ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
«Διαπραγμάτευση» για υπαλλήλους λάστιχο - χωρίς δικαιώματα

«Γην και ύδωρ» ζητάει η κυβέρνηση από τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις προτάσεις της προς την ΑΔΕΔΥ, που κατατέθηκαν χτες κατά την έναρξη των περιβόητων συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αμεσος κυβερνητικός στόχος είναι η ανατροπή του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα και η σύνδεση των μισθών με την «αποδοτικότητα» και το βαθμολόγιο των υπαλλήλων. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει την ποδηγέτηση του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος, πράγμα που πιστεύει ότι θα το πετύχει με δύο τρόπους: ο ένας αφορά στην εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα που θα τους καθιστά απόλυτα εξαρτημένους από τους ανωτέρους τους κι ο δεύτερος σχετίζεται με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που ισχύουν ως τα σήμερα.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Τζανής, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση συζητά και την αλλαγή του βαθμολογίου των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επιδιώκει να συνδεθεί το βαθμολόγιο με το μισθολόγιο, να υπάρχουν δηλαδή σημαντικές μισθολογικές διαφορές μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων διαφορετικών βαθμών. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως όλα αυτά θα εφαρμοστούν είτε υπάρξει είτε δεν υπάρξει συμφωνία γιατί περιέχονται στο πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ» που έχει γίνει νόμος του κράτους.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ ζητά την ψήφιση νέου ενιαίου μισθολογίου, προσδιορίζοντας το ύψος του κατώτερου μισθού στις 250.000 δρχ. από τις 210.000 που είναι σήμερα. Ο πρόεδρός της Σ. Παπασπύρου, διευκρίνισε ότι το μισθολόγιο αποτελεί κλειδί όσον αφορά την πορεία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαξίωση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Να αποτρέψουν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς με τους αγώνες τους κάλεσε τους εργαζόμενους ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ - Δημοσίου Μπ. Βορτελίνος, αμέσως μετά τη συνάντηση. «Πρόκειται, είπε, για μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη μια και από την άλλη, στην ενδυνάμωση και ισχυροποίηση της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικός μηχανισμός προώθησης των γενικότερων αντιλαϊκών κοινωνικοοικονομικών αναδιαρθρώσεων. Ετσι - πρόσθεσε - στη σημερινή συνάντηση οι υπουργοί έκαναν σαφές και ζήτησαν τη συνενοχή της ΑΔΕΔΥ στη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, τους περιβόητους κώδικες δεοντολογίας στις αξιολογήσεις χειραγώγησης των ΔΥ και στην ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων. Πολύ έγκαιρα είχαμε επισημάνει αυτούς τους κινδύνους. Προτείναμε αιτήματα σε κατεύθυνση ριζικά αντίθετη με βάση το συμφέρον των εργαζομένων στο Δημόσιο. Αυτές τις θέσεις μας και τους αγώνες για τη διεκδίκησή τους τα απέρριψαν οι ηγεσίες των παρατάξεων του κοινωνικού εταιρισμού».

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ»
Κοινωνική πολιτική και το παγκάρι της εκκλησίας

Ενα κοκτέιλ από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους ...φτωχούς και αναφορά «δράσεων», που περιλαμβάνουν μέχρι και τα φιλόπτωχα ταμεία της Εκκλησίας, ο κυβερνητικός σχεδιασμός...

Ακατάπαυστη φλυαρία, για τη δημιουργία φθηνών εντυπώσεων και πλήθος επαναλαμβανόμενων φράσεων περί «κοινωνικής πολιτικής», «στήριξης», «καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας», χαρακτηρίζει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση 2001 - 2003», το οποίο παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, αμέσως μετά την τυπική διαδικασία έγκρισής του από διυπουργική Επιτροπή. Οι εξαγγελίες είχαν επαναληφθεί σε μεγάλο βαθμό πρόσφατα στο Ζάππειο.

Το όλο σχέδιο, που εκπονήθηκε από επιτροπή, με ευθύνη του συμβούλου του πρωθυπουργού Π. Τήνιου, αφορά μια σειρά από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μακροχρόνιους άνεργους, γυναίκες, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (Τσιγγάνοι, παλιννοστούντες, αποφυλακισμένοι, ηλικιωμένοι) και κάποιες περιοχές με αυξημένα προβλήματα. Για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, διατίθενται μόλις 300 δισ. δρχ. το χρόνο, μέχρι το 2003. Ολα αυτά, στα πλαίσια της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξαθλιώνει τους εργαζόμενους και στη συνέχεια μοιράζει ψίχουλα ελεημοσύνης, ώστε να μην εξεγερθούν. Με αυτά τα προγράμματα, καθώς και με την «αναμόρφωση» του Ασφαλιστικού και με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση», η κυβέρνηση υποτίθεται ότι επιχειρεί μια ...«ποιοτική αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα», όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας!!!

Πάντως, ενδεικτική για το περιεχόμενο του προγράμματος αυτού (και το τι είναι «κοινωνική δαπάνη»), είναι και η παρουσίαση στο τμήμα «Μέτρα πολιτικής» του Σχεδίου, της ύπαρξης των φιλόπτωχων ταμείων της ...Εκκλησίας, ή της διανομής από την Εργατική Εστία δελτίων αγοράς βιβλίων...

Μέσα από την αναφορά στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποδηλώθηκε και ο ρόλος του Σχεδίου σε σχέση και με τις δημοτικές εκλογές... Ο υφυπουργός Υγείας Δ. Θάνος μίλησε, επίσης, για αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής προς τους ανάπηρους, έτσι ώστε να μη «διαιωνίζονται κάποιες παροχές»!!!

Η χτεσινή παρουσίαση, ενταγμένη στις εναγώνιες προσπάθειες της κυβέρνησης για την προβολή του «φιλολαϊκού» προσώπου της, έδωσε την ευκαιρία για ανέξοδη προπαγάνδα. Για παράδειγμα, εμφανίστηκε σαν εξαιρετικό κατόρθωμα το ότι δόθηκαν για κοινωνικές δαπάνες περίπου 10 τρισ. δρχ. το 2000, δηλαδή 1,2 τρισ. δρχ. περισσότερα από το 1993. Ωστόσο, η αύξηση αυτού του ποσού δε σημαίνει αναγκαστικά αύξηση των δαπανών που εγκρίνει η κυβέρνηση και δίνει από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κι αυτό, επειδή «κοινωνικές δαπάνες» είναι και τα δίδακτρα για τα φροντιστήρια που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, τα νοσήλια για την ιδιωτική υγεία, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων κ.ά.

Συγκέντρωση

Σε συγκέντρωση με θέμα την «κοινωνική ασφάλιση» καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, τη Δευτέρα 28 του Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα του «Παναιτωλίου» στην Αλσούπολη. Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η Καλλιόπη Μπουντούρογλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Καταδικάστηκε εργοδότης για προπηλακισμό

Σε πέντε μήνες φυλάκιση καταδίκασε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πάτρας τον ιδιόκτητη εταιρίας Ιματισμού Ευστράτη Προδρομίδη. Ο εν λόγω ιδιοκτήτης, στις 9 Οκτώβρη του 1999, είχε προπηλακίσει συνδικαλιστές οι οποίοι είχαν πάει στη βιοτεχνία του προκειμένου να ενημερώσουν τις εργαζόμενες για τα ζητήματα του κλάδου τους. Οι συνδικαλιστές που προπηλακίστηκαν ήταν ο τότε γραμματέας και σήμερα πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιματισμού, Κλωστοϋφαντουργίας και Δέρματος Δ. Θεοδώρου και οι συνδικαλίστριες Α. Ψωμιάδη και Ε. Λέκκα, καθώς και ο τότε ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη». Να σημειωθεί ότι για τον Ε. Προδρομίδη εκκρεμούν και άλλες δίκες για ίδια αδικήματα. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει πως η καταδίκη του εργοδότη έρχεται σαν αποτέλεσμα της πάλης των εργαζομένων στον κλάδο και είναι αντανάκλαση της επίδρασης που ασκεί η αγωνιστική αφύπνιση της εργατικής τάξης αυτή την περίοδο.

Περιοδείες

Περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο βουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Η περιοδεία θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί.

Ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στην Πέτρου Ράλλη τη Δευτέρα 28 του Μάη στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ