ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Σε όποιον αρέσουμε...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την εντύπωση ότι η Εκκλησία, στο πρόσωπό του, βάλλεται πανταχόθεν θέλησε να προβάλλει ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά το χτεσινό κήρυγμά του στο ναό της Αναλήψεως, στα Βριλήσσια. Εκανε λόγο για «δημοκράτες εντός εισαγωγικών» που επιτίθενται στην Εκκλησία από τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε ως διωκόμενος, επισημαίνοντας ότι «το τίμημα σήμερα για τη μαρτυρία Χριστού δεν είναι οι διωγμοί, όπως άλλοτε. Σήμερα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ειρωνεία, τη συκοφαντία, τη διαβολή, τα τηλεοπτικά παράθυρα».

Απευθύνοντας δεν την πρόκληση σε όσους δε συμφωνούν μαζί του είπε: «Αν θέλουν ας την ανεχτούν αυτή την Εκκλησία. Αν πάλι δεν τους αρέσει, ας πάρουν το καπελάκι τους». Και συνέχισε: «Προσπαθούν να μας επιβάλουν να κλειστούμε στο καβούκι μας, να μη μιλάμε για Χριστό, γιατί, τάχα, έτσι φανατίζουμε τον κόσμο. Αυτό λένε οι δημοκράτες εντός εισαγωγικών, οι σημερινοί, που ενδιαφέρονται για την κοινωνική ειρήνη. Οταν εκείνοι με αυτά που λένε τα πολιτικά διχάζουν τον κόσμο, είναι καλά;» Και πρόσθεσε: «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση, τη διαστροφή, διαστρέβλωση της αλήθειας. Μας λένε φανατικούς, φονταμενταλιστές, μισαλλόδοξους, ανθρώπους που δε μας ενδιαφέρει η κοινωνική ενότητα, και σε όλους αυτούς που βλέπω να μιλούν εναντίον μας από τα τηλεοπτικά παράθυρα και τραπέζια απαντώ: Δε θα υπακούσουμε».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒ - ΝΔ
Πάνω απ' όλα να ξεκινήσει ο διάλογος

Ικανοποιημένος από τη στάση της ηγεσίας της ΝΔ στο Ασφαλιστικό είναι ο ΣΕΒ, ο οποίος με τη σειρά του αναγορεύει σε κρίσιμο ζήτημα να ξεκινήσει ο διάλογος και όλοι να καταθέσουν προτάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Καραμανλή στη Ρηγίλλης, επισήμανε την ανάγκη να επικρατήσει πνεύμα κατανόησης μεταξύ όλων των πλευρών στο διάλογο για το Ασφαλιστικό. «Είναι μεγάλη ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι για να βρεθεί λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα», είπε και πρόσθεσε ότι «με την έναρξη του διαλόγου θα πρέπει να επικρατήσει πνεύμα καλής θέλησης και όχι αντιπαράθεσης».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «όλοι πρέπει να συνεισφέρουν και όλες οι απόψεις να κατατεθούν. Αν πάμε με τέτοιο πνεύμα για να βρούμε λύσεις τότε θα τα καταφέρουμε». Τέλος, ο Οδ. Κυριακόπουλος είπε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε ένα κακό σημείο το ζήτημα και εξέφρασε την ελπίδα ότι από δω και στο εξής τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο του «παράλληλου» διαλόγου που έχει ξεκινήσει η ηγεσία της ΝΔ προκειμένου να υποβοηθήσει τον «κοινωνικό διάλογο» κυβέρνησης-συνδικάτων. Ο Κ. Καραμανλής έχει ταχθεί ευθέως υπέρ του διαλόγου-παγίδα, ενώ το γενικόλογο πλαίσιο αρχών που έχει θέσει δεν μπορεί να αποκρύψει τις ταυτόσημες με αυτές της κυβέρνησης νεοφιλελεύθερες επιλογές για το Ασφαλιστικό.

Ο Δ. Αβραμόπουλος

Εποικοδομητικές προτάσεις, όπως πάντα, για το πώς μπορεί να προχωρήσει ο «κοινωνικός διάλογος» έκανε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας ευθέως, άλλη μια φορά, ό,τι θέλουν τα μεγάλα αφεντικά και οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Ετσι, επανέφερε την πρότασή του για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων κοινής αποδοχής, με χρονοδιάγραμμα λειτουργίας, η οποία θα έχει στόχο την «αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας και την επεξεργασία βιώσιμης και δίκαιης λύσης του Ασφαλιστικού». Αποκάλυψε όμως ότι στόχος αυτής της ιστορίας είναι πως «οι τελικές προτάσεις πρέπει να απολαμβάνουν διακομματικής και ευρύτερης κοινωνικής συναίνεσης».

Ο Κ. Σημίτης στη Μάλτα

Στη Μάλτα βρίσκεται από χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης. Στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Μάλτας, Εντουαρντ Φένες Αντάμι (σήμερα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας Γκουίντο ντε Μάρκο), ο Κ.Σημίτης αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν πολύ, εάν η κατάσταση στην Κύπρο παραμείνει αμετάβλητη», ανέφερε κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του ο πρωθυπουργός προς τον ομόλογό του. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε προτεραιότητα για την κυβέρνησή του, και για κάθε ελληνική κυβέρνηση, το Κυπριακό, όπως προτεραιότητα, είπε, αποτελούν και οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση... Υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική τής «βήμα προς βήμα προσέγγισης», ανέφερε ότι, σε σχέση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ορισμένα «θαρραλέα βήματα», ενώ συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αναγνώριση της Τουρκίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού «αυτό συνεπάγεται πλεονεκτήματα αλλά και υποχρεώσεις, συγκεκριμένα στο πεδίο των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της, στα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κυπριακό».

Σε ό,τι αφορά στη διεύρυνση της ΕΕ ο Κ. Σημίτης είπε ότι συνιστά «μια μεγάλη πρόκληση και μια μεγάλη ευκαιρία» και πως η Ελλάδα υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ ειδικά για τη Μάλτα είπε ότι η υποψηφιότητά της πληροί τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια για να γίνει μέλος της ΕΕ.

Επανόρθωση

Εκ παραδρομής στο χτεσινό ρεπορτάζ με τις υπογραφές των Ελλήνων βουλευτών για τον αγώνα των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων- απεργών πείνας, δε γράφτηκε το όνομα του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Γκατζή. Βέβαια, αναφερόταν ότι το κείμενο υπογράφει σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και δε θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής, ο οποίος μάλιστα πρόσφατα επέστρεψε από την Τουρκία, όπου βρέθηκε για να εκφράσει τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού προς τους Τούρκους αγωνιστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ