα αρχηγού «είναι υπόθεση που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία»! Τι έκανε ο κ. Γιωργάκης Παπανδρέου, μπροστά σ' αυτήν τη στάση του ΝΑΤΟ και των Τούρκων; Τίποτα! Κι επιπλέον δέχθηκε πειθήνια την τουρκική αξίωση, που διατυπώθηκε μέσω Αμερικής, να μειώσουμε εμείς τις αμυντικές δαπάνες χάριν των στρατηγών της Αγκυρας...

Το ότι η Αγκυρα δεν έχει δικαίωμα από καμιά συνθήκη στα Δωδεκάνησα, το παρέβλεψε τελείως ο υπουργός μας επί των Εξωτερικών και αναγκάστηκε να του το θυμίσει ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Ο Μπερνς ρίχνει τη μάσκα

Η Ουάσιγκτον κάνει τα «στραβά μάτια» στην προκλητική ενέργεια των Τούρκων, που επαναφέρουν την πάγια θέση τους για αποστρατικοποίηση των νησιών. Ο Νίκολας Μπερνς, που ετοιμάζεται να φύγει από την Αθήνα, αφού πρόκειται να τον διαδεχθεί ο Τομ Μίλερ, μιλώντας ενώπιον ομογενών στην Αστόρια, αποδέχθηκε ευθέως πλέον όλο το φάσμα των τουρκικών μονομερών διεκδικήσεων και αξιώσεων στο Αιγαίο.

Στην ομιλία του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Εκείνο που απομένει τώρα, είναι ότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που εκκρεμούν μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, οι διαφορές για το Αιγαίο, τα κυριαρχικά δικαιώματα σε ορισμένα από τα νησιά, και άλλα θέματα. Αλλά ελπίζω ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση των σχέσεων θα βοηθήσει τις δύο χώρες να επιλύσουν όλα τα «προβλήματα»... Και έχει κάθε λόγο να πιστεύει ο κ. Μπερνς ότι θα επιλυθούν αυτά τα «προβλήματα», αφού υπουργός Εξωτερικών εξακολουθεί να παραμένει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος θα φροντίσει και το θέμα της ετεροδικίας για τους Αμερικανούς στη Σούδα.

Το θέμα της ετεροδικίας, μας θύμισε επίκαιρα τον αρχηγό του ΕΛΑΣ, που τέτοια εποχή έπεσε θύμα των Αμερικανών. Εξαιρετικά επίκαιρο, όμως, είναι το άρθρο του, που είχε δημοσιεύσει στις 12 Φεβρουαρίου του 1956 για τους τότες κυβερνώντες, αλλά θα μπορούσε θαυμάσια να είχε γραφτεί και σήμερα. Τόνιζε ο Σαράφης: «Ο Λαός μας νιώθει να τον ταπεινώνουν ανάξιοι διορισμένοι κυβερνήται. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που υπέγραψαν συμμαχίες, χωρίς να ρωτήσουν το Λαό - συμμαχίες που εστράφησαν εναντίον του Λαού. Αυτές οι συμμαχίες ξερίζωσαν σε μια νύχτα, έκαψαν και ξεπούλησαν τον Ελληνισμό της Πόλης. Οι ίδιοι "σύμμαχοι" σκοτώνουν το Λαό της Κύπρου, που ζητάει ελευθερία και οι κυβερνήται της Ελλάδος συνωμοτούν μαζί τους για να του χαλκεύσουν χειρότερα δεσμά...».

Οι ανάξιοι κυβερνήτες υπάρχουν και σήμερα. Ο κ. Σημίτης, στις τελευταίες ρητορικές του κορόνες, είπε ότι «η Νέα Δημοκρατία έχει το στίγμα του παρελθόντος». Μπορεί. Αλλά ο ίδιος και το κόμμα του έχουν το στίγμα του παρόντος...


Του
Γιώργου Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ