ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΟ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ
Το πενταετές πρόγραμμα γίνεται οκταετές

Τη «σολομώντειο» λύση της επιμήκυνσης του προγράμματος 2001-2005 μέχρι το 2008, με διατήρηση της δαπάνης στα 4 τρισ. δραχμές και του παγώματος της αγοράς των «Γιουροφάιτερ», καθώς η σύμβαση θα υπογραφεί μετά το 2004 και κατόπιν νέων διαπραγματεύσεων, προέκρινε το ΚΥΣΕΑ κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του

Την «σολομώντειο» λύση της επιμήκυνσης του πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και της μετατροπής του σε οκταετές, αποφάσισε χτες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με θέμα τις περικοπές στους εξοπλισμούς για την εξοικονόμηση πόρων.

Ετσι το πενταετές πρόγραμμα 2001-2005 υποτίθεται πως δεν περικόπτεται και το ποσόν που θα διατεθεί παραμένει στα 4 τρισ. δραχμές, τα οποία, ωστόσο, θα διατεθούν για συμβάσεις που θα υπογραφούν μέχρι και το 2008, στην ουσία δηλαδή για το συγκεκριμένο διάστημα της πενταετίας 2001-2005 θα υπάρχει περικοπή. Την ίδια τύχη έχει και η υπόθεση της προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών 4ης γενιάς, καθώς η αγορά των «Γιουροφάιτερ» παγώνει, αν δε ματαιώνεται, καθώς η υπογραφή της σχετικής σύμβασης μετατίθεται για μετά το 2004 και η προμήθεια για μετά το 2005 και αφού προηγηθούν νέες διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας θέλησε να δώσει τη δική του εκδοχή για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο κυβερνητικό όργανο, αναφέροντας ότι «όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα υλοποιηθούν χωρίς περικοπές» και κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του πενταετούς προγράμματος που παραμένει στα 4 τρισ. δρχ. Ο Α. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι ισχύει η προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ για ένταξη των «Γιουροφάιτερ» στην Πολεμική Αεροπορία, με τη διαφορά ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει μετά το 2005. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει το πότε θα υπογραφεί η σύμβαση. Πράγμα που το ξεκαθάρισε ο υπουργός Τύπου Δ.Ρέππας ο οποίος ήταν κατηγορηματικός ότι η σύμβαση θα υπογραφεί μετά το 2004 και αφού προηγηθούν νέες διαπραγματεύσεις.

Επίσης, όπως είπε ο υπουργός Αμυνας, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε την Αμυντική Στρατηγική Αναθεώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων, το δόγμα δηλαδή προσαρμογής των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες ΝΑΤΟικές ανάγκες «μια πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και αρκετούς μήνες». Και πρόσθεσε: «Σκοπός και στόχος είναι η επίτευξη διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία δύναμης, στο πλαίσιο της παραδοσιακής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερης εμβέλειας, ταχύτητας και ισχύος, που θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπενθυμίζοντας αρχικά ότι στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, στις 29 Μάρτη, «αποφασίστηκε να μετατοπιστεί χρονικά η πραγματοποίηση ορισμένων τμημάτων του εξοπλιστικού προγράμματος και να μετατεθεί η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων, για την περίοδο μετά το 2004». Η απόφαση αυτή, είπε, αφορά τόσο στα μαχητικά αεροσκάφη της 4ης γενιάς «Γιουροφάιτερ», όσο και άλλους εξοπλισμούς συνολικής δαπάνης ύψους, περίπου 1 τρισ. δραχμών, οι οποίοι θα μετατεθούν για την περίοδο μετά το 2004.

Ο Δ. Ρέππας εξειδίκευση την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για περικοπές αναφέροντας:

- Το 2001 εφαρμόζεται κανονικά το πρόγραμμα.

- Το 2002 μείωση κατά 195 δισ. δραχμές φτάνοντας στα 1 τρισ. 11 δισ. δραχμές.

- Το 2003 μείωση κατά 390 δισ. δραχμές, φτάνοντας στα 728 δισ. δραχμές.

- Το 2004 μείωση κατά 415 δισ. δραχμές φτάνοντας στα 657 δισ. δραχμές.

Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα υλοποιημένων εξοπλιστικών προγραμμάτων του πρώτου πενταετούς (1996-2000) ο υπουργός Τύπου σημείωσε:

Στην Πολεμική Αεροπορία, με το πρώτο ΕΜΠΑΕ, της περιόδου 1996-2000, για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16, διατέθηκαν 720 δισ. δραχμές, για τα μαχητικά ΜΙΡΑΖ-2000, διατέθηκαν 558 δισ. δραχμές και για τον εκσυγχρονισμό των ΦΑΝΤΟΜ, διατέθηκαν 100 δισ. δραχμές. Επίσης, για την αγορά του εκπαιδευτικού αεροσκάφος τύπου Τ-6, διατέθηκαν 78 δισ. δραχμών. Για την προμήθεια αντιαεροπορικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, τύπου «ΠΑΤΡΙΟΤ», διατέθηκαν 390 δισ. δραχμές, ενώ για τους αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, τύπου «ΚΡΟΤΑΛ», διατέθηκαν 80 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου στο χτεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε η εξέλιξη των εξοπλιστικών προγραμμάτων και ειδικότερα τα δύο προγράμματα, το ένα αυτό που αφορά στο αεροσκάφος μέσης μεταφορικής ικανότητας και το άλλο που αφορά στο νέο άρμα μάχης.

Ο Δ. Ρέππας επανέλαβε ότι η απόφαση που είχε πάρει το ΚΥΣΕΑ, σε παλαιότερη συνεδρίασή του, στις αρχές του 2000 και αφορά στα «Γιουροφάιτερ» παραμένει. Με όσα συμπλήρωσε όμως επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα παγώνει, καθώς «μετά το 2004, όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις θα ξαναρχίσουν με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής». Και πρόσθεσε: «Εμείς παραμένουμε, θέλουμε να παραμείνουμε, σε αυτό το πρόγραμμα και θα συζητήσουμε με τους παραγωγούς με όρους και προϋποθέσεις τέτοιες, ώστε να μπορέσουμε να είμαστε παρόντες σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα, όχι μόνο ως αγοραστές, αλλά και ως συμπαραγωγοί. Αλλά είναι κάτι το οποίο, επαναλαμβάνω, θα αντιμετωπίσουμε τότε».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ασφαιρα πυρά στο ΠΑΣΟΚ

Στον έντονα καταγγελτικό λόγο καταφεύγει η ηγεσία του ΣΥΝ για να ενισχύσει το αντιπολιτευτικό της «προφίλ» έναντι του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να κρύβει την επιδίωξή της να προσεταιριστεί κομμάτι της εκλογικής βάσης του κυβερνώντος κόμματος και ταυτόχρονα να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από την ολοφάνερη σύμπτωση σε πολιτικές θέσεις.

Στα πλαίσια αυτής της τακτικής πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα στις δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του ο πρόεδρος του κόμματος, Ν. Κωνσταντόπουλος, αναλώνεται σε καταγγελίες, κατά τρόπο εσκεμμένα ασαφή, σε ανέξοδες διαπιστώσεις προβλημάτων, οι οποίες σχεδόν πάντα συνοδεύονται από την πρόταση - απαύγασμα αοριστίας - «οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη».

Πιστός σ' αυτή την τακτική, και χτες από τη Λάρισα ο πρόεδρος του Συνασπισμού επιτέθηκε στην κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας πως «βρίσκεται μαζί με τους μηχανισμούς και τους δείκτες της αγοράς, με αριθμούς και ανταγωνισμούς συμφερόντων, με τους έχοντες», αφήνοντας απέξω «την κοινωνία, τους πολίτες, τα προβλήματα της ζωής, την αδικία, την ανισότητα, την ανασφάλεια».

Την ίδια στιγμή και παρότι η κατάσταση αντιπαράθεσης και σύγκρουσης στο εσωτερικό του κόμματος έχει ομαλοποιηθεί, στελέχη του ΣΥΝ, που πρόσκεινται στην «ανανεωτική συσπείρωση», δε χάνουν ευκαιρία να υπενθυμίζουν στην ηγεσία ότι η τακτική που ακολουθεί απέναντι στο ΠΑΣΟΚ είναι λανθασμένη και ότι είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα χωρίζουν τα δύο κόμματα.

Ετσι, χτες η Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας 9.61», δήλωσε πως η υπόθεση της σύγκλισης της ευρύτερης Αριστεράς (ΣΥΝ και ΠΑΣΟΚ) είναι πολύ σοβαρή και απαιτείται επιτέλους να αντιμετωπιστεί ως τέτοια. «Το θέμα είναι προγραμματικό», ανέφερε, «υπάρχει κοινή προγραμματική βάση; Και νομίζω ότι αν ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, τον Συνασπισμό και τις κινήσεις που κινούνται σ' αυτό το χώρο, θα δούμε αν υπάρχουν. Εγώ ισχυρίζομαι ότι θα υπάρχουν κοινά σημεία».

ΚΜΕ
Εκδρομή στη Σύρο

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ), στα πλαίσια των ερευνητικών - μορφωτικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του, προγραμματίζει και ξεκινά ένα αφιέρωμα στην ιστορία της διαμόρφωσης της εργατικής τάξης στην Ελλάδα, καθώς και στην ιστορία του εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα αυτό θα έχει τη μορφή επισκέψεων σε τόπους και πόλεις της Ελλάδας, που η ιστορία τους σχετίζεται άμεσα με τη συγκρότηση της εργατικής τάξης και με σημαντικούς σταθμούς του κινήματός της. Ανάμεσα στους τόπους αυτούς, είναι το Λαύριο, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, η Καβάλα, η Σέριφος.

Η πρώτη επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, κέντρο σημαντικής βιομηχανικής και ναυτιλιακής ανάπτυξης κατά τον περασμένο αιώνα, το 4ήμερο 1-4 Ιούνη 2001. Η επίσκεψη στο νησί θα περιλαμβάνει:

  • Περιήγηση και ξενάγηση στα μνημεία βιομηχανικής αρχαιολογίας της Σύρου (παλιά εργοστάσια).
  • Επίσκεψη στο Νεώριο και συνάντηση - εκδήλωση με το Εργατικό Κέντρο της Σύρου.
  • Ξενάγηση στην Ερμούπολη και στην Ανω Σύρο, υπό τον τίτλο: «Η Σύρος του Βαμβακάρη και η Σύρος του Ροΐδη - δυο κοινωνικές και πολιτισμικές όψεις μιας νησιώτικης κοινωνίας».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο: 88.10.046 (9.00 - 14.00).

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Ελλάδας του ΑΚΕΛ

Το Παράρτημα Ελλάδας του ΑΚΕΛ ανακοινώνει ότι λειτουργεί εκλογικό επιτελείο για την κάθοδο των εκλογέων στην Κύπρο για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές της 27ης Μάη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα:

Αθήνα: 6454.100, 6410.939

Πάτρα: 061/625.193 και 0974/391.247

Γιάννενα: 0651/64.695 και 0937/945.716

Λάρισα: 041/256.898 και 0932/235.306

Καλαμάτα: 0942/603.731

Κομοτηνή: 0946/057.881

Ρέθυμνο: 0974/161.476

Ηράκλειο Κρήτης: 081/289.585

Κέρκυρα: 0938/794.034

Θεσσαλονίκη: 031/512.485 και 0945/923.675.

Απορρίφθηκαν αιτήσεις για άρση ασυλίας βουλευτών

Απορρίφθηκαν χτες από την Ολομέλεια της Βουλής οι αιτήσεις για την άρση ασυλίας εναντίον των Δημήτρη Ρέππα, Γιώργου Φλωρίδη και Θεοδώρου Πάγκαλου. Στην ψηφοφορία που διεξήχθη κατά της άρσης ασυλίας του Δ. Ρέππα (είχε μηνυθεί από επιχειρηματία που αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό του Ιπποδρομιακού Κέντρου) καταψήφισαν 223 βουλευτές, ενώ, υπέρ ήταν 19. Υπέρ της άρσης ασυλίας του Γ.Φλωρίδη ψήφισαν 17 βουλευτές και κατά 223, ενώ υπήρξαν και 3 λευκά. Ο υφυπουργός αθλητισμού κατηγορήθηκε από τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ Β. Μητρόπουλο, λόγω της γνωστής «κόντρας». Τέλος, ο Θεόδωρος Πάγκαλος που κατηγορήθηκε για εξύβριση, επειδή είχε αποκαλέσει «ηλίθιες και εξαγριωμένες φάτσες» κατοίκους της περιοχής της Ν. Μηχανιώνας, είχε 23 βουλευτές να ψηφίζουν υπέρ της άρσης της ασυλίας, 216 κατά και 5 λευκά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ